6-daagse fietsvakantie Hadrian's Wall

North East, Groot-Brittannië

  • De goed bewaarde forten van Birdoswald en Vindolanda van de Muur van Hadrianus
  • De ruige schoonheid van de North Pennines
  • Het pittoreske stadje Corbridge
  • Het uitzicht over de Tyne bij aankomst in Newcastle
  • Fietsen van kust tot kust in de voetsporen van het Romeinse Rijk
Hadrian's Wall - Engeland
Hadrian's Cycleway met z'n tweeen
Hadrian's Wall Engeland fietsvakantie
Hadrian's Cycleway Skedaddle Engeland kust
Hadrian's Cycleway Skedaddle Engeland brug
Hadrian's Cycleway Skedaddle Engeland poppie
Bekijk alle fotos (12 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Newcastle

Met uitstekende weg-, spoor-, boot- en luchtverbindingen is Newcastle goed te bereiken. Een optie is de veerboot van IJmuiden naar Newcastle. De KLM vliegt ook rechtstreeks op Newcastle. Vanuit de luchthaven zijn er directe verbindingen naar het centraal station. Zo reist u op eigen gelegenheid naar het starthotel in Newcastle upon Tyne.

Dag 2: Newcastle - Bowness-on-Solway - Brampton (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km
Hoogteverschil ca. 400 m

Na een stevig ontbijt wordt u 's morgens opgewacht door een lokale vertegenwoordiger van de lokale partner. Hij of zij overhandigt u de huurfietsen (indien van toepassing) evenals een informatiepakket, inclusief kaarten en routebeschrijvingen en instructie over het gebruik van de app. Dan volgt een transfer naar Bowness-on-Solway waar het startpunt van uw fietsvakantie is. Bowness-on-Solway is het begin van de Hadrian's Wall National Trail en ligt aan de prachtige Solway Firth AONB (Area of Outstanding Natural Beauty). Het uitzicht op Schotland vanaf hier is gewoonweg adembenemend. Het gebied is ook een toevluchtsoord voor in het wild levende dieren, let in het bijzonder op de vele soorten vogels. Deze eerste fietsdag begint met een vlakke rit langs de oevers van de Solway Firth tot aan Carlisle. Als de tijd het toelaat, bezoek dan deze levendige regionale stad. Met name de tentoonstelling in het Tullie House Museum, de Art Gallery met enkele bijzondere historische schatten uit het gebied en een bezoek aan Carlisle Castle zijn zeker de moeite waard. Ooit werd Mary Queen of Scots hier gevangen gehouden. De route glooit zachtjes verder richting Warwick Bridge, een pittoresk gedeelte langs de rivier, camera's in de aanslag! Uw eindbestemming voor vandaag is Brampton.

Dag 3: Brampton - Twice Brewed (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Uw fietstocht van vandaag brengt u langs Lanercost met zijn indrukwekkende klooster. Daarna gaat het bergopwaarts richting Gilsland. Vlak voor het Romeinse fort Birdoswald ligt een prachtig deel van de Hadrian's Wall, direct naast de, naar Birdoswald lopende, fietsroute. Het 14e eeuwse Thirwall Castle, door de Romeinen gebouwd met stenen die geplunderd zijn van de Hadrian muur, en de overblijfselen van de Romeinse rivierovergang bij Willowford zijn vlakbij en een bezoek waard indien de tijd het toelaat.
Vervolgens steekt u de Pennine-waterscheiding over en vanaf Greenhead loopt de weg ruim een kilometer omhoog waarna een ontspannen afdaling volgt door de South Tyne-vallei naar Haltwhistle. Neem even een hete kop thee met een plak cake om bij te komen. Bij Bardon Mill rijdt u terug naar de vallei en klimt naar de top van Smith's Shield. Dan is het niet ver meer naar Twice Brewed.

Dag 4: Twice Brewed - Corbridge (ca. 31 km)
Afstand ca. 31 km
Hoogteverschil ca. 300 m

U stapt op de pedalen en begint de dag met een opwindende afdaling naar Vindolanda; een militaire plaats aan de oude Romeinse grens en een must voor degene die op zoek is naar cultuur en geschiedenis uit de Romeinse tijd. De 2.000 schrijftabletten (slechts 30 jaar geleden ontdekt) dateren uit de tijd net voordat de muur werd gebouwd en vormen zo het vroegste archief van geschreven tekst in de Britse geschiedenis. Dit zelfde type schrijftabletten zijn te vinden aan de oostgrens van het Romeinse rijk en samen geven ze een inkijk in het dagelijks leven in het keizerrijk. Tijdens de kleine omweg naar Housesteads krijgt u een prachtig uitzicht over Vindolanda en het authentieke landschap rondom Hadrian's Wall. Een pittige klim brengt u naar Crindledykes, het hoogste punt van de route (263 meter boven zeeniveau). U passeert de marktstad Hexham, richting de garnizoensstad Corbridge waar u vanavond zult overnachten.

Dag 5: Corbridge - Tynemouth - Newcastle (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km
Hoogteverschil ca. 450 m

De meeste beklimmingen zijn achter de rug en de route begint door de vallei richting Prudhoe. U rijdt door de mooie dorpjes Ovingham en Wylam en passeert Robert Stephenson's Cottage, vervolgens steekt u twee keer de rivier de Tyne over. U fietst over een oud jaagpad langs de oevers van de Tyne richting Newcastle. De vele mooie bruggen zullen u niet ontgaan, waaronder de "blinking eye" Millennium Bridge, met het imposante Baltic Centre for Contemporary Art dat de horizon domineert. De Cycle Hub ligt net hierna en is de perfecte plek voor een welverdiende kop thee en een stuk heerlijke huisgemaakte cake. Het is hierna niet ver meer naar het hart van het scheepsbouwgebied van de Tyne. Bij het passeren van Wallsend. letterlijk het "einde van de muur", ziet u het Segedunum Roman Fort Museum, voor wat extra Romeinse geschiedenis en om uw Hadrian's Wall-ervaring af te sluiten. Als u dicht langs de rivier verder gaat, bereikt u al snel de North Shields Fish Quay, een bedrijvig haventje met de beste fish and chips van het noordoosten. U bent nu aan de monding van de Tyne en met nog een paar pedaalomwentelingen bent u op uw eindbestemming, Tynemouth. Proost op uw geslaagde fietsvakantie, voordat u om ca. 16.00 uur wordt teruggebracht naar Newcastle.

Dag 6: Individuele thuisreis

Uw fietsvakantie langs Hadrian's Wall is ten einde. Nat het ontbijt keert u terug naar huis of misschien wel een andere bestemming in Groot-Brittannië

Bij te boeken extra's

Vragen over de 6-daagse fietsvakantie Hadrian's Wall?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid