8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Bezoek de waddeneilanden Vlieland of Terschelling
  • Afstanden van ca. 50 km per dag
  • Geniet van de prachtige natuur
Hindeloopen
Leeuwarden
Makkum
Fietsen in Friesland
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek Friesland per fiets

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent. De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de 11 steden van de beroemde schaatstocht ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee.

Tijdens deze 8-daagse variant heeft u ook de tijd om een bezoek te brengen aan één van de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen kunt u de overtocht maken naar Vlieland of Terschelling voor een fietstocht op het eiland. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze dag te gebruiken als rustdag en de prachtige stad Harlingen te gaan verkennen.

Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start.

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden

Welkom in het mooie Leeuwarden! U start uw vakantie in de prachtige hoofdstad van de provincie Friesland. Neem vandaag de tijd om de historische binnenstad te verkennen en andere bezienswaardigheden te bewonderen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek / IJlst

Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt stapt u op de fiets voor de eerste etappe van de Elfstedenroute! Vandaag fietst u richting Sneek. Met haar beroemde waterpoort en prachtige waterwegen is Sneek een zeer toeristisch bestemming.

Dag 3: Sneek / IJlst - Balk

Afstand ca. 55 km

Vandaag laat u Sneek en IJlst achter u en fietst u door de prachtige natuur en langs de Friese meren richting Balk. Onderweg passeert u vestingstad Sloten, een prachtig maar klein Fries dorpje.

Dag 4: Balk - Bolsward

Afstand ca. 55 km

De fietsetappe van vandaag brengt u richting het IJsselmeer, waarbij u verschillende pittoreske stadjes passeert. Zo staan voor vandaag Stavoren en Hindeloopen op het programma. Bezichtig de gekleurde huizen aan het water in Stavoren of bewonder de beroemde schilderkunst van Hindeloopen. Ook Workum is zeker een bezoekje waard, voordat u door fietst naar Bolsward.

Dag 5: Bolsward - Harlingen

Afstand ca. 40 km

Na het ontbijt in Bolsward stapt u weer op de fiets voor de etappe richting Harlingen. Neem vandaag een pauze in Franeker, verken de grote stad met haar historische centrum en monumenten. Het eindpunt van de etappe is Harlingen. Harlingen ligt aan de Waddenzee en trekt het hele jaar door vele bezoekers. Harlingen heeft een rijk nautisch verleden die u overal terug kunt zien, wandel langs de mooie pakhuizen en bewonder de gevels van het beschermde stadsgezicht.

Dag 6: Rondrit Vlieland of Terschelling

Afstand ca. 50 km

Vandaag heeft u de keuze uit 3 opties; u kunt vandaag op verkenning gaan in Harlingen en de fiets een dagje laten staan. Leuk om te doen is een rondvaart maken op de Waddenzee! Of u maakt vandaag een fietstocht op Vlieland of op Terschelling. De keuze is geheel aan u! Vannacht overnacht u weer in Harlingen.

Dag 7: Harlingen - Dokkum

Afstand ca. 50 km

Na de tweede overnachting in Harlingen, is het weer tijd om de koffer in te pakken. Vandaag fietst u richting Dokkum door de prachtige natuur van Friesland. Van de rijke historie van deze voormalige handelsstad is nog veel terug te zien, zo kent de historische binnenstad vele imposante rijksmonumenten.

Dag 8: Dokkum - Leeuwarden en vertrek naar huis

Afstand ca. 45 km

Vandaag staat de laatste etappe van de fietstocht op het programma, waarbij er een einde komt aan uw fietsvakantie langs de beroemde steden van de Elfstedentocht. Vandaag fietst u langs de finish op de Donkervaart en eindig u tocht bij het hotel in Leeuwaarden waar u bagage op u staat te wachten. Het is ook mogelijk om de vakantie nog te verlengen met één of meerdere nachtjes in Leeuwarden.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute ?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute .

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.4
Locatie/gebied: 8.8
Hotels: 7.8
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.5
Route: 8.9
Dag-tot-dagprogramma: 8.7
Bezienswaardigheden: 8.4
Reisbescheiden: 8.9
8.0
Leuke vakantie in mooi friesland
Met vrienden
Op vakantie in May 2022
We hebben een leuke goed verzorgde vakantie genoten Prima routebeschrijving, en leuke (11steden) route We zijn ondergebracht in leuke hotels die een prima ligging hadden en waar een goed diner geserveerd werd Al met al een aanrader
9.0
8 daagse Fietsvakantie Elfstedenroute zeer mooie ervaring
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2021
Deze fiets vakantie is zeer goed bevallen, erg fijn dat de koffers netjes elke dag naar de volgende (fiets) bestemming/hotel werden gebracht, zodra we de fietsroutes met de groene bordjes doorhadden was dat ook erg goed te volgen. Mooie beschrijving van de routes en de speciale locaties in het boekje en de kaart van Friesland was een welkome aanvulling. Kwaliteit van de hotels en het diners was zeer goed, een 3 gangen diner is wel veel dus een volgende keer gaan we wel voor de 2 gangen. Bij elk hotel kregen we de gelegenheid om de elektrische fietsen binnen te stallen. ( de Friezen hebben de naam stug te zijn maar wat een vriendelijkheid en gastvrijheid hebben wij ervaren!) Alleen in Harlingen hebben we het diner om 19:00 uur moeten zetten omdat de koffers vrij laat binnen kwamen maar dat werd netjes gemeld door de receptie dus was niet onoverkomelijk. De rit van en naar Dokkum was erg pittig, beide keren tegenwind dus ik begrijp dat ook de Elfstedentocht schaatsers hier moeite mee hadden. De extra ingeplande rustdag in Harlingen hebben we gebruikt om een fiets trip naar Terschelling te maken, dat kan ik ook echt aanbevelen, dus al met al een heerlijke en goedverzorgde fietsvakantie, waarbij we ook prachitg weer hadden en dus wat ons betreft dit soort fietsvakantie voor herhaling vatbaar is.
8.0
Prachtige elfstedenfietstocht
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Het was een hele mooie fietstocht. Hotels met halfpension waren van lieflijke hotels tot grote hotels allemaal heel goed. Het eten was overal erg goed. Personeel erg vriendelijk
Lees meer
9.0
Alles fijn geregeld.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Een leuke vakantie, met afwisselende hotels. Goede omschrijving van de routes en fijn om de mogelijkheid te hebben voor een extra dag in Harlingen. We zijn naar Terschelling geweest die dag en hebben dat niet willen missen. De enige tip/ aanvulling. Wij lazen over de fonteinen in de Elfsteden die in 2018 / 2019 zijn geplaatst. Die zou leuk zijn om in de routebeschrijving te vermelden. Bijna in elke stad rij je er nu langs. Erg interessant en een leuk doel om in iedere stad te bekijken.
8.0
Fijne hotels en vlot bagage transport
Jong (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Leuke manier om Nederland, en Friesland in het bijzonder, te leren kennen. Mooie routes met leuke stops onderweg. Fijn om te weten dat je na een dag fietsen weer in een fijn hotel bij kan komen. Dine en ontbijt waren eveneens van een behoorlijke kwaliteit. Alles bij elkaar een aanrader.
10
Alles was uitermate goed georganiseerd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Heel leuk. We hebben genoten van de prachtige fietstochten, de gastvrije hotels en services
Lees meer
8.0
Alles goed geregeld met hotels en bagage ed
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Luxe manieren van fietsen waarbij we goed ontzorgt werden. Bagage werd telkens naar nieuw hotel gebracht, ontbijt en diner savonds ook goed verzorgt. Iedere dag spannend war we weer terecht kwamen. Knooppunten fietsen ook erg goed te doen. Alleen de dag van 35 km mag van mij ook minimaal 50 worden
8.0
fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
mooie vakantie weer zat niet echt mee hotels waren de meeste wel goed hotel in balk is voor verbetering vatbaar meeste hotels geen lift met koffer naar 2e verdieping als je jong bent ok maar als je 60 jaar bent liever niet
10
Goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Een leuke vakantie, de fietsroutes goed beschreven. De hotels en bagage goed geregeld. De prijs/kwaliteit verhouding van de hotels en het eten was prima. De ontbijten waren heel goed
Lees meer
10
Super goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Wij gaan zeker meer fiets vakantie's doen. Dit was de 1e keer maar heel goed bevallen
9.0
Aangenaam verrast en heerlijk ontspannen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
We zijn van begin tot eind aangenaam verrast geweest tijdens onze fietsvakantie. Duidelijke informatie vooraf, heldere reis (fiets)beschrijvingen, keurig bagagetransport en adequate overnachtingsplekken. Wel zat er duidelijk klasse verschil in de overnachtingsplekken variërend van ‘sober maar doelmatig’ tot ‘helemaal top’. We hebben genoten van het Friese landschap, de bezienswaardigheden en het feit dat we tijdens het fietsen even aan helemaal niets anders hoefden te denken. We kijken dan ook voldaan en volledig ontspannen terug op deze heerlijke ADE Fietsvakantie.
3.0
Fantastisch georganiseerde fietstochten door een mooie omgeving met verassende accomodaties.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Wij zijn uitermate tevreden over onze reis. We hebben genoten van alle mooie fietsroutes en gewéldige accomodaties waar we overal zeer gastvrij werden ontvangen. Het is een echte aanrader voor onze vrienden en bekenden.
Lees meer
9.0
Was heel goed en goed georganiseerd
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Was meer als we hadden verwacht en we hebben het heel gezellig gehad We hadden 1 hotel dat minder was en niet in het rijtje hoorde wat eten en ontbijt betreft , als dat beter was was het uitmuntend , voor herhaling vatbaar ?
7.0
Over het algemeen zeer verzorgde reis
Met vrienden
Op vakantie in Jul 2021
Het Eurohotel heeft een goede keuken en vriendelijk en behulpzaam personeel, modern restaurant, maar de kamer zeer oubollig en klein. Die is geen driesterren waardig.
9.0
Onverwacht mooi en alleen maar genoten
Jong (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Wij hebben genoten van de hele reis, mooie duidelijke fietsroute, schone hotelkamers en overal heerlijk eten. Bovendien was ondanks het personeelsgebrek in de horeca iedereen vriendelijk en vrolijk en was echt alles tot in de puntjes verzorgd.... Het is echt een aanrader en wij zijn van plan om nog meer van deze tochten te maken. Wij hadden nooit verwacht dat Friesland zo mooi is, vooral rondom het Ijselmeer. Wij hebben genoten !
Lees meer
8.0
Alles was goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Hotels waren goed.
9.0
Sightseeing Friesland in 7 dagen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Afgezien van harde wind en veel bewolking maar met een prima fiets temperatuur was het voor ons een openbaring. Nooit geweten dat er zoveel moois bestond in Nederland. Ook was het tamelijk rustig. De hotels waren divers, niet allemaal even goed dat wel. Vooral was het erg warm op de kamers maar dat schijnt normaal te zijn. Het slapen op steeds andere kamers is te doen. Het gaat natuurlijk erom wat je overdag meemaakt en dat is veel. Gelukkig geen regen gehad want dat zou de pret kunnen drukken. Oude gedateerde hotels vonden we niet erg . Als de ramen maar open kunnen en de matrassen goed zijn. Wel in een van de hotels erg veel geluid van de een van dakventilatoren (Amicititahotel in Sneek). Hier was het eten en de bediening onder de maat! Ook rekening houden dat met name oudere mensen liever niet de bovenste etage moeten beklimmen. Wij zelf zijn goed ter been. Al met al was het een zeer leuke afwisselende vakantie. 7 dagen is ook lang genoeg!
10
Alles heel goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Geweldige vakantie gehad en Friesland goed leren kennen.
Lees meer
8.0
Fantastische fietsweek
Alleen reizend
Op vakantie in Jul 2021
Het was een fijne vakantie. De fietsroutes waren duidelijk, alles was goed geregeld. De hotels waren in het algemeen goed, wel wisselend. Stadsherberg Wapen van IJlst was uitstekend op alle fronten, Hotel Teernstra in Balk had prima eten maar een erg kleine kamer en er was nauwelijks ruimte voor de fietsen. Hotel het Weeshuis in Bolsward was qua locatie mooi maar het eten was zeer minimaal. Geen enkele keus, we kregen een zeer eenvoudig voorafje en een overigens lekkere heel dunne pizza. Hier is goed verdiend! Hotel Almenum in Harlingen was prima. De maaltijd was elders maar was uitstekend. Hotel de Posthoorn in Dokkum had prima eten maar een zeer benauwde kamer. Hier en daar moesten we de accu meenemen naar de kamer, voor ons geen probleem maar er bestaan ook E-bikes waar de accu niet uit kan. Een klein minpuntje wat betreft de routebeschrijving: op de laatste dag fietsten we van Dokkum naar Leeuwarden en werd aangegeven dat we langs de Dokkumer Ee een fietsveer konden nemen naar eetcafé De Winze en zo ook door konden naar de Tegelbrug. Helaas ging het veer pas varen vanaf 13.00h en wij waren er om 11.30h. Jammer. Verder bleek dat er onderweg nergens horeca was en begrepen we toen pas waarom het hotel in Dokkum als enige van de hotels waar we geweest zijn een lunchpakket aanbood. We waren dus vroeg in Leeuwarden terug. Toen volgde een echt minpuntje: daar bleek dat onze koffers in het verkeerde hotel waren bezorgd. We konden ze zelf op gaan halen of wachten tot zeker vier uur voordat de vervoerder iets voor ons kon betekenen. We hebben ze zelf opgehaald.
8.0
Alles was prima geregeld en verzorgt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
Het was een heerlijk ontspannen vakantie. De te fietsen afstanden waren goed te doen. Er was wel verschil in het niveau van de verschillende hotels. Twee van de hotels waren duidelijk minder dan de andere hotels. De reisbeschrijving was goed. Opvallend was wel dat er veel informatie over kerken in stond en minder over andere bezienswaardigheden.
9.0
Alles is prima verlopen.
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Het was een fijne fietsvakantie. Alles was goed georganiseerd. Goede hotels met prima ontbijt en diner op leuke locaties. Zeer zeker aan te bevelen. Onze buren hebben al geboekt voor dezelfde vakantie.
Lees meer
8.0
Geweldige formule, alles uitstekend en helder geregeld.
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Een hele leuke vakantie, heel goede formule. Heel goede info. Hotels prima op één na die we een beetje onder de maat vonden. Namelijk Harlingen: wel een beetje krakkemikkig.
8.0
Goed verzorgde fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
Wij hebben op de regendag na elke dag genoten van de fietsvakantie in het Friese landschap. Wij zijn verliefd geworden op Friesland.
8.0
Prima
Op vakantie in Jun 2021
Hotels in alle plaatsen zijn prima, vriendelijke ontvangst, bagage altijd aanwezig, ontbijt, diner, bedden zijn goed tot zeer goed. Grote uitschieter is het hotel Post Plaza: geweldige locatie. Het routeboek: wij zijn gestart in Balk, maar het routeboek begint met Leeuwarden.Onze tip is: als je in een andere plaats start dan Leeuwarden(in ons geval Balk) om het routeboek dan daar te laten beginnen!! (Tel. besproken met ADE). Het zou ook makkelijker zijn om elke stad op een nieuwe pagina te zetten. Ik had de ringband uit het routeboek gehaald en de pagina’s geplastificeerd( dit ivm regen)
Lees meer
8.0
Alles keurig verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
Was helemaal top, behalve restaurant Teernstra in Balk. Chaotisch, koud eten, voorgerecht vergeten, en eindeloos wachten. Past absoluut niet bij de rest.
8.0
Route beschrijving is prima en mooie fietsroutes.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
De Elfstedentocht is een mooie ?tocht. En leer je je eigen Nederland beter ontdekken ? Alleen "Hotel de Posthoorn" in Dokkum was echt slecht. Super verouderde kamers, kapotte douchecabine en geen koffie/thee faciliteit op de kamers (wel in alle andere hotels) en dat in corona tijd ?. En bij ontvangst niet gastvrij en bij weggaan was er niemand aanwezig ?. De rest van de hotels waren prima tot zeer goed, lekker eten en gastvrije ontvangst ??.
10
Dé onbezorgde vakantie in eigen land.
Jong (echt)paar
Op vakantie in Aug 2019
Vanaf het mailcontact, de officiële reisdocumenten, de route, de locaties: alles was prima geregeld. Zelfs het weer was zoals het in onze beleving zijn moet.
Lees meer