8-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Chiusi della Verna naar Castiglione del Lago

Toscane, Italië

  • 2e deel van de pelgrimsroute Via Romea Germanica
  • Wandelen van Chiusi della Verna via Arezzo naar het Trasimeno meer
  • Vredige landwegen, vriendelijke bevolking en regionale Toscaanse lekkernijen
  • Middeleeuwse dorpjes en verborgen kloosters
  • Dag etappes van ca. 13 tot 21 km
Via Romea Germanica: Arezzo plein
Via Romea Germanica: Trasimeno meer
Via Romea Germanica: kasteel onderweg
Via Romea Germanica: landschap onderweg
Via Romea Germanica: Montecchio Vesponi
Via Romea Germanica: olijfbomen
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Chiusi della Verna

U reist op eigen gelegenheid naar Chiusi della Verna. Als u hier redelijk op tijd arriveert kunt u in de middag nog het Franciscaanse Heiligdom bezoeken. Het heiligdom is het hele jaar geopend van 6.30 uur tot 19.30 uur (22.00 uur in de zomer) Let erop dat u bij het binnengaan van het heiligdom, de borst en armen heeft bedekt en een broek of rok draagt die tot aan de knie reikt. Voor meer informatie zie http://www.leverna.it/en/

Dag 2: Chiusi della Verna – Fattoria il Trebbio / Chitignano (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 550 m

U start met een eenvoudige wandeling. U komt langs de Fonte di San Francesco, de bron van St. Franciscus, waar de heilige volgens de overlevering drinkwater uit de rots haalde. We raden u aan een kleine omweg (ca. 1 km) te maken om daarmee het middeleeuwse dorpje Sarna te bezoeken. De route gaat vervolgens verder door het charmante dorpje Rosina. Een tweede korte omweg kunt u maken om het Castello Ubertini te bereiken. Tegenwoordig zijn er geen resten meer zichtbaar van de oorspronkelijke uitgestrekte muren. Het kasteel is geheel opgegaan in een enorm gebouwencomplex, dat meer het uiterlijk heeft gekregen van een 17e-eeuwse villa. Van de drie torens is er nog maar één duidelijk zichtbaar met zijn kantelen. Een tweede toren staat inmiddels onder de huidige bebouwing en van de derde zijn alleen nog maar de resten van de fundamenten zichtbaar.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 3: Fattoria il Trebbio – Subbiano (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 400 m

Op het programma staat een comfortabele wandeling door het agrarische landschap in de lager gelegen heuvels van Casentino. Het is de moeite waard om aan het begin van de route een kleine omweg te maken om het dorpje Poggio d’Ancona te bekijken. Vervolgens loopt u langs het Castello di Valenzano. De oorsprong van het kasteel is verloren gegaan in de duisternis van de Middeleeuwen en lijkt te dateren van vóór de 10e eeuw. De eerste kern is ontstaan als uitkijktoren in de late periode van de Lombardische overheersing, tussen het einde van de 1e en het beging van de 10e eeuw. Men vermoedt dat de toren in de Etruskische tijd samen met andere kastelen een verdedigingslinie vormde langs de zoutroute. Zout was belangrijke koopwaar en werd ook gebruikt als betaalmiddel. Vermoedelijk werd de toren in de 10e en 11e eeuw uitgebreid en versterkt, waarna het eigendom werd van Lombardische edelen die het land deelden met Camaldolese monniken uit de abdijen van Sasso en Selvamonda.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 4: Subbiano – Arezzo (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 250 m

U heeft vandaag een lange wandel dag voor de boeg. Eerst loopt de route langs de bovenloop van de rivier de Arno en vervolgens over de vlakte die Arezzo scheidt van het begin van de vallei Casentino. Het landschap wordt gedomineerd door akkers en hagen als omheiningen volgens de aloude Toscaanse traditie. Als u eenmaal op pad bent dan raden wij u aan om een korte omweg te maken om daarmee de kerk Pieve di Sietina te bereiken. De etappe kan met ca. 8 km worden ingekort door de trein te nemen op het station Subbiano-Capolana en uit te stappen op het station van Giovi.
Wandeltijd ca. 7 uur.

Dag 5: Gaville – Castiglion Fiorentino (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 680 m

De route voert u vandaag door de heuvels van de Valdichiana-vallei richting het oosten. U wandelt door bossen en uitgestrekte natuurgebieden. Onderweg heeft u weidse uitzichten over de vallei. U wandelt over landweggetjes en bospaden langs locaties met een historisch belang, zoals het klooster Monastero di Sargiano en de kerk Pieve di Rigutino.
Wandeltijd ca. 7 uur.

Dag 6: Castiglion Fiorentino – Cortona (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 280 m

U wandelt vandaag dicht langs diverse hoogvlaktes voornamelijk over verharde en onverharde wegen. Op verschillende punten zijn er uitzichten over de vallei en tijdens het laatste gedeelte verschijnt daar de stad Cortona in al zijn pracht. De tocht loopt langs de Castello di Montecchio Vesponi. De eerste nederzettingen op de 364 m hoge heuvel van Montecchio dateren uit de Etruskisch-Romeinse tijd en wellicht stond hier ooit een heidens heiligdom. Rond de 9de eeuw werd hier het kasteel oorspronkelijk gebouwd door een feodale markies die veel belang had in het benedictijnenklooster Abbazia di Farneta. Andere machtige landheren, zoals Orselli en Panzoni van Cortona of de Da Vitiano, hadden daar ook de nodige rechten. In het begin van de 13de eeuw werd Montecchio Vesponi samen met de andere kastelen van Mammi en Monticello toegevoegd aan de gemeente Arezzo. Rond 1234 werd het aangekocht door de gemeente Arezzo, die het opnieuw bewoonbaar maakte en een verdedigingsbolwerk construeerde ter verdediging tegen Castiglion Fiorentino en Cortona. Onderweg kunt u nog een omweg maken van ca. 600 meter om de archeologische site Parco Archeologica di Cortona, met het monumentale Etruskische graf van Sodo te bezoeken.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 7: Cortona - Terontola – Castiglione del Lago (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 60 m

U neemt eerst de trein naar Terontola. Vanaf daar doorkruist u het landschap dat ligt op de grens van Toscane en Umbrië. U loopt helemaal langs het Lago di Trasimeno waar enkele mogelijkheden zijn om een omweg te maken naar de uitzichtpunten over het meer. De stad Castiglione dankt zijn naam aan het familiewapen van de familie die er ooit over regeerde. Eigenlijk is de naam Castiglione afgeleid van Castellum Leonis of Castello del Leone, Kasteel van de Leeuw, wat later in de volksmond Castellioni werd. Het is ooit gesticht door de Romeinen onder de naam Novum Clusium (Nieuw Chiusi). De locatie is op een heuvel die in vroeger tijden het vierde eiland vormde in het Lago di Trasimeno. Dit was voordat het gebied met water werd gedempt, die het van het vasteland scheidde. De drie andere eilanden die nog steeds bestaan zijn Isola Maggiore, Isola Minore en het grootste eiland Isola Polvese.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 8: Arrivederci Castiglione del Lago!

Uw wandelvakantie over het 2e deel van de Via Romea Germanica eindigt in Castiglione. U keert huiswaarts of misschien wilt u nog wel een nachtje verlengen aan het Lago di Trasimeno.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Chiusi della Verna naar Castiglione del Lago?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid