9-daagse fietsvakantie Via Francigena, van Siena naar Rome

Toscane, Italië

  • Via Francigena, van Siena naar Rome
  • Bewonder het thermale bad in het centrum van het Bagno Vignoni-plein
  • Geniet van de zonsondergang over het meer van Bolsena
  • Loop op blote voeten over de Via Cassia in Montefiascone
  • Verdwaal 's nachts in de wijk il Pellegrino, in Viterbo
  • Reciteer uw favoriete gedicht midden in het amfitheater van Sutri
Via Francigena - Rome
Toscane Italië
Via Francigena - Rome
Via Francigena - Siena
Colosseum Rome
Via Francigena - Siena
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis Siena

U arriveert op eigen gelegenheid in uw hotel in Siena, een van de mooiste steden langs de Via Francigena. Slenter door de geplaveide straten en zoek de wapenschilden op de muren van de contradas. Of beklim de Torre del Mangia en geniet van een uniek uitzicht over de daken van de stad. Breng vooral ook een bezoek aan de duomo met zijn verbazingwekkende zwart-wit kolommen. Op de Piazza del Campo sluit u de dag af met een bord pici all'aglione (speciale spaghetti uit Siena), terwijl u het verlichte Palazzo Pubblico bewondert.

Dag 2: Siena - San Quirico d’Orcia (ca. 54 km)
Afstand ca. 54 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Tijdens deze eerste fietsetappe kunt u genieten van het uitzicht op de heuvels van de Val d'Arbia. Na het afscheid van Siena fietst u over onverharde wegen naar het versterkte dorp Lucignano, met een prachtige mooie kerk. Bij de poorten van Monteroni d'Arbia staat de indrukwekkende Grancia di Cuna, een versterkte boerderij die de tarwevoorraad veilig opsloeg voor de hele republiek Siena. Vanuit Lucignano vervolgt u uw fietstocht door de Valle dell'Ombrone naar Buonconvento. Via een paar onverharde en een paar asfaltwegen fietst u verder naar San Quirico. Met onderweg een prachtig uitzicht op de Val D'Orcia, bezaaid met wijngaarden en cipressen. San Quirico is bekend van de Porta dei Cappuccini met een bijzondere 13e-eeuwse zeshoekige structuur. Lekker uitrusten van de fietsdag kan tenslotte tussen de groene heggen van de Horti Leonini, een vijftiende-eeuwse tuin.

Dag 3: San Quirico d’Orcia - Radicofani (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km
Hoogteverschil ca. 650 m

Net voorbij San Quirico komt u in Vignoni Alto. Neem de tijd voor een bad in de warmwaterbronnen van Bagno Vignoni, want daarna is het even gedaan met de rust: via een korte maar inspannende etappe fietst u naar Radicofani. Eenmaal boven vergeet u de inspanningen snel: het uitzicht is fantastisch! In Radicofani kunt u ook de Pieve di San Pietro bezoeken, een juweeltje uit de dertiende eeuw. Een avondwandeling door het oude stadscentrum met het verlichte fort maakt deze dag compleet.

Dag 4: Radicofani - Bolsena (ca. 58 km)
Afstand ca. 58 km
Hoogteverschil ca. 650 m

Vanaf Radicofani fietsts u langs de oude Via Cassia: een landschap met oneindige heuvels en als eyecatcher de Monte Amiata. Onderweg komt u langs de Basilica del Santo Sepolcro waar in de crypte stenen liggen met het bloed van Christus (aldus de overlevering…). Even verderop komt het meer van Bolsena in zicht. Vanaf hier daalt u af in een vulkanische krater en gaat de fietsttocht verder over onverharde wegen door bossen en olijfboomgaarden. In Bolsena aangekomen kunt u het wonder van de Corpus Domini bezoeken in de Cappella del Miracolo. De keuken van Bolsena biedt verrassende mogelijkheden, zoals Sbroscia, een lokale soep gemaakt van vis uit het meer en tomaten.

Dag 5: Bolsena - Viterbo (ca. 33 km)
Afstand ca. 33 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Het eerste deel van deze dag fietst u door bossen en olijfgaarden met uitzicht op het meer van Bolsena. Dit gebied staat bekend om de productie van kwalitatief zeer goede extra vierge olijfolie. In Montefiascone is een klim naar de Rocca dei Papi zeker de moeite waard: het uitzicht is betoverend. Hoewel u nog niet aan het einde van de dagrit bent, mag een glas beroemde Est!Est!!Est!!!-wijn niet ontbreken. Voordat u in Viterbo arriveert, passeert u de thermale baden van kuuroord Bagnaccio. Heerlijk als u de benen even wilt ontspannen. Viterbo staat bekend om de pittoreske pelgrimswijk, het prachtige Palazzo dei Papi en de Longobardische kloosters van Santa Maria Nuova. Deze dag vraagt om een zoete afsluiting met een heerlijke lokale frittellacce!

Dag 6: Viterbo - Sutri (ca. 38 km)
Afstand ca. 38 km
Hoogteverschil ca. 480 m

U verlaat Viterbo en fietst verder richting Vetralla in het hart van het oude Etrurië. Door het groene landschap van Lazio komt u in Sutri, een klein stadje vol bezienswaardigheden: een Romeins amfitheater en de Santa Maria del Parto-kerk met prachtig bewaarde fresco's. De biddende pelgrims staan afgebeeld met hun stokken in de hand.

Dag 7: Sutri - Formello (ca. 34 km)
Afstand ca. 34 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Vanaf Sutri brengt de route u naar Campagnano en Formello. Onderweg kunt u een verkwikkende duik nemen bij de Gelato-watervallen. Via de panoramaweg door het Veio-natuurpark fietst u naar de poorten van Campagnano. Hier kunt u uitrusten in het Venturi Park onder een driehonderd jaar oude Yew boom die de lokale bevolking de "Boom des Doods" noemt. Maar… geen zorgen, u kunt zonder gevaar in de schaduw zitten! U vervolgt uw fietsreis door het natuurpark Veio en de betoverende Valle del Sorbo met het heiligdom Madonna del Sorbo. Het middeleeuwse Formello vormt het eindpunt van deze fietsdag.

Dag 8: Formello - Rome (ca. 34 km)
Afstand ca. 34 km
Hoogteverschil ca. 200 m

De laatste fietsdag brengt u over het platteland van Lazio naar de Eeuwige Stad Rome. U komt eerst nog wat drukkere asfaltwegen tegen, maar daarna komen u en uw fiets op het fietspad langs de rivier de Tiber. Het is een betoverend pad dat helemaal doorloopt tot aan de poorten van Vaticaanstad en het schitterende eindpunt van deze fietstocht: het Sint-Pieterplein. Maak een foto van u en uw fiets voor de basiliek en vier het einde van deze fietsvakantie op een terras met een heerlijk Italiaans gerecht. Buon appetito!

Dag 9: Tot ziens Rome!

Uw fietsvakantie eindigt in Rome na het ontbijt. Eigenlijk moet u gewoon nog een nachtje (of meer) verlengen om Rome en haar bezienswaardigheden te bezoeken.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse fietsvakantie Via Francigena, van Siena naar Rome?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid