8-daagse wandelvakantie Valle d'Itria in Apulië

Apulië, Italië

  • Ontdek de magische Trulli van Alberobello (Unesco), de witte steden van Puglia
  • Bewonder het uitzicht op de Itria-vallei en de natuur van de kustduinen (Park Dune Costiere)
  • Geniet van lokale gerechten, wijnen en ontdek de bijzondere EVO olie geproduceerd door een historische ondergrondse oliemolen.
  • Wandeletappes van 3 tot 4,5 uur (12-19 km)
Trulli - Apulie
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Alberobello - Puglia
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Bekijk alle fotos (10 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Alberobello

Uw wandelvakantie in Puglia begint vanuit Alberobello. Welkom in de Trulli-stad (UNESCO werelderfgoed), de typische witte huisjes met hun kegelvormige daken. Deze trulli zijn historische boerenwoningen in eerste instantie voor de arme landarbeiders. De laatste plausibele hypothese is dat er een link is tussen de steden Alberobello en Harran: in deze oude Turkse stad aan de grens met Syrië lijken de typische alveolaire huizen opvallend veel op de trulli van Alberobello. Ontdek meer over de geschiedenis en legendes met betrekking tot deze trulli in het Museum van het Territorium "Casa Pezzolla" aan.
U overnacht vanavond in Alberobello.

Dag 2: Alberobello - Martina Franca (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 220 m

De eerste etappe van uw wandelvakantie gaat naar het zuiden over landwegen en over zacht glooiende paden. Geniet van het uitzicht en de natuur van Bosco Selva, een zeldzaam voorbeeld van het uitgestrekte eikenbos dat ooit de hele omgeving bedekte. Als u de weg naar Martina Franca volgt, tussen de hoge droge stenen muren die typisch zijn voor dit gebied, en langs weilanden die nog steeds de oude trulli bewaren, gaat u naar Monte San Martino om het elegante historische stadscentrum van Martina Franca te bereiken, een levendig voorbeeld van barokke kunst uit Puglia met haar witte huisjes en bijzondere architectuur.

Dag 3: Martina Franca - Locorotondo - Cisternino - Martina Franca (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 170 m

Vroeg in de ochtend, reist u met een korte bus/treinrit (niet inbegrepen), naar Locorotondo. De naam van het dorp herinnert aan de karakteristieke vorm van het historische centrum: een reeks unieke rechthoekige smalle witte huizen (cummerse) die in concentrische ringen (locus rotondus) zijn gerangschikt. Aan de voet van Locorotondo liggen de wijngaarden die wijnen van hoge kwaliteit geven, zoals de Locorotondo Doc. Na een bezoek aan de oude stad wandelt u verder langs het aquaduct van Puglia, het langste van Europa. Het laatste stuk van deze wandeletappe brengt u naar Cisternino, een charmant dorpje dat bekend staat om de witheid van zijn huizen en om zijn "fornelli". Fornelli zijn opnieuw uitgevonden slagerijen, waar u persoonlijk de stukken vlees kunt kiezen die ter plaatse voor u worden gegrild. Om uw overnachtingsplaats te bereiken reist u per openbaar vervoer terug naar Martina Franca.

Dag 4: Martina Franca - natuurpark Dune Costiere (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 280 m

Uw dag start vandaag met een korte busrit om weer terug te keren naar Cisternino. Terug op de wandelroute klimt u langs de oostelijke hellingen van de Itria-vallei naar beneden tot u bij het Regionaal Natuurpark Dune Costière komt. Het is één van de meest interessante beschermde gebieden van Zuid-Italië vanwege de vele natuurlijke habitats en sites van historisch belang. Nog steeds is er een spoor van de oude Via Traiana, de oude Romeinse weg aangelegd door keizer Trajanus. Als u het landbouwdorp Montalbano heeft doorkruist, bereikt u de dolmen, een megalithisch monument (hunebed), verborgen tussen oude olijfbomen en ooit gebruikt voor esoterische rituelen die heel gewoon waren onder de oude bewoners van dit land. U overnacht vandaag en morgen in Montalbano.

