10-daagse fietsvakantie Neckarradweg

Zwarte Woud, Duitsland

  • Fantastische fietsvakantie langs de Neckar
  • Vanaf de oorpsrong bij Donaueschingen
  • U eindigt in het wonderschone Heidelberg
  • Inclusief museabezoeken
Vind uw vakantie
Kies uw aankomstdatum
Verblijfsduur
Prijzen per persoon, op basis van twee personen. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag en deze zijn op aanvraag.
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
10-daagse fietsvakantie Neckarradweg
Bekijk alle fotos (7)

De Neckar-fietsroute behoort tot de meest interessante en afwisselende fietsroutes. De “Rivier van de dichter” ontspringt in het vochtig koele Schwenninger moeras en baant zich eerst een weg langs de geweldige bergen aan de rand van de Schwabische Alb en het Zwarte Woud.

Via markante bochten waar vaak burchten en kastelen bovenuit prijken stroomt de steeds breder wordende Neckar langs Nürtingen naar de landshoofdstad Stuttgart. Vanaf het barokke Ludwigsburg stroomt de Neckar in scherpe bochten door het wijnbouwgebied van Württemberg. Op weg naar Heilbronn komt u langs mooie idyllische dorpjes zoals de Schillerstad Marbach, die omgeven wordt door wijnterrassen, Besigheim of Lauffen. Naar Bad Wimpfen wordt het Neckardal weer smaller en stroomt de rivier in indrukwekkende bochten door het wilde Odenwald. Vroeger werd de loop van de rivier beheerst door talrijke bekende burchten zoals Burg Hornberg, Zwingenberg en Hirschhorn tot aan de beroemde universiteitsstad Heidelberg met z’n vele bezienswaardigheden. De fietsroute loopt niet altijd direct langs de rivier in het dal, zodat lichte stijgingen onvermijdelijk zijn. Er zijn slechts enkele soms korte sterke stijgingen. 

De goed beschreven route voert grotendeels over rustige land- en fietswegen. Korte stukken zullen deels over drukkere straten afgelegd moet worden,vooral door dorpskernen. Vanwege de lengte van de Neckarroute hebben we deze in twee delen onderverdeeld. De op zich twee reizen zijn ook heel mooi met elkaar te combineren.

Dag 1: Donaueschingen - individuele heenreis

De Romeinen beschouwden de bron in het Park van het vorstelijke slot Fürstenberg al als de wieg van de Donau. Het slot in de stijl van de Belle Epoque weerspiegelt indrukwekkend de betekenis van de familie von Fürstenberg volgens de natuurkundige verzameling.

Dag 2: Donaueschingen – Sulz en omgeving

Afstand ca. 65 km

De Romeinen beschouwden de bron in het Park van het vorstelijke slot Fürstenberg al als de wieg van de Donau. Het slot in de stijl van de Belle Epoque weerspiegelt indrukwekkend de betekenis van de familie von Fürstenberg volgens de natuurkundige verzameling.

Dag 3: Sulz/ omgeving – Tübingen

Afstand ca. 50 km

Door het zogenoemde Baan landschap fietst u tot Bad Dürrheim. Door de Solebronnen is een kuuroord ontstaan, bezienswaardig is de Saline uit 1823. Bij Schwenningen is de Neckar nog klein en u volgt hem eerst naar Rottweil, de oudste stad van het land. Sinds 1463 is de stad eedgenootschappelijk met Zwitserland verbonden. Hier snijdt de Neckar zich diep door het dal en liggen de schaarse dorpjes er rustig bij.

Dag 4: Tübingen – Esslingen

Afstand ca. 55 km

Het Romeinse Sulz kunt u bewonderen in het Römerkeller Museum. U fietst verder naar Horb waarvan de Stiftskerk en Schavuitentoren al van verre zichtbaar zijn. In Rottenburg is het einde van het smalle Neckardal, vanwege talrijke stadsbranden toont de stad niet middeleeuws maar barok. Na enkele kilometers bereikt u tenslotte uw einddoel van de dag, de universiteitsstad Tübingen.

Dag 5: Esslingen – Marbach/omgeving

Afstand ca. 40 km

U laat de levendige universiteitsstad achter u en fietst de Neckar stroomafwaarts. Onderweg komt u enkele prachtige meren tegen voor een heerlijke verkoeling. U komt langs Nürtingen waar de dichter Hölderlin naar de Latijnse School ging. De bezichtiging van de Hundertwassertoren in Plochingen is de moeite waard. En in Esslingen kunt u genieten van de historische charme van de stad die grotendeels verschoond is gebleven van oorlogsgeweld.

Dag 6: Marbach/ omgeving –Neckarsulm

Afstand ca. 55 km

Proeft u eens het water uit de mineraalbronnen in Stuttgart-Canstatt en bezoek de Wilhelma. Stroomafwaarts volgt een lieflijk Rebenlandschap en de Koninklijke zomerresidentie Ludwigsburg. Het Neckardal als wieg van de dichters en filosofen voel je vooral in Marbach, de geboortestad van Friedrich Schiller. Werkelijk de moeite waard is het gerenoveerde Schillermuseum.

Dag 7: Neckarsulm-Eberbach

Afstand ca. 50 km

Langs wijngaarden en meanders voert de weg verder naar Lauffen. Gun uzelf gerust een slokje van de lekkere Katzenbeisser. De wijnbouw is ook de belangrijkste industrie van de Käthchenstad Heilbronn. Over de romantische Burgenstrasse fietst u verder tot Neckarsulm.

Dag 8: Eberbach – Heidelberg

Afstand ca. 35 km

Het NSU museum met zijn vele historische fietsen en auto's is een bezoek waard. Sprookjesachtig is de blik op Bad Wimpfen met de vele erkers en torens. Tussen de wijngaarden en woudhellingen vangt u een blik op de burcht Horberg waar ooit Götz von Berlichingen woonde. De Staufferstad Eberbach stond lange tijd bekend om zijn handwerk, bijzonder was de zandwinning in de steengroeven.

Dag 9: Heidelberg – vertrek of verlenging

De Neckar slingert zich romantisch door het Odenwald, afhankelijk van welke rivierzijde fietst u n Baden of Hessen. U komt langs de Vier Burchten Stad Neckarsteinach en in Neckargemünd is de middeleeuwse architectuur indrukwekkend. De beroemde Universiteitsstad Heidelberg wacht u op met zijn bekende Slotruïne, de barokke binnenstad en een actief cultureel leven. Ter afsluiting van de tour staat een rondvaart op de Solarpont op het programma.

Dag 10: Einde van deze fietsvakantie

Einde van uw fietstour. Wilt u de omgeving nog verder verkennen, adviseren wij u verlengingsnachten te boeken.