7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Een stukje ‘buitenland’ in Nederland
  • Variatie van water, bossen en duinen
  • Met hoofdstad Leeuwarden als start- en eindpunt
Makkum
Hindeloopen
Leeuwarden
Leeuwarden
Dokkum
Heeg Friesland
Bekijk alle fotos (6 )

De beroemde Elfstedentocht per fiets!

Fiets langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute. Door de Friese taal en het koesteren van oude tradities en gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent. De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de 11 steden ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee.

De fietsroute brengt u langs de 11 Friese steden waar in strenge winters de Elfstedentocht verreden wordt per schaats. De schaatsers leggen in één dag 230 kilometer af, u fietst op uw gemak en neemt de tijd voor de talloze dorpjes en bezienswaardigheden. U verblijft na elke fietstocht in een ander hotel, bijvoorbeeld in een charmant hotel aan het water in Harich en vervolgens in een gezellig stadshotel. Voor een fietsvakantie met enige rust en ontspanning duurt de Elfstedenroute 7 dagen met als begin- en eindpunt Leeuwarden. De etappes zijn ongeveer 50 km per dag. Wie van lange afstanden houdt, kan de Elfstedenroute in drie dagen fietsen, dan zult u het traject Leeuwarden, Harich en Franeker sneller afleggen. Dan zal er ongeveer tussen de 80 en 100 km per dag gefietst worden. Deze fietsvakantie kan worden aangevuld met een extra dag in Harlingen of Franeker. Hier kunt u een rustdag inlassen of een leuk uitstapje maken naar één van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Terschelling. Er is ook de mogelijkheid om één extra nacht te verblijven in Leeuwarden, dit gaat echter op aanvraag. De Elfstedentocht per fiets, ook u kunt het!


Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start.

Dag 1: Startpunt Leeuwarden

Welkom in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland en de grootste stad van de Friese elf steden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst

Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt verlaat u Leeuwarden en stapt u op de pedalen richting Sneek. De stad is nabij het Sneekermeer gelegen en staat dan ook bekend om zijn watersport. Struin door de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort.

Dag 3: Sneek/IJlst - Balk

Afstand ca. 55 km

Op deze derde dag stapt u vanuit Sneek, na een overheerlijk ontbijt, weer op de fiets voor de volgende Friese steden; Harich en/of Balk. Onderweg kunt u het kleinste stadje van Friesland bezoeken, Sloten.

Dag 4: Balk - Bolsward

Afstand ca. 55 km

Vandaag fietst u richting het IJsselmeer. De route gaat door Hindeloopen, een pittoresk stadje die deel uit maakt van de Friese Elfstedenroute.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker

Afstand ca. 40 km

Vanuit Bolsward gaat u vandaag onderweg naar Harlingen en Franeker. Deze fietstocht is ca. 40 kilometer lang.

Dag 6: Harlingen/Franeker - Dokkum

Afstand ca. 50 km

Na de uit-check uit het hotel stapt u weer op de fiets voor een fietstocht van 50 kilometer door het Friese landschap in de richting van Dokkum.

Dag 7: Dokkum - eindpunt Leeuwarden

Afstand ca. 45 km

Vandaag fietst u het laatste gedeelte van deze Elfstedenroute en fietst u vanuit Dokkum het laatste deel richting Leeuwarden. U kunt eventueel uw fietsvakantie in Leeuwarden nog verlengen zodat u nog iets langer van deze Friese hoofdstad kunt genieten.

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.3
Locatie/gebied: 8.1
Hotels: 7.7
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.5
Route: 8.7
Dag-tot-dagprogramma: 8.2
Bezienswaardigheden: 8.5
Reisbescheiden: 8.4
8.0
Bijna alles goed verzorgd.
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Fijne fietsvakantie door een mooi stuk Nederland. Prima hotels, lekker gegeten en een uitstekende bagageservice. Over een hotel zijn we echter niet tevreden: het Heerenlogement. In tegenstelling tot alle andere hotels voel je je hier niet welkom. Het lijkt wel een studentenhuis waar mensen op leeftijd met hun koffers van 15 kg twee verdiepingen hoog moeten klimmen. Samenvattend een fietsvakantie die we zeker aanbevelen maar kies voor Harlingen een ander hotel. We hebben geboekt bij ADE maar we kregen alle reisbescheiden van de leverancier. Best verwarrend. Bij een volgende fietsvakantie gaan we weer kijken bij ADE of anderen.
9.0
Prima verzorgd!
Alleen reizend
Op vakantie in Jun 2021
Goed geregeld: de huurfiets, bagagetransport, routebeschrijving. Mooie route, prima hotels. Hotel in Harlingen was erg gedateerd, niet prettig om te verblijven.
10
Top vakantie
Op vakantie in Jun 2021
Alles wat door u geregeld werd top verzorgd. Hotels/route bagage etc allemaal prima in orde.
Lees meer
8.0
Prima
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Fietsafstand per dag was wat erg wisselend.
10
Alles zeer goed verzorgd en geweldige gastheren/vrouwen bij de hotels.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
In 1 woord geweldig een 10
9.0
Top week top verzorgd#echt even weg
Met vrienden
Op vakantie in Jun 2021
Was super hebben genoten van Friesland en van de leuke locaties het eten rondom top gehad.
Lees meer
9.0
Alles goed geregeld!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2021
Een sportieve uitdaging.
6.0
Mooie fietsroute door prachtig Friesland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
Een fijne vakantie gehad, al hadden wij wat pech met het weer. Eerste hotel (in Leeuwarden prima), de overige hotels waren wisselend in service en comfort.
8.0
Indruk van vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
alles prima, alleen hotel wijnberg in Bolsward zeer slecht ontbijt. Was in de avond al in de koelkast op de gang klaar gezet, bestond uit bruinbrood met ham en kaas een appel en een banaan en een flesje water. Dit was echt niet goed.
Lees meer
8.0
Alles was prima in orde
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Apr 2021
De reisorganisatie ADE is aan te bevelen, dat wil ik jullie en ook anderen graag meedelen. De fietsen waren prima op onze lengte afgesteld en met bijbehorend gereedschap vergezeld. Ook de hotels waren elke keer een verrassing om naar uit te zien, de ene keer een etage voor jezelf en de andere keer een knus intiem. De ligging van de hotels en de service van het personeel waren uitermate geschikt, het is ons aan niets ontbroken in het Friesche District. De fietsroute was duidelijk beschreven en goed leesbaar, het plastic envelopje had op den duur wel wat te lijden en raakte wat uit elkaar. Maar dat mocht de pret niet drukken, we hebben genoten van de afwisselende tocht met voorzieningen. Ondanks de Corona was het een leuke vakantie met allerlei interessante ontdekkingen.
8.0
Onbezorgd fietsen in Friesland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2020
Heerlijk om na een flinke fietstocht in het mooie Friesland neer te strijken op het terras van het hotel waar je die nacht slaapt. Overal word je verwacht en meestal was de bagage al gearriveerd. Tijdens de fietsvakantie hoef je je nergens meer over te bekommeren. Bij aankomst melden hoe laat je aan het diner wilt, is het enige dat nog geregeld moet worden. En verder alleen genieten van het landschap en de Friese plaatsen.
8.0
11 steden Friesland op de fiets....ik voelde, zag, stelde me voor hoe De Tocht kan zijn.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2020
Afwisselende routes in een prachtige provincie. Weidse blikken op de landerijen, kleine bosgebiedjes, wateren, meren, kleine dorpjes en prachtige steden. Het Water bracht/brengt rijkdom. Pakhuizen, herenhuizen, molens, gemalen, grote hoevens. Watertoerisme.. en ook de rust van het water.... Verscheidenheid in de hotels van kleinschalig tot luxe...belangrijk overal schoon en een warm welkom. Een fijne manier om actief te zijn in je vakantie. Je bagage wordt gebracht...je hoeft alleen maar te genieten...
Lees meer
8.0
Comfortabel
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2020
Mooie vakantie
9.0
Als je Friesland wilt leren kennen in 7 dagen, fiets dan de elfstedentocht !
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2020
Het was een goed verzorgd arrangement. De hotels waren eenvoudig maar goed en een enkele zelfs zeer goed (in relatie tot de prijs) helaas hebben de meeste hotels geen airconditioning en dat was wel fijn geweest want het was de hele week 25 tot 30 graden. De 3 gangen maaltijden waren in alle hotels prima en er was voldoende keuze vlees, vis en vegetarisch. De bagage werd elke dag netjes van het ene naar het andere hotel gebracht. De bijgeleverde fietsroute is duidelijk omschreven en was heel afwisselend en week regelmatig af van de gangbare fietspaden waardoor we dingen hebben gezien die we normaliter zouden hebben gemist. Kortom; het is een aanrader om in 7 dagen, op een sportieve manier een indruk te krijgen van een unieke provincie.
10
Alles super verzorgd (ondanks de coronamaatregelen)
Jong (echt)paar
Op vakantie in Jul 2020
Wij zijn met vrienden wezen fietsen, die nooit fietsen. Dus we waren benieuwd of ze het leuk vonden. Ze vonden het geweldig! Willen volgend jaar nog een keer een fietsvakantie doen. Dus dat zegt genoeg.
Lees meer
8.0
Een mooie, sportieve, vakantie.
Op vakantie in Jun 2020
Ons verlof was een genieten van fietsen, mooie afwisseling in de natuur, tijdig relaxen op een terrasje en thuis komen in diverse hotels. Het was deugd doende.. . Het smaakt naar meer!!
8.0
Heel leuke tocht met zoals gebruikelijk bij een elfstedentocht ook ontberingen zoals regen en wind
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2020
Voor herhaling vatbaar
9.0
Top verzorgd
Op vakantie in Jun 2020
Heerlijke goed verzorgde vakantie geweest.
Lees meer
8.0
Genietend kilometers maken en wind door de haren.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2020
Onze vakantie was geweldig ,het weer en de routeplanning krijgen een 10. Wij hadden de route op de mobiel gezet en de bezienswaardigheden onderweg en in de plaats op papier gezet gekoppeld aan het boekje van de organisatie. Gedurende de voorbereiding van de reis hadden we regelmatig contact met de organisatie mede door corona is het een keer uitgesteld maar wij hadden alle vertrouwen dat het goed zou komen. We hadden een opmerking over een B&B en eten ,dit zijn ze nu aan het uitzoeken en ik verwacht dat daar zorgvuldig naar gekeken wordt. De hotels waren verder schoon en het personeel erg vriendelijk. Dus al met al WAAAAUW
8.0
Mooie fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2020
Prachtige tocht en goed georganiseerd
6.0
Meer aandacht voor details
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2020
Wij kregen bij onze reisbescheiden een verkeerd label. Daar hebben we contact over opgenomen. Daar is nooit meer op gereageerd. De route was prima beschreven en was goed te volgen. De hotels waren wisselend van kwaliteit; Postplaza was uitstekend. Echter Welgelegen en logement Harlingen vonden wij onder de maat. Ook de maaltijden waren zeer wisselend van kwaliteit; van luxe (postplaza) tot onvoldoende (plastic onbijtbox met minimale inhoud bij Welgelegen).
Lees meer
8.0
Alles was goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2019
Alles was goed geregeld Het laatste hotel in Harich viel ons tegen Dit omdat je om half 4 in de middag aankwam na een dag fietsen was het hotel nog dicht en we werden klant onvriendelijk ontvangen Ontbijt viel tegen er was geen vers brood Ook het avond eten eten in Balk viel tegen bij 1 persoon was het vlees niet gaar de reactie was dat dit zo hoorde Verder was alles goed geregeld en verzorgd
9.0
Geweldig
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2019
De reis was goed georganiseerd. Alle hotels waren goed van eten en drinken, goede bedden, goed schoon en zeer vriendelijk personeel. 1 klein min puntje: de locatie van het Post Plaza hotel is niet zo geschikt voor het vertrek van de elfsteden fietstocht. Je kunt niet goed parkeren en er is geen overdekte/afgesloten fietsenstalling
8.0
Je hoeft zelf alleen maar te fietsen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2019
Een prachtige ervaring. Goed uitgestippelde routes, voorzien van een prima routebeschrijving. Ook leuke informatie over bezienswaardigheden onderweg. Over bagage hoef je je geen zorgen te maken, staat keurig op tijd weer in het volgende hotel. Leuke hotels in het centrum van de stad, met prima ontbijt en diner. De afstanden per dag zijn prima te doen met voldoende tijd om onderweg het een en ander te bezoeken.
Lees meer
9.0
Alles dik in orde en goed geregeld
Op vakantie in Aug 2019
Ondanks het mindere weer hebben wij genoten van een pracht vakantie. Hotels die dik in orde zijn en s avonds lekker eten met voldoende keuze mogelijkheden van eten.
8.0
Buiten Harlingen (hotel) goed verzorgde reis
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2019
Het hotel in Harlingen waarin wij verbleven was ver onder de maat. Zowel het eten als de accomodatie. De ander hotels waren goed verzorgd. De knooppunten werden op diverse locaties zeer slecht aangegeven.
8.0
Een fijne zorgeloze vakantie.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2019
Alles was goed verzorgd.
Lees meer
8.0
Elfstedenfietsverkantie
Op vakantie in Aug 2019
Is een aanrader goed verzorgde vakantie.
9.0
Alles was uitstekend verzorgd.
Jong (echt)paar
Op vakantie in Jul 2019
Voor ons was dit de eerste kennismaking met Friesland en met ADE. Beiden zijn erg goed bevallen.
8.0
prima, goed verzorgd met ontbijt en diner, perfecte logistiek i.v.m. het aanleveren van de bagage dagelijks.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2019
Een aanrader voor iedereen die van fietsen en natuur houdt, erg vriendelijke friezen en een mooi landschap. Wij kiezen ervoor over een aantal jaren dit nog een keer te doen.
Lees meer