7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer

IJsselmeer, Nederland

  • Fietsen langs de oevers van IJsselmeer
  • Geniet van prachtige uitzichten, groene bossen en uitgestrekte polders
  • Éen van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland
  • Start- en eindpunt in Nunspeet
Hindeloopen
fietsen langs ijsselmeer
fietsen in nederland
Amersfoort
IJsselmeer stel op fiets
IJsselmeer historisch dorp
Bekijk alle fotos (12 )

Rondje IJsselmeer per fiets!

Het IJsselmeer is ontstaan in 1932 door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee met de bekende afsluitdijk. Een groot deel van de bevolking leefde in de tijden voorafgaand aan de afsluiting van de visvangst. Aan het begin van de 20e eeuw liep de visvangst echter gigantisch terug. Hierdoor laaide de discussie weer op wat te doen met de Zuiderzee, drooglegging, afsluiting of.... Uiteindelijk werd na de stormvloed van 1916 besloten de Zuiderzee af te sluiten. Tegenwoordig is het IJsselmeer half zo groot als vroeger en de andere helft is land geworden. De voormalige kustlijn van de Zuiderzee kan nog gevolgd worden via de ca. 400 km lange Zuiderzeefietsroute.

De fietsvakantie zoals ADE deze aanbiedt begint en eindigt bij Nunspeet. De route langs de oevers van het IJsselmeer brengt u terug in de tijd en u kunt genieten van de prachtige uitzichten over het water en de uitgestrekte polders en bossen. Natuurlijk doorkruist en passeert u bekende steden en dorpen zoals Amersfoort, Amsterdam, Volendam, Enkhuizen en Kampen. ‘s Morgens start u wanneer het u het beste past. U geniet op uw eigen tempo, stopt waar en wanneer het u belieft en wees gerust, het roadbook leidt u via een duidelijk uitgestippelde route naar uw gereserveerde overnachtingsplaats. De Zuiderzee fietsroute of IJsselmeerroute is een van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland.

Opmerking: Tussen Enkhuizen en Harich dient u zelf uw bagage en fiets mee te nemen naar de haven en op de veerboot. Het hotel ligt op ca. 200 meter van de haven. Bij aankomst in Stavoren staat het bagagetransport voor u klaar. Hier levert u uw koffers in en deze worden naar het volgende overnachtingshotel gebracht.

Let op: in verband met de corona maatregelen is het niet mogelijk om ter plaatse kaartjes te kopen voor de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren. U dient deze van te voren te reserveren op: https://tickets.veerboot.info/nl/tickets-kopen.

Dag 1: Individuele aankomst in Nunspeet

Nunspeet was al vroeg in trek bij recreanten vanwege de aanwezigheid van bos, heide, zandverstuivingen en de Zuiderzee. Geniet van het cultuurlandschap met weilanden, houtwallen en oude hoeves. 

Dag 2: Nunspeet - Amersfoort

Afstand ca. 60 km

Via prachtige fietspaden loopt de route gedeeltelijk langs het water richting Amersfoort. De middeleeuwse binnenstad van Amersfoort is opmerkelijk goed geconserveerd en bezit een grachtenstelsel. Belangrijkste blikvanger in Amersfoort is de Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook "Lange Jan" genoemd).

Dag 3: Amersfoort – Purmerend

Afstand ca. 68 km

Door het stroomgebied van de Eem fietst u naar het paleis Soestdijk van de Nederlandse Koninklijke familie. Door ’t Gooi naar vestingstad Naarden en vervolgens langs Amsterdam richting de overnachtingsplaats Purmerend. 

Dag 4: Purmerend - Enkhuizen

Afstand ca. 56 km

U fietst vandaag van Purmerend via Volendam en Hoorn naar Enkhuizen. Volendam staat bekend om haar visserschepen en klederdracht en vanuit Hoorn vertrokken vroeger de schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) naar het verre Oosten.

Dag 5: Enkhuizen - Harich/Balk/Lemmer

Afstand ca. 40 km

Vandaag steekt u het IJsselmeer over per boot naar Stavoren om de eentonige weg over de Afsluitdijk te vermijden. Geniet van het prachtige Friese landschap met fantastische waterplassen en talloze watervogels. 

Dag 6: Lemmer - Zwartsluis

Afstand ca. 62 km

Vandaag fietst u door het Nationaal Park de Weerribben, een groot moerasgebied ten noordwesten van de provincie Overijssel. Samen met het gebied De Wieden ten zuiden hiervan vormt dit een 100 km2 groot natuurgebied. U eindigt de dag in Zwartsluis een havenplaats aan het Zwarte Meer.

Dag 7: Zwartsluis - Nunspeet

Afstand ca. 50 km

U fietst vandaag naar Kampen; een oude Hanzestad. De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich in de middeleeuwen ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad. Geniet van de vele oude historische bouwwerken en bezienswaardigheden voordat u verder fietst naar Nunspeet, eindpunt van het rondje IJsselmeer.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.5
Locatie/gebied: 8.8
Hotels: 8.3
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.4
Route: 8.6
Dag-tot-dagprogramma: 8.3
Bezienswaardigheden: 8.4
Reisbescheiden: 9.0
9.0
alles was goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Sep 2021
Top vakantie gehad!
10
Goede hotels met eten en drinken. Overal vriendelijk personeel
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2021
Geweldig. Mooie fietsroutes met onderweg bezienswaardigheden. Mooie en goede hotels
5.0
teleurgesteld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Ondanks diverse telefoontjes en mailtjes hebben wij geen antwoord gekregen. Wij hadden een extra nacht bijgeboekt in Purmerend, maar hebben later zelf een ander hotel geboekt onderweg, omdat de afstand van Amersfoort naar Purmerend te lang was. We hebben zelf moeten aangeven bij het hotel in Purmerend, dat onze bagage wel zou komen, maar wijzelf niet. Ook in de routebeschrijving zaten nog wel wat slordigheidjes.
Lees meer
8.0
voor herhaling vatbaar
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
mooie ervaring en bijzondere route
10
Goed geregeld
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
De vakantie was als verwacht. De hotels waren prima, goed verzorgd ontbijt, steeds de mogelijkheid om te blijven dineren en schone kamers. De routebeschrijving was uitgebreid met bezienswaardigheden en achtergrond informatie over het IJsselmeer en de omgeving daarvan. Dat was heel prettig!
8.0
Leuke route met forse afstanden
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Een mooie tocht. Bijna alle hotels voldeden ruim voldoende. Opmerkelijk was het prijsverschil van de lunchpakketten in Nunspeet en Amersfoort. De etappe van Amersfoort naar Purmerend is erg lang. En werd nog langer door een tweetal omleidingen. In Purmerend ligt het hotel afgelegen en daardoor kies je al snel voor het diner in dit hotel. Als er veel golfers zijn betekent dit lang wachten. De hotels in Enkhuizen, Balk en Zwartsluis waren prima; leuk gelegen. Verder hadden we veel geluk met het weer. Wij maakten gebruik van de knooppunt app om de route te volgen. Daar hebben veel profijt van gehad.
Lees meer
10
Fantastisch, wat is Nederland mooi!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Het was een geweldige vakantie. Het was echt vakantie, geen gezeul met bagage, dat werd je gewoon nagebracht. Van hotel naar hotel. Nederland is prachtig en de route is geweldig.
10
Een heerlijke actieve vakantie waarbij alles is waargemaakt.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
Heerlijk gefietst. Af en toe ontbrak een knooppuntbordje. (wordt de route weleens gecontroleerd?) En soms was er een omleiding in verband met werkzaamheden. Met de bijbehorende wegenkaart was dit goed aan te passen. Jammer dat we pas kort voor vertrek een bevestiging kregen. Heel fijn de waterdichte roadmap.
8.0
Hotels waren gemiddeld genomen goed
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Hele mooie routes. Maar door wegomleggingen hebben wij 1 dag 83 kilometer gefietst. Als je onderweg ook ergens wil lunchen en koffiedrinken blijft er niet veel tijd over voor bezienswaardigheden.
Lees meer
8.0
Bijna alles goed verzorgd
Alleen reizend
Op vakantie in Jun 2020
Het was een mooie 7 daagse tocht , behalve de tocht naar leliestad en het verblijf in Leliestad. Dit was een ingelaste tocht en verblijf vanwege Corona,helaas voor mij geen mooie tocht, erg eentonig en een slecht en onprettig hotel.
8.0
Prima
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2020
Zeer de moeite waard.
8.0
Prima wat is Nederland mooi.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2020
goed zoals ik hierboven heb omschreven
Lees meer
8.0
Route perfect met fiets/ hotels steeds een verrassing
Met vrienden
Op vakantie in Jul 2020
Fijn/misschien wel een pechnummer bij fietspech/goede routekaart/
8.0
voor oudere mensen zwaar. verder goed verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2019
wij vonden de routes vrij lang. vooral over de dijk met zeer veel tegenwind waardoor de accu sneller leeg was dan normaal en de laatste kilometers daarom met minder ondersteuning moesten fietsen. voor oudere mensen haast niet te doen(78 jaar) alle hotels waren prima alleen bij het 3 sterren hotel moesten we op een zolderkamer slapen en in de nacht tegen de televisie liepen. verder een mooie tocht met als uitschieter ,,de wieden"
9.0
Tip top
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2019
Het fietsen zowel als de hotels waar wij verbleven waren voor ons echt in orde. We hebben een hele week echt genoten .
Lees meer
8.0
Goed met enkele kantekeningen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2018
Onze vakantie is ons prima bevallen maar eerlijkheidshalve speelt hierbij het weer natuurljik een grote rol. we hadden niet het mooiste weer maar tijdens het fietsen geen regen gehad en dat bepaald al voor een groot gedeelte het welslagen. Ook de route beschrijving was goed duidelijk op enkele kleine punten na. (de onderlinge afstanden klopten niet altijd en 2 aanwijzingen bij Lemmer en Nunspeet waren moeilijk te volgen. Zijn wel van plan om volgend jaar wel weer een rondje fietsen ergens te maken dus wie weet Nog even over de hotels: al hoewel het merendeel met 4 sterren werd aangeduid zat er onderling toch nogal verschil in wat service en luxe betreft, wij vonden de NH hotels er wel boven uitsteken met name in Nunspeet (Sparrenhorst)
9.0
Was perfect verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2018
Fantastisch, mede door het mooie weer! De route was ook heel erg mooi en zeer afwisslend. Kortom wij hebben enorm genoten van deze tocht!
9.0
Alles prima verzorgt.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2017
Voor herhaling vatbaar
Lees meer