7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Een stukje ‘buitenland’ in Nederland
  • Variatie van water, bossen en duinen
  • Met hoofdstad Leeuwarden als start- en eindpunt
Makkum
Hindeloopen
Leeuwarden
Leeuwarden
Dokkum
Heeg Friesland
Bekijk alle fotos (6 )

De beroemde Elfstedentocht per fiets!

Fiets langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute. Door de Friese taal en het koesteren van oude tradities en gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent. De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de 11 steden ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee.

De fietsroute brengt u langs de 11 Friese steden waar in strenge winters de Elfstedentocht verreden wordt per schaats. De schaatsers leggen in één dag 230 kilometer af, u fietst op uw gemak en neemt de tijd voor de talloze dorpjes en bezienswaardigheden. U verblijft na elke fietstocht in een ander hotel, bijvoorbeeld in een charmant hotel aan het water in Harich en vervolgens in een gezellig stadshotel. Voor een fietsvakantie met enige rust en ontspanning duurt de Elfstedenroute 7 dagen met als begin- en eindpunt Leeuwarden. De etappes zijn ongeveer 50 km per dag. Wie van lange afstanden houdt, kan de Elfstedenroute in drie dagen fietsen, dan zult u het traject Leeuwarden, Harich en Franeker sneller afleggen. Dan zal er ongeveer tussen de 80 en 100 km per dag gefietst worden. Deze fietsvakantie kan worden aangevuld met een extra dag in Harlingen of Franeker. Hier kunt u een rustdag inlassen of een leuk uitstapje maken naar één van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Terschelling. Er is ook de mogelijkheid om één extra nacht te verblijven in Leeuwarden, dit gaat echter op aanvraag. De Elfstedentocht per fiets, ook u kunt het!


Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start. Daarnaast is het verloop niet bij alle hotelcategorieën gelijk.

Dag 1: Startpunt Leeuwarden

Welkom in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland en de grootste stad van de Friese elf steden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst

Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt verlaat u Leeuwarden en stapt u op de pedalen richting Sneek. De stad is nabij het Sneekermeer gelegen en staat dan ook bekend om zijn watersport. Struin door de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort. Tijdens de fietstocht fiets u onder andere door de mooie vestingsstad Balk.

Dag 3: Sneek/IJlst - Balk

Afstand ca. 55 km

Op deze derde dag stapt u vanuit Sneek, na een overheerlijk ontbijt, weer op de fiets voor de volgende Friese steden; Harich en/of Balk. Onderweg kunt u het kleinste stadje van Friesland bezoeken, Sloten.

Heeft u gekozen voor logies en ontbijt of de luxe hotels? Dan fiets u vandaag van Sneek naar Rijs of Oudemirdum (ca. 58 km). U fietst langs Friese meren en door het bosrijke Gaasterland. Gun u zelf een pauze met uitzicht op het IJsselmeer bij de Roode Klif.

Dag 4: Balk - Bolsward

Afstand ca. 55 km

Vandaag fietst u richting het IJsselmeer. De route gaat door Hindeloopen, een pittoresk stadje die deel uit maakt van de Friese Elfstedenroute.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan volgt u vandaag de Elfstedenroute van Rijs of Oudemirdum naar Workum of Makkum (ca. 50 km). Onderweg passeert u Stavoren, een mooie havenplaats en Hindeloopen.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker

Afstand ca. 40 km

Vanuit Bolsward gaat u vandaag onderweg naar Harlingen en Franeker. Deze fietstocht is ca. 40 kilometer lang.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan fiets u vanuit Workum of Makkum, afhankelijk van waar u heeft overnacht richting Harlingen en Franeker.

Dag 6: Harlingen/Franeker - Dokkum

Afstand ca. 50 km

Na de uit-check uit het hotel stapt u weer op de fiets voor een fietstocht van 50 kilometer door het Friese landschap in de richting van Dokkum.

Dag 7: Dokkum - eindpunt Leeuwarden

Afstand ca. 45 km

Vandaag fietst u het laatste gedeelte van deze Elfstedenroute en fietst u vanuit Dokkum het laatste deel richting Leeuwarden. U kunt eventueel uw fietsvakantie in Leeuwarden nog verlengen zodat u nog iets langer van deze Friese hoofdstad kunt genieten.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.5
Locatie/gebied: 8.3
Hotels: 8.1
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.7
Route: 8.8
Dag-tot-dagprogramma: 8.3
Bezienswaardigheden: 8.5
Reisbescheiden: 8.7
9.0
Alles goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2021
Alles was prima verzorgd. Leuke hotels en zeer gastvrij. Lekker eten. Bagagevervoer was uitstekend geregeld. Het enige Heerelogement in Harlingen was het diner beduidend minder dan de rest. Het was een zeer leuke fietsvakantie en ook veel leuke plaatsjes gezien.
9.0
Alles liep op rolletjes, dus we konden heerlijk ontspannen fietsen.
Op vakantie in Sep 2021
We hebben genoten van deze vakantie. Het was perfect georganiseerd. Jammer dat de gehuurde e-bikes zo vuil waren. De route planning in het boekje was uitstekend en uitgebreid.
10
Alle hotels waren top goed eten en lekker eten top gewoon ..
Alleen reizend
Op vakantie in Sep 2021
Onze 11 steden tocht in Friesland is in een zin zeer goed en mooie fietstocht met mooie fiets paden en kleine padjes door de landerijen we hebben dus een prachtige fietstocht gehad een grote pluim.
Lees meer
10
Alles goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Heel leuk en mooie plaatsen gezien, we hebben genoten.
8.0
Goed verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Goed. Punt van aandacht is dat wij verrast waren door de gewichtsbeperking op de bagage die werd na gebracht. Graag vooraf aangeven. De Hotels waren goed tot redelijk. Een sprong er erg negatief uit, Hotel 't Heerenlogement te Harlingen. Allemaal oude meuk, zelfs de entrecote en de bediening was onbeleefd. Niet meer opnemen in jullie lijst. Post-Plaza Hotel & Grand Café Leeuwarden en Het Weeshuis - charme hotel & huiskamerrestaurant Bolsward waren uitstekend. Stadsherberg Het Wapen van IJlst en H.C.R. Teernstra in Blak waren goed, eenvoudig in comfort, maar vriendelijke bediening en goed ontbijt en diner. De afstand Harlingen - Dokkum met windkracht 4 a 5 tegen was zwaar en net wat te lang. Maar oké het is de tocht der tochten dus niet zeuren. Wij hebben genoten. Dank voor de organisatie.
9.0
Het was prima verzorgd, goed rekening gehouden met eetwensen.
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Zoals gezegd zijn we zeer tevreden. Aan een paar punten zouden jullie wat meer aandacht kunnen schenken. Fietsenstalling in Leeuwarden en Bolsward Eten in het Weeshuis viel ons tegen, geen keus!
Lees meer
8.0
Prima verzorgd, dikke pluim.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Vakantie is heel goed bevallen, zeker geen spijt van, voor herhaling vatbaar.
9.0
uitstekend geregeld!
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Wij hebben genoten van de omgeving, fraaie dorpjes, leuke stadjes waar we overnachtten, dit mede dankzij het goede weer. Enkele dagen strakke wind en af en toe wat regen hoort er allemaal bij, het viel reuze mee. We hebben de inwoners van Friesland ervaren als vriendelijke en behulpzame mensen. De locaties waar we verbleven waren prima verzorgd en gastvrij.
9.0
Alles goed verzorgd,
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Gezellig sportief duidelijk en prima verzorgd.
Lees meer
8.0
Meestal goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Hotels waren heel divers, maar allemaal goed. In Leeuwarden was het Posthotel top! Qua bediening, diner en ontbijt! Het bagagetransport was perfect. Het ontvangst, als we aankwamen was meestal gezellig. Herberg Boswijck (Wijckel) was niet gezellig, heel eenvoudig en niet echt gastvrij. Kamers waren erg basic, te basic. Hotel Amicitia was zozo, aardige mensen maar een groot hotel aan de snelweg, Eten en ontbijt waren goed. De diners waren wisselend, van eenvoudig tot geweldig. In De Wijnberg te Bolsward was het diner slecht, een bord patat met schnitzel of kibbeling en een waterig soepje als voorgerecht. In de aankondiging stond een 3gangen diner: derde gang was een kopje koffie! Reisbescheiden waren prima. Tip: noem ook de fonteinen: leuk om te bezoeken! Elk stadje heeft er 1.
8.0
Het liep op rolletjes
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
We hebben genoten! Vooral als we langs het water konden fietsen en door de mooie dorpjes en steden. We hebben Friesland leren kennen!
7.0
sommige pensions gedateerd niet al te veel keuze met het diner
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Verder zijn we tevreden over het verblijf
Lees meer
10
Heerlijke vakantie .
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Het was geweldig . Prachtige routes . Heel goed aangegeven .Genoten van de rust en de natuur . En de plekken waar de accomodaties waren . Steeds weer een verrassing waar we kwamen .Overal schoon en goeie bedden .Onze fietsen stonden overal ook veilig meestal in een afgesloten ruimte .De auto heeft in Leeuwarden in een parkeergarage gestaan .voor 7 dagen en nachten betaalde we 27.50 dit via het hotel geregeld . Perfect .
8.0
Prima verzorgd en leuke tocht!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Info vooraf was prima. Locaties voor verblijf waren divers van voldoende tot heel goed. Routeaanduiding en aanvullende info uitstekend.
8.0
Top vakantie
Op vakantie in Jul 2021
Goed.....1 minpunt, de oplaadpunten voor de fietsen zijn primitief. Kan beter. Voor de rest, een topvakantie.
Lees meer
9.0
Prima verzorging, ene hotel wel beter dan de andere echt wel een verschil tussen de accommodatie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Geweldig om te doen, route goed omschreven, leuke stadjes dorpjes om door te fietsen. Super hotels en eten goed verzorgd. Een paar hotels waren echt minder.
8.0
Prima geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2021
Hoewel we enorm genoten hebben toch paar kleine dingen, ik snap dat dr kosten beperkt moeten blijven maar bijvoorbeeld bezuinigen op toiletpapier vond ik jammer in een van de hotel was dat echt heel dun. Verder denk ik dat een glimlach niets kost in een van de hotels was dat lastig, waarschijnlijk door werkdruk maar toch. Tenslotte en dat is het belangrijkste laat de deelnemers zelf bepalen of ze met bij betaling iets anders willen eten, het wordt nu echt zo’n tiener reis met eten wat de pot schaft, deze generatie wil dat graag zelf beslissen!
8.0
Mooie kennismaking met Friesland.
Op vakantie in Jul 2021
Alle hotels als prima of zeer goed ervaren, echter alleen Heerenlogement in Harlingen is erg oud en diner wat buitenshuis was verzorgd, (op zondag in hotel geen diners) was onder de maat. De routes zijn prima, duidelijk. Elk hotel hotel vriendelijk en gastvrij personeel. Je voelt je welkom in Friesland.
Lees meer
8.0
Bijna alles goed verzorgd.
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Fijne fietsvakantie door een mooi stuk Nederland. Prima hotels, lekker gegeten en een uitstekende bagageservice. Over een hotel zijn we echter niet tevreden: het Heerenlogement. In tegenstelling tot alle andere hotels voel je je hier niet welkom. Het lijkt wel een studentenhuis waar mensen op leeftijd met hun koffers van 15 kg twee verdiepingen hoog moeten klimmen. Samenvattend een fietsvakantie die we zeker aanbevelen maar kies voor Harlingen een ander hotel. We hebben geboekt bij ADE maar we kregen alle reisbescheiden van de leverancier. Best verwarrend. Bij een volgende fietsvakantie gaan we weer kijken bij ADE of anderen.
