19-daagse wandelvakantie Camino de Santiago van León naar Santiago de Compostella

Castilla y León, Spanje

  • Wandel het 4e en laatste deel van de Camino Frances
  • Eindpunt het prachtige Santiago de Compostella
  • Wandel door de bergen van Léon en Bierzo
  • De Keltische cultuur van Galicië
  • Wandeletappes van gemiddeld 19 km per dag
Camino de Santiago
Camino de Santiago
Camino de Santiago
Kasteel Ponferrada Camino de Santiago
Bewegwijzering Camino de Santiago
Leon in Spanje
Bekijk alle fotos (10 )

De laatste kilometers naar Santiago de Compostella

De oudste pelgrimsroute van Europa is zondermeer de Camino de Santiago, de Sint Jacobsweg. Maar er zijn vele wegen die naar Santiago leiden. De meest bekende en meest populaire is de Camino Frances. Deze start in Saint Jean Pied de Port in de Franse Pyreneeën en loopt via Logroño, Burgos naar Léon om te eindigen in Santiago de Compostella.

Deze wandelvakantie bevat het 4e deel van de Camino Frances van Léon naar Santiago de Compostella. Ook als uw hoofddoel niet het lopen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is, is dit een heerlijke wandelroute door Galicië.

Het wandelroute vanaf León is een gevarieerde route met vele mooie dorpen en steden. Ook heuvels, valleien en bossen liggen op de weg naar Santiago de Compostella. U ervaart onderweg de Keltische cultuur en de Gallische keuken. Het hoogtepunt van de route is uiteraard Santiago de Compostella en haar kathedraal.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is een wereldberoemde route. Onderweg zult u ook vele andere pelgrims en wandelaars tegenkomen die op weg zijn naar het graf van de apostel Jakobus (Saint Iago).

Niveau van de tour:
De wandeletappes zijn niet moeilijk maar soms lang. U loopt ca. 3,30 tot 6,30 uur per dag. U wandelt ca. 13 tot 25 km per dag. De route gaat in het begin over bergachtig terrein vanaf Astorga. Na El Cebreiro is het heuvelachtig en makkelijker te lopen. Hoogteverschil zal niet meer zijn dan ca. 300 per dag. Een goede basisconditie is wel een vereiste gezien de lengte van de wandelreis. In juli en augustus kan het erg warm en zeer druk zijn.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in León

Vandaag arriveert u in León, of u was al in León . Begin vandaag aan de derde en laatste etappe van de Camino de Santiago. Neem de tijd om de stad te bewonderen en verkennen.

Dag 2: Van León naar Villadangos del Pàramo (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km

Tijdens de eerste etappe van deze wandelvakantie wandelt u door verschillende dorpen die hun geschiedenis danken aan de Camino de Santiago. Aan het einde van de dag komt u aan in Villadangos del Paramo voor uw overnachting.

Dag 3: Van Villadangos del Pàramoto naar Hospital de Orbigo (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

Via San Martin del Camino en Puenta de Orbigo met de middeleeuwse brug wandelt u naar Hospital de Orbigo.

Dag 4: Van Hospital de Orbigo naar Astorga (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km

U wandelt over een gevarieerd terrein en passeert vandaag verschillende dorpen voordat u Astorga bereikt. Astroga is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke stad, aangezien de stad in verbinding staat met Bordeaux. In Astroga kunt een bezoek brengen aan het Pelgrimsmuseum gevestigd in het Palacio Episcopal, gebouwd door Gaudi.

Dag 5: Van Astorga naar Rabanal del Camino (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km

Vandaag staat een iets pittigere wandeltocht op de agenda, u wandelt door een wild en mooi gebergte met verschillende beklimmingen. Ook liggen er verschillende dorpjes op de route waar u even en pauze kunt nemen. De eindbestemming van vandaag is het door de Romeinen gebouwde Rabanal del Camino, in de buurt zijn goudmijnen aanwezig.

Dag 6: Van Rabanal del Camino naar El Acebo (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km

De eerste stop van vandaag kunt u maken in Foncebadon, hier wordt de kerk van San Salvador hersteld. Kort daarna bereikt u het hoogste punt van de wandelvakantie, op ong. 1500 meter hoogte. Hier staat het Cruz de Ferro (het IJzeren Kruis) waar pelgrims traditioneel een steen gooien. Na dit bijzondere punt wandelt u verder door het bloeiende drop Manjarin om te eindigen in El Acebo.

Dag 7: Van El Acebo naar Ponferrada (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km

Ook vandaag wandelt u door verschillende dorpen richting het eindpunt van de dag. Een van de plekken die u tegenkomt is Molinaseca, een prachtig bergdorp met een bijzondere Romaanse brug over rivier de Meruelo. U loopt vandaag door het mooie berglandschap en aan het einde van de dag begint u aan de afdaling naar Ponferrada, en haar beroemde Tempeliers kasteel.

Dag 8: Van Ponferrada naar Villafranca del Bierzo (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km

De tocht leidt u vandaag door de Beirzo vallei, een mooie ongerepte plek waar u zeker van zult genieten. In Cacabelos, kunt u pauze nemen en de Santa Maria kerk bezoeken. In de eindbestemming van vandaag, Villafranca del Bierzo, is het aan te raden om de kerk te bezoeken die gewijd is aan de apostel Jakobus.

Dag 9: Van Villafranca del Bierzo naar Ambasmestas (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

U wandelt wederom door het El Bierzo gebergte en komt onderweg tal van dorpjes en gehuchten tegen. Ook vandaag maakt u weer een geleidelijke klim om aan te komen in Ambasmestas. Ambasmestas ligt dicht bij Vega de Valcarce en zijn twee kastelen.

Dag 10: Van Ambasmestas naar O Cebreiro (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km

Door het mooiste deel van het Bierzo-gebergte, klimt u naar het bergdorpje O Cebreiro, een dorp dat de "pallozas" bewaart, habitats van neolithische oorsprong met rieten daken.

Dag 11: O Cebreiro - Triacastela (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km

De volgende etappe van de Camino de Santiago gaat bergafwaarts en door groene valleien die typerend zijn voor Galicië. De omgeving is veranderd naar wijdes, velden, bossen en hoger gelegen heidevelden. Dit maakt de wandeltocht zeer gevarieerd en afwisselend. U eindigt in Triacastela. Ooit had Triacastela, zoals de naam al aangeeft, 3 kastelen. Nu is er geen enkel kasteel meer.

Dag 12: Van Triacastela naar Sarria (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km

Vandaag kunt u gaan genieten van het mooie landschap en u laat de bergen achter u. U wandelt door Samos richting Sarria, vanuit waar u aan de laatste 100 kilometer begint!

Dag 13: Van Sarria naar Portomarin (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km

Vandaag wandelt u door de heuvels van Monte do Cristo en de Miño-vallei. Portomarin heeft een bijzondere geschiedenis. Bij het afdammen van de Miño rivier is het hele dorp verplaats naar de huidige locatie en kwam de oude locatie geheel onder water te staan. De belangrijke gebouwen werden stukje voor stukje hoger geplaatst op de berg. Zo werden de 3 kerken verplaats naar het “nieuwe” Portomarin.

Dag 14: Van Portomarín naar Palas de Rei (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km

De etappe van vandaag is een mooie wandeling door dorpen, gehuchten en natuur. U eindigt in Palas de Rei, dit is tevens uw overnachtingsplaats voor vandaag.

Dag 15: Van Palas de Rei naar Melide (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

Na het ontbijt wandelt u verder om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te vervolgen. In Palas de Rei voegt ook de Camino de Nord (de kust route) zich bij de uw wandelpad. U kunt nu dus vele andere pelgrims en wandelaars tegenkomen. Onderweg kunt u typische Galicisch huizen bewonderen of de octopus uitproberen tijdens een maaltijd. Melide staat bekend om haar uitstekende lokale wijn van de Ribeiro.

Dag 16: Van Melide naar Arzùa (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km

De wandelomstandigheden zijn goed vandaag, u wandelt langs Galicische boerderijen, door een mooie natuur en langs korenvelden. Uw uitzicht bestaat uit heuvels en bossen van eucalyptus en eikenbomen. Omdat de wandeling vandaag kort is heeft u genoeg tijd om Arzùa te verkennen.

Dag 17: Van Arzua naar Rua (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km

De etappe van vandaag loopt wederom door dorpjes die een leven van de Camino de Santiago. Tijdens deze laatste etappe voor Santiago de Compostella, is Santa Irene een van de laatste steden voordat u in Compostella aankomt. In de stad vindt u de kapel van San Pedro. Een ander interessant bouwwerk in de stad is de fontein van de eeuwige jeugd. Deze bevindt zich in de buurt van de Kapel van St. Irene. Volgens de legende zal iedereen die met water uit deze bron wordt gewassen, altijd jong blijven. U vervolgt uw weg naar Rua, waar uw overnachting plaats zal gaan vinden.

Dag 18: Van Rua naar Santiago de Compostela (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km

Ja vandaag bereikt u Santiago de Compostella, het doel van de route! Hier heeft u al die dagen voor gewandeld. Voordat u Santiago de Compostella bereikt wandelt u richting Monto do Gozo, de berg voor Santiago de Compostella. Vanaf dat moment heeft u uw eindbestemming in zicht. Nog een aantal kilometer en u bereikt het historische centrum van Santiago! Laat uw pelgrimspaspoort bevestigen en u heeft bewijs dat u de kilometers heeft afgelegd. Neem de rest van de dag te tijd om de stad te verkennen.

Dag 19: Santiago de Compostella - individuele thuisreis

U heeft uw eindbestemming van uw wandelvakantie bereikt. Na het ontbijt kunt u voldaan terug reizen naar huis. Natuurlijk is het mogelijk nog een dagje langer in Santiago te verblijven.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 19-daagse wandelvakantie Camino de Santiago van León naar Santiago de Compostella?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid