16-daagse wandelvakantie Camino Primitivo, Oviedo naar Santiago

Asturië, Spanje

  • De oudste pelgrimsroute: Camino Primitivo
  • Wandel van Oviedo naar Santiago de Compostela
  • Door de bergen van Asturië en Galicië
  • De mooiste maar meest pittige van de Caminos
  • Gemiddelde dag afstand ca. 22 km
Uitzicht op Santiago de Compostela
Camino Primitivo in de bergen
Oviedo Asturië Spanje
Wandelen over de Camino de Santiago
Melide Camino Primitivo en Frances
Bewegwijzering Camino de Santiago Spanje
Bekijk alle fotos (7 )

Wandel de oudste pelgrimsroute!

De Camino Primitivo is de oorspronkelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Deze oudste pelgrimsroute werd in de 9e eeuw door koning Alfonso II geïnitieerd. Alfonso wilde het graf van de Jacobus bezichtigen en liep van Oviedo naar Santiago de Compostella. De Camino Primitivo volgt grotendeels deze oorspronkelijke route. De route wordt wel beschouwd als de meest pittige van de Caminos maar ook als de mooiste. U volgt vele bergetappes waarvan u geweldige vergezichten heeft over het landschap en de bergen. U start in de eeuwenoude stad Oviedo, genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van daar gaat het door het heuvellandschap van Asturië om na de top van de Acebo pas Galicië te bereiken. Het authentieke en verlaten landschap van Galicië begeleidt u naar Santiago, het eindpunt en hoogtepunt van deze wandelvakantie.

Niveau van de wandeltocht:
Een pittige tocht zelfs voor de ervaren wandelaars. De wandeletappes variëren van ca. 3 tot 8 uur. De afstanden liggen tussen de 15 tot 31 km per dag. U loopt over heuvelachtig terrein, soms bergachtig, over goede paden, grindwegen, zandpaden en kleine wegen. De hoogteverschillen liggen tussen ca. 50 en 800 meter en zijn meer stijgend dan dalend. Een zeer goede basisconditie is vereist.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Oviedo

U reist naar Oviedo, het beginpunt van uw wandelvakantie over de Camino Primitivo. Deze eeuwenoude stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude gotische kathedraal en vele pre romaanse monumenten zijn uw bezoek zeker waard.

Dag 2: Oviedo - Grado (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Na het verlaten van de stad duikt u het heuvellandschap van Asturië in. U passeert kleine dorpjes en steekt de kleine middeleeuwse brug van Los Gallegos over. Dan een klim naar de top van de Venta del Escampiero om vervolgens af te dalen naar de Rio Nola. Eindbestemming is vandaag Grado.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 3: Grado - Salas (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 650 m

Een flinke klim brengt u naar de pas van Fresno. U daalt af naar de vallei van de Narcea en loopt door het weides en bossen naar Corneliana. Bezoek hier zeker even het klooster van San Salvodor de Cornellana. Na Llamas gaat het weer langzaam omhoog richting het historische centrum van Salas.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 4: Salas - Tineo (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 710 m

U betreedt nu echt de ruige bergwereld van Asturië. U klimt naar de hoogvlakte van La Espina om daarna richting Tineo te wandelen. Tineo was een belangrijke rustplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago. De gotische en romaanse architectuur zijn getuigenissen van het roemrijke verleden.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 5: Tineo - Pola de Allande (ca. 27 km)
Afstand ca. 27 km
Hoogteverschil ca. 880 m

Een prachtige dag in de bergen van Asturië. U loopt over de pas van de Piedratecha met uitzicht over de Narcea rivier. Aarzel niet om even een korte omweg te maken naar het klooster van Santa Maria la Real de Obona, dat momenteel wordt gerestaureerd. Na Campielo begint de weg weer te stijgen naar de Alto de Porciles om vervolgens af te dalen naar Pola de Allande en zijn indrukwekkende Cienfuegos kasteel.
Wandeltijd: ca. 7 uur.

Dag 6: Pola de Allande - La Mesa (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 1100 m

Vandaag staat de hoogste etappe van de Camino Primitivo op het programma. Bij het verlaten van Pola de Allande begint de weg meteen te stijgen en deze brengt u naar de Pas van Puerto de Palo. Dan een lastige afdaling naar de hoogvlakte en verder naar het kleine dorpje La Mesa.
Wandeltijd: ca. 5,3 uur.

Dag 7: La Mesa - Grandas de Salime (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 880 m

De etappe is niet lang maar de afdaling wel. U moet ca. 800 hoogtemeters overwinnen om de Salime-dam te bereiken. Helaas gaat het dan ook weer omhoog. U klimt naar het vredige dorp Grandas de Salime met haar oude kloosterker.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 8: Grandas de Salime - Fonsagrada (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 800 m

Stille berglandschappen begeleiden uw wandeltocht van Asturië naar Galicië. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.
Wandeltijd: ca. 7 uur.

Dag 9: Fonsagrada - Cadavo Baleira (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 950 m

Door het glooiende landschap van Galicië wandelt u naar Villardrongo. Daar gaat de weg weer omhoog naar de Alto de Montouto. Indrukwekkend zijn de overblijfselen van het oude pelgrimsziekenhuis. Een afdaling brengt u naar Paradavella waar de weg weer omhoog gaat naar de bergpas van Fontaneira. De laatste afdaling van vandaag brengt u naar Cadavo Baleira.
Wandeltijd: ca. 6,30 uur.

Dag 10: Cadavo Baleira - Lugo (ca. 31 km)
Afstand ca. 31 km
Hoogteverschil ca. 650 m

Allereerst wandelt u naar de Alto de A Baqueriza. Geniet van de heerlijke panorama's over het landschap. In Villabade vindt ueen gotische kerk en enkele herenhuizen die getuigen van vervlogen tijden. Een volgend dorpje is Castroverde met haar romaanse kerkje. De eindbestemming vandaag is Lugo. Ook deze plaats herbergt vele getuigenissen uit het rijke verleden.
Wandeltijd: ca. 8 uur.

Dag 11: Lugo - Ferreira (ca. 26 km)
Afstand ca. 26 km
Hoogteverschil ca. 620 m

Via de oude stadspoort loopt u de stad uit en steekt de rivier de Mino over. U passeert het nationale monument van Santa de Boveda met de romeinse muurschilderingen. U bereikt Ferreira via San Roman de Retora.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 12: Ferreira - Melide (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 530 m

Geniet nog even van de rust van de Camino Primitivo want aan het einde van deze dagetappe in Melide komt u op de populaire Camino Frances en u zult merken dat deze camino een stuk drukker is.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 13: Melide - Arzua (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 270 m

Langs de met eucalyptusbomen omzoomde paden vindt u een veelheid aan sporen van de apostel Jakobus. Al met al een prachtig erfgoed om te bekijken met kerken, oude ziekenhuizen etc. Aangezien de wandeletappe van vandaag niet lang is, heeft u alle tijd om de bezienswaardigheden onderweg te bezichtigen.
Wandeltijd: ca. 3,30 uur.

Dag 14: Arzua - O Pedrouzo (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 150 m

Via kleine bospaden en landweggetjes, dromerige dorpjes en eucalyptus bossen bereikt u O Pedrouzo. Het is nu niet ver meer naar Santiago.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 15: O Pedrouzo - Santiago de Compostela (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 100 m

U steekdt de rivier de Lavacolla over. Een beroemde plek omdat de pelgrims zich hier wasten alvorens ze de "heilige stad" binnengingen. Het pad stijgt naar de Monte de Gozo. En hier zult u voor het eerst een glimp van Santiago opvangen. Nog even en u bereikt Santiago, het doel van uw pelgrimstocht. Natuurlijk heeft u de gelegenheid om de wereldberoemde kathedraal, een meesterwerk van Spaanse architectuur, te bezoeken evenals het "Plaza del Obradoiro" en de oude wijken van de stad.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 16: Santiago de Compostela - individuele thuisreis

Wat een geweldige prestatie en een fantastische wandelvakantie! Maar helaas moet u afscheid nemen van Santiago. U reist of eigen wijze terug naar huis.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 16-daagse wandelvakantie Camino Primitivo, Oviedo naar Santiago?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 16-daagse wandelvakantie Camino Primitivo, Oviedo naar Santiago.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.0
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 7.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.0
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Reisbescheiden: 6.0
8.0
Alles goed geregeld!
Alleen reizend
Op vakantie in Mei 2023
Heerlijke vakantie gehad! Ik zou alleen de volgende keer niet meer boeken met halfpension omdat er te weinig of geen keuze was bij het diner.
Lees meer