Fietsen in Overijssel

Ongekend populair, dat is fietsen in Overijssel. En niet voor niets. Overijssel heeft ongelooflijk veel te bieden voor een heerlijke fietsvakantie. Denk aan rivieren als IJssel en Vecht, oude Hanzesteden als Zwolle, Deventer en Kampen maar ook prachtige natuurgebieden zoals de IJsselvallei, het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het natuurgebied Springendal en het rustgevende Twentse coulisselandschap. Stap op de pedalen en ontdek Overijssel!

Hattem-MarketingOost-Gijs-Versteeg
Zwolle-MarketingOost-Gijs-Versteeg
Giethoorn-MarketingOost---Bertrik-Hakvoort
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek Overijssel op de fiets!

Overijssel is niet voor niets een vijfsterren fietsprovincie. Er zijn honderden kilometers aan fietspaden en knooppuntenroutes die u door het afwisselende Overijsselse landschap leiden. Van Twente en de Sallandse heuvelrug tot aan het Vechtdal en en de Weerribben: het landschap is gevarieerd, divers en rijk aan historie. Ontdek hoe verrassend veelzijdig Overijssel is tijdens een van die heerlijke fietsvakanties van ADE.

Van oost naar west

Twente
In het oosten van Overijssel ligt het idyllische Twente. De stuwwallen die u hier vindt, stammen nog uit de IJstijd. Het afwisselende coulissenlandschap van Twente met houtwallen, beekjes, heidevelden en niet te vergeten de talrijke boerderijen laten u de stress van alledag vergeten. Hier vindt u o.a. het kunststadje Ootmarsum, de studentenstad Enschede en de oude textielsteden Oldenzaal en Nijverdal. Wist u trouwens dat de koninklijke familie ook haar sporen in Twente heeft achtergelaten? Kasteel Warmelo in Diepenheim was een "warm" adres voor de Oranjes. De natuur is alom vertegenwoordigd. Het Lutterzand met de Dinkel, het Springendal, het Buurserzand, de Paasberg, het Haagse Bos en het natuurgebied Duivelshof zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook voor musea bent u hier aan het juiste adres met als belangrijkste het museum Natura Docet en het Rijksmuseum Twente.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
Een stukje verder naar het westen ligt het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Uitgestrekte heidevelden, beken en dalen, zandverstuivingen en zelfs heuvels die een heerlijk uitzicht bieden op de omgeving. Vanaf hier is het niet ver naar de provinciehoofdstad Zwolle en het pittoreske Deventer.

IJsseldelta en Hanzesteden
Aan de monding van de IJssel ligt de IJsseldelta. De delta wordt omringd door de 3 Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt en de steden Genemuiden en Zwartsluis. Dat water centraal staat in dit gebied mag geen verrassing zijn. U vindt hier ook een van de oudste polders van Nederland: de polder Mastenbroek. Het Nationaal Landschap IJsseldelta biedt een rijke historie, karakteristieke steden en dorpen met vele monumenten en cultuurhistorisch landschap.

Kop van Overijssel
In de kop van Overijssel ligt nog zo'n pareltje: het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa, Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nadat de turfstekers hun werk hadden gedaan, ontstonden hier talloze meren, sloten, rietlandschappen en moerasbossen. Eigenlijk is het een groot groen doolhof van riet en water. En natuurlijk mag een bezoek aan het Venetië van het noorden, Giethoorn, niet ontbreken. Ontdek dit prachtige stuk natuur tijdens een 5-daagse fietsvakantie Weerribben Wiedentocht.

Uiteindelijk komt u uit bij de voormalige Zuiderzee, het IJsselmeer. Zo bent u in vogelvlucht van oost naar west gereist. Onderweg valt er nog zoveel meer te zien, te doen en te beleven. Stap op de fiets en ontdek Overijssel is ons devies.