Reisverhaal: Fietsen door de Douro Vallei

**Fietsen onder de Portugese zon?

Jos van Bommel ging op avontuur in Portugal. Daar trapte hij langs rivier de Douro en bedwong hij spectaculaire kliffen. ,,Vanaf de Douro River Canyon was het uitzicht over de vallei en de wijngaarden prachtig”, zegt hij.

*Lees het reisverhaal van Jos van Bommel!***

8-daagse fietsvakantie Algarve standplaats
7-daagse fietsvakantie Douro
7-daagse fietsvakantie Douro

Fietsen langs de canyon

,,Vorig jaar zijn we via Actief door Europa (ADE) in acht dagen van Passau naar Wenen gefietst. Eén keer ben ik in Lissabon en omgeving geweest, maar het noordoosten van Portugal had ik nog nooit met eigen ogen gezien.”

Bergachtig gebied

Hij vertelt: ,,Waarom we dit keer voor het noordoosten van Portugal kozen? Het leek ons geweldig om langs de canyon te fietsen en de terrasvormige wijngaarden te bekijken. Maar dan wel graag wel op een elektrische fiets. Dat is, door de vele heuvels en bergen, voor recreatieve fietsers als ik wel noodzakelijk. In onze woonplaats in België, vlakbij de Nederlandse grens, is fietsen enorm populair. Er zijn veel 'afzonderlijke en bewegwijzerde' fietspaden/fietsroutes', aldus de Vlaming.

Folklore

Half mei stapte Jos met zijn vrouw en een bevriend echtpaar op het vliegtuig naar Porto alwaar ze twee nachten verbleven. Op de tweede dag namen we deel aan een georganiseerde fietstocht in de stad (door onszelf vooraf vanuit België geboekt!). Daar verkenden we de stad en dronken we op een terras heerlijke koffie, fietsten we door wijken en bekeken we kerken en kathedralen. ,,Ook hebben we bij de monding van de rivier de Douro de Ponte Maria Pia bekeken, een imposante brug die ontworpen is van Gustav Eiffel.”

Pauliteiros de Miranda

,,De dag voor de start van de echte fietstocht werden we door een door ADE georganiseerde taxi overgebracht naar Mirando do Douro (tocht van +/- 250 km). Deze trekpleister staat bekend om de kleurrijke volksdans Pauliteiros de Miranda", vervolgt Jos.

Echte uitdaging

Op de eerste echte ‘fietsdag’ passeerden ze de Douro Rivier Canyon, een klif van ruim tweehonderd meter hoog. ,,Hoe het klimmen ging? Er zaten flink wat steile hellingen tussen, vooral in het begin en ook in de stad Miranda de Douro.” Hij omschrijft de tocht als een ‘uitdaging.’ ,,Gelukkig waren de wegen goed en was er weinig verkeer, waardoor het heerlijk rustig was.

International Douro Nature Reserve

De tocht ging onder andere door de wildernis van het International Douro Nature Reserve, waar wilde zwijnen en Iberische wolven vrij rondlopen. ,,Hier fietsten we een parcours over de hoogvlakte. Af en toe was het zwaar, maar het uitzicht was schitterend. Voor het laatste stuk werden we door een chauffeur opgehaald met een taxibusje. Die bracht ons naar het hotel in Torre de Moncorvo, prettig! Het was ook erg fijn dat onze bagage werd nagebracht.”

Olijf- en amandelbomen

Vanuit de Torre de Moncorvo, de hoofdstad van de bloeiende amandelbomen, zwierden ze op de vierde dag langs een oude spoorlijn. Onderweg genoten ze volop van de mooie bossen en de tientallen olijf- en amandelbomen en kwamen ze na 25 kilometer aan bij een typisch Portugese quinta. ,,Ons verblijf was magnifique! Op de boerderij werden we gastvrij onthaald door de gastheer en gastvrouw. Het leuke was dat op onze quinta ook olijfolie gemaakt werd, afkomstig van de olijven van het landgoed. Het diner bestond uit een vlees- of visgerecht en smaakte heerlijk”, zo vertelt hij in geuren en kleuren.

Alto Douro

Op de vijfde dag vertrokken ze vanuit de stad Vila Flor naar de groene vallei van de Alto Douro regio. Daar lieten ze zich verschillende portwijnen en wijnen van de Touriga druif goed smaken. ,,De wijn is heel betaalbaar, omdat deze rechtstreeks bij de boer of de fabriek vandaan komt. We fietsten langs wijngaardterrassen en stapten in Tua op de boot. Hoe het uitzicht was op rivier de Douro? Prachtig; we keken uit op de terrassen met de wijngaarden.” De groep van vier overnachtte in een 17-eeuws huis in de bergen, met uitzicht op de stad Pinhão.

Het echte landleven

Ook in Peso da Régua sliepen ze in een typisch Portugese quinta, omringd door vele wijngaarden. ,,In de quinta werden we heel gastvrij ontvangen. Er hing een persoonlijke sfeer, dat was erg prettig. We zagen weinig wild, maar zagen onderweg wel kuddes runderen grazen. Op de laatste dag begon het licht te regenen en besloten we even te schuilen in een café, waar we gezellig een kop koffie dronken.”

De sportieve fietser blikt met een goed gevoel terug op zijn fietsvakantie. ,,De GPS-routes waren vooraf ingesteld en de fietspaden waren in het “routeboekje” uitstekend aangegeven. Toen er sprake was van een probleem, werd het correct opgelost door een medewerker van ADE. Ik raad mijn vrienden en kennissen deze reis echt aan!”

Douro Vallei

Terug naar Reisverhalen

Benieuwd naar de reizen van ADE? Van de Bodensee tot de Douro Vallei: onze vakantiegasten vertellen alles over hun belevenissen.

8-daagse fietsvakantie Algarve

Fietsvakanties in Portugal

Maak tijdens een fietsreis kennis met het zonnige Portugal, dat bekendstaat als strandbestemming. Hier kan u ook genieten van een ongerepte natuur en een grote rijkdom aan cultuur.

8-daagse fietsvakantie Algarve

8-daagse fietsvakantie Algarve rondreis

De Algarve is de zuidelijke kuststreek van Portugal. Het natuurschoon is buitengewoon: een diepblauwe zee, brede zandstranden, rustige baaien tussen grillig gevormde zandsteenrotsen.

8-daagse fietsvakantie Algarve standplaats

8-daagse fietsvakantie Algarve standplaats

De Algarve wordt door de weergoden verwend met een zon die het zelden laat afweten. Onze standplaats is Santa Luzia, gelegen aan de Atlantische Oceaan waarvan het water altijd heerlijk warm is.