8-daagse wandelvakantie Godenweg - Via degli Dei

Toscane, Italië

  • Wandel van Bologna naar Florence
  • Over de Flamina Militare door de Apenijnen
  • Ontdek de fossielen in de rotsen van Monte Adone
  • Bezoek de graven van La Futa in Firenzuola
  • Wandeletappes van ca. 11 tot 28 km.
Florence Ponte Vecchio
Toscane uitzicht landschap
Toscane - Florence dom
Toscane - veld uitzicht
Via Degli Dei Italië
Toscane - bloemenweide
Bekijk alle fotos (10 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Bologna

U reist op eigen gelegenheid naar Bologna en uw overnachtingshotel. De stad Bologna heeft meer te bieden dan u in eerste instantie zou vermoeden. Wandel naar de Santo Stefano Basilica een complex met 4 (ooit 7) kerkjes/kapelletjes. Bewonder de stad van de 2 torens, de Torre degli Asinelli, de ezelstorens en vergeet u niet te genieten van de ‘Tagliatelle al ragu’. Mis ook vooral niet het prachtig verlichte Piazza Maggiore (Piazza Grande).

Dag 2: Bologna - Sasso Marconi (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Van het Piazza Maggiore, het hart van de stad, wandelt u naar de langste overdekte winkelstraat ter wereld, de Portico di San Luca, ontstaan in 1674. De lengte is ca. 4 km en de straat wordt gedomineerd door 666 bogen tot aan de basiliek van San Luca. Van hieruit kunt u genieten van een prachtig uitzicht. De etappe wordt voortgezet naar Parco Tolon waar de sluisdeur van Casalecchio al sinds 800 jaar het stromen van het water van de Reno beheert richting Bologna. Vanaf de heuveltop ziet u de stad Sasso Marconi liggen. Deze stad is vernoemd naar de wetenschapper en nobelprijs winnaar Guglielmo die hier was geboren.
Wandelduur: ca. 6 uren.

Dag 3: Sasso Marconi - Monzuno (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Een korte privé transfer brengt u naar Badolo van waaruit u bergopwaarts wandelt naar Monte Adone. Het belangrijkste element van deze etappe is de Contrafforte Pliocenico, het rotsachtige bastion dat tijdens het plioceen uit de ondiepe zee verrees (ca. 2-4 miljoen jaren geleden). Langs sommige delen wandelt u over zand terwijl u klimt naar de rand van de abdij en langs een spectaculair pad dat verder omhoog loopt naar de top van Mount Adone met zijn karakteristieke stenen torens. Dan vervolgt u de route naar Monzuno waar we u aanbevelen om de winkel ‘Zivieri’ te bezoeken. De salumeria (vleeswarenwinkel) staat bekend als tempel van het lokale voedsel en de wijn.
Wandelduur: ca. 5 uren.

Dag 4: Monzuno - Bruscoli (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 450 m

In dit deel van de route komt u de eerste Romeinse straatstenen tegen van de Flamina Militare, de oude Romeinse weg die Bologna vroeger verbond met Arezzo. In Pian di Balestra steekt u de grens over met Toscane. De weg volgend, komt u in Bruscoli waar u de nacht mag doorbrengen in een charmant Agriturismo.
Wandelduur: ca. 6 uren.

Dag 5: Bruscoli - San Piero a Sieve (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 800 m

Langs de route komt u bij Passo della Futa dat tijdens de tweede wereldoorlog was ingenomen door de Duitsers. We kunnen u een bezoek aan het militaire kerkhof aanbevelen, een ontroerend monument dat de absurditeit van oorlog weergeeft. De hoogste piek van deze etappe is Monte Garazzo met het witte kruis van waaruit u een prachtig uitzicht heeft op de Firenzuola-vallei en Mugello. Een breed pad brengt u bergafwaarts naar Sant’Agata, een typisch Toscaans dorp. Breng zeker ook een bezoek aan het niet alledaagse ‘Museo del Leprino’ voordat u uw weg vervolgt. U zult nu merken dat het omringende landschap verandert en de typisch Toscaanse trekken aanneemt.
Optie: Vanuit Sant’Agata kunt u de bus nemen en de wandeling inkorten.
Wandelduur: ca. 6 tot 8 uren.

Dag 6: San Piero a Sieve - Olmo (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 900 m

Als u San Piero verlaat kunt u de weg vervolgen naar het Castello del Trebbio. Dit is een van de residenties van de Medici’s, nu privé-eigendom. Vanaf hier wordt het uitzicht gedomineerd door de Mugello-vallei en het meer van Bilancino. De route gaat nu door grote olijfgaarden tot aan Tagliaferro om dan te stijgen naar de Badia di Bonsollazzo. Een stukje verder komt u bij Monasturchero di Monte Senario. Deze is gesticht door 7 heiligen die tot de orde van de Dienaren van Maria behoorden. De schedels van deze heiligen worden in de kerk bewaard. Eindpunt van vandaag is Olmo.
Wandelduur: ca. 7 uren.

Dag 7: Olmo - Fiesole/Florence (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 400 m

U hebt nu bijna Florence bereikt. U loopt door Vetta le Croci. In deze plaats zouden ca. 200.000 barbaren begraven zijn, gesneuveld tijdens de slag om Montereggi, ca, 405 v.C. Dan nog een laatste klim richting Il Pratone, voordat u afdaalt naar Fiesole. Deze voormalige Etruskische stad is gebouwd op een bergterras met uitzicht op de stad Florence. Hier kunt u het grote archeologische gebied van deze stad bewonderen en met verbazing staren naar de met fresco's beschilderde pastorie van de San Romolo-kathedraal. En dan arriveert u in Florence, waar u uw wandelvakantie kunt afsluiten met het nuttigen van bijvoorbeeld een heerlijke Florentijnse steak. Florence staat bol van de bezienswaardigheden. We raden u aan om vanaf Piazza del Duomo te beginnen. Mis de Porta del Paradiso van de Battistero di San Giovanni niet, die de verhalen van het Oude Testament op gouden tegels weergeeft.
Wandelduur: ca. 4 uren. U overnacht vandaag in Fiesole of in Florence (afhankelijk van de beschikbaarheid)

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Het einde van uw wandelvakantie over de Godenweg, de Via degli Dei. Natuurlijk kunt u nog een nachtje (of meer) verlengen in het prachtige Florence.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Godenweg - Via degli Dei?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse wandelvakantie Godenweg - Via degli Dei.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.8
Locatie/gebied: 9.3
Hotels: 8.2
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.6
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.7
Bezienswaardigheden: 8.5
Reisbescheiden: 8.7
8.0
fijne en goede verzorgde vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
De wandelvakantie was goed verzorgd; het is een prachtige route. Pittig voor ons; het is zeker aan te bevelen dat je stokken gebruikt. meer precies: dag 2 Sasso Marconi zijn de laatste kilometers niet fijn; eerst langs de weg en dan nog door een industrieterrein buiten het stadje om naar de Ca' Vecchia te komen. De reis kenmerkt zich vooral door natuur en niet door cultuur bezienswaardigheden. Dag 5; 29 km hebben we ingekort door in te gaan op het aanbod van La passagiers om ons af te zetten bij de passo del futa. De uittocht uit Bologna is spectaculair!
9.0
Topvakantie
Jong (echt)paar
Op vakantie in Juni 2024
We hebben erg genoten. Dit was voor ons de eerste keer dat we een dergelijke actieve vakantie hadden en het smaakt zeker naar meer. Vooraf gestuurde reisbescheiden waren erg nuttig, met name de digitale navigatiekaarten. Ook bagagevervoer was perfect geregeld. Afgezien van één hotel waren de accomodaties ook prima! Het weer zat mee en we hebben een topweek gehad.
9.0
Prima geregeld, mooie accommodaties
Op vakantie in Mei 2024
De Via degli Dei zelf is de grootste aanrader. Wat een prachtige route door bella Italia. En goed te doen in 6 dagen. ADE heeft de verwachtingen waargemaakt. De accommodaties waren mooi, de eigenaars van de accommodaties erg vriendelijk en behulpzaam, zoals iedereen langs de Godenweg. Het bagagevervoer liep gesmeerd en de app (met de wandelroute) werkte prima. Zeker in combinatie met de Odyssee reisgids ('Wandelen over de Godenweg)'). De extra info uit de reisgids maakte de tocht 'af'. verbeterpunten: - ik had graag eerder inzicht gehad in de verschillende accommodaties - was fijn geweest als er een wandelkaart van de route (die bestaat, heb ik nl gekocht in Bologna) bijgeleverd was
Lees meer
8.0
Drie eeuwen Godenweg in zes geweldige dagen
Met vrienden
Op vakantie in September 2023
Het lopen van de Godenweg was een bijzondere ervaring. Het is een pittige tocht, met veel stijgen en dalen. Maar wij werden beloond met geweldige uitzichten en een prachtige natuur. Bologna is een erg leuke studentenstad met vele leuke pleintjes, straten, restaurants en bars en een geweldige fototentoonstelling over 100 jaar Bologna. Florence is erg toeristisch, minder toegankelijk, maar als je of-the-beaten-track gaat, ontdek je het echte lokale leven en dat is erg leuk. Een aantal etappes van de Godenweg gaan bijna volledig over onverharde paden, maar een paar leidden ons wel erg veel over asfalt wegen. Kan dat niet anders? Een toelichten waar de historische Godenweg gelopen heeft zou ook nuttig zijn. De bijgeleverde app was fantastisch (daar loop je de gehele route op), maar de schriftelijke routebeschrijving was veel te gedetailleerd en daardoor haast onbruikbaar. Uitgebreidere achtergrondinformatie over de vele historische plekken ontbrak. Wij vonden het onbegrijpelijk dat onze wandeling eindigde in Fiesole, terwijl de Godenweg gewoon doorloopt tot Florence. Wij hadden een boekje over de Godenweg van Merel Piëmont en daardoor konden wij de wandeling 'echt voltooien tot aan de Duomo in Florence. Wij werden langs de plek geleid, waar Leonardo da Vinci zijn eerste vliegmachine de lucht in stuurde en zagen fantastische palazzo’s, waaronder het palazzo waar Michelangelo veel verbleef. Wij vragen ons af waarom deze extra dag niet is opgenomen in de door ADE aangeboden wandeling. Het boekje is trouwens zeer aan te bevelen. Wij begrijpen dat er een Stichting is, die de Godenweg promoot en weer in ere heeft hersteld. Wij stellen voor, dat deze organisatie ervoor zorgt, dat eens in de drie maanden iemand de wandeling loopt om de situatie op de route te inspecteren, te updaten en ook om wellicht de enorme hoeveelheid witte papieren zakdoekjes, die mensen langs de route weggooien, op te ruimen. Een instructie aan wandelaars, dat zij zorgvuldig omgaan met de natuur, zou goed zijn. Wij hebben genoten van de Godenweg en bevelen deze tocht van harte aan!
9.0
Super geregeld mooie accommodaties
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Prachtige route, goede routebeschrijving en handige app. Accommodaties prima en mooi op de route. Bagagevervoer uitstekend geregeld. Top! De routeboekje is wat lastig leesbaar.
10
geweldige goed georganiseerde wandelvakantie in Italie
Op vakantie in Mei 2023
We hadden de 8 daagse wandelvakantie Godenweg in Italie geboekt. Maar door hevige wateroverlast in de laatste dagen voor ons vertrek, wegen onbegaanbaar , hotels niet meer goed te bereiken , kregen we bericht van Ade dat de eerste 3 etappes niet gelopen konden worden. Flinke tegenslag voor ons (vader en dochter). Ze boden ons verschillende opties aan , 1; de eerste 3 etappes niet lopen en dus een paar dagen Bologna doen, 2; reis verplaatsen naar een latere datum of 3; reis geheel reis gratis annuleren. Ik had gezien dat er ook een ander 8 daagse wandeling was in Toscane (Via Francigena; van Lucca naar Siena) ik heb toen gevraagd of het mogelijk was de reis om te boeken (dit alles speelde 3 dagen voor vertrek). Ze zouden het uitzoeken en dag later kreeg ik al te horen dat het mogelijk was, moest nog wel het een en ander geregeld worden. De volgende dag was het al helemaal geregeld, (waren wel meer kosten aan verbonden, maar die namen ze voor hun rekening, geweldig). De volgend dag zijn we vertrokken. We hebben heerlijk gewandeld in Toscane, als was super goed geregeld (zeker gezien de korte tijd die ze hiervoor hadden). Hotels waren zeer goed, bagage steeds vervoerd, onze koffers stonden netje bij het volgend hotel. Geweldige dagen gehad samen met mijn dochter. Ade super bedankt.
Lees meer