8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Bezoek de waddeneilanden Vlieland of Terschelling
  • Afstanden van ca. 50 km per dag
  • Geniet van de prachtige natuur
Hindeloopen
Leeuwarden
Makkum
Fietsen in Friesland
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek Friesland per fiets

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent. De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de 11 steden van de beroemde schaatstocht ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee.

Tijdens deze 8-daagse variant heeft u ook de tijd om een bezoek te brengen aan één van de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen kunt u de overtocht maken naar Vlieland of Terschelling voor een fietstocht op het eiland. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze dag te gebruiken als rustdag en de prachtige stad Harlingen te gaan verkennen.

Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Leeuwarden

Welkom in het mooie Leeuwarden! U start uw vakantie in de prachtige hoofdstad van de provincie Friesland. Neem vandaag de tijd om de historische binnenstad te verkennen en andere bezienswaardigheden te bewonderen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst/Joure (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Na het ontbijt stapt u op de fiets voor de eerste etappe van de Elfstedenroute! Vandaag fietst u richting Sneek. Met haar beroemde waterpoort en prachtige waterwegen is Sneek een zeer toeristische bestemming.

Dag 3: Sneek/IJlst/Joure - Balk/Wijckel (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vandaag laat u Sneek en IJlst achter u en fietst u door de prachtige natuur en langs de Friese meren richting Balk. Onderweg passeert u de vestingstad Sloten, een prachtig maar klein Fries dorpje.

Dag 4: Balk/Wijckel - Bolsward (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

De fietsetappe van vandaag brengt u richting het IJsselmeer, waarbij u verschillende pittoreske stadjes passeert. Zo staan voor vandaag Stavoren en Hindeloopen op het programma. Bezichtig de gekleurde huizen aan het water in Stavoren of bewonder de beroemde schilderkunst van Hindeloopen. Ook Workum is zeker een bezoekje waard, voordat u verder fietst naar Bolsward.

Dag 6: Bolsward - Harlingen/Franeker (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt in Bolsward stapt u weer op de fiets voor de etappe richting Harlingen. Neem vandaag een pauze in Franeker, verken de grote stad met haar historische centrum en monumenten. Het eindpunt van de etappe is Harlingen. Harlingen ligt aan de Waddenzee en trekt het hele jaar door vele bezoekers. Harlingen heeft een rijk nautisch verleden die u overal terug kunt zien, wandel langs de mooie pakhuizen en bewonder de gevels van het beschermde stadsgezicht.

Dag 5: Rondrit Vlieland of Terschelling (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

Vandaag heeft u de keuze uit 3 opties; u kunt vandaag op verkenning gaan in Harlingen en de fiets een dagje laten staan. Leuk om te doen is een rondvaart maken op de Waddenzee! Of u maakt vandaag een fietstocht op Vlieland of op Terschelling. De keuze is geheel aan u! Vannacht overnacht u weer in Harlingen.

Dag 7: Harlingen/Franeker - Dokkum (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km

Na de tweede overnachting in Harlingen, is het weer tijd om de koffer in te pakken. Vandaag fietst u richting Dokkum door de prachtige natuur van Friesland. Van de rijke historie van deze voormalige handelsstad is nog veel terug te zien, zo kent de historische binnenstad vele imposante rijksmonumenten.

Dag 8: Dokkum - Leeuwarden en vertrek naar huis (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

Vandaag staat de laatste etappe van de fietstocht op het programma, waarbij er een einde komt aan uw fietsvakantie langs de beroemde steden van de Elfstedentocht. Vandaag fietst u langs de finish op de Donkervaart en eindigt uw tocht bij het hotel in Leeuwaarden waar uw bagage op u staat te wachten. Het is ook mogelijk om de vakantie nog te verlengen met één of meerdere nachtjes in Leeuwarden.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute ?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse fietsvakantie Elfstedenroute .

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.4
Locatie/gebied: 8.4
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.6
Route: 8.4
Dag-tot-dagprogramma: 8.3
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 8.7
8.0
Inderdaad was alles goed verzorgd.
Alleen reizend
Op vakantie in April 2023
Het weer zat tegen, maar ik vond het prettig om in Ijlst te starten,omdat je daar de auto makkelijk kwijt kon. De route was duidelijk aangegeven, alleen Sneek uit 2ad verwarrend. Alles was prima geregeld . .
9.0
Alles was goed verzorgt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in April 2023
De twee dagen waarin we gefietst hebben zijn prima gegaan. Helaas zijn we uitgevallen door een val tijdens een korte wandeling. De routebeschrijving was niet altijd helemaal duidelijk maar met de kaart die we erbij ontvangen hadden kwamen we er prima uit.
8.0
alles was goed verzorgd, koffers stonden steeds klaar in het volgende hotel
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2022
Fijne vakantie, we hebben genoten
Lees meer
9.0
Alles perfect geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2022
Een perfecte vakantie met goede hotels, heerlijk gegeten en vriendelijk personeel. Verder was het weer ook perfect.
10
Alles super goed verzorgd
Op vakantie in Augustus 2022
Wij geven onze vakantie een dikke tien
8.0
Goed verzorgde fietsvakantie
Op vakantie in Augustus 2022
Goed en mooie verzorgde fietsvakantie. Tip: laat de route langs alle fonteinen lopen of vermeld ze in het dagprogramma. Vreemd was het dat je bij het Eurohotel in Leeuwarden bij het hoofdgerecht nog voor de friet moet bij betalen terwijl er geboekt is op basis van halfpension (het was een 1/2 hoofdgerecht) Het eten en de bediening was in alle hotels prima verzorgd
Lees meer
9.0
Prima
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2022
Een ervaring die we niet hadden willen missen, goed eten goede hotels, was warm (heet) de hotels waren prachtige panden alleen zonder lift en airco.
9.0
Organisatorisch alles ok
Jong (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Friesland is een fietsparadijs. De rust, de idyllische landschappen, de veilige en brede fietspaden, de vriendelijkheid van de Friezen... Kortom, een aanrader. Bagagetransport, hotelreservering, fietsenstalling, routebegeleiding,... Alles was goed geregeld. Op één iets minder hotelletje na was ook het logement en het half pension dik in orde. ADE, u ziet ons terug!
8.0
Vakantie zonder zorgen.
Jong (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Leuke dorpjes en de meeste hotels waren prima. Vooral de kleine hotels zijn goed bevallen.
Lees meer
8.0
Het klopte allemaal
Op vakantie in Juli 2022
Heerlijk. Alles was prima geregeld. Van de fietsroute tot de hotels.
8.0
Goed verzorgde individuele fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Prima verzorgde fietsvakantie met duidelijke routebeschrijving. Halfpension bijgeboekt wat gereserveerde 3-gangendiners betekent. Prima diners met zelfs in Bolsward bij de Wijnberg keus uit de gehele menukaart...wat een verrassing! En wat een heerlijk eten. Hotel in Harlingen 't Heerenlogement is wat de kamer/badkamer betreft wel iets wat niet van deze tijd is. Als hier het keuzemenu niet iets heeft wat je lekker vindt dan kun je beperkt iets anders kiezen met een relatief flinke bijbetaling. Verder prima huurfietsen en bagagevervoer ook goed geregeld.
8.0
Goed geregeld
Met vrienden
Op vakantie in Juli 2022
Alles goed geregeld. Jammer dat er enkele verouderde hotels bij zitten. Soms is het menu beperkt. Meestal dame blanche als toetje.
Lees meer
9.0
Goed geregeld.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
Een hele fijne fietsvakantie mooie hotels fijn in het centrum . Bagage vervoer prima geregeld. Route via de knooppunten heel duidelijk.
9.0
Elfsteden genot
Met vrienden
Op vakantie in Juli 2022
We hebben er heerlijk van genoten en de beschrijving van de routes waren prima en compleet. Hotels waren ook prima, koffer vervoer verliep goed en van het eten hebben we genoten. Mooie plaatsen aangedaan.
8.0
Meestal goed geregeld
Op vakantie in Juni 2022
De vakantie was goed. Maar er was een heel vervelend de ervaring. Wij hadden met 4 personen geboekt. En wat schetst onze verbazing ; in Bolsward bij het Weeshuis hadden ze maar voor 2 personen plaats. Dus wij zijn met 2 personen elders onder gebracht wat 10 minuten lopen was van het Weeshuis. Dit was een grote teleurstelling en ik denk een grote fout van het Weeshuis.
Lees meer
8.0
Ontspannen en goed verzorgde reis!
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2022
We hebben een heerlijke vakantie gehad, daarbij werkte het weer mee! De locaties waren prima en de mensen op de locaties waren allemaal even voorkomend en aardig. We hebben overal heerlijk gegeten, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. De routes waren door de knooppunten prima te volgen en we hebben een goeie indruk van Friesland gekregen. En natuurlijk het museum van Jopie Huisman bezocht! Een aanrader om deze reis bij ADE te boeken!!
10
Alles was perfect geregeld tot in alle details. Absoluut geen opmerkinkengen tot de gegevens die op de website waren vermelden. Prima organisatie.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Zeer geslaagd. Hetgeen we verwachten is ruimschoots ingevuld. Vriendelijk personeel in alle hotels die er voor zorgden dat we ons "thuis" voelden . Nederland is voor ons Vlamingen een echt fietsparadijs, proficiat voor deze fijne vakantie.
8.0
Prima al zijn er altijd minpuntjes
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Jammer dat een hotel niet beschikbaar was zodat we een hele andere route kregen die heel verwarrend was , Een minpunt wat betreft het avond eten, bij elk hotel kreeg je een keuze uit 2 menu,s maar bij hotel het weeshuis werd ons een soepje voorgeschoteld en een pizza , er was geen andere keuze . Ook moesten wij met onze koffers 2 verdiepingen hoog naar ons slaapverblijf dat klein en erg warm was.
Lees meer
7.0
Mooie tocht, en Terschelling is een prachtig eiland, n aanrader.
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2022
Mooie afwisselende tocht. We waren 2 nachten in hotel Wijnberg, geweldig. Hotel t Heerenlogement viel echt tegen, n vreselijk moeilijke trap, en dan met de tas naar boven, voor mij levensgevaarlijk. De kamer was bloedheet, echt niet te doen. Het personeel doet vreselijk zijn best, werken keihard en erg vriendelijk, maar het hotel is echt te oud. In dit hotel hebben we voor het eten bij betaald om iets lekkerder te eten, maar ook dat viel tegen, slechte kwaliteit. Dit was het slechtste hotel wat we hebben gehad. Verder vonden we Bosrijk in Wijckel, super schoon, maar heel erg gehorig, daardoor niet geslapen, hoorde de buren altijd het toilet doorspoelen, het leek wel op onze kamer. Ook vonden wij erg vervelend dat we van daaruit nog naar Balk moesten om te dineren. Als je al 65 km gefietst hebt, is dat echt niet prettig. Hotel de Posthoorn in Dokkum was prachtig opgeknapt, lekker geslapen en gegeten, niks bijzonders maar goed. We hadden daar reeds eerder gelogeerd. Hopelijk kunt u iets met deze feedback back. We hebben een heerlijke vakantie gehad, mede dankzij het prachtige weer. Dank jullie wel. Gerda,Toine,Ria en Sjaak
8.0
Alles bijzonder goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Het was een goed verzorgde en geslaagde vakantie
8.0
Meeste was goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Menu keuze in taverne Teernstra in Balk en in het Weeshuys in Bolsward was er niet, waardoor je de kans loopt dat je dingen te eten krijgt waarvan je niet houdt of lust
Lees meer
7.0
voor 80% goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Mooie fiets route waarin wij veel hebben gezien en meegemaakt hotels over het algemeen prima , niet te overbodige luxe , maar voor 1 nacht prima , alleen Heerenlogement meteen uit de keuze halen , , oud bollig, steile trap naar boven , kamers erg luidruchtig, ontbijt matig met simpel bakkersbrood, diner erg simpel , weinig keuze en als dessert keuze uit kopje koffie of klein ijs coupje met ijs en likje slagroom Maak afspraken met hoteliers dat ze grotendeels het zelfde uit dragen want daar zit een groot verschil in
8.0
Goed verzorgde reis
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Wij hebben top-dagen gehad mede ook door het mooie weer ,alle dagen droog !! De hotels waar wij werden ondergebracht waren goed tot zeer goed ! Behalve 1 hotel vonden wij de kamer met name onder de maat ( Balk )klein en oud dit past niet in het gehele plaatje van de reis . Op het eten was niets op aan te merken , alles goed verzorgd De route,s waren duidelijk weer gegeven ! Al met al een echte aanrader deze Elfstedenroute Wij hebben erg genoten van al het moois wat we onderweg tegenkwamen !!
8.0
Goed goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2022
Top, ook wel doordat we geen drup regen hebben gehad.
Lees meer
9.0
Voor herhaling vatbaar
Op vakantie in Juni 2022
We hebben ervan genoten
9.0
Alles was tot in de puntjes verzorgt.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Leuk, zeker de additionele informatie wat je kon zien en eventueel doen in de route beschrijving. Tip 1 informeer over de openingstijd van de bezienswaardigheden. We fietsen meestal rond 8:30 weg en kwamen bij de bezienswaardigheden rond zeg 11 uur en de openingen was pas na 13.00 uur of op afspraak. Tip 2 voor de personen die de paaltjes and bordjes langs de weg voor de route verzorgen, Zorg dat het gras weg is rond de paaltjes sommige waren zou verdekt opgesteld dat je er gemakkelijk voorbij fiets. Hotels ware allen goed tot zeer goed. Ontbijt was in elk hotel prima verzorgt, diner was prima maar de keuze was beperkt.
9.0
deze was goed, enige - punt was dat de koffers laat aankomen bij het volgende adres
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2022
de verblijven waar goed,tevens was het eten zeker een goede keuze
Lees meer
8.0
Alles tot in perfectie geregeld.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2022
Vakantie was in één woord geweldig. Variatie in hotels - van zeer authentiek tot heel modern - niet als bezwarend ervaren. Service overal perfect. Verzorging maaltijden goed tot zeer goed. Als uitermate positief hebben wij de stallingsmogelijkheden voor de e-bikes ervaren.
8.0
Leuke vakantie in mooi friesland
Met vrienden
Op vakantie in Mei 2022
We hebben een leuke goed verzorgde vakantie genoten Prima routebeschrijving, en leuke (11steden) route We zijn ondergebracht in leuke hotels die een prima ligging hadden en waar een goed diner geserveerd werd Al met al een aanrader
9.0
8 daagse Fietsvakantie Elfstedenroute zeer mooie ervaring
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2021
Deze fiets vakantie is zeer goed bevallen, erg fijn dat de koffers netjes elke dag naar de volgende (fiets) bestemming/hotel werden gebracht, zodra we de fietsroutes met de groene bordjes doorhadden was dat ook erg goed te volgen. Mooie beschrijving van de routes en de speciale locaties in het boekje en de kaart van Friesland was een welkome aanvulling. Kwaliteit van de hotels en het diners was zeer goed, een 3 gangen diner is wel veel dus een volgende keer gaan we wel voor de 2 gangen. Bij elk hotel kregen we de gelegenheid om de elektrische fietsen binnen te stallen. ( de Friezen hebben de naam stug te zijn maar wat een vriendelijkheid en gastvrijheid hebben wij ervaren!) Alleen in Harlingen hebben we het diner om 19:00 uur moeten zetten omdat de koffers vrij laat binnen kwamen maar dat werd netjes gemeld door de receptie dus was niet onoverkomelijk. De rit van en naar Dokkum was erg pittig, beide keren tegenwind dus ik begrijp dat ook de Elfstedentocht schaatsers hier moeite mee hadden. De extra ingeplande rustdag in Harlingen hebben we gebruikt om een fiets trip naar Terschelling te maken, dat kan ik ook echt aanbevelen, dus al met al een heerlijke en goedverzorgde fietsvakantie, waarbij we ook prachitg weer hadden en dus wat ons betreft dit soort fietsvakantie voor herhaling vatbaar is.
Lees meer