9.0
Prima verzorgd!
Alleen reizend
Op vakantie in Jun 2021
Goed geregeld: de huurfiets, bagagetransport, routebeschrijving. Mooie route, prima hotels. Hotel in Harlingen was erg gedateerd, niet prettig om te verblijven.
10
Top vakantie
Op vakantie in Jun 2021
Alles wat door u geregeld werd top verzorgd. Hotels/route bagage etc allemaal prima in orde.
Lees meer
8.0
Prima
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Fietsafstand per dag was wat erg wisselend.
10
Alles zeer goed verzorgd en geweldige gastheren/vrouwen bij de hotels.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
In 1 woord geweldig een 10
9.0
Top week top verzorgd#echt even weg
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Was super hebben genoten van Friesland en van de leuke locaties het eten rondom top gehad.
Lees meer
9.0
Alles goed geregeld!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
Een sportieve uitdaging.
6.0
Mooie fietsroute door prachtig Friesland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
Een fijne vakantie gehad, al hadden wij wat pech met het weer. Eerste hotel (in Leeuwarden prima), de overige hotels waren wisselend in service en comfort.
8.0
Indruk van vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
alles prima, alleen hotel wijnberg in Bolsward zeer slecht ontbijt. Was in de avond al in de koelkast op de gang klaar gezet, bestond uit bruinbrood met ham en kaas een appel en een banaan en een flesje water. Dit was echt niet goed.
Lees meer
8.0
Alles was prima in orde
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Apr 2021
De reisorganisatie ADE is aan te bevelen, dat wil ik jullie en ook anderen graag meedelen. De fietsen waren prima op onze lengte afgesteld en met bijbehorend gereedschap vergezeld. Ook de hotels waren elke keer een verrassing om naar uit te zien, de ene keer een etage voor jezelf en de andere keer een knus intiem. De ligging van de hotels en de service van het personeel waren uitermate geschikt, het is ons aan niets ontbroken in het Friesche District. De fietsroute was duidelijk beschreven en goed leesbaar, het plastic envelopje had op den duur wel wat te lijden en raakte wat uit elkaar. Maar dat mocht de pret niet drukken, we hebben genoten van de afwisselende tocht met voorzieningen. Ondanks de Corona was het een leuke vakantie met allerlei interessante ontdekkingen.
8.0
Onbezorgd fietsen in Friesland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2020
Heerlijk om na een flinke fietstocht in het mooie Friesland neer te strijken op het terras van het hotel waar je die nacht slaapt. Overal word je verwacht en meestal was de bagage al gearriveerd. Tijdens de fietsvakantie hoef je je nergens meer over te bekommeren. Bij aankomst melden hoe laat je aan het diner wilt, is het enige dat nog geregeld moet worden. En verder alleen genieten van het landschap en de Friese plaatsen.
8.0
11 steden Friesland op de fiets....ik voelde, zag, stelde me voor hoe De Tocht kan zijn.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2020
Afwisselende routes in een prachtige provincie. Weidse blikken op de landerijen, kleine bosgebiedjes, wateren, meren, kleine dorpjes en prachtige steden. Het Water bracht/brengt rijkdom. Pakhuizen, herenhuizen, molens, gemalen, grote hoevens. Watertoerisme.. en ook de rust van het water.... Verscheidenheid in de hotels van kleinschalig tot luxe...belangrijk overal schoon en een warm welkom. Een fijne manier om actief te zijn in je vakantie. Je bagage wordt gebracht...je hoeft alleen maar te genieten...
Lees meer