Dag 5: Rondwandeling Natuurpark Dune Costiere (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 110 m

U heeft een hele dag nodig om dit park en zijn vele schoonheden te ontdekken. Tijdens de rondwandeling loopt u tussen olijfbomen van duizenden jaren oud en bekijkt u fossiele duinen die getuigen van de verschuiving van de zeespiegel in de loop van de millennia. U doorkruist eindeloze weiden omlijst door de beroemde "blades". Dit zijn ravijnen die oude grotten verbergen. Tussen de fossiele duinen en de nieuwe duinen vindt u de moerassen van de rivier de Morelli, gekenmerkt door de aanwezigheid van zoet water waar sinds de 19e eeuw op paling werd gevist. De weg terug naar uw overnachtingsplaats gaat over dezelfde onverharde wegen, waarbij u de zee achter u laat en verder gaat naar het imposante massief van Murgia om Montalbano weer te bereiken.

Dag 6: Van Park Dune Costiere - Ostuni (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 190 m

U verlaat Montalbano om te wandelen door het platteland, waar smakelijke streekproducten worden verbouwd en op traditionele wijze worden gemaakt. Na een proeverij in een door een familie gerunde boerderij, loopt u de "bergen" op waarbij u zorgvuldig uw pad kiest. Door het bos klimt u langzaam naar het oude dorp La Terra, het historische centrum van het stadje Ostuni, boven op de hoogste en meest karakteristieke heuvel. Als u wilt, kunt u ook een omweg maken naar het heiligdom van San Biagio, de meest complete rotsachtige nederzetting van Ostuni. Wanneer u tussen de olijfbomen de witte omgekeerde kegel van Ostuni kunt zien, dan bent u in de buurt van het Archeologisch Park van Santa Maria di Agnano, een site van uitzonderlijke historische waarde waar een jonge vrouw uit het paleolithicum werd gevonden. Getuigenissen van deze ontdekking worden bewaard in het Museo Civico in de buurt van de prachtige kathedraal.

Dag 7: Rondwandeling natuurpark Dune Costiere (ca. 12 km)
Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 160 m

Na het ontbijt brengt een korte wandelroute u terug naar het natuurpark Dune Costiere. Dit beschermde gebied tussen Ostuni en Fasano heeft talrijke natuurlijke habitats en oude olijfgaarden. Voor de bescherming van het milieu en de relevante duurzame economische ontwikkeling spelen de historische masseria-boerderijen en ondergrondse oliemolens in dit gebied een belangrijke rol. Uw wandeltocht gaat naar zo’n oude masseria waar u de echte extra vergine olijfolie kunt proeven gemaakt op traditionele wijze door een ondergrondse oliemolen. Deze oude molen dateert naar verluidt uit de Romeinse tijd. Ook kunt u het privémuseum en de kleine 18e-eeuwse kerk bezoeken met zijn altaar gemaakt van lokale Lecce-steen. De olijfbomen wachten op internationale erkenning voor een mogelijke inschrijving op de Unesco Werelderfgoedlijst. U loopt via hetzelfde pad terug naar Ostuni en overnacht daar weer in de Masseria.

Dag 8: Vertrek naar huis

Na het ontbijt, eindigt uw wandelvakantie. Maar vergeet u voor uw vertrek niet te genieten van de het oude centrum van Ostuni met zijn doolhof aan kronkelende straatjes. Slenter door de smalle steegjes, op zoek naar een souvenir van uw verblijf... Misschien een gereedschap gemaakt van olijfhout, gemaakt door vaardige ambachtslieden. Of geniet van een heerlijke lunch bereidt met streekproducten. Het is ook mogelijk om uw verblijf nog te verlengen!

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Valle d'Itria in Apulië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid