De Via Francigena

Wandel of fiets over de pelgrimsroute Via Francigena!

De Via Francigena die u met ADE kunt wandelen of fietsen loopt voornamelijk door de Toscane, Umbrië en Lazio. U wandelt veelal over de Strade Bianchi, grind en zandwegen door het mooie glooiende Toscaanse heuvellandschap. Onderweg komt u door vele pittoreske en oude dorpjes en historisch kleinoden die vermeld zijn op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De natuur laat zich in alle schoonheid zien. Een bron van inspiratie voor vele kunstenaars zoals Dürer en Rubens. Van watervallen tot aan kastanjebomen, wijngaarden en akkers, u komt het allemaal tegen tijdens uw tocht over de pelgrimsroute Via Francigena.

Via Francigena - Formello - Rome
Via Francigena - San Gimignano van verre
Via Francigena - Rome

De Via Francigena

Aan het begin van het tweede millennium begon een groot aantal pelgrims door Europa te trekken, op zoek naar het verloren ”Hemelse Land”, met de naam “Patria Celeste”. De pelgrims reisden naar drie belangrijke bestemmingen:

  • Rome, de stad van het martelaarschap van de heiligen Petrus en Paulus, de stichters van de christelijke kerk;
  • Het Heilige Land, Calvary bij Jeruzalem, waar de pelgrims de plaatsen van het lijden van Christus bezochten;
  • Santiago de Compostela, de uiterste punt van West-Europa waar de heilige Apostel Jacobus als zijn laatste rustplaats koos.

De weg naar Rome, de Via Francigena (of Via Romea) die vanuit de westelijke Alpen en het Rijnland naar de eeuwige stad leidde, werd eeuwenlang gebruikt door vorsten, keizers, plebejers en geestelijken en was waarschijnlijk de belangrijkste route in die tijd. De Via Francigena liep helemaal van het Engelse Canterbury naar de eeuwige stad Rome en was een van de oudste wegen in de Europese geschiedenis. Het was de hoofdweg waarlangs honderdduizenden pelgrims passeerden op weg naar Rome.

In die tijd was de reis niet alleen een avontuur en risicovol, maar een daad van toewijding op zich. Mede daardoor stopten de pelgrims onderweg op plaatsen die door de kerk als heilig werden beschouwd. Tegenwoordig kunnen we de reisroute opnieuw samenstellen dankzij een document dat is achtergelaten door de aartsbisschop Sigeric van Canterbury. Bij zijn terugkeer uit Rome naar zijn bisdommen in 994 heeft hij de plaatsen opgeschreven van de etappes van zijn reis naar huis.

Ruim duizend jaar later laait de belangstelling voor de oude reisroute weer op. Er is een verlangen ontstaan om een reisroute opnieuw te ontdekken die ooit eenheid en gemeenschap vertegenwoordigde tussen de verschillende culturen en gedachten van de Europese naties die hun grenzen weer openden.

De Via Francigena is een bewijs dat er toen al een wens was naar eenheid in Europa. De route liep door de Alpen via de Aosta Vallei en ging zuidwaarts door Piemonte, Lombardije en de Po-vlakte (Padania), voordat hij door de Apennijnen bij Berceto ging om Toscane en Lazio binnen te gaan en daarna in Rome te eindigen.

Deze “weg naar Rome” is een essentieel en blijvend begrip in de geschiedenis van Europa geworden. Delen en herinneringen aan het bestaan ervan zijn nog steeds in onze huidige tijd terug te vinden.

In welk seizoen kunt het beste de pelgrimstocht afleggen?

De fiets- en wandelspecialisten van ADE raden aan om in het voor- of najaar de wandel- of fietsvakantie over de Via Francigena te maken. In de zomer kan het zeer warm zijn in het Toscaanse binnenland.

Tijdens uw wandel- of fietsvakantie wordt u goed verzorgd in fijne authentieke hotels of agriturismo's en pensions. Iedere ochtend staat het ontbijt voor u klaar. Soms is het diner inclusief. Verblijft u in een stad dan kunt u zelf kiezen waar u gaat dineren. Ook bagagevervoer is geregeld.

Hadrian's Cycleway Skedaddle Engeland brug

Pelgrimsroutes in Europa!

Ontdek de pelgrimsroutes van ADE "Actief door Europa!"

Sarria Camino de Santiago

Vragen?

Heeft u vragen over de Via Francigena of een andere fiets- of wandelvakantie, neem dan contact op met de fiets- en wandelspecialisten van ADE.

Salzkammergut - looppad wandelaars

Alle wandelbestemmingen

Bekijk alle wandelbestemmingen van ADE - Actief door Europa! Van Polen tot Spanje en van Nederland tot Kroatië...

Alpe Adria - fietsers

Alle fietsbestemmingen

Bekijk alle fietsbestemmingen van ADE - Actief door Europa! Van Polen tot Spanje en van Nederland tot Griekenland...