7-daagse fietsvakantie Coast to Coast in Engeland

North East, Groot-Brittannië

  • Fiets van de Ierse Zee naar de Noordzee
  • Populaire langeafstandsfietsroute van Engeland
  • Lake District, Cumbria en de noordelijke Pennines
  • Relaxed fietsen met onderweg veel pubs en cafés
  • Fietsetappes van ca. 31 tot 69 km.
Coast to Coast Engeland door het veld
Coast to Coast Engeland Stonehenge lookalike
Coast to Coast Engeland op de top
Coast to Coast Engeland bij de haven
Coast to Coast Engeland water
Coast to Coast Engeland onderweg
Bekijk alle fotos (9 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Newcastle

U reist op eigen gelegenheid naar Newcastle. Met zijn uitstekende weg-, spoor- en luchtverbindingen is Newcastle vrij eenvoudig te bereiken. Een optie is bijvoorbeeld de veerboot vanuit IJmuiden naar Newcastle. Vanaf de luchthaven van Newcastle zijn er directe verbindingen naar het centraal station van Newcastle. Reist u per auto dan kunt u uw auto bij het starthotel parkeren (tegen betaling). Newcastle is een van de grootste steden in het noordoosten van Engeland. De stad combineert moderne cultuur met Victoriaanse architectuur. Derhalve adviseren wij u een dagje eerder te arriveren om de stad te ontdekken.

Dag 2: Newcastle - Whitehaven - Threlkeld (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km
Hoogteverschil ca. 1100 m

Na het ontbijt ontmoet u de vertegenwoordiger van onze lokale partner. Hij of zij overhandigt u uw huurfiets (indien van toepassing), een informatiepakket inclusief kaarten en routebeschrijvingen en instrueert u in het gebruik van de app. Daarna volgt de transfer naar Whitehaven (ca. 2,5 uur). Als alles volgens planning verloopt stapt u om ca. 11.00 uur op de fiets in Whitehaven. Vanaf Whitehaven Harbor laat u al snel het ietwat industriële Cumbria achter u en bereikt u misschien wel een van de mooiste landschappen van Engeland. Eerst volgt u het Cumbrian Cycle Network langs een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn richting Kirkland. Verderop volgt u rustige landweggetjes door een heuvelachtig terrein langs Loweswater, Lorton en Whinlatter Pass. Vanaf hier voert een relaxte afdaling u door Braithwaite en Portinscale en langs de oevers van de rivier de Derwent naar Keswick. Keswick is schilderachtig gelegen tussen de heuveltop Skiddaw en het meer van Derwent Water. Het is een levendige stad en en de belangrijkste van het Northern Lake District. Voorbij Keswick volgt u opnieuw een oude, niet meer in gebruik zijnde, spoorlijn, deze keer langs de rivier de Greta. U passeert de Castlerigg, een stenen cirkel uit de bronstijd. Eindbestemming van de huidige etappe is Threlkeld. Het uitzicht vanaf hier op de bergtoppen zijn geweldig. In het noordwesten ziet u de Blencathra (868 m) en in het zuidoosten de Great Dodd (856 m).

Dag 3: Threlkeld - Penrith (ca. 31 km)
Afstand ca. 31 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Na de pittige dag van gisteren is het vandaag iets relaxter. De route loopt over autovrije landweggetjes, door de heuvels met her en der kleine boerderijen. Een bezienswaardigheid is Greystoke Castle, het kasteel waarop de legende van Tarzan is gebaseerd. Als u een beetje trek heeft of gewoon zin hebt in een lekkere kop thee dan is de pub Boot and Shoe in Greystoke aan de B5288 een aanrader. Kort daarna arriveert u in Penrith.

Dag 4: Penrith - Alston (ca. 37 km)
Afstand ca. 37 km
Hoogteverschil ca. 800 m

De fietsetappe brengt u van Penrith naar Alston. U vervolgt de route naar Edenhall en Langwathby. Vanaf Langwathby wordt de route iets pittiger omdat u de pas op moet fietsen, de Hartside Pas (580 m). Maar eenmaal boven gearriveerd wordt u beloond met een geweldig uitzicht. En dan gaat het bergafwaarts naar Alston.

Dag 5: Alston - Edmundbyers (ca. 56 km)
Afstand ca. 56 km
Hoogteverschil ca. 1200 m

Vandaag een pittige etappe met de meeste heuvels en toppen tijdens uw fietsvakantie. Eerst passeert u het oude mijnstadje Nenthead. Dan gaat de klim verder en bereikt u het hoogste punt van de route, Black Hill (609 m). Nadat u de top van Killhope bent gepasseerd, bereikt u Allenheads. Dit is niet alleen het hoogst gelegen dorp van Engeland maar ook de thuisbasis van een van de meest bijzonder pubs; The Allenheads Inn. Deze Inn staat boordevol zogenaamde “bric-a-brac and nic-nacs” (rare meubeltjes en snuisterijen). Het is een ware uitdaging om bij de bar te komen! Nog een paar kilometer en u arriveert in Rookhope. Vanaf daar gaat het langs de contouren van Stanhope Common naar Stanhope en volgt nog een laatste steile klim naar Crawleyside Bank om uiteindelijk af te dalen naar Edmundbyers.

Dag 6: Edmundbyers - Tynemouth - Newcastle upon Tyne (ca. 69 km)
Afstand ca. 69 km
Hoogteverschil ca. 700 m

's Morgens nog een laatste grote klim naar Parkhead waar u uitkomt op de Waskerley Way, een autovrij fietspad. Dit pad biedt zicht op het ruige uitgestrekte landschap van de North Pennines. Dan gaat het voornamelijk bergafwaarts richting de eens zo bloeiende staalstad Consett. Een mooie "groene" weg leidt u over tal van bruggen en oude spoorwegviaducten en biedt u een heerlijk uitzicht op het omringende Engelse landschap.
Bij het bereiken van Gateshead en het indrukwekkende Baltic Arts Centre steekt u via de autovrije Blinking Eye Millennium Bridge de Tyne over. Direct aan de rechterhand ligt de Cycle Hub. Een perfecte plek voor een welverdiende rustpauze met een kop thee en huisgebakken cake. Nu bent u bijna bij de finish van uw fietsvakanties. U fietst door het hart van het scheepsbouwgebied aan de Tyne. Als u Wallsend passeert, let dan op het Segedunum Roman Fort Museum en voeg nog wat kennis van de Romeinse geschiedenis aan uw bagage toe. Rijdend langs de Tyne bereikt u de Fish Quays van North Shields, een drukke kleine haven met de beste fish and chips van het noordoosten van Engeland. Aangekomen bij de monding van de Tyne en met slechts een paar pedaalomwentelingen te gaan, arriveert u in Tynemouth. Een vertegenwoordiger van onze lokale partner vangt u hier op (ca. 16.00 uur), neemt de huurfietsen in ontvangst (indien van toepassing) en brengt u met een transfer terug naar Newcastle.

Dag 7: Inidviduele thuisreis of verlenging

Een prachtige fietsvakantie van de Ierse Zee naar de Noordzee is voorbij. Na het ontbijt keert u huiswaarts.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Coast to Coast in Engeland?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Coast to Coast in Engeland.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 9.0
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 9.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 9.0
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 9.0
9.0
Prachtige tocht met super accomodaties onderweg
Op vakantie in Juli 2023
Mijn zoon en ik hadden een topvakantie; prachtige tocht vanaf de westkust van UK. Met flinke klimmetjes erin, dat wel. Dat was wel pittig (geen elektrische fiets), maar des te trotser waren we toen we het eindpunt aan de Oostkust van UK hadden gehaald. We gebruikten de Saddle Skedaddle app en dat was heel erg handig. Het was ook handig geweest als we eerder hadden geweten dat die er zou zijn.
Lees meer