8-daagse fietsvakantie Valle d'Itria in Apulië

Apulië, Italië

  • Bewonder de mysterieuze Trulli huizen in Alberobello en grotten van Castellana
  • Geniet van de idyllische dorpjes en stadjes Locorotondo en Martina Franca, Cisternino
  • U fietst door de bijzondere natuur in natuurpark Dune Costière
  • Geniet van lokale (bekroonde) specialiteiten en wijnen in de gastronomische hoofdstad van Itria (Ceglie)
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Valle d'Itria - Apulië - Italië
Bekijk alle fotos (7 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Alberobello

Alberobello verwelkomt u in de prachtige vallei met zijn vele trulli die wijzen naar de hemel. De geschiedenis van deze oude landelijke gebouwen met conische vorm, elk onderscheiden door vreemde symbolen en pinakels van verschillende vormen, vermengt zich gemakkelijk met lokale mythen en legendes. Sommige recente studies associëren Alberobello met de Turkse stad Harran, in Koerdistan, waar soortgelijke huizen worden gemaakt met blokken aarde die in de zon zijn gebakken. Piazza Martellotta verdeelt de stad tussen het meer toeristische en suggestieve deel in Rione Monti, en het meest authentieke en rustige deel in Aia Piccola.

Dag 2: Fietstocht naar de beroemde Castellana Grotte (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

Vandaag leert u één van de belangrijkste fenomenen van dit gebied kennen, de karststeen met zijn rotsformaties. Via glooiende hellingen, eikenbossen, wijngaarden en olijfbomen fietst u omhoog naar de grootste karstgrotten van Italië. De adembenemende grotten van Castellana zijn een werkelijk unieke ervaring: ze lopen meer dan drie kilometer ondergronds in een sprookjesachtige sfeer veroorzaakt door de langzame aangroei van de stalagmieten en stalactieten. U overnacht vandaag weer in Alberobello.

Dag 3: Rondrit via Locorotondo (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

Uw fietsroute start en eindigt vandaag weer in Alberobello. Na enkele kilometers van zachte stijgingen en dalingen bereikt u Lorocotondo, een klein wit dorp waarvan het prachtige balkon uitkijkt over het hart van de Itria-vallei. De gronden hier zijn gewijd aan de teelt van wijnstokken, die met behulp van de zon een lichte en frisse witte wijn van hoge kwaliteit produceren: de Locorotondo DOC. Maak een wandeling door de oude stad en vergeet niet de kwaliteit van de lokale wijnen en spijzen te proeven in één van de kleine restaurants in het centrum van het dorpje. Als u teruggaat naar Alberobello voor uw laatste nacht hier, probeer dan de geweldige zonsondergang over de trulli niet te missen vanaf één van de panoramische terrassen.

Dag 4: Alberobello - Martina Franca (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km

De fietsetappe van vandaag is bijna volledig vlak; de enige klim is die naar de stad Martina Franca. San Martino is de beschermheilige van de stad, waaraan het zijn naam ontleent. De naam "Franca", wat "gratis" betekent, werd in de 14e eeuw door prins Filips van Anjou gegeven om de stad vrij te stellen van het betalen van belastingen. Naast de boogingang van de oude stad, is de hoofdstraat met zijn opvallende gebouwen en kerken een parel om te zien. Hier wordt de typische barok bijna Rococò en in combinatie met het witte lime ontstaat een geheel unieke stijl vol exotische charme. Martina Franca zal u culinair ook verrassen als u de beroemde lokale producten proeft zoals de door Slow Food met Presudium bekroonde Capocollo, (vleeswaren) of de de Bocconotto, zoete zandkoekjes met een crème en een hart van zwarte kersen, dat alleen te proeven is in Café Nuova Tripoli.

Dag 5: Rondrit via Cisternino (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

Fietsend in dit sprookjesachtige land, omgeven door glooiende heuvels vol wijngaarden en gecultiveerde velden, bereikt u Cisternino, één van de "Mooiste Dorpen van Italië". Dit kleine stadje staat in de Itria-vallei bekend om zijn doolhof met oosterse charme, weerspiegeld in de steegjes, bogen, binnenplaatsen en trappen van de vier oude wijken. Deze spontane en unieke architectuur vertakt zich rond het Clock Tower Square. Een echte lokale eetervaring hier is de Fornello, de barbecueslager: u kiest uw vlees, neemt plaats en wacht met een karaf lokale wijn! Voordat u terugkeert naar Martina Franca voor uw laatste nacht daar, fietst u langs een deel van de nieuwe Greenway van het Puglia-aquaduct, de langste van Europa.

Dag 6: Martina Franca - Ceglie Messapica - Ostuni (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

In de fietsetappe van vandaag heeft de stad Ceglie Messapica een hoofdrol. Ceglie is een klein stadje waar kunst en eten harmonieus naast elkaar bestaan... In het midden kijkt een Normandische toren van meer dan 30 meter hoog uit over het hele complex. Rondom het oude historische centrum uit de tijd die varieert van de voorouders van Messapians tot in de middeleeuwen. Ceglie wordt beschouwd als de gastronomische hoofdstad van de Itria-vallei: stop voor de lunch in één van de restaurants en controleer het zelf! Van de gepureerde tuinbonen vergezeld van wilde groenten tot de speciale Cookie of Ceglie, een Slow Food-product. De rit naar Ostuni, de witte stad, zal een hulp zijn voor de spijsvertering na zo’n heerlijke lunch. De gewoonte om de muren wit te kalken met kalk dateert uit de Middeleeuwen, om de smalle steegjes helderder en frisser te maken. Behalve dat het een natuurlijk ontsmettingsmiddel was, verhinderde kalk de verspreiding van de pest toen er in de 17e eeuw een epidemie uitbrak.

Dag 7: Rondrit door het natuurpark Dune Costière (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

Verwonder u in deze fietsroute over de schoonheid van natuurpark Dune Costiere. Een stukje hemel tussen het land en de zee, hier behouden de duinen vele natuurlijke habitats. Niet alleen fossiele duinen, maar ook lange en mooie stranden, een geurige mediterrane vegetatie, vijvers en moerassen, archeologische vindplaatsen van historische en culturele betekenis, historische boerderijen en oliemolens, rots nederzettingen en meer. Op de terugweg stopt u bij een authentieke Masseria tussen eeuwenoude olijfbomen voor een verrassende rondleiding met proeverij van Extra Vierge Olijfolie.
Op de weg bergopwaarts bereikt u Ostuni weer.

Dag 8: Vertrek naar huis

Na het ontbijt loopt uw fietsvakantie ten einde. Maar vergeet niet Ostuni verder te ontdekken. Slenter eens willekeurig door het doolhof van kronkelende straatjes van de oude stad, of ga op zoek naar een souvenir van uw verblijf. Als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent mooie werken in olijfhout, ga dan op zoek naar de winkel van de meester-ambachtsman Tonino Zurlo. Het is ook mogelijk om uw verblijf met een nachtje (of meerdere) te verlengen!

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Valle d'Itria in Apulië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid