8-daagse wandelvakantie Godenweg - Via degli Dei

Toscane, Italië

  • Wandel van Bologna naar Florence
  • Over de Flamina Militare door de Apenijnen
  • Ontdek de fossielen in de rotsen van Monte Adone
  • Bezoek de graven van La Futa in Firenzuola
  • Wandeletappes van ca. 11 tot 28 km.
Florence Ponte Vecchio
Toscane uitzicht landschap
Toscane - Florence dom
Toscane - veld uitzicht
Via Degli Dei Italië
Toscane - bloemenweide
Bekijk alle fotos (10 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Bologna

U reist op eigen gelegenheid naar Bologna en uw overnachtingshotel. De stad Bologna heeft meer te bieden dan u in eerste instantie zou vermoeden. Wandel naar de Santo Stefano Basilica een complex met 4 (ooit 7) kerkjes/kapelletjes. Bewonder de stad van de 2 torens, de Torre degli Asinelli, de ezelstorens en vergeet u niet te genieten van de ‘Tagliatelle al ragu’. Mis ook vooral niet het prachtig verlichte Piazza Maggiore (Piazza Grande).

Dag 2: Bologna - Sasso Marconi (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Van het Piazza Maggiore, het hart van de stad, wandelt u naar de langste overdekte winkelstraat ter wereld, de Portico di San Luca, ontstaan in 1674. De lengte is ca. 4 km en de straat wordt gedomineerd door 666 bogen tot aan de basiliek van San Luca. Van hieruit kunt u genieten van een prachtig uitzicht. De etappe wordt voortgezet naar Parco Tolon waar de sluisdeur van Casalecchio al sinds 800 jaar het stromen van het water van de Reno beheert richting Bologna. Vanaf de heuveltop ziet u de stad Sasso Marconi liggen. Deze stad is vernoemd naar de wetenschapper en nobelprijs winnaar Guglielmo die hier was geboren.
Wandelduur: ca. 6 uren.

Dag 3: Sasso Marconi - Monzuno (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Een korte privé transfer brengt u naar Badolo van waaruit u bergopwaarts wandelt naar Monte Adone. Het belangrijkste element van deze etappe is de Contrafforte Pliocenico, het rotsachtige bastion dat tijdens het plioceen uit de ondiepe zee verrees (ca. 2-4 miljoen jaren geleden). Langs sommige delen wandelt u over zand terwijl u klimt naar de rand van de abdij en langs een spectaculair pad dat verder omhoog loopt naar de top van Mount Adone met zijn karakteristieke stenen torens. Dan vervolgt u de route naar Monzuno waar we u aanbevelen om de winkel ‘Zivieri’ te bezoeken. De salumeria (vleeswarenwinkel) staat bekend als tempel van het lokale voedsel en de wijn.
Wandelduur: ca. 5 uren.

Dag 4: Monzuno - Bruscoli (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 450 m

In dit deel van de route komt u de eerste Romeinse straatstenen tegen van de Flamina Militare, de oude Romeinse weg die Bologna vroeger verbond met Arezzo. In Pian di Balestra steekt u de grens over met Toscane. De weg volgend, komt u in Bruscoli waar u de nacht mag doorbrengen in een charmant Agriturismo.
Wandelduur: ca. 6 uren.

Dag 5: Bruscoli - San Piero a Sieve (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 800 m

Langs de route komt u bij Passo della Futa dat tijdens de tweede wereldoorlog was ingenomen door de Duitsers. We kunnen u een bezoek aan het militaire kerkhof aanbevelen, een ontroerend monument dat de absurditeit van oorlog weergeeft. De hoogste piek van deze etappe is Monte Garazzo met het witte kruis van waaruit u een prachtig uitzicht heeft op de Firenzuola-vallei en Mugello. Een breed pad brengt u bergafwaarts naar Sant’Agata, een typisch Toscaans dorp. Breng zeker ook een bezoek aan het niet alledaagse ‘Museo del Leprino’ voordat u uw weg vervolgt. U zult nu merken dat het omringende landschap verandert en de typisch Toscaanse trekken aanneemt.
Optie: Vanuit Sant’Agata kunt u de bus nemen en de wandeling inkorten.
Wandelduur: ca. 6 tot 8 uren.

Dag 6: San Piero a Sieve - Olmo (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 900 m

Als u San Piero verlaat kunt u de weg vervolgen naar het Castello del Trebbio. Dit is een van de residenties van de Medici’s, nu privé-eigendom. Vanaf hier wordt het uitzicht gedomineerd door de Mugello-vallei en het meer van Bilancino. De route gaat nu door grote olijfgaarden tot aan Tagliaferro om dan te stijgen naar de Badia di Bonsollazzo. Een stukje verder komt u bij Monasturchero di Monte Senario. Deze is gesticht door 7 heiligen die tot de orde van de Dienaren van Maria behoorden. De schedels van deze heiligen worden in de kerk bewaard. Eindpunt van vandaag is Olmo.
Wandelduur: ca. 7 uren.

Dag 7: Olmo - Fiesole/Florence (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 400 m

U hebt nu bijna Florence bereikt. U loopt door Vetta le Croci. In deze plaats zouden ca. 200.000 barbaren begraven zijn, gesneuveld tijdens de slag om Montereggi, ca, 405 v.C. Dan nog een laatste klim richting Il Pratone, voordat u afdaalt naar Fiesole. Deze voormalige Etruskische stad is gebouwd op een bergterras met uitzicht op de stad Florence. Hier kunt u het grote archeologische gebied van deze stad bewonderen en met verbazing staren naar de met fresco's beschilderde pastorie van de San Romolo-kathedraal. En dan arriveert u in Florence, waar u uw wandelvakantie kunt afsluiten met het nuttigen van bijvoorbeeld een heerlijke Florentijnse steak. Florence staat bol van de bezienswaardigheden. We raden u aan om vanaf Piazza del Duomo te beginnen. Mis de Porta del Paradiso van de Battistero di San Giovanni niet, die de verhalen van het Oude Testament op gouden tegels weergeeft.
Wandelduur: ca. 4 uren.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Het einde van uw wandelvakantie over de Godenweg, de Via degli Dei. Natuurlijk kunt u nog een nachtje (of meer) verlengen in het prachtige Florence.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Godenweg - Via degli Dei?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid