9-daagse wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg

Beieren, Duitsland

  • Wandelen over de Altmühltal Panoramaweg
  • Dolomietachtige rotsformaties, rivierdalen en heidevelden
  • Ontdek de rijke cultuur uit de tijd van de Kelten en Romeinen
  • Fotomomentje bij de "Twaalf Apostelen"
  • Wandel etappes van ca. 4 tot 7 uur per dag
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg
Bekijk alle fotos (8 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Treuchtlingen

Op eigen gelegenheid reist u naar het idyllische Altmühlstadje Treuchtlingen. Treuchtlingen heeft een sfeervol historisch centrum met typische Duitse vakwerkhuizen en gezellige straatjes. Het is centraal gelegen in het natuurpark Altmühltal. Gebruik de dag van aankomst voor een wandeling door de stad of een ontspannend bad in de bekende Altmühltherme.

Dag 2: Treuchtlingen – Pappenheim of omgeving (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 290 m

Met uitzicht op rivier de Altmühl, die zich in vele kronkelingen door het dal slingert, wandelt u over de Teufelskanzel in de richting van het middeleeuwse Pappenheim. Via het Friedwald klimt u op de wijnberg waar een uitzicht punt is. Hier heeft u een heerlijk uitzicht op het kasteel en de omliggende bergen. Terug in het dal loopt u direct langs de enige wilgenkerk van Duitsland, een imposant bouwwerk gemaakt van plantaardig materiaal! In de middag bereikt u uw bestemming, waar u wordt verwelkomd door het imposante kasteel Pappenheim, de zetel van de voormalige keizerlijke erfmaarschalken.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 3: Pappenheim of omgeving – Mörnsheim of omgeving (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 390 m

U wandelt over een panoramisch bergpad naar Solnhofen, de groeve van de beroemde Solnhofer-kalksteen waar ook fossielen gevonden zijn die meer dan 140 miljoen jaar oud zijn. Kort daarna wacht u een fantastisch en zeer populair fotomotief: het natuurmonument "Twaalf Apostelen": ruige kalkstenen kliffen ingebed in jeneverbesheide. Uw wandeling voert u langs de vindplaats van Archaeopteryx (vliegende dinosauriërs) naar Dollnstein in het oerdal van de Donau: de Donau stroomde hier voordat het dal weer aan de Altmühl werd vrijgegeven. Indien gewenst kunt u de etappe met de trein inkorten.
Wandeltijd ca. 4,5 uur.

Dag 4: Mörnsheim of omgeving – Eichstätt (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 650 m

U passeert het geomonument "Burgsteinfelsen" met zijn torenachtige rots uit kalksteen en wandelt door bos- en jeneverbesheidevelden en later over een panoramisch bergpad naar Eichstätt. Deze voormalige bisschopstad wordt gedomineerd door de Willibaldsburg. Eichstätt is een barok meesterwerk met representatieve gebouwen en dromerige steegjes.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 5: Eichstätt – Kipfenberg (ca. 26 km)
Afstand ca. 26 km
Hoogteverschil ca. 740 m

Langs de markante Osterberg en het Romeinse kasteel Vetoniana wandelt u naar de mammoetgrot van Buchenhüll. Op prachtige bergpaden hoog boven de Altmühl, met een fantastisch uitzicht op het dal en de rotsachtige bergwanden, beleeft u een van de mooiste delen van de Panoramaweg. Dan gaat het door het beschermde natuurgebied van de Gungoldinger heide via de Arnsberger Leite en de Limes-uitkijktoren naar Kipfenberg gaat.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 6: Kipfenberg – Beilngries (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Deze wandeletappe begint met geweldige uitzichten en inzichten in de prachtige Anlauter-vallei. Kinding verwelkomt u met de ruïnes van Burg Rumburg en gezellige restaurants. Kort daarna doet de Panoramaweg opnieuw wat zijn naam belooft: prachtige uitzichten op het Altmühltal en bizarre rotsformaties. Later wacht u nog een uitkijkpunt over: Main-Donaukanaal, Arzberg, Beilngries, Altmühl en Sulz. Dan gaat het steil dal afwaarts naar Beilngries.
Wandeltijd ca. 5,5 tot 6 uur.

Dag 7: Beilngries – Riedenburg (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km
Hoogteverschil ca. 700 m

Over de hoogvlakte van Arzberg gaat het naar Dietfurt, de stad van de 7 dalen. Water speelt hier een grote rol speelt in de vorm van het Main-Donaukanaal, rivieren en bronnen. Met uitzicht op kasteel Eggersberg, langs rotsformaties en langs de Altmühl loopt het pad naar het dorpje Gundlfing. Vanaf de Teufelsfelsen (duivelsrotsen) wandelt u over een hoog gelegen pad naar het rustige stadje Riedenburg.
Wandeltijd ca. 7,5 uur (ca. 3.5 uur indien u de route inkort per bus)

Dag 8: Riedenburg – Kelheim (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 470 m

Knoestige bomen en hoog opstaande rotsen omzomen het soms steile pad naar de burcht van Prunn. Langs de glinsterende blauwe karstbron "Blautopf" gaat de route verder langs het Main-Donaukanaal. Terug in het dal wandelt u langs de Jurarotsen naar de "Keltische Muur", die u rechtstreeks naar de Donau leidt. Het uitzicht op de machtige Donau-doorbraak is overweldigend. Daarna volgt de indrukwekkende slotakkoord van uw wandeling en uw wandelvakantie: de boottocht door de Donaukloof naar Kelheim.
Wandeltijd ca. 5,5 uur.

Dag 9: Individueel vertrek of verlenging

Het einde van uw wandelvakantie is aangebroken. U keert op eigen gelegenheid huiswaarts. Natuurlijk is het ook mogelijk nog een nachtje te verlengen om bijvoorbeeld de Bevrijdingshal te bezoeken. Dit is een bijzonder gebouw, gebouwd door Koning Lodewijk I, ter ere van de overwinningen op Napoleon.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse wandelvakantie Altmühltal Panoramaweg?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid