10-daagse fietsvakantie Vía Verde del Aceite van Jaén naar Sevilla

Andalusië, Spanje

  • Fiets dwars door Andalusië
  • Bezoek mooie historische steden als Sevilla en Córdoba
  • Fietsroutes via mooie rustige landwegen
  • Stadtour in Córdoba
Via Verde del Aceite - Spanje
Via Verde del Aceite - Spanje
Via Verde del Aceite - Spanje
Via Verde del Aceite - Spanje
Via Verde del Aceite - Spanje
Via Verde del Aceite - Spanje
Bekijk alle fotos (11 )

Fietsvakantie langs olijfgaarden en over het platteland

Met zijn 128 kilometer is de Vía Verde del Aceite de langste fietsroute van Andalusië en daarmee één van de belangrijkste fietsroutes van Spanje. Tijdens deze fietsvakantie komt u 13 indrukwekkende viaducten tegen die een deze route zo bekend maken, U doorkruist de provincies Jaén en Córdoba, en tijdens uw fietsreis heeft u prachtig uitzicht op olijfgaarden.

Sinds de bouw van het eerste deel van de oude spoorweg in 1881 werd voltooid, diende de "olietrein" niet alleen om olijfolie te vervoeren, maar ook om kolen, lood en andere metalen. Het is nu aangepast voor fietstochten over een zacht glooiend, off-road parcours. Het is een vlotte en aangename reis door twee monumentale hoofdsteden met veel geschiedenis. Het is een waar genoegen deze route te fietsen en dit Taifa-gebied van Andalusië te leren kennen op de fiets.

Niveau van de tour:

Voornamelijk gemakkelijke onverharde paden, fietspaden en slechts enkele delen zullen over rustige wegen gaan.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Jaén

U reist vandaag op eigen gelegenheid naar Jaén. Vandaag is de dag om de stad Jaén te leren kennen, voordat u morgen aan het avontuur begint van uw fietsvakantie. Jaén, wordt omringd door de bergen van Jabalcuz en Jaén en is een van de meest onbekende provinciehoofdsteden van Spanje. Het heeft een breed historisch en cultureel erfgoed, zoals de imposante barokke kathedraal en de 11e-eeuwse Arabische baden.

Dag 2: Jaén – Alcaudete (ca. 49 km)
Afstand ca. 49 km

De start van uw fietsvakantie vindt plaats in de stad Jaén, waar uw route parallel aan de spoorweg begint. U zult verder fietsen tussen de meer dan 66 miljoen olijfbomen die de provincie Jaén heeft, hier vindt u ook het grootste olijfbos ter wereld, en u zult een glimp opvangen van de bergen van de Sierra de la Grana en de Pico de Jabalcuz, waarbij u af en toe de archeologische route van Los Torreones oversteekt, de route leidt naar 7 vestingwerken die het resultaat zijn van de oorlogen tussen christenen en moslims op dit schiereiland.

Hierna begint u aan een rustige en constante afdaling, een oude tuin die is veranderd in een verbazingwekkend bos dat is uitgeroepen tot natuurmonument. Daarna gaat de Via Verde de Caballico-tunnel in, 333 meter lang, waarna de olijfgaardomgeving doorgaat met een rustige afdaling.

Kort daarna verschijnen de eerste metalen viaducten die kenmerkend zijn voor de Via Verde Aceite. Na het passeren van een tunnel van ongeveer 120 meter, bereikt u Torredonjimeno, waarvan het historische centrum is erkend als een Cultureel Erfgoed.

Dag 3: Alcaudete - Doña Mencía (ca. 31 km)
Afstand ca. 31 km

Vandaag fietst u verder naar Doña Mencía. Op deze groene route komt u door Laguna Honda, een natuurreservaat. Een paar kilometer verderop passeert u het viaduct "Arroyo La Jamputa" en het viaduct "Rio Guadajoz", twee viaducten van verschillende hoogtes en lengtes, die beide provincies (Jaén en Córdoba) scheidt. Als u de etappe vervolgt, komt u aan in Luque, een klein stadje dat de oude spoorweggebouwen heeft verbouwd om ze nu te gebruiken als winkel of restaurant. Voor u aan het einde van uw dagetappe komt, kunt u even stoppen om uit te rusten in Zuheros, dit stadje is uitgeroepen tot een van de mooiste steden van Spanje. Het viaduct van deze stad is een belangrijk stuk spoorwegtechniek uit de 19e eeuw met een metalen constructie van 104 meter lang.

Dag 4: Doña Mencía – Puente Genil (ca. 49 km)
Afstand ca. 49 km

Na de klim die u gisteren heeft gemaakt om Doña Mencía te bereiken, hervat u vandaag deze route en volgt u een rustiger gedeelte en passeert u oude spoorweghaltes om richting de Plantío-tunnel te fietsen, deze tunnel is 139 meter boven zeeniveau gelegen, hierna fietst over het Sima-viaduct.

Met een landschap tijdens deze tocht wordt gedomineerd door Steeneiken, Johannesbroodbomen en Meidoorns met witte bloemen en rood fruit, wanneer u aankomst in Cabra, bevindt u zich bijna in het geografische centrum van Andalusië, het is een stad met ontelbare historische overblijfselen deze ziet u terug in de tradities en in de architecturale overblijfselen. U zult de bekendheid van de olijfboom herkennen terwijl we op weg zijn naar Lucena, dat historisch bekend staat als "de Parel van Sefarad". Uw etappe eindigt met de aankomst in Puente Genil, een stad vol erfgoed en must-sees.

Dag 5: Transfer Puente Genil - Córdoba + begeleide stadstour

Vandaag vindt de transfer naar Córdoba plaats en heeft u hier een stadtour onder begeleiding van een gids.

Dag 6: Córdoba - Écija (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

U begint te fietsen naast de rivier de Guadalquivir om op zoek te gaan naar het begin van de Via Verde. U laat tijdens deze kilometers de mooie stad Córdoba achter u. Via fruitvelden, tarwevelden en een spectaculair landschappen door het platteland volgt u de route tot aan Écija.

Dag 7: Écija - Marchena (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

U verlaat Écija via een klein comfortabel pad dat u naar La Luisiana brengt, waar de Via Verde over het platteland verder volgt. Vanaf hier zal het landschap bestaan uit uitgestrekte akkers in een relatief vlak land tot aan Marchena.

Dag 8: Marchena - Carmona (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

U verlaat Marchena en dompelt u meteen onder in een typisch landschap van het Sevilliaanse platteland. Onderweg passeert u velden met verschillende gewassen en komt u langs oude en nieuwe boerderijen.

U fiets verder over een breed pad dat via een heuvelachtig landschap op en af gaat tot u het imposante oude kasteel van Carmona ziet. U zult moeten zweten om in de stad te komen, maar het zal de moeite waard zijn! Tip: u zult waarschijnlijk niet veel andere reizigers of lokale bevolking tegen komen tijdens deze fietsetappe, en er zijn ook geen winkels langs de route, dus het is belangrijk om voldoende voorraad mee te nemen.

Dag 9: Carmona – Sevilla (ca. 51 km)
Afstand ca. 51 km

U vertrekt vanuit Carmona en gaat vandaag bergafwaarts. Vrijwel de hele weg is een lichte afdaling en gaat over onverharde wegen. De eerste 20 km gaat over de Via Verde van Alcores. Het is een breed pad tussen de velden van het mooie uitgestrekte landschap. Vlak voordat u Alcalá de Guadaira bereikt, ziet u de overblijfselen van een zeer goed bewaard gebleven kasteel. Eenmaal in Alcalá de Guadaira fietst u over een prachtig pad door een bos naast de Guadaira rivier. U passeert molens en mooie oude gebouwen. Daarna fietst u langs de rivier tot u Sevilla binnenkomt via het fietspad.

Dag 10: Vertrek naar huis

Na het ontbijt zit u reis erop, u vertrekt op eigen gelegenheid naar huis. Het is uiteraard ook mogelijk om nog 1 of meerdere nachten bij te boeken in deze prachtige stad.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse fietsvakantie Vía Verde del Aceite van Jaén naar Sevilla?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid