Reisverhaal: Zwieren langs rivier de Neckar

** Vakantiegast Nieske Castelein-Bloemers fietste met haar zoon Ties vanuit Tübingen de Neckerradweg, dwars door het Zwarte Woud. Op weg naar Heidelberg kwamen ze langs rivier de Neckar en mooie idyllische dorpjes, omgeven door wijnterrassen, burchten en fruitbomen. ,,In Heidelberg zagen we de Slotruïne, waar we beslist naartoe wilden gaan. Vanaf het slot heb je een mooi uitzicht over de stad..."

*Lees het reisverhaal van Nieske Castelein-Bloemers!***

7-daagse fietsvakantie Neckarradweg
7-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg

Fietsen in Duitsland

Al surfend op internet vond Nieske de 7-daagse fietsvakantie Neckarradweg, vernoemd naar rivier de Neckar. Eind juli fietste ze in zeven dagen ruim 250 kilometer over de historische Neckarradweg, van Tübingen naar Heidelberg. Hoewel ze aanvankelijk naar een groot sportevenement zou gaan, werd dat plan vanwege het coronavirus uitgesteld. ,,In plaats daarvan wilde ik een sportieve vakantie beleven in Duitsland, een mooi land dat niet al te ver van Nederland ligt. Voor onze skivakanties in Oostenrijk rijden we altijd door het zuiden van Duitsland en omdat ik het land niet zo goed ken, wilde ik het land graag ontdekken. Natuur, kunst en cultuur; Duitsland heeft het allemaal!¨

Zwarte Woud

Ze boekte via ADE "Actief door Europa" een fietsvakantie in het Zwarte Woud. ,,Onze zoon Ties van achttien zou na de zomer gaan studeren. Aangezien mijn man moest werken en ik nog op zoek was naar een reisgenoot, besloot ik mijn zoon mee te vragen. Het leek hem wel iets, want hij houdt van reizen en is een sportief type. Vanwege een gescheurde kruisband kon hij lange tijd niet naar de sportschool toe, gelukkig kon hij wél mee op fietsvakantie!"

Trappen langs de rivier

In haar vrije tijd roeit Nieske vaak. ,,Het is heerlijk om op het water te zijn. Om die reden leek het mij fantastisch om langs een mooie rivier als de Neckar te fietsen.¨ Ze koos voor haar fietsvakantie heel bewust voor een gewone huurfiets met versnellingen. ,,Dat is nét even iets sportiever dan e-bike. Het beklimmen van heuvels zie ik als een uitdaging, daar moet je echt voor werken. Aangezien we nog niet veel lange afstanden gefietst hadden, gingen we voor een fietsreis met veel vlakke fietspaden." De fietsvakantie ging van start in de bruisende studenstad Tübingen. Onder de stralende zon genoten ze in een Biergarten van de Duitse Gemütlichkeit. Nadat Nieske en haar zoon Ties de stad Tübingen achter zich lieten, zwierden ze stroomafwaarts langs rivier de Neckar.

Prachtig panorama

Ze omschrijft de fietsvakantie als één groot avontuur. ,,Het mooie is dat je bij vertrek nooit helemaal precies weet wat je onderweg zult beleven. Toen we het pad langs rivier de Neckar eenmaal gevonden hadden, ging de knop om en ´begon´ het avontuur. Vanuit Tübingen waren we al binnen vijf minuten in een groen niemandsland beland, met schitterende maïsvelden en meren. We kwamen regelmatig roeiverenigingen en andere watersporters tegen en we zagen typisch Duitse dorpen¨, zegt Nieske met een lach.

Oude stadsmuur bovenop de berg

Na 55 kilometer trappen zagen ze in de verte de stad Esslingen liggen. ,,Vanaf kilometers afstand zagen we, middenin de wijnvelden, een oude stadsmuur bovenop de berg. We beklommen de stadsmuur, een aardige klim langs een steile trap, en vervolgens keken we prachtig uit over Esslingen!" Tussen Esslingen en Marbach/Freiberg namen een frisse duik in het zwembad van Ehlingen. ,,Het leuke van een fietsvakantie is dat je op elk moment kunt afstappen. Het was prettig om even af te koelen, want tijdens onze vakantie steeg de temperatuur tot boven de 30 graden..."

¨Versailles van Duitsland¨

Het fietsduo zette op de derde fietsdag koers richting de koninklijke zomerresidentie Ludwigsburg. Dit paleis staat ook wel bekend als het ¨Versailles van Duitsland.¨ ,,We zijn helemaal naar boven gefietst, dat was best wel zwaar. Hoewel het een pittige klim was, werden we eenmaal boven beloond met een geweldig uitzicht! Het paleis ziet er imposant uit en de omgeving geeft je de indruk weer terug te gaan in de tijd¨, vertelt Nieske in geuren en kleuren. ,,Af en toe moesten we even puzzelen om de juiste route te vinden, dus keken we regelmatig op onze routekaart."

Fruitbomen en wijn

Op weg naar Neckerasulm trapten ze op de vierde dag langs de wijnvelden en de fruitbomen van de romantische Burgenstrasse. ,,Het bijzondere was dat je het fruit zó van de bomen kon plukken, want deze fruitbomen stonden langs de kant van de weg. Dus we zijn onderweg gestopt om appels en pruimen te eten. Daarnaast hebben we heerlijke wijnen geproefd bij één van de wijnhuizen in Neckeralsum! Het leuke is dat de wijn rechtstreeks bij de teler vandaan komt.¨

Heidelberger vat

Tijdens hun fietsvakanties verbleven ze in comfortabele hotels. ,,In vrijwel elk hotel werden we gastvrij verwelkomd door de gastheer of gastvrouw. Het was warm, dus airconditioning was geen overbodige luxe. Gelukkig beschikten bijna alle hotels, op slechts één na, over airco!" Op de zesde fietsdag fietsten ze vanuit Eberbach naar de beroemde universiteitsstad Heidelberg. Daar brachten ze een bezoek aan de slotruïne, waar ze een rondleiding volgden. In de kelder van Schloss Heidelberg, de voormalige residentie van de keurvorsten van de Palts, bevindt zich het Heidelberger vat, een wijnvat van maar liefst 219.000 liter. ,,Tijdens de rondleiding moesten we vanwege COVID-19 een mondkapje opzetten, al was dat geen enkel probleem voor ons. Het uitzicht vanaf de terrassen op de stad is adembenemend!" In de avond genoten ze van een smakelijk diner met heerlijk Pfifferlingen (cantharellen) en verse vis. ,,Het smaakte fantastisch!"

Sportfanaat Nieske kijkt met een voldaan gevoel terug op haar fietsvakantie. ,,Na elke fietsdag voel je je echt voldaan. Je bent immers weer op volgende bestemming gearriveerd!¨ Eén keer was er sprake van een probleem en moesten ze hulp inschakelen. ,,Gelukkig kregen we telefonisch direct hulp van een medewerker van de Service-Hotline. Of ik weer op fietsvakantie wil gaan? Die kans zit er wel in!¨

4-daagse fietsvakantie Cochem aan de Moezel

Fietsvakanties in Duitsland

Duitsland per fiets ontdekken? Bij ADE Actief door Europa heeft u keuze uit meer dan 80 fietsvakanties in Duitsland!

Füssen - Allgau - Duitsland

Fietsvakantie zoeken op thema!

Zoek de voor u meest geschikte fietsvakantie op basis van thema.

Douro Vallei

Reisverhalen van vakantiegasten

Benieuwd naar de reizen van ADE? Lees de mooiste reisverhalen in de rubriek VakantieVerhalen!

9-daagse fietsvakantie Bodensee - Allgäu

Fietsvakanties voor beginners

Wilt u uw grenzen verleggen? Geniet van een actieve fietsvakantie in Europa en ontdek authentieke plaatsen...

8-daagse fietsvakantie Berlijn - Dresden

Standplaats fietsvakanties

Tijdens onze standplaats fietsvakanties verblijft u de gehele reis in hetzelfde hotel.

Bodensee foto

Fietsvakanties met de e-bike

Heerlijk ontspannen fietsen in Europa? Fiets met een e-bike langs stille meren en bruisende rivieren of maak een uitdagende fietsreis!