Pelgrimsroutes in Europa!

Wandel of fiets met ADE over de pelgrimsroutes in Europa!

Van oudsher lopen er vele pelgrimsroutes door Europa. Destijds kwamen ze tot stand doordat koningen, ridders en monniken op pad gingen met als doel een religieus bezoek aan een graf, een kerk of als navolging van een religieus persoon. Ook werden de pelgrimswegen vaak gelopen als boetedoening.

Tegenwoordig zijn vele pelgrimsroutes ook zeer populair bij niet religieuze wandelaars of fietsers. De tochten zijn vaak uitdagend en ontspannend tegelijk en bieden tijd voor bezinning onderwijl genietend van het landschap en de bezienswaardigheden die vaak vermeld staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Camino do Norte pelgrimsroute
SanMiniato-Gambassi op de Via Francigena
Rota Carmelita - Portugal

Pelgrimsroutes in Europa

De bekendste Pelgrimsroute is zonder twijfel de El Camino de Santiago! Deze historische route heeft als einddoel het graf van de apostel Jakobus in de stad Santiago de Compostella. De meest bekende route is die met het startpunt in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port maar tegenwoordig zijn er tal van andere mogelijkheden om El Camino te lopen of fietsen.

Een andere bekende pelgrimsroute is die van de Via Francigena. Het is een van de oudste pelgrimswegen van Europa en loopt van het Engelse Canterbury naar Rome. Vooral de Italiaanse delen van deze pelgrimsroute zijn zeer geliefd. Daarbij moet ook de Magna Vie Francigena di Sicilia niet vergeten worden. Deze loopt over het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië van Palermo naar Agrigento.

De Hadrian’s Wall is een mooie route langs de Muur van Hadrianus in het Verenigd Koninkrijk. De route is ca. 135 km lang en u fietst over de paden waar Romeinse soldaten al 2000 jaar geleden over trokken.

Een andere mooie pelgrimsroute is die van Assisi naar Spoleto, wandelen in de voetsporen van Franciscus van Assisi. De Via di Francesco leidt u door het mooie Umbrië in Italië over de Strade Bianchi.

De Via Romea Germanica werd in de 13e eeuw samengesteld als “Melior Via” voor pelgrims vanuit Noord-Europa naar Rome. Het is een alternatieve route voor de Via Francigena maar ook behoorlijk uitdagend. Houdt u dus van een uitdaging dan is deze route echt iets voor u!

In Noord Europa ligt het Sint Olavspad. Ontstaan in de 12e eeuw is het pad lange tijd in vergetelheid geraakt. De Noorse viking Olav Haraldsson werd door de Paus heilig verklaard en zijn laatste rustplaats in Trondheim werd een bedevaartsoord. Tegenwoordig is het pad weer begaanbaar en u kunt het in gedeeltes lopen. Met name het deel door het Dovrefjell Nationaal Park is zeer geliefd.

De Portugese Rota Carmelita en Caminho de Nazaré passen ook in het geheel van pelgrimswegen. Deze leiden naar bedevaartsoorden als Fátima en volgen de weg van zuster Lucia, een van de kinderen die getuige waren van het Fátima-wonder.

Natuurlijk kunt u al deze prachtige pelgrimsroutes in vele variaties terug vinden in het aanbod van ADE “Actief door Europa”.

Salzkammergut - looppad wandelaars

Alle wandelbestemmingen

Bekijk alle wandelbestemmingen van ADE - Actief door Europa! Van Polen tot Spanje en van Nederland tot Kroatië...

Fietsers Alpe Adria

Alle fietsbestemmingen

Bekijk alle fietsbestemmingen van ADE - Actief door Europa! Van Zweden tot Portugal en van Nederland tot Kroatië...

Olavspad - Noorwegen

Vragen?

Heeft u vragen over een van de pelgrimsroutes in Europa of over een andere fiets- of wandelvakantie, neem dan contact op met de fiets- en wandelspecialisten van ADE.