Bauhaus in combinatie met uw fiets- en wandelvakantie!

Duitsland stond in 2019 in het teken van het 100-jarig jubileum van de baanbrekende architectuur- en designbeweging Bauhaus.

In 1919 opende de beroemde Bauhaus kunstacademie in Weimar haar deuren. Gedurende haar korte bloeiperiode verhuisde de Bauhaus beweging naar Dessau en vervolgens naar Berlijn.
De architectuur, kunst en design die in deze periode werd gecreëerd kreeg wereldwijd ongekende naam en faam. Tot op de dag van vandaag wordt in de hele wereld de Bauhaus beweging gezien als de wieg van het modernisme.

Ook in 2024 kunt u nog volop genieten van de Bauhaus beweging tijdens uw fiets- en/of wandelvakantie.

Weimar - 9 daagse Thuringer Becken
Dessau Hoofdgebouw Academie Bauhaus
8-daagse fietsvakantie Berlijn-Havel-Spree

Cultuur, design en architectuur tijdens uw fiets- en/of wandelvakantie!

Tegenwoordig behoort "Bauhaus" aan de gehele wereld maar de oorsprong ligt in Duitsland. Het is waarschijnlijk het meest succesvolle culturele exportartikel van Duitsland uit de 20e eeuw.

Bauhaus werd in Thüringen in de stad Weimar opgericht. Vervolgens ging het naar Saksen-Anhalt naar de stad Dessau. Uiteindelijk werd onder druk van de nationaal socialistische partij in 1933 Bauhaus opgeheven. In dit korte tijdsbestek van ca. 14 jaar leverde Bauhaus talrijke werkbare Ideeën op voor de kunst, design en architectuur. Deze ideeën beïnvloeden heden ten dage nog talrijke kunstenaars en architecten over de gehele wereld.

De 3 belangrijkste Bauhaus steden zijn zondermeer Weimar, Dessau en Berlijn. Maar in heel Duitsland wordt aandacht besteed aan de meesterwerken en ideeën van de oprichters en leraren van de Bauhaus academie: Walter Gropius, Lyonel Feininger, Henry van de Velde, Wilhelm Wagenfeld, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy.

Bent u tijdens uw fiets- of wandelvakantie in de buurt van een van de genoemde steden dan moet u hier zeker een bezoek brengen aan een jubileum tentoonstelling of een bouwwerk bewonderen. Verbaas u over het feit dat bijvoorbeeld de in de jaren 20 van de vorige eeuw ontworpen gebouwen ook nu nog modern aandoen en zeker niet zouden misstaan in de huidige moderne kunstvorm.

Bauhaus geeft zeker een extra dimensie aan uw fietsvakantie of wandelvakantie!

Thüringen: Weimar, Erfurt, Jena en Gera

In Weimar werd een nieuw en spectaculair Bauhaus-Museum geopend op. De bezoekers maken een tijdreis door de turbulente jaren 20 en ze kunnen tevens de oudste Bauhaus collectie ter wereld aanschouwen.
In vele plaatsen in Thüringen vindt u de invloed van Bauhaus terug.

Dessau

In 1925 moest Bauhaus Weimar verlaten en vond een nieuw thuis in Dessau. Walter Gropius bouwde een imposant opleidingsgebouw en 3 zogenaamde Meisterhäuser, als prototypes van het modernisme. Deze zijn ook tegenwoordig nog te bezoeken. In 2019 werd ook een gloednieuw Bauhaus museum geopend dat zeker de moeite waard is voor Bauhaus liefhebbers.

Berlijn & Brandenburg
Nadat de Bauhaus beweging ook in Berlijn steeds populairder werd, werd deze in 1933 door de nationaal socialistische partij gedwongen zichzelf op te heffen.
Hoe belangrijk Bauhaus geweest is voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Duitsland in het algemeen kunt u in de hoofdstad Berlijn beleven. Hier bevindt zich niet alleen het Bauhaus archief maar u vindt er ook de recent geopende en gerestaureerde Nationalgalerie, naar ontwerp van Mies van der Rohe en geheel gebouwd in glas en staal. In het nabijgelegen Brandenburg ook talrijke architectonische meesterwerken van o.a. de Bauhaus directeuren Walter Gropius, Hannes Meyer en Mies van der Rohe.

8-daagse fietsvakantie Thüringer Becken

Fietsvakanties Thüringen

Weimar - 9 daagse Thuringer Becken

Wandelvakanties Thüringen

7-daagse fietsvakantie Klassieke Elberadweg

ADE klassieker!

8-daagse fietsvakantie Klassieke Elberadweg

7-daagse fietsvakantie Klassieke Elberadweg

Fietsvakanties langs de Elbe

8-daagse fietsvakantie Berlijn - Dresden

Fietsvakanties in Berlijn & Brandenburg