7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer

IJsselmeer, Nederland

  • Fietsen langs de oevers van IJsselmeer
  • Geniet van prachtige uitzichten, groene bossen en uitgestrekte polders
  • Éen van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland
  • Start- en eindpunt in Nunspeet
Hindeloopen
fietsen langs ijsselmeer
fietsen in nederland
Amersfoort
IJsselmeer stel op fiets
IJsselmeer historisch dorp
Bekijk alle fotos (12 )

Rondje IJsselmeer per fiets!

Het IJsselmeer is ontstaan in 1932 door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee met de bekende afsluitdijk. Een groot deel van de bevolking leefde in de tijden voorafgaand aan de afsluiting van de visvangst. Aan het begin van de 20e eeuw liep de visvangst echter gigantisch terug. Hierdoor laaide de discussie weer op wat te doen met de Zuiderzee, drooglegging, afsluiting of.... Uiteindelijk werd na de stormvloed van 1916 besloten de Zuiderzee af te sluiten. Tegenwoordig is het IJsselmeer half zo groot als vroeger en de andere helft is land geworden. De voormalige kustlijn van de Zuiderzee kan nog gevolgd worden via de ca. 400 km lange Zuiderzeefietsroute.

De fietsvakantie zoals ADE deze aanbiedt begint en eindigt bij Nunspeet. De route langs de oevers van het IJsselmeer brengt u terug in de tijd en u kunt genieten van de prachtige uitzichten over het water en de uitgestrekte polders en bossen. Natuurlijk doorkruist en passeert u bekende steden en dorpen zoals Amersfoort, Amsterdam, Volendam, Enkhuizen en Kampen. ‘s Morgens start u wanneer het u het beste past. U geniet op uw eigen tempo, stopt waar en wanneer het u belieft en wees gerust, het roadbook leidt u via een duidelijk uitgestippelde route naar uw gereserveerde overnachtingsplaats. De Zuiderzee fietsroute of IJsselmeerroute is een van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland.

Opmerking: Tussen Enkhuizen en Harich dient u zelf uw bagage en fiets mee te nemen naar de haven en op de veerboot. Het hotel ligt op ca. 200 meter van de haven. Bij aankomst in Stavoren staat het bagagetransport voor u klaar. Hier levert u uw koffers in en deze worden naar het volgende overnachtingshotel gebracht.

Let op: in verband met de corona maatregelen is het niet mogelijk om ter plaatse kaartjes te kopen voor de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren. U dient deze van te voren te reserveren op: https://tickets.veerboot.info/nl/tickets-kopen.

In juni vertrekt de veerboot niet dagelijks maar alleen op de volgende data: 5 t/m 7 juni, 12 t/m 14 juni en 16 t/m 21 juni. Vanaf 23 juni zal de boot weer dagelijks gaan varen.

Dag 1: Individuele aankomst in Nunspeet

Afstand ca. 2 km

Nunspeet was al vroeg in trek bij recreanten vanwege de aanwezigheid van bos, heide, zandverstuivingen en de Zuiderzee. Geniet van het cultuurlandschap met weilanden, houtwallen en oude hoeves. 

Dag 2: Nunspeet - Amersfoort

Afstand ca. 60 km

Via prachtige fietspaden loopt de route gedeeltelijk langs het water richting Amersfoort. De middeleeuwse binnenstad van Amersfoort is opmerkelijk goed geconserveerd en bezit een grachtenstelsel. Belangrijkste blikvanger in Amersfoort is de Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook "Lange Jan" genoemd).

Dag 3: Amersfoort – Purmerend

Afstand ca. 68 km

Door het stroomgebied van de Eem fietst u naar het paleis Soestdijk van de Nederlandse Koninklijke familie. Door ’t Gooi naar vestingstad Naarden en vervolgens langs Amsterdam richting de overnachtingsplaats Purmerend. 

Dag 4: Purmerend - Enkhuizen

Afstand ca. 56 km

U fietst vandaag van Purmerend via Volendam en Hoorn naar Enkhuizen. Volendam staat bekend om haar visserschepen en klederdracht en vanuit Hoorn vertrokken vroeger de schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) naar het verre Oosten.

Dag 5: Enkhuizen - Harich/Balk/Lemmer

Afstand ca. 38 km

Vandaag steekt u het IJsselmeer over per boot naar Stavoren om de eentonige weg over de Afsluitdijk te vermijden. Geniet van het prachtige Friese landschap met fantastische waterplassen en talloze watervogels. 

Dag 6: Lemmer - Zwartsluis

Afstand ca. 62 km

Vandaag fietst u door het Nationaal Park de Weerribben, een groot moerasgebied ten noordwesten van de provincie Overijssel. Samen met het gebied De Wieden ten zuiden hiervan vormt dit een 100 km2 groot natuurgebied. U eindigt de dag in Zwartsluis een havenplaats aan het Zwarte Meer.

Dag 7: Zwartsluis - Nunspeet

Afstand ca. 41 km

U fietst vandaag naar Kampen; een oude Hanzestad. De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich in de middeleeuwen ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad. Geniet van de vele oude historische bouwwerken en bezienswaardigheden voordat u verder fietst naar Nunspeet, eindpunt van het rondje IJsselmeer.

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer?

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie langs het IJsselmeer.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.6
Locatie/gebied: 8.0
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.6
Route: 7.6
Dag-tot-dagprogramma: 7.5
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 8.5
8.0
voor oudere mensen zwaar. verder goed verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2019
wij vonden de routes vrij lang. vooral over de dijk met zeer veel tegenwind waardoor de accu sneller leeg was dan normaal en de laatste kilometers daarom met minder ondersteuning moesten fietsen. voor oudere mensen haast niet te doen(78 jaar) alle hotels waren prima alleen bij het 3 sterren hotel moesten we op een zolderkamer slapen en in de nacht tegen de televisie liepen. verder een mooie tocht met als uitschieter ,,de wieden"
9.0
Tip top
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2019
Het fietsen zowel als de hotels waar wij verbleven waren voor ons echt in orde. We hebben een hele week echt genoten .
8.0
Goed met enkele kantekeningen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2018
Onze vakantie is ons prima bevallen maar eerlijkheidshalve speelt hierbij het weer natuurljik een grote rol. we hadden niet het mooiste weer maar tijdens het fietsen geen regen gehad en dat bepaald al voor een groot gedeelte het welslagen. Ook de route beschrijving was goed duidelijk op enkele kleine punten na. (de onderlinge afstanden klopten niet altijd en 2 aanwijzingen bij Lemmer en Nunspeet waren moeilijk te volgen. Zijn wel van plan om volgend jaar wel weer een rondje fietsen ergens te maken dus wie weet Nog even over de hotels: al hoewel het merendeel met 4 sterren werd aangeduid zat er onderling toch nogal verschil in wat service en luxe betreft, wij vonden de NH hotels er wel boven uitsteken met name in Nunspeet (Sparrenhorst)
Lees meer
9.0
Was perfect verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2018
Fantastisch, mede door het mooie weer! De route was ook heel erg mooi en zeer afwisslend. Kortom wij hebben enorm genoten van deze tocht!
9.0
Alles prima verzorgt.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2017
Voor herhaling vatbaar
Lees meer