8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Bezoek de waddeneilanden Vlieland of Terschelling
  • Afstanden van ca. 50 km per dag
  • Geniet van de prachtige natuur
Hindeloopen
Leeuwarden
Makkum
Fietsen in Friesland
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek Friesland per fiets

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent. De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de 11 steden van de beroemde schaatstocht ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee.

Tijdens deze 8-daagse variant heeft u ook de tijd om een bezoek te brengen aan één van de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen kunt u de overtocht maken naar Vlieland of Terschelling voor een fietstocht op het eiland. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze dag te gebruiken als rustdag en de prachtige stad Harlingen te gaan verkennen.

Opmerking:
De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Leeuwarden

Welkom in het mooie Leeuwarden! U start uw vakantie in de prachtige hoofdstad van de provincie Friesland. Neem vandaag de tijd om de historische binnenstad te verkennen en andere bezienswaardigheden te bewonderen.

Dag 2: Leeuwarden - IJlst/Joure (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt stapt u op de fiets voor de eerste etappe van de Elfstedenroute! Vandaag fietst u richting Ijlst/Joure. Joure (of De Jouwer zoals ze in Friesland zeggen) is een gezellige Vlecke: een dorp met een stedelijk karakter. Joure is bekend van de jaarlijkse Friese ballonfeesten, de gezellige Midstraat, Park Heremastate, de jachthaven en van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee. In Joure is het allereerste winkeltje van Douwe Egberts te vinden.

Dag 3: IJlst/Joure - Balk/Wijckel (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Vandaag laat u IJlst/Joure achter u en fietst u door de prachtige natuur en langs de Friese meren richting Balk/Wijckel. Onderweg passeert u de vestingstad Sloten, een prachtig maar klein Fries dorpje.

Dag 4: Balk/Wijckel - Bolsward (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

De fietsetappe van vandaag brengt u richting het IJsselmeer, waarbij u verschillende pittoreske stadjes passeert. Zo staan voor vandaag Stavoren en Hindeloopen op het programma. Bezichtig de gekleurde huizen aan het water in Stavoren of bewonder de beroemde schilderkunst van Hindeloopen. Ook Workum is zeker een bezoekje waard, voordat u verder fietst naar Bolsward.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

Na het ontbijt in Bolsward stapt u weer op de fiets voor de etappe richting Harlingen. Neem vandaag een pauze in Franeker, verken de grote stad met haar historische centrum en monumenten. Het eindpunt van de etappe is Harlingen. Harlingen ligt aan de Waddenzee en trekt het hele jaar door vele bezoekers. Harlingen heeft een rijk nautisch verleden die u overal terug kunt zien, wandel langs de mooie pakhuizen en bewonder de gevels van het beschermde stadsgezicht.

Dag 6: Rondrit Vlieland of Terschelling (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vandaag heeft u de keuze uit 3 opties; u kunt vandaag op verkenning gaan in Harlingen en de fiets een dagje laten staan. Leuk om te doen is een rondvaart maken op de Waddenzee! Of u maakt vandaag een fietstocht op Vlieland of op Terschelling. De keuze is geheel aan u! Vannacht overnacht u weer in Harlingen.

Dag 7: Harlingen/Franeker - Dokkum (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Na de tweede overnachting in Harlingen, is het weer tijd om de koffer in te pakken. Vandaag fietst u richting Dokkum door de prachtige natuur van Friesland. Van de rijke historie van deze voormalige handelsstad is nog veel terug te zien, zo kent de historische binnenstad vele imposante rijksmonumenten.

Dag 8: Dokkum - Leeuwarden en vertrek naar huis (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Vandaag staat de laatste etappe van de fietstocht op het programma, waarbij er een einde komt aan uw fietsvakantie langs de beroemde steden van de Elfstedentocht. Vandaag fietst u langs de finish op de Donkervaart en eindigt uw tocht bij het hotel in Leeuwaarden waar uw bagage op u staat te wachten. Het is ook mogelijk om de vakantie nog te verlengen met één of meerdere nachtjes in Leeuwarden.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute ?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute .

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.4
Locatie/gebied: 8.2
Hotels: 7.5
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.4
Route: 8.3
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 8.2
Reisbescheiden: 8.4
9.0
Zeer goed,.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Goede informatie ontvangen, goede beschrijving, hotels, kofferservice. Minpuntje de GPS kwam niet altijd overeen met de routebeschrijving.
7.0
Op zich een mooie tour, accomodaties wisselend.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
Accommodatie in Balk was ver beneden de maat.' Zeer kleine kamer, zeer gedateerd, veel overlast 's nachts van dronken cafegasten. Ook de accommodatie in Harlingen was zeer matig. Gedateerde kamer. Notiz Hotel Leeuwarden, Weeshuis Bolsward en Hotel Ter Meer Dokkum zijn toplocaties. In deze tijd mag je ook een GPX route verwachten voor op de navigatieapparatuur.
8.0
Enkele opmerkingen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
Routebeschrijving kan eenvoudiger (beschrijvingen standaard aangevuld met alternatieven) Laatste hotel in Leeuwarden hadden wij superkleine kamer! Overige accommodaties prima in orde!
Lees meer
8.0
Perfect verzorgd, met bijzondere overnachtingen.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
wat is deze route geweldig mooi.
9.0
prima geregeld
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
- huurfietsen en routekaart/beschrijvingen waren zeer oké - leuke authentieke hotelletjes onderweg (enkel Leeuwarden Eurohotel lag wat buiten de stad) maar overal zeer vriendelijke ontvangst en prima halfpension
8.0
Goed verzorgd maar de kamers lieten soms te wensen over.
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
Eten was goed verzorgd ( halfpension). In het Heerelogement in Harlingen waren de kamers niet goed. In een kamer haperde de warm waterleiding en was de badruimte veel te krap. Jammer dat we daar 2 nachten moesten verblijven. Er waren wel betere kamers maar die waren niet voor de fietsers bestemd kennelijk.
Lees meer
8.0
Goede en mooie verzorgde fietstocht
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
een hele mooie afwisselende fietstocht. ER waren oude en nieuwere hotels. Overal vriendelijk personeel. verouderde hotels geven meer sfeer. Alle hotels waren schoon en het eten was goed/
8.0
Deugddoende vakantie
Jong (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
De keuze van hotels was in het algemeen vrij goed, we kregen enkel de indruk dat we steeds in de kleinste kamers gelegd werden? Altijd wel proper maar gedateerd. Het hotel Heerenhuys in Harlingen was verschrikkelijk, het personeel deed zijn best en was vriendelijk maar de kamers en gangen... oud, versleten en een stank in de badkamer. Dit kan echt niet. Voor de rest wel genoten van de reis.
9.0
Prima verzorgd.
Met vrienden
Op vakantie in Juli 2023
We hebben een heerlijke vakantie gehad. Koffers waren steeds op tijd in het volgende hotel. De hotels waren overwegend prima. De kamer in het hotel in Balk (Teernstra?) was wel klein en gedateerd, maar de bediening en het eten zijn uitstekend. In alle hotels waren de service, het eten en het ontbijt prima. Het Eurohotel in Leeuwarden en hotel Hajé in Joure zijn qua locatie niet ideaal omdat ze niet in het centrum liggen. Dat beperkt je in de mogelijkheden 's avonds.
Lees meer
9.0
Correct en zoals aangegeven
Op vakantie in Juli 2023
Organisatie is heel vlot verlopen. Hotels wat gedateerd, maar netjes en OK. Wat je moest weten zoals : incheck mogelijkheden kon je op de site van de hotels opzoeken. Belangrijk bv bij slecht weer : dan maak je minder stopplaatsen en rij je direct naar volgend verblijfplaats.
9.0
Goede organisatie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Onze fietsvakantie Elfstedentocht van 21 tot 28 juli zit erop! Wij hebben er enorm van genoten. Het was een zeer goede organisatie met over het algemeen mooie locaties om te logeren en lekkere dinners. Spijtig genoeg hadden wij het mooie weer niet mee en hebben we een paar dagen in serieuze regenbuien moeten fietsen... Een paar locaties waren kwalitatief wat minder : Hotel Teernstra is aan renovatie toe en de badkamer in 't Heerenlogement is dringend aan vernieuwing toe. Het Weeshuis is dan weer zeer mooi en verzorgd. Spijtig genoeg eindigde onze laatste dag ietwat in mineur. Vanuit het Hotel De Posthoorn was mijn bagage niet vervoerd naar het eindhotel Eurohotel in Leeuwarden. Wij konden zodus niet onmiddellijk onze terugtocht naar Brugge (België) starten en moesten eerst terug omrijden naar Dokkum om mijn valies op te halen...Iedereen heeft echter zijn best gedaan om alles zo vlot mogelijk te regelen, maar voor ons was dat wel een serieus ongemak.
8.0
Onze eerste meerdaagse fietsvakantie in eigen land "Een aanrader voor wie van fietsen houdt"
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Wij hebben een hele fijne fietsvakantie gehad in het doorgaans vlakke Friesland met onderweg overwegend vriendelijke mensen. Het ontbijt en diner in de ons aangeboden hotels was divers en ruim voldoende. De bedden waren van uitstekende kwaliteit. Het vervoer van onze bagages waren alle dagen perfect geregeld. Prima overzichtelijke en veilig uitgezette fietsroutes. Een paar kleine minpuntjes voor ons senioren was het ontbreken van liften in met name Hotel Teernstra, Hotel 't Heerenlogement in Harlingen - met zijn smalle gevaarlijke draaitrappen naar de 2e etage en tot slot Hotel de Posthoorn in Dokkum - eveneens op de 2e etage. Behoudens Hotel de Posthoorn in Dokkum waren we overal erg vriendelijk en gastvrij ontvangen en werd ons verblijf aangenaam gemaakt.
Lees meer
9.0
Alles was goed georganiseerd. Soms weinig keus in het diner.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
We hebben een heerlijke vakantie gehad en het uitstapje naar Terschelling is zeker ook een aanrader!
9.0
Prima verzorgd. Leuk
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Voor herhaling vatbaar alleen niet ziek worden.
9.0
Perfect op maat
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
Afwisseling in fietstraject, hotels, stadjes en restaurants. Behapbare afstanden met voldoende tijd voor stops en ontspanning op de reisbestemmingen.
Lees meer
8.0
boven verwachting
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2023
goed gevoel. vertrouwelijk. goed geregeld. fietsen veilig stallen. goed eten. sommige hotels minder.
8.0
Top vakantie !
Op vakantie in Mei 2023
Wij hebben een top vakantie gehad ! Hotels goed, en bagage vervoer uitstekend geregeld. Ook was het knooppuntenboekje zeer duidelijk met handige tips en bezienswaardigheden. Wij gaan er in de toekomst vaker gebruik van maken, en bevelen het ook anderen aan.
8.0
Over het algemeen alles goed geregeld/verzorgd. Zie enkele kritische opmerkingen hieronder.
Alleen reizend
Op vakantie in Mei 2023
Ik heb volop genoten van al het goede in het Friese landschap, de (11) steden, en talloze dorpen en gehuchten. Enkele kritische opmerkingen / suggesties ter verbetering: 1. De kwaliteit van de plastic kaarthouder kan beter; al bij ontvangst zaten op enkele plekken scheurtjes. Ik heb alle naden moeten verstevigen met plakband. 2. De achterband van de huurfiets was slecht; op het loopvlak geen profiel meer! Het mag een wonder heten dat ik maar 1 x een lekke band kreeg. 3. Het menu bij Brasserie Booming in Harlingen (als vervanging voor het diner in hotel 't Heerenlogement) was wel erg minimaal: een waterig tomatensoepje vooraf en als hoofdgerecht patat met kibbeling, en geen groente ...
Lees meer
8.0
Inderdaad was alles goed verzorgd.
Alleen reizend
Op vakantie in April 2023
Het weer zat tegen, maar ik vond het prettig om in Ijlst te starten,omdat je daar de auto makkelijk kwijt kon. De route was duidelijk aangegeven, alleen Sneek uit 2ad verwarrend. Alles was prima geregeld . .
9.0
Alles was goed verzorgt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in April 2023
De twee dagen waarin we gefietst hebben zijn prima gegaan. Helaas zijn we uitgevallen door een val tijdens een korte wandeling. De routebeschrijving was niet altijd helemaal duidelijk maar met de kaart die we erbij ontvangen hadden kwamen we er prima uit.
8.0
alles was goed verzorgd, koffers stonden steeds klaar in het volgende hotel
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2022
Fijne vakantie, we hebben genoten
Lees meer
9.0
Alles perfect geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2022
Een perfecte vakantie met goede hotels, heerlijk gegeten en vriendelijk personeel. Verder was het weer ook perfect.
10
Alles super goed verzorgd
Op vakantie in Augustus 2022
Wij geven onze vakantie een dikke tien
8.0
Goed verzorgde fietsvakantie
Op vakantie in Augustus 2022
Goed en mooie verzorgde fietsvakantie. Tip: laat de route langs alle fonteinen lopen of vermeld ze in het dagprogramma. Vreemd was het dat je bij het Eurohotel in Leeuwarden bij het hoofdgerecht nog voor de friet moet bij betalen terwijl er geboekt is op basis van halfpension (het was een 1/2 hoofdgerecht) Het eten en de bediening was in alle hotels prima verzorgd
Lees meer
9.0
Prima
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2022
Een ervaring die we niet hadden willen missen, goed eten goede hotels, was warm (heet) de hotels waren prachtige panden alleen zonder lift en airco.
9.0
Organisatorisch alles ok
Jong (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Friesland is een fietsparadijs. De rust, de idyllische landschappen, de veilige en brede fietspaden, de vriendelijkheid van de Friezen... Kortom, een aanrader. Bagagetransport, hotelreservering, fietsenstalling, routebegeleiding,... Alles was goed geregeld. Op één iets minder hotelletje na was ook het logement en het half pension dik in orde. ADE, u ziet ons terug!
8.0
Vakantie zonder zorgen.
Jong (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Leuke dorpjes en de meeste hotels waren prima. Vooral de kleine hotels zijn goed bevallen.
Lees meer
8.0
Het klopte allemaal
Op vakantie in Juli 2022
Heerlijk. Alles was prima geregeld. Van de fietsroute tot de hotels.
8.0
Goed verzorgde individuele fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Prima verzorgde fietsvakantie met duidelijke routebeschrijving. Halfpension bijgeboekt wat gereserveerde 3-gangendiners betekent. Prima diners met zelfs in Bolsward bij de Wijnberg keus uit de gehele menukaart...wat een verrassing! En wat een heerlijk eten. Hotel in Harlingen 't Heerenlogement is wat de kamer/badkamer betreft wel iets wat niet van deze tijd is. Als hier het keuzemenu niet iets heeft wat je lekker vindt dan kun je beperkt iets anders kiezen met een relatief flinke bijbetaling. Verder prima huurfietsen en bagagevervoer ook goed geregeld.
8.0
Goed geregeld
Met vrienden
Op vakantie in Juli 2022
Alles goed geregeld. Jammer dat er enkele verouderde hotels bij zitten. Soms is het menu beperkt. Meestal dame blanche als toetje.
Lees meer