7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Een stukje ‘buitenland’ in Nederland
  • Variatie van water, bossen en duinen
  • Met hoofdstad Leeuwarden als start- en eindpunt
Makkum
Hindeloopen
Leeuwarden
Leeuwarden
Dokkum
Heeg Friesland
Bekijk alle fotos (6 )

De beroemde Elfstedentocht per fiets!

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent! De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen en duinen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de beroemde 11 steden ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee!

Deze fietsroute brengt u langs de 11 Friese steden waar in zeer strenge winters de Elfstedentocht per schaats verreden wordt, waarbij de schaatsers op één dag 230 kilometer afleggen! Tijdens uw fietsvakantie fietst u op uw gemak en heeft u de tijd voor de talloze dorpjes en bezienswaardigheden. Na elke fietsetappe verblijft u in een ander hotel, bijvoorbeeld in een charmant hotel aan het water in Harich en vervolgens in een gezellig stadshotel. Voor een fietsvakantie met enige rust en ontspanning duurt de Elfstedenroute 7 dagen met als begin- en eindpunt Leeuwarden. De etappes zijn ongeveer 50 km per dag.

Wie van lange afstanden houdt, kan de Elfstedenroute in drie dagen fietsen, dan zult u het traject Leeuwarden, Harich en Franeker sneller afleggen. Dan zal er ongeveer tussen de 80 en 100 km per dag gefietst worden. Deze fietsvakantie kan worden aangevuld met een extra dag in Harlingen of Franeker. Hier kunt u een rustdag inlassen of een leuk uitstapje maken naar één van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Terschelling. Er is ook de mogelijkheid om één extra nacht te verblijven in Leeuwarden, dit gaat echter op aanvraag. De Elfstedentocht per fiets, ook u kunt het!

Opmerking: De volgorde van de route is onder voorbehoud van de beschikbaarheid. Mogelijk dient het rondje op een andere plaats dan Leeuwarden gestart te worden. Indien de boekingsaanvraag akkoord is, zullen wij laten weten vanuit welke plaats u start. Daarnaast is het verloop niet bij alle hotelcategorieën gelijk.

Dag 1: Startpunt Leeuwarden

Welkom in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland en de grootste stad van de Friese elf steden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen.

Dag 2: Leeuwarden - Sneek/IJlst

Afstand ca. 50 km

Na het ontbijt verlaat u Leeuwarden en stapt u op de pedalen richting Sneek. De stad is nabij het Sneekermeer gelegen en staat dan ook bekend om zijn watersport. Struin door de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort. Tijdens de fietstocht fiets u onder andere door de mooie vestingsstad Balk.

Dag 3: Sneek/IJlst - Balk

Afstand ca. 55 km

Op deze derde dag stapt u vanuit Sneek, na een overheerlijk ontbijt, weer op de fiets voor de volgende Friese steden; Harich en/of Balk. Onderweg kunt u het kleinste stadje van Friesland bezoeken, Sloten.

Heeft u gekozen voor logies en ontbijt of de luxe hotels? Dan fiets u vandaag van Sneek naar Rijs of Oudemirdum (ca. 58 km). U fietst langs Friese meren en door het bosrijke Gaasterland. Gun u zelf een pauze met uitzicht op het IJsselmeer bij de Roode Klif.

Dag 4: Balk - Bolsward

Afstand ca. 55 km

Vandaag fietst u richting het IJsselmeer. De route gaat door Hindeloopen, een pittoresk stadje die deel uit maakt van de Friese Elfstedenroute.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan volgt u vandaag de Elfstedenroute van Rijs of Oudemirdum naar Workum of Makkum (ca. 50 km). Onderweg passeert u Stavoren, een mooie havenplaats en Hindeloopen.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker

Afstand ca. 40 km

Vanuit Bolsward gaat u vandaag onderweg naar Harlingen en Franeker. Deze fietstocht is ca. 40 kilometer lang.

Heeft u logies/ontbijt geboekt of luxe hotels? Dan fiets u vanuit Workum of Makkum, afhankelijk van waar u heeft overnacht richting Harlingen en Franeker.

Dag 6: Harlingen/Franeker - Dokkum

Afstand ca. 50 km

Na de uit-check uit het hotel stapt u weer op de fiets voor een fietstocht van 50 kilometer door het Friese landschap in de richting van Dokkum.

Dag 7: Dokkum - eindpunt Leeuwarden

Afstand ca. 45 km

Vandaag fietst u het laatste gedeelte van deze Elfstedenroute en fietst u vanuit Dokkum het laatste deel richting Leeuwarden. U kunt eventueel uw fietsvakantie in Leeuwarden nog verlengen zodat u nog iets langer van deze Friese hoofdstad kunt genieten.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.6
Locatie/gebied: 8.8
Hotels: 7.8
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.6
Route: 8.6
Dag-tot-dagprogramma: 8.7
Bezienswaardigheden: 8.3
Reisbescheiden: 8.8
10
Perfect verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Heel mooi goede hotels perfect ontbijten mooie kamers . Jammer dat er niet overal een lift was. Maar we zijn goed geholpen
7.0
Goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Hotel Jans, was een tegenvaller, werden in een tuinhuisje gestopt, na klacht andere kamer gekregen. En hotel Vigilante in Makkum viel tegen, moet gerenoveerd worden Verder Prima
9.0
Prima geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Fantastisch
Lees meer
8.0
Goed georganiseerd en prachtige fietsroute.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Mooie, gevarieerde route . Soms flink trappen zonder E-bike en windkracht 4. Het pakketje met de dd route beschrijving was op alle fronten compleet. Fijn dat er bijv extra aandacht is voor het inkorten van een route of bijv tijden van een veerbootje. Bij aankomst in het hotel was de bagage altijd al aanwezig. Heel fijn als je regen hebt gehad onderweg. Wij hadden 2 upgrades voor hotelovernachting. Fijn dat dit aanbod er is. Jammer dat vd Valk buiten de stad lag in Sneek, verder wel een prima hotel. In Dokkum sliepen we in de Abdij, prachtige locatie maar wel jammer dat we na bij betalen, in het souterrain sliepen, aan de straatkant, waar het minder rustig was. De kamer was wel heel mooi. We hebben overal goede bedden gehad. Leuk vonden wij de culturele tips voor onderweg, zoals het Schaatsmuseum in Hindeloopen en het Jopie Huisman museum in Workum. Tip: vermelden waar de fietsenmakers zitten: wij hadden 2x een lekke band die niet zelf te plakken was. Dit kun je ook googlen. Tip: mogelijkheid om ergens onderweg een wasje te draaien? Compliment voor de Friezen die zo enorm vriendelijk en behulpzaam zijn! Wat een verademing was dat. Tevens complimenten voor ADE! Wij zullen ws vaker een reis bij jullie gaan boeken omdat de reisinformatie compleet en actueel was. Heel prettig! Ga zo door!
9.0
Alles was top verzorgd van hotel, eten en vervoer bagage
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Onze eerste fietsvakantie. Alles was goed verzorgd. Diverse soorten hotels. We hadden half pension geboekt. Ook hier was alles goed. Diverse malen een verrassingsmenu mogen eten. Wat toch ook weer iets aparts aan deze vakantie gaf.
8.0
Een echte aanrader
Op vakantie in May 2022
Super leuk, en van de 6 hotels waren er 4 prima, 1 was matig en 1 was echt slecht.
Lees meer
9.0
Zorgeloze vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2022
Hele prettige vakantie. De hotels waren goed verzorgd. De bagage stond elke dag weer klaar in het nieuwe hotel. De fietsroutes zijn duidelijk aangegeven via de fietsknooppunten. Prachtige omgeving en vele leuke kleinere fietspaden gefietst.
8.0
Het was prima geregeld. Heldere uitleg in toegestuurd gidsje met route
Op vakantie in May 2022
Het was een geslaagd weekje fietsen. Het weer hadden we mee. In het begin wat harde wind en wat regendruppels, maar daarna droog, zonnig en minder wind. De hotels aan de route waren uitstekend (vriendelijk) en voor de fietsen was er altijd plek.
8.0
Goed verzorgd, prima hotels.
Alleen reizend
Op vakantie in May 2022
Ik heb, ondanks het slechte weer, een heerlijke vakantie gehad.
Lees meer
7.0
Leuke tocht gemaakt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2022
We hebben van Friesland genoten ondanks de harde wind. Veel gezien en lekker gefietst.
9.0
Over het algemeen was alles goed verzorgd. Ik vond alleen het hotel in Leeuwarden er niet bij passen niet in het centrum en het was groot
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2022
We hebben het heerlijk gehad en gaan het zeker vaker doen.
10
Prachtige fietsvakantie
Met vrienden
Op vakantie in May 2022
Onze vakantie was fantastisch. Goeie elektrische fietsen. Het hotel Boschlust in Oudemirdum was minder, daar hadden we een huisje, máár was schoon. Het Heerenlogement in Franeker was onder de maat, weliswaar het sanitair schoon. Erg gehorig. We hebben een luxe fietstocht geboekt, dan zou u zich ook aan de luxe met alle hotels moeten houden. Daarom zou ik deze fietstocht niet aanbevelen, of waarschuwen, dat jullie twee slechte hotels ertussen hebben en niets met de negatieve reviews doen. Ik geef daarom de hotels een onvoldoende, met de kanttekening dat de hotels op de andere dagen TOP waren.
Lees meer
8.0
Zeer vriendelijk
Op vakantie in May 2022
Prima , volgende fiets vakantie alweer gereserveerd.
9.0
het was prima
Met vrienden
Op vakantie in May 2022
We hebben 6 mooie dagen gehad, maar het weer zat goed mee, 2 druppels regen en verder zonnig. Hotels waren afwisselend en prima, Wij vonden het jammer dat niet altijd duidelijk was of we langs de elf steden route fietsten. Onderweg, jammer genoeg, niet altijd locaties waar we iets konden drinken.
8.0
Goed georganiseerd en verrassend
Jong (echt)paar
Op vakantie in Apr 2022
Leuke en afwisselende vakantie. Routekaartje zit goed in elkaar, leuke tips voor onderweg.
Lees meer
9.0
heel goed georganiseerd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Apr 2022
Wij zijn zeer tevreden over onze vakantie. Wij hadden elektrische fietsen gehuurd waarover we zeer tevreden zijn. De route was prachtig! De hotels waren goed, behalve de Posthoorn in Dokkum. Wij zaten in de dependance, het pakhuus, maar spraken ook mensen die in het hotel zaten.(via anwb geboekt) Alhoewel de entree er netjes opgeknapt uitziet, stonk het bij binnenkomst in het pakhuus.De kamer was oud, slechte matrassen, voelde heel unheimisch. Kleine badkamer met wat vieze, oude douche. Het is zo'n kamer waar ik me voorneem om niet te gaan slapen, zo niet op mijn gemak voel ik me daar. Complimenten voor Post Plaza in Leeuwarden en hotel Jans in Rijs. Fantastisch!! Al met al hebben wij een fantastische vakantie gehad, zullen wij ADE zeker aanbevelen (heb ik trouwens al gedaan bij twee vriendinnen die een fietsvakantie zoeken) en wij gaan zeker nog eens bij jullie boeken! Maar de Posthoorn, die raad ik niemand aan.
8.0
verrassend Friesland
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Apr 2022
Het was een mooie ervaring om Friesland met de fiets te verkennen en te ontdekken. De Elfstedentocht was hiervoor een mooie leidraad. De hotels waren prima op ééntje na. Hotel Teernstra in Balk was echt de ondergrens. Dit hotel mag best uit het aanbod geschrapt worden, mijn inziens.
9.0
Alles goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Sep 2021
Alles was prima verzorgd. Leuke hotels en zeer gastvrij. Lekker eten. Bagagevervoer was uitstekend geregeld. Het enige Heerelogement in Harlingen was het diner beduidend minder dan de rest. Het was een zeer leuke fietsvakantie en ook veel leuke plaatsjes gezien.
Lees meer
9.0
Alles liep op rolletjes, dus we konden heerlijk ontspannen fietsen.
Op vakantie in Sep 2021
We hebben genoten van deze vakantie. Het was perfect georganiseerd. Jammer dat de gehuurde e-bikes zo vuil waren. De route planning in het boekje was uitstekend en uitgebreid.
10
Alle hotels waren top goed eten en lekker eten top gewoon ..
Alleen reizend
Op vakantie in Sep 2021
Onze 11 steden tocht in Friesland is in een zin zeer goed en mooie fietstocht met mooie fiets paden en kleine padjes door de landerijen we hebben dus een prachtige fietstocht gehad een grote pluim.
10
Alles goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Heel leuk en mooie plaatsen gezien, we hebben genoten.
Lees meer
8.0
Goed verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Goed. Punt van aandacht is dat wij verrast waren door de gewichtsbeperking op de bagage die werd na gebracht. Graag vooraf aangeven. De Hotels waren goed tot redelijk. Een sprong er erg negatief uit, Hotel 't Heerenlogement te Harlingen. Allemaal oude meuk, zelfs de entrecote en de bediening was onbeleefd. Niet meer opnemen in jullie lijst. Post-Plaza Hotel & Grand Café Leeuwarden en Het Weeshuis - charme hotel & huiskamerrestaurant Bolsward waren uitstekend. Stadsherberg Het Wapen van IJlst en H.C.R. Teernstra in Blak waren goed, eenvoudig in comfort, maar vriendelijke bediening en goed ontbijt en diner. De afstand Harlingen - Dokkum met windkracht 4 a 5 tegen was zwaar en net wat te lang. Maar oké het is de tocht der tochten dus niet zeuren. Wij hebben genoten. Dank voor de organisatie.
9.0
Het was prima verzorgd, goed rekening gehouden met eetwensen.
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Zoals gezegd zijn we zeer tevreden. Aan een paar punten zouden jullie wat meer aandacht kunnen schenken. Fietsenstalling in Leeuwarden en Bolsward Eten in het Weeshuis viel ons tegen, geen keus!
8.0
Prima verzorgd, dikke pluim.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Vakantie is heel goed bevallen, zeker geen spijt van, voor herhaling vatbaar.
Lees meer
9.0
uitstekend geregeld!
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Wij hebben genoten van de omgeving, fraaie dorpjes, leuke stadjes waar we overnachtten, dit mede dankzij het goede weer. Enkele dagen strakke wind en af en toe wat regen hoort er allemaal bij, het viel reuze mee. We hebben de inwoners van Friesland ervaren als vriendelijke en behulpzame mensen. De locaties waar we verbleven waren prima verzorgd en gastvrij.
9.0
Alles goed verzorgd,
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Gezellig sportief duidelijk en prima verzorgd.
8.0
Meestal goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Hotels waren heel divers, maar allemaal goed. In Leeuwarden was het Posthotel top! Qua bediening, diner en ontbijt! Het bagagetransport was perfect. Het ontvangst, als we aankwamen was meestal gezellig. Herberg Boswijck (Wijckel) was niet gezellig, heel eenvoudig en niet echt gastvrij. Kamers waren erg basic, te basic. Hotel Amicitia was zozo, aardige mensen maar een groot hotel aan de snelweg, Eten en ontbijt waren goed. De diners waren wisselend, van eenvoudig tot geweldig. In De Wijnberg te Bolsward was het diner slecht, een bord patat met schnitzel of kibbeling en een waterig soepje als voorgerecht. In de aankondiging stond een 3gangen diner: derde gang was een kopje koffie! Reisbescheiden waren prima. Tip: noem ook de fonteinen: leuk om te bezoeken! Elk stadje heeft er 1.
Lees meer
8.0
Het liep op rolletjes
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
We hebben genoten! Vooral als we langs het water konden fietsen en door de mooie dorpjes en steden. We hebben Friesland leren kennen!
7.0
sommige pensions gedateerd niet al te veel keuze met het diner
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Verder zijn we tevreden over het verblijf
10
Heerlijke vakantie .
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Het was geweldig . Prachtige routes . Heel goed aangegeven .Genoten van de rust en de natuur . En de plekken waar de accomodaties waren . Steeds weer een verrassing waar we kwamen .Overal schoon en goeie bedden .Onze fietsen stonden overal ook veilig meestal in een afgesloten ruimte .De auto heeft in Leeuwarden in een parkeergarage gestaan .voor 7 dagen en nachten betaalde we 27.50 dit via het hotel geregeld . Perfect .
Lees meer