9-daagse wandelvakantie Cammino Materano, Bari naar Matera

Apulië, Italië

  • Wandelen over de oude handelsroute, Via Peuceta
  • Ontdek de geschiedenis van Zuid-Italië en de steden Bari, Gravina in Puglia en Matera
  • Bewonder de spectaculaire natuur van Matera en het Alta Murgia-park
  • Proef de door Slow Food bekroonde lokale eeuwenoude gastronomie
  • Wandeletappes van ca. 15 – 25 km
Cammino Materano - Italie
Cammino Materano - Italie
Cammino Materano - Italie
Cammino Materano - Italie
Cammino Materano - Italie
Cammino Materano - Italie
Bekijk alle fotos (8 )

Wandelen over de oude handelsroute: Via Peuceta, die Bari en Matera met elkaar verbond

De complete Cammino Materano is een mooie en relatief gemakkelijke wandelroute waarmee u de oude Via Peuceta verkent die de steden Bari en Matera met elkaar verbond. Ooit gebruikt door reizigers en handelaars, is het nu een 170 km lange route in een deel van Italië dat nog steeds weinig bekend is bij het massatoerisme, maar verrassend vanwege zijn landschappelijke, historische en architectonische rijkdom. Ontdek ook de gastronomische geschiedenis van deze streek door het eten van diverse bekroonde en beschermde lokale specialiteiten. Zoals olijven en olie van topkwaliteit (termietenolijf), peulvruchten (de zwarte kikkererwt), verse en oude kazen, lokaal vlees... kortom genieten van het beste uit de keuken van Zuid-Italië!

Niveau van de tour:
De Cammino Materano is een mooie route met duidelijke bewegwijzering die loopt langs de oude Via Peuceta. De lengte van een wandeldag varieert van minimaal 16 tot maximaal 27 km, met soms aanzienlijke hoogteverschillen, dus de tocht is geschikt voor iedereen met een goede looptraining. De route is een mix van onverharde en verharde wegen, met weinig beschutting tegen de zon. Over het algemeen is het klimaat mild, vaak tot december; de koudste en meest regenachtige maanden zijn januari, februari en maart, zonder ooit extreem te zijn. De lente en de herfst zijn goede seizoenen om deze wandelvakantie te maken, maar met de juiste uitrusting en een paar voorzorgsmaatregelen kan deze route op elk moment worden afgelegd. We raden aan om comfortabele wandelschoenen te dragen en om een hoed, drinkwater, zonnebrandcrème en een waterdichte jas mee te nemen in geval van regen.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Bari

Bari zal u verwelkomen met zijn unieke schoonheid en sfeer. De stad is een combinatie van stijlen en culturen ontstaan door de verschillende overheersingen die de stad sinds haar stichting in de Bronstijd heeft ervaren. Ontdek de smalle straatjes van de oude stad en de beleef de typische geuren die opstijgen uit de pannen van de vrouwen die op staat pasta en andere gerechten maken. Ga naar de haven waar u naast de handelsschepen ook kleurrijke vissersbootjes kunt bewonderen. Of bezoek de legendarische basiliek van San Nicola waar het stoffelijk overschot van Sint-Nicolaas in een crypte ligt.

Dag 2: Bari - Cassano delle Murge (ca. 26 km)
Afstand ca. 26 km
Hoogteverschil ca. 210 m

Na een stevig ontbijt neemt u afscheid van Bari om met de trein naar Bitetto te gaan (niet inbegrepen). Hier begint de eerste etappe van uw wandelvakantie over de Cammino Materano langs de Via Peuceta. U bevindt zich op de hellingen van het Murge-plateau waar u wordt omringt door de uitgestrekte olijfgaarden van de termietenolijf. Een olijfsoort die, geoogst in de fase voorafgaand aan de rijping, ideaal is voor het bereiden van vele Apulische gerechten vanwege zijn zachte smaak.

De overvloed en vruchtbaarheid van het platteland blijft u vergezellen tot de buitenwijken van Cassano delle Murge, waar de olijfbomen langzaam plaats maken voor eikenbossen. Hier kunt u -met een beetje geluk- vossen, wezels en beukenmarters spotten. In het voorjaar kunt u hier ook genieten van het fantastische gezang van de merels.

Voordat u de bestemming van vandaag bereikt, kunt u een omweg maken naar het Heiligdom van Santa Maria degli Angeli. Dit is gelegen op een heuveltop en gebouwd na de ontdekking van het fresco van de 'Madonna van de Engelen' op een muur van de natuurlijke grot aan de Murgia di Cassano.

U overnacht in het rustige Cassano delle Murge. Dit stadje staat bekend om de productie van de historische gladde zwarte kikkererwt. Een boon die al sinds eind 19e eeuw werd verbouwd ter compensatie van de schaarse beschikbaarheid van dierlijke eiwitten. Deze boon heeft een beschermde status (Slow-Food-presidium) en wordt gebruikt in allerlei typische boerenstreekgerechten.

Dag 3: Cassano delle Murge - Santeramo in Colle (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 300 m

Tijdens de tweede wandeletappe van de Cammino Materano dompelt u zichzelf langzaam onder in het hart van de prachtige Murge.

Het eerste stuk van uw wandeltocht gaat licht bergopwaarts. Zover het oog reikt karakteriseren de tarwevelden de vlakten van Le Matine en geven u een voorproefje van het landschap van Matera, de graanschuur van Italië, waar het landschap afhankelijk van het seizoen met de diverse kleurstadia van de tarwe wordt gevuld.

En tussen de typische struiken van het mediterrane maquis en spontane en geurige geneeskrachtige planten, betreedt u het Mesola-bos, ooit het toevluchtsoord van de bandiet Vituccio Servodio, een van de Robin Hoods van het "oude" Zuiden. Vandaag volgt u het deel van de Via Peuceta langs het Apulische aquaduct, het langste van Europa, waarlangs de band tussen mens en natuur duidelijk en harmonieus zichtbaar wordt door de combinaties van natuurlijke grotten met oude boerderijen en bos met droge stenen muren.

Santeramo, uw overnachtingsplaats, ligt op de hoogste trede van het plateau. Als u op zoek bent voor een avondmaaltijd met ‘Santeramo vlees’, is het bezoeken van één van de vele 'fornelli pronti '- slagerijen een must. Deze slagerijen worden 's avonds schilderachtige Spartaanse tavernes waar u heerlijke vleesgerechten kunt eten.

Dag 4: Santeramo in Colle - Altamura (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 250 m

Met de etappe van vandaag beleeft u de duizendjarige geschiedenis van deze streek.

U passeert Cava Pontrelli, een plek die 'per ongeluk' is ontdekt met 30.000 voetafdrukken van dinosaurussen van maar liefst 200 verschillende dieren die 70-80 miljoen jaar oud zijn. Vanaf hier kunt u de Fornello-rots zien, waar de overblijfselen zijn bewaard van oude reservoirs en ondergrondse holtes, de rustplaatsen voor kuddes en herders die er in het recentere verleden doorheen trokken.

Dit is de streek die werd bewoond door de Altamura-man, wiens fossiel werd gevonden in de Lamalunga-grot en wiens geschiedenis u kunt ontdekken in het Nationaal Archeologisch Museum.

U kunt een pauze nemen in de Masseria Scalera, een familieboerderij die zich richt op het beschermen van de traditionele productiemethoden van kaas en andere zuivelproducten die zij hier verkopen. Geniet ook van de rustige landelijke en familiaire sfeer.

Vanaf de steppe van de Alta Murgia volgt het laatste stuk een eeuwenoude middeleeuwse karrenweg die naar het levendige Altamura leidt. Hier is broodbakken een eeuwenoude kunst. Het Altamura PDO-brood is zelfs bekroond met een Slow Food Presidium. U ruikt de heerlijke broodgeur al terwijl u de kloostergangen tussen de smalle straatjes van de oude middeleeuwse stad ontdekt.

Dag 5: Altamura - Gravina in Apulië (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 230 m

Vandaag heeft u een vrij eenvoudige wandeletappe, maar we raden toch aan om met een goede watervoorraad en in een energiek goed humeur te beginnen. Vertrek daarom niet vóór u de zeer delicate lekkernij met de naam “nonnenborst” heeft geproefd, uit de Pasticceria Monastero Di Santa Chiara in Altamura.

U wordt opnieuw ondergedompeld in het weelderige platteland van Apulië. Deze keer loopt u omringd door uitgestrekte velden met graserwten en lupines. Ook ziet u talloze buizerds vliegen. U steekt een klein bos en een oude verharde weg over om bij de ingang van Gravina in Puglia te komen, weer een stad met een duizendjarige geschiedenis. Dit stadje is deels in de rotsen uitgehouwen. De lange tarwevelden maken steeds meer plaats voor een meer ruige omgeving met kloven en rotsen. In Gravina op het balkon grenzend aan de basiliek van Santa Maria Assunta geniet u van het prachtige uitzicht hierop. Loopbruggen en ondergrondse plekken maken Gravina tot een stad die tot in de kelder ontdekt moet worden.

Dag 6: Gravina - Santuario di Picciano (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km
Hoogteverschil ca. 540 m

Na een rustige wandeltocht van gisteren, vandaag een veeleisende wandeltocht vol met adembenemende panorama's.

Vanaf de imposante Ponte Acquedotto, de achttiende-eeuwse brug en aquaduct, met uitzicht op de Gravina-stroom wandelt u eerst omhoog en vervolgens omlaag naar Bosco Difesa Grande, een van de grootste eikenbossen in Puglia. Wandelend door de bossen laat u Puglia achter u en komt u in de regio Baslicata. U maakt kennis met het kleine gehucht Borgo Picciano. Daar begint een lange klim naar het Heiligdom van Santa Maria di Picciano. Deze klim moet kalm en voorzichtig worden afgelegd, vooral op de lange haarspeldbochten. U loopt hier omgeven door dichte vegetatie van eucalyptus, eiken en coniferen.

Dit Heiligdom met zijn klooster, geregeerd door benedictijner monniken, was geliefd bij zowel de Tempeliers als de Ridders van Malta, maar zelfs daarvoor al door de herders uit de Abruzzen die hun schaapskudden hierheen leidden tijdens de voorjaars- en najaars-veetrek van de bergen naar het dal. Het is een oase van rust, een centrum van gebed en innerlijk luisteren, ideaal om uw “batterijen” op te laden voor de laatste wandeletappes.

Vanaf hier wordt u met een korte privétransfer gebracht naar een gastvrije Masseria, een gastenverblijf op een boerderij met vijfsterrengastvrijheid, voor uw diner en overnachting!

Tip: U kunt de wandeletappe inkorten tot 15 km door een transfer aan te vragen vanuit het Terra Rossa-gebied.

Dag 7: Santuario Picciano - San Giuliano-oase (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 300 m

Na een rijk en gezond ontbijt in de boerderij wordt u weer naar het heiligdom van Santa Maria di Picciano gebracht om uw wandelvakantie richting Matera te hervatten.

De wandelroute van vandaag laat u genieten van al het natuurschoon dat de regio te bieden heeft. U ontdekt het groen van het oude Lucania en u daalt de zachte en delicate hellingen van de Bosco di Picciano af om aan de oevers van het meer van San Giuliano te komen. In de talrijke inhammen van het meer is het mogelijk om vele soorten vogels en roofvogels te zien. Hier werd in augustus 2006 een fossiel skelet van een walvis uit het Pleistoceen gevonden, wat het buitengewone belang van de plek in de prehistorie suggereert. U overnacht in een gastvrije boerenhoeve met uitzicht op het meer.

Dag 8: Oase van San Giuliano - Matera (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 350 m

U ontwaakt te midden van het getjilp van de vriendelijke gasten van de oase van San Giuliano. Dit zal u de juiste hoeveelheid rust en energie geven om te genieten van de laatste wandelroute van de Cammino Materano over de oude Via Peuceta.

Als u de dichte begroeiing achter u laat, komt u de Crypte van de Erfzonde tegen, een iconische rotskerk met prachtige fresco's, die momenten uit Genesis en de levens van heiligen uitbeelden.

Na een laatste stuk bergopwaarts lopen opent zich een prachtig uitzicht op Matera voor u, met de klokkentoren die hoog oprijst tussen de groene Basilicata en de kleuren van de steen.

Welkom in de Stad van Stenen! Uw eindbestemming van deze wandelreis. Hier, tussen de steegjes en huizen die vakkundig in de rotsen zijn uitgehouwen, lijkt het alsof u een kerststal betreedt als bewijs van een verleden dat vastgelegd blijft in een eeuwige foto.

Dag 9: Vertrek naar huis

Neem voor u vertrekt de tijd om Matera verder te ontdekken. Matera is het symbool van een moderne plattelandsbeschaving waarbij het zijn authentieke tradities levend heeft gehouden. Verdwaal in het doolhof van smalle straatjes, klim tussen de Sassi, (prehistorische grotwoningen) en kerken die in de tufsteen zijn uitgehouwen.

Vergeet ook niet te proeven van de talloze spijs- en wijnspecialiteiten die in Matera te vinden zijn. Van de verrassende ‘peperoni cruschi’ tot de traditionele gerechten van de arme boerenbevolking: is dit het ideale seizoen om te kiezen voor de ‘hot cialledda’ – gemaakt met oudbakken brood, ei en seizoen groenten – of de ‘koude cialledda' - brood bevochtigd met tomaten, rode ui en oregano?

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse wandelvakantie Cammino Materano, Bari naar Matera?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid