7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Een stukje ‘buitenland’ in Nederland
  • Variatie van water, bossen en duinen
  • Met hoofdstad Leeuwarden als start- en eindpunt
Leeuwarden
Makkum
Hindeloopen
Leeuwarden
Dokkum
Heeg Friesland
Bekijk alle fotos (6 )

De beroemde Elfstedentocht per fiets!

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent! De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de beroemde 11 steden ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee!

Deze fietsroute brengt u langs de 11 Friese steden waar in zeer strenge winters de Elfstedentocht per schaats verreden wordt, waarbij de schaatsers op één dag 230 kilometer afleggen! Tijdens uw fietsvakantie fietst u op uw gemak en heeft u de tijd voor de talloze dorpjes en bezienswaardigheden. Na elke fietsetappe verblijft u in een ander hotel, bijvoorbeeld in een charmant hotel aan het water in Harich en vervolgens in een gezellig stadshotel. Voor een fietsvakantie met enige rust en ontspanning duurt de Elfstedenroute 7 dagen met als begin- en eindpunt Leeuwarden. De etappes zijn ongeveer 50 km per dag.

Wie van lange afstanden houdt, kan de Elfstedenroute in drie dagen fietsen, dan zult u het traject Leeuwarden, Harich en Franeker sneller afleggen. Dan zal er ongeveer tussen de 80 en 100 km per dag gefietst worden. Deze fietsvakantie kan worden aangevuld met een extra dag in Harlingen of Franeker. Hier kunt u een rustdag inlassen of een leuk uitstapje maken naar één van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Terschelling. Er is ook de mogelijkheid om één extra nacht te verblijven in Leeuwarden, dit gaat echter op aanvraag. De Elfstedentocht per fiets, ook u kunt het!

Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start. Daarnaast is het verloop niet bij alle hotelcategorieën gelijk.

Dag 1: Startpunt Leeuwarden

Welkom in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland en de grootste stad van de Friese elf steden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst

Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt verlaat u Leeuwarden en stapt u op de pedalen richting Sneek. De stad is nabij het Sneekermeer gelegen en staat dan ook bekend om zijn watersport. Struin door de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort. Tijdens de fietstocht fiets u onder andere door de mooie vestingsstad Balk.

Dag 3: Sneek/IJlst - Balk

Afstand ca. 55 km

Op deze derde dag stapt u vanuit Sneek, na een overheerlijk ontbijt, weer op de fiets voor de volgende Friese steden; Harich en/of Balk. Onderweg kunt u het kleinste stadje van Friesland bezoeken, Sloten.

Heeft u gekozen voor logies en ontbijt of de luxe hotels? Dan fiets u vandaag van Sneek naar Rijs of Oudemirdum (ca. 58 km). U fietst langs Friese meren en door het bosrijke Gaasterland. Gun u zelf een pauze met uitzicht op het IJsselmeer bij de Roode Klif.

Dag 4: Balk - Bolsward

Afstand ca. 55 km

Vandaag fietst u richting het IJsselmeer. De route gaat door Hindeloopen, een pittoresk stadje die deel uit maakt van de Friese Elfstedenroute.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan volgt u vandaag de Elfstedenroute van Rijs of Oudemirdum naar Workum of Makkum (ca. 50 km). Onderweg passeert u Stavoren, een mooie havenplaats en Hindeloopen.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker

Afstand ca. 40 km

Vanuit Bolsward gaat u vandaag onderweg naar Harlingen en Franeker. Deze fietstocht is ca. 40 kilometer lang.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan fiets u vanuit Workum of Makkum, afhankelijk van waar u heeft overnacht richting Harlingen en Franeker.

Dag 6: Harlingen/Franeker - Dokkum

Afstand ca. 50 km

Na de uit-check uit het hotel stapt u weer op de fiets voor een fietstocht van 50 kilometer door het Friese landschap in de richting van Dokkum.

Dag 7: Dokkum - eindpunt Leeuwarden

Afstand ca. 45 km

Vandaag fietst u het laatste gedeelte van deze Elfstedenroute en fietst u vanuit Dokkum het laatste deel richting Leeuwarden. U kunt eventueel uw fietsvakantie in Leeuwarden nog verlengen zodat u nog iets langer van deze Friese hoofdstad kunt genieten.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.9
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 8.6
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.8
Route: 8.9
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 8.7
Reisbescheiden: 9.0
8.0
Info is goed
Met vrienden
Op vakantie in Sep 2022
De bijgeleverde informatie voldoet naar alle tevredenheid.
9.0
Alles prima verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2022
Goede hotels,mooie route!
8.0
Alles goed verzorgd
Op vakantie in Aug 2022
Uitstekend. Mooie routes, goede hotels
Lees meer
10
Perfect geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2022
Wij hadden een heerlijke vakantie. Mooi fiets weer, duidelijke route beschrijving en boven al schitterde hotels met zeer gastvrije en vriendelijke bediening, op a locaties en een heerlijk ontbijtje s`morgens zorgde er voor dat wij elke dag weer met frisse moed aan onze tocht konden beginnen. En op de fiets kom je er pas achter hoe mooi Friesland is met zijn meren, kanalen en mooie pittoreske dorpjes en steden.
10
Alles prima voor elkaar
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2022
Prachtig en we hadden super mooi weer , met regen hadden we het niet leuk gevonden.
10
Alles goed verzorgd
Op vakantie in Aug 2022
Heel erg leuk
Lees meer
9.0
Van begin tot eind zeer goed geregeld
Gezin met oudere kinderen
Op vakantie in Aug 2022
Prima, we hadden alle dagen droog weer met 20 tot 25 graden. Beter kan qua weer niet. We vernamen alleen van andere mede fietsers op dag 3 dat er bij de VVV een Elfstedentocht stempelkaart was te verkrijgen en deze met de tocht kon laten stempelen bij de VVV s en dan bij de laatste in Leeuwarden zou je dan een oorkonde ontvangen. Dit weetje was bij ons niet bekend ,anders hadden we er zeker aan meegedaan. Stukje extra voldoening is toch leuk na zo n tocht . Verder met koffers en hotels allemaal prima op orde.
9.0
prima geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2022
uitstekend
10
Alle hotels zeer zorgvuldig uitgekozen.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2022
Alles is top geregeld, niets op aan te merken.
Lees meer
9.0
Goed geregeld, goede hotels
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Mooie routes, maar niet alle elfsteden plekken , zoals Balk, gehad
10
Alles goed verzorgd van begin tot eind
Op vakantie in Jul 2022
We hebben een heerlijke vakantie gehad.
9.0
Ik vond het goed verzorgd,vooral de Hotels
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Ook zou ik het niet winnen, ga ik het toch nog en keer doen
Lees meer
7.0
Alles was top behalve comfort in 2 hotels
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Vakantie was heel geslaagd behalve het verblijf in Hotel Jans en in hotel 't Heerenlogement. Deze hotels zijn zeer oud en voldoen niet meer aan het comfort die men nu toch kan verwachten. In hotel Jans verbleven we in een soort tuinhuis en in hotel 't Heerenlogement was er een heel steile trap, was er veel lawaai en gekraak en we vonden het er ook niet netjes. In hotel 't Heerenlogement was het avondmaal ondermaats (ondanks bijbetaling). De hotels Westcord en Vandervalk waren top. Het hotel Gast Inn kon er nog net door (ook heel steile trap en lawaai van voorbijkomend verkeer). Het vervoer en de bezorging van de bagage was top. De fietsverhuur was ook top.
8.0
hele mooie vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
alles was goed verzorgd en de bagage was altijd goed op tijd
10
6 dagen heerlijk fietsen met de luxe van zeer goede hotels
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Zeer goede hotels in alle plaatsen en zeer divers, maar altijd 4 sterren top. Routes zijn heel leuk en brengen je naar de leukste plekjes, waarbij je ook wel flink wat inspanning moet doen ( dwz als je net als ons een gewone fiets hebt) Rondreizen van de koffers ging uitstekend en bij enkele hotels stonden ze al op de kamer klaar. Dus zeer goed De routes zijn uitstekend neergezet in het boekje, maar uiteraard zet de moderne fietser ze even in de Garmin en dan gaat het helemaal perfect. Tja wat kan je nog meer zeggen, het was gewoon top !!
Lees meer
8.0
Alles goed geregeld, soms wel onduidelijkheden in de routebeschrijving
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Fijne vakantie geweest, alles was prima geregeld soms wel wat onduidelijkheden in de routebeschrijving. Na wat puzzelen kwamen/bleven we toch wel op de juiste route terug. Het was wel leuk dat de routes ook door de dorpen ging en er niet langs. Alle hotels waren prima, maar omdat je verschillende hotels bezoekt ga je toch vergelijken en maak je je eigen voorkeur. We hadden het weer ook mee, maar één dag regen gehad. Het weer is zeker van groot belang, maar dat weet je nooit van tevoren. Alles bij elkaar genomen hebben we een heerlijke vakantie gehad waar we fijn op terug kunnen kijken!
10
Goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Fijne tijd gehad Behalve knooppunten zijn soms onzichtbaar of helemaal niet
10
Prima geregeld en prachtige kamers
Op vakantie in Jul 2022
We hebben er van genoten , toffe fietsvakantie gehad .Met de invaliditeit van mijn vrouw hebben jullie zeker rekenschap genomen .Alle kamers waren super en op gelijk vloer ,bedankt daarvoor. Volgende keer boeken wij opnieuw bij ADE
Lees meer
8.0
Alles goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Een heerlijke fietsvakantie. Alles was goed geregeld. Behalve de Luxe variant liet bij 2 hotels te wensen over.
8.0
Goed
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Fijne vakantie gehad
8.0
Alles vlot verlopen
Op vakantie in Jul 2022
Alles is vlot verlopen. Bagage mooi op tijd. Mooie hotels (wel de upgrade genomen). Qua organisatie niets op aan te merken. En wat Friesland betreft. Mooie streek om te verkennen, mooie dorpjes stadjes. En vooral mooie fietswegen (daarom doen we zo'n reis he) Friesland is wel altijd een beetje winderig :-)
Lees meer
9.0
Goede duidelijk omschreven fietsroutes
Op vakantie in Jul 2022
We hebben genoten van de mooie natuur de authentieke dorpjes de heerlijke hotels, kortom het was een prima vakantie, voor herhaling vatbaar
8.0
Prima geregeld
Met vrienden
Op vakantie in Jul 2022
Fijne Elfstedentocht gefietst fijne hotels en prima kofferservice
8.0
uitstekend verzorgde vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Een heerlijke fietsvakantie die je echt met zonnig weer moet maken anders worden die lange stukken door het vlakke land en langs de binnenkant vd dijk wel saai want je hebt vaak wind tegen. De dorpjes onderweg maken de route de moeite waard.
Lees meer
9.0
Prima verzorgde fietsvakantie.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Alles was goed geregeld. Alle routes waren prima via knooppunten uitgezet. De hotel overnachtingen waren prima. We hebben erg genoten van deze fietsvakantie. De toegestuurde informatie was prima en duidelijk.
8.0
alles goed verlopen
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
1 maaltijd viel tegen pizza ???? de rest was van uitstekende kwaliteit
9.0
Alles goed verzorgd het tuinhuis bij rijs viel tegen
Op vakantie in Jul 2022
Perfect mooie route, mooie hotels
Lees meer
9.0
Goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Erg leuk. Alles goed geregeld, goede hotels, op 1 na In hotel Posthoorn in Dokkum, zaten wij in het Pakhuys, muffe entree, spinnenwebben op kamer, bedompte donkere kamer Oranje hotel Leeuwarden was top, geweldig uitgebreid ontbijt , erg vriendelijk personeel. Nadeel dat we drie hotels zonder lift hadden, vonden wij een nadeel, wij hadden in alle gevallen ook nog de bovenste verdieping. Mooie afwisselende routes. Goed gedocumenteerde routes en ook fijn dat we ze vooraf al toegestuurd hadden gekregen . Het mooie weer kregen we cadeau .
10
Geweldige vakantie
Met vrienden
Op vakantie in Jul 2022
We hebben een heerlijke vakantie. Alle hotelletjes die wij hadden stonden in het centrum, heel gezellig. En wat een heerlijk gevoel dat je niet naar je koffers hoeft om te kijken, bij een aantal hotels stonden ze zelfs al in onze kamer. Vriendelijk en hulpvaardig personeel. We hebben iedere dag ook voldoende tijd gehad om in alle plaatsjes rond te lopen en te lunchen. We hebben thuis de knooppunten in Routic gezet, zodat we konden horen welk nummer we moesten volgen, heel handig. Ik zou iedereen die van fietsen houd deze reis aanbevelen, want Friesland is prachtig op de fiets! Het was in een woord Geweldig!
8.0
Goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jul 2022
Prima service
Lees meer