8-daagse wandelvakantie Magna Via Francigena di Sicilia

Sicilië, Italië

  • Bewandel de Historische Pelgrimsroute die Palermo en Agrigento met elkaar verbind
  • Ontdek de geschiedenis van Sicilië: spectaculaire kloosters, kerken, kastelen en forten
  • Verbaas u over Palermo, Corleone en Sutera, Racalmuto en Agrigento
  • Bewonder de natuurreservaten van Sicilië
Westkust Sicilie
Magna Via Francigena
Westkust Sicilie
Westkust Sicilie
Magna Via Francigena
Magna Via Francigena
Bekijk alle fotos (6 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst op Sicilië van Palermo naar Santa Christina Gela

Met een privétransfer wordt u vanuit het centrum van Palermo of van het vliegveld naar Santa Cristina Gela gebracht, waar u uw eerste nacht zult doorbrengen.

Als u eerst op uw gemak wat wilt acclimatiseren kunt u dit kleine dorpje, van Albanese oorsprong, gaan verkennen. Het heeft de gewoonten, tradities en taal van arbëreshë bewaart. Een aanrader is het nemen van een cannolo-pauze. Dit heerlijke typisch Siciliaanse dessert, van krokante wafel met een vulling van zoete ricottaroom, zal zorgen voor een flinke dosis energie, zodat u uw wandelvakantie energiek kunt beginnen!

Als u uw wandelvakantie al wandelend wilt starten kunt u vandaag al de eerste stappen langs de Magna Via Francigena zetten: u kunt dan worden gebracht naar Piana degli Albanesi en van daaruit wandelend naar Santa Cristina gaan(5 km, 1,5 uur, +110 m -110 m). Maar vergeet voordat u gaat wandelen niet om de heerlijke Iris met ricotta te proeven, een traditioneel Siciliaans zoet gevuld en gefrituurd balletje van gistdeeg in een van de banketbakkers in het centrum!

Als u Palermo wilt bezoeken, raden wij u aan om aan het begin of einde van de tour een extra nacht in de prachtige Siciliaanse hoofdstad te vragen.

Dag 2: Santa Cristina Gela - Corleone (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 680 m

Na het ontbijt begint uw wandelvakantie langs de Magna Via Francigena-route. Vandaag ontdekt u de charme van de pelgrimstocht door het Siciliaanse land. U heeft uitzicht op een meer dat een hele vallei omarmt, de oude latifundia, grootschalige landbouwbedrijven uit het Romeinse Rijk waar slaven het land bewerkten en komt langs andere boerderijen en klooster.

De natuurlijke achtergrond van de dag is het Bosco della Ficuzza en de Rocca Busambra, één van de natuurreservaten van de regio Sicilië. Bij het pittoreske Tagliavìa-klooster, op ongeveer 13 km van het startpunt, kunt u zich opfrissen en uw waterflessen vullen.

De wandeltocht gaat verder naar Corleone, een stad die bekend staat om maffiafeiten, maar ook rijk is aan geschiedenis en kerken waaronder gerestaureerde klooster van de Franciscaner Minderbroeders gelegen in een ontoegankelijk fort in het centrum van het dorp.

In het moderne Corleone zijn het de jonge mensen die, zowel in de landbouw als in toeristische activiteiten, met succes het imago van het gebied redden. Om een beeld te krijgen van de geschiedenis en invloed van de maffia zijn het Legality Laboraty en het CIDMA (International Center for Documentation on the Mafia and the Antimaffia) een bezoek waard. Het Legality Laboratory is gevestigd in één van de in beslag genomen gebouwen van de maffiabaas Bernardo Provenzano, waar hij zich meermalen in verstopte voor de politie. In dit museum zijn 53 schilderwerken te zien die de dramatische momenten in de geschiedenis van de maffia vast hebben gelegd.

Dag 3: Corleone - Prizzi (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 450 m

De wandeling van Corleone naar Prizzi onthult de geschiedenis van dit gebied. Het is een mooie groene laan waarbij van oudsher de pelgrimsroute samenviel met de wegen en paden die werden gebruikt door de mensen en hun vee die dit natte en beboste deel van Sicilië bewoonden. Dit park van het Sicàni-gebergte met zijn ongerepte bossen en archeologische vindplaatsen vertelt het verhaal.

Dag 4: Prizzi - Cammarata (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 700 m

Wanneer u Prizzi achter u laat, doorkruist u vandaag het natuurreservaat Carcaci Mountains. U wandelt tussen wetlands en bossen, langs een landschap dat rijk is aan biodiversiteit.

Aan het einde van uw wandelroute bereikt u Castronovo di Sicilia, Kars-nubu voor de Arabieren. Dit "versterkte fort" is Castrum geworden voor de Noormannen. Het dorp heeft een lange stadsmuur die de stad en gebedshuizen beschermt. Namen en gebouwen suggereren dat Castronovo di Sicilia altijd een strategisch belangrijke halte is geweest langs de Magna Via Francigena-route tussen Palermo en Agrigento. Het dorp heeft een breed scala aan culturele bezienswaardigheden zoals kerken, grotten, fonteinen en een openluchtmuseum. Nadat u het dorp heeft verkent wordt u naar Cammarata gebracht voor de nacht.

Op verzoek is het mogelijk om de etappe van vandaag in te korten van 25 naar 19 km.

Dag 5: Cammarata - Sutera (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 720 m

U staat op het punt het graafschap Caltanissetta binnen te wandelen. De Platani-rivier voedt dit gebied, waardoor de vallei rijk is aan weilanden en vruchten van oosterse oorsprong, zoals groene pistachenoten en sappige bergperziken. De boerderijen en masseria's (B&B’s) zijn plaatsen voor een pauze onderweg. De rabad, "buitenwijk buiten de muren", van Sutera wacht op u. Deze Arabische wijk (ràbato), vol steegjes en huizen, komt tijdens de kerstvakantie tot leven met de levende kerststal. Het heiligdom van San Paolino op het krijtachtige monolithische fort van Sutera is zeker een bezoek waard... ziet u de vulkaan Etna?

Op verzoek kunt u uw wandeling over de Via Magna Francigena inkorten van 20 naar 13 km door een korte transfer aan het begin van de dag.

Dag 6: Sutera - Racalmuto (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 850 m

De geschiedenis van het eiland blijft ook vandaag zichtbaar tijdens uw wandelroute. U loopt langs de Romeinse brug van Campofranco, de Siciliaanse thòlos-graven van Milena, en de neolithische nederzettingen (5000 v.Chr.) van Serra del Palco. Uw wandel etappe eindigt in Racalmuto, het land van de zwavelmijnen en de schrijver Leonardo Sciascia.

Dag 7: Racalmuto - Agrigento (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 350 m

Uw wandeling vandaag begint in het teken van zwavel. De aarde ruikt hier naar zwavel en de mijnen vertellen u erover. Onderweg wijst het historische monument de Petra van Calathansuderj, een Byzantijns-Arabisch-Normandisch bolwerk, u de richting van Aragon in Spanje. Waar het vroegere koninkrijk van de Catalaanse overheerser was gelegen.

Aan het einde van deze wandeldag neemt u de trein (niet inbegrepen) die u naar Agrigento brengt voor uw laatste overnachting. Ontdek het oude centrum en het Santo Spirito klooster en de San Gerlando kathedraal, zeker een bezoek waard!

Dag 8: Vertrek naar huis

Vergeet voor uw vertrek niet een bezoek te brengen aan de Vallei van de Tempels (UNESCO). In dit archeologische gebied bevinden zich de ruïnes van 10 heiligdommen waar de aanbidding van het goddelijke wordt bewaard en geopenbaard.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Magna Via Francigena di Sicilia?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.