Top 10 Bodensee Must Sees

De Bodensee is één van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Het grootste meer van Duitsland wordt omringd door charmante stadjes, wijngaarden, palmbomen aan de oeverpromenades en Alpentoppen. Bekijk de tien verborgen geheimen van het schitterende meer!

Rheinfall - Bodensee
Fietsen Bodensee Seestrasse Konstanz
Bodensee Pfahlbauten

De tien geheimen van de Bodensee

1. Eiland Mainau
Bezienswaardig is het adellijke ‘bloemeneiland’ Mainau. Ontdek in dit bijzondere floraparadijs één van Duitslands grootste vlinderhuizen, een romantische Italiaanse rozentuin uit 1871 en vele exotische planten, die uitstekend gedijen bij het