7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute

Friesland, Nederland

  • Fietsen in het spoor van de Elfstedentocht
  • Een stukje ‘buitenland’ in Nederland
  • Variatie van water, bossen en duinen
  • Met hoofdstad Leeuwarden als start- en eindpunt
Hindeloopen
Leeuwarden
Makkum
Leeuwarden
Dokkum
Heeg Friesland
Bekijk alle fotos (6 )

De beroemde Elfstedentocht per fiets!

Geniet van een heerlijke fietsvakantie langs de waterkant in Friesland via de beroemde Elfstedenroute! Door de Friese taal, het koesteren van oude tradities en de gewoonten van de Friezen, waant u zich in het buitenland terwijl u gewoon in Nederland bent! De Friezen zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân! Dit zult u zien en ervaren wanneer u er per fiets op uit trekt. De regio biedt niet alleen water en weiden maar in Gaasterland ook bossen. Al fietsend door de schilderachtige dorpjes en natuurlijk de beroemde 11 steden ervaart u dat dit deel van Nederland altijd verbonden is geweest met de zee!

Iedere stad heeft ook een Elfstedenfontein, de steden zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Startpunt Leeuwarden

Welkom in Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland en de grootste stad van de Friese elf steden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen.

Dag 2: Leeuwarden - IJlst/Joure (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vandaag fietst u richting IJlst/Joure. Joure (of De Jouwer zoals ze in Friesland zeggen) is een gezellige Vlecke: een dorp met een stedelijk karakter. Joure is bekend van de jaarlijkse Friese ballonfeesten, de gezellige Midstraat, Park Heremastate, de jachthaven en van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee. In Joure is het allereerste winkeltje van Douwe Egberts te vinden.
Kiest u voor de comfort hotels of voor de reis op basis van logies en ontbijt? Dan fietst u vandaag richting Sneek.

Dag 3: IJlst/Joure - Balk/Wijckel (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Vandaag laat u IJlst/Joure achter u en fietst u door de prachtige natuur en langs de Friese meren richting Balk/Wijckel. Onderweg passeert u de vestingstad Sloten, een prachtig maar klein Fries dorpje.
Kiest u voor de comfort hotels of voor de reis op basis van logies en ontbijt? Dan fietst u vandaag richting Rijs/Stavoren.

Dag 4: Balk/Wijckel - Bosward (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

De fietsetappe van vandaag brengt u richting het IJsselmeer, waarbij u verschillende pittoreske stadjes passeert. Zo staan voor vandaag Stavoren en Hindeloopen op het programma. Bezichtig de gekleurde huizen aan het water in Stavoren of bewonder de beroemde schilderkunst van Hindeloopen. Ook Workum is zeker een bezoekje waard, voordat u verder fietst naar Bolsward.
Kiest u voor de comfort hotels of voor de reis op basis van logies en ontbijt? Dan fietst u vandaag richting Workum / Makkum.

Dag 5: Bolsward - Harlingen/Franeker (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

Na het ontbijt in Bolsward stapt u weer op de fiets voor de etappe richting Harlingen. Neem vandaag een pauze in Franeker, verken de grote stad met haar historische centrum en monumenten. Het eindpunt van de etappe is Harlingen. Harlingen ligt aan de Waddenzee en trekt het hele jaar door vele bezoekers. Harlingen heeft een rijk nautisch verleden die u overal terug kunt zien, wandel langs de mooie pakhuizen en bewonder de gevels van het beschermde stadsgezicht.
Kiest u voor de comfort hotels of voor de reis op basis van logies en ontbijt? Dan heeft u vandaag dezelfde eindbestemming.

Dag 6: Harlingen/Franeker - Dokkum (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Na de uitcheck uit het hotel stapt u weer op de fiets voor een fietstocht van ca. 65 tot 85 km door het Friese landschap, de zogenaamde hel van het Noorden voor de schaatsers, in de richting van Dokkum. Van de rijke historie van deze voormalige handelsstad is nog veel terug te zien, zo kent de historische binnenstad vele imposante rijksmonumenten.
Kiest u voor de comfort hotels of voor de reis op basis van logies en ontbijt? Dan fietst u vandaag ook richting Dokkum.

Dag 7: Dokkum - Leeuwarden en vertrek naar huis (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Vandaag fietst u het laatste gedeelte van deze Elfstedenroute en fietst u vanuit Dokkum richting Leeuwarden. Onderweg passeert u het beruchte bruggetje van Bartlehiem. U kunt eventueel uw fietsvakantie in Leeuwarden nog verlengen zodat u nog iets langer van deze Friese hoofdstad kunt genieten.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Elfstedenroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.8
Locatie/gebied: 8.9
Hotels: 8.4
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.7
Route: 8.9
Dag-tot-dagprogramma: 8.9
Bezienswaardigheden: 8.6
Reisbescheiden: 8.9
8.0
Goede hotels, prima eten
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2024
Leuke actieve vakantie, mooie routes
8.0
Zorgeloos geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2024
Ontspannend ondanks de fietsinspanning en vooral zorgeloos, je kon zo overal aanschuiven. Waarbij wel opgemerkt moet worden dat het weer ook mede bepalend is....
9.0
Schitterende vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2024
We hadden uitzonderlijk goed weer na enkele slechte maanden, dus dat maakt al veel uit. De reis was fantastisch: schitterende routes, perfect georganizeerd (met het bagagetransport), leuke hotelletjes: afgewisseld was dat een authentiek frieslands hotelletje, de dag later bijvoorbeeld een supermodern hotel. Vonden we wel leuk om te zien wat er ons te waxchten stond. Een aanrader. Ook in de voorbereiding was geen vraag teveel. goede uitleg en GPX-routes. top.
Lees meer
9.0
een aanrader als je van fietsen houd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2024
Het was prachtig weer en dat is natuurlijk het eerste verijsde van een geslaagde vakantie daar komt bij dat de hotels waar wij overnachten, fantastisch waren. Dus wij hebben een heerlijke vakantie gehad en gaan dat zeker nog eens over doen.
10
Alles tot in de puntjes uitgewerkt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2024
Zeer goed, hebben ons gene minuut verveeld
9.0
Alles perfect geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Wij vonden de vakantie zeer geslaagd, fijne hotels, lekker eten, en onze koffers waren op tijd in het hotel. Een ideale manier om Friesland te leren kennen.
Lees meer
9.0
Goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Mooie vakantie, goed georganiseerd. De bagage was steeds op tijd bij het volgende hotel. Alleen op de laatste dag was het wat aan de late kant. Accommodaties waren goed, hoewel we het logement in Sneek iets minder vonden: vrij krap en alleen via een steile trap bereikbaar. De beheerder was erg behulpzaam! De reisbeschrijving was duidelijk en overzichtelijk en bevatte goede tips voor bezienswaardigheden onderweg. Over het algemeen prachtige routes met weinig of geen snelverkeer.
9.0
Goed regeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
We hebben een hele fijne vakantie gehad,ondanks een paar regenbuien, maar daar zijn regenpakken voor uitgevonden. Hotels waren goed en het ontbijt en diner heel goed verzorgd. Voor herhaling vatbaar.
9.0
Prima geregeld
Jong (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Wij hebben een geweldige vakantie gehad. Alles was prima geregeld. De hotels waren zeer goed.
Lees meer
9.0
Aanrader
Jong (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Mooie fietsroutes, duidelijk omschreven. Goede hotels met lekker eten en zeer vriendelijk onthaal. We waren zeer tevreden.
10
Alles prima verzorgd !
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Alles was goed verzorgt we hebben erg genoten.Echt een aanrader!
8.0
Alles was goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2024
Top route en top weer. Zeer gastvrije accomodaties
Lees meer
9.0
Schitterende route
Met vrienden
Op vakantie in April 2024
Prima hotels, goede diners, mooie route, duidelijke routebeschrijving en ook gezorgd voor de zon erbij!!
8.0
Prima verzorgde reis. Prachtige route.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
We hebben een heerlijke week door Friesland gefiets. De fietstocht was prachtig. Het eten verrukkelijk, alleen het eten in het Eurohotel in Leeuwarden was het minst. De accomodatie was prima. De papieren labels voor het doorversturen van de koffers was van mindere kwaliteit.
9.0
Fietsvakantie Elfstedenroute mooie ervaring
Op vakantie in Juli 2023
Mooie routes, afwisselend landelijk tussen de weilanden en rietkragen, veel water en leuke stadjes. Mooie en leuke locaties om te overnachten; overal prima geslapen. Informatievoorziening zeer duidelijk; mooie dagelijkse reissetjes met fietsroutes. We hadden ook prachtig weer. Niet altijd tijd genomen voor alle bezienswaardigheden.
Lees meer
8.0
Goed
Met vrienden
Op vakantie in Mei 2023
Mooie route duidelijk heerlijk gefietst , accomodaties over het algemeen goed. 2 ervan waren niet goed , verouderde kamers en douche gebeuren vreselijk. Dat was hotel de Posthoorn en Heerenlogement , waar van andere fietsers een prima ander hotel hadden. Was echt een domper na dag fietsen , daar kun je toch geen mensen meer in stoppen. Zo was het hotel in Leeuwarden super en het weeshuis super. Jammer dat je aan het eind van de rit , niet een kruisje voor je klaar ligt. Vervoer bagage prima. M.v.g Marian Groot en Magda Wessels
10
Prachtige route en heel goed georganiseerd!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
Fantastisch!! (ADE had vast ook t geweldig mooie weer geregeld ). Prachtige route, goede route omschrijving en prima hotels (hele goede bedden en heerlijk eten)
9.0
Alles primageregelx
Met vrienden
Op vakantie in September 2023
Perfecte vakantie
Lees meer
8.0
Goed verzorgde fietsvakantie met een minpuntje
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
Alles was goed verzorgd alleen het hotel Teernstra in Balk was heel oud (wastafel op de kamer) en de kamer was niet netjes
9.0
Het was een leuke en goede ervaring
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
De vakantie op zich vonden we super. Het begeleidend boekje met de fietsroute en de bezienswaardigheden was heel duidelijk. Soms kwamen we wel heel vroeg op de bestemming. In een klein dorp zoals Balk ben je vlug rond. Maar meestal kon de tijd die overbleef goed ingevuld worden. We zijn tevreden. We willen wel voorstellen om een extra dag hotel op het einde in te lassen als mogelijkheid. Wij hebben zelf een dag extra geboekt zodat we op ons gemak nog konden genieten van de laatste fietstocht. Het hotel in Balk was wel het minste. Dat is zeker aan vernieuwing toe.
9.0
Alles was in orde
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
De hotels die waren geboekt waren prima. Allemaal een goed ontbijt. De routebeschrijving was op de 1e dag, Leeuwarden Sneek, niet correct. Dit kwam doordat meteen in het begin een weg afsluiting was. Misschien handig om dit door het hotel te laten vermelden. Voor de rest geen problemen ondervonden
Lees meer
10
Een zorgeloze vakantie.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
We hebben een heerlijke fietsweek gehad in Friesland. Alles was tiptop geregeld. Fijne hotels. Kortom een aanrader voor mensen die van een verzorgde vakantie houden.
8.0
Prachtig rondje door Friesland!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
Wat een heerlijke week hebben we gehad. Friesland is verrassend mooi en afwisselend. Prachtige stadjes met heel veel terrasjes en bezienswaardigheden. Het weer zat ook wel enorm mee, in september en dan tussen de 25 en 30 graden. Helaas was het in een paar hotels (Rijs en Workum) wel heel erg warm op de kamer wat de nachtrust niet ten goede kwam. Ade heeft nog wel moeite gedaan om de reis te laten doorgaan, in eerste instantie konden we in Dokkum niet meer terecht maar door daar te beginnen kon de fietsreis toch doorgaan. We hadden daar trouwens een fantastisch hotel. (hotel de Abdij) Fietsafstanden waren ook prima (wij fietsen op gewone fietsen). Al met al een aanrader deze fietsvakantie!
8.0
Alles was goed verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in September 2023
Wij vonden het een mooie route met veel afwisseling
Lees meer
8.0
Afwisselende accomodaties van goede kwaliteit
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
Heel fijn om alleen maar met fietsen bezig te zijn en alle andere over te laten aan ADE
9.0
Prima geregeld, top hotels
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
Prima verzorgd en duidelijke routes. De hotels waren prima en de mensen vriendelijk. Friesland is uitgestrekt, maar de aan gedane plaatsjes zijn gezellig en hebben leuke terrasjes.
9.0
Tot in de puntjes verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
Een sportive vakantie voor herhaling vatbaar. Mar dan in een andere streek van het land
Lees meer
9.0
Hele fijne vakantie, zeer verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
Byzonder fijne vakantie, mooi weer,mooie provincie en heel goed verzorgd
8.0
Goede organisatie
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
Alles prima verzorgd
9.0
Alles prima geregeld.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2023
Goede route beschrijving. Ook de bezienswaardigheden goed omschreven. De hotels waren ook goed, en de hotels zonder lift heel behulpzaam!
Lees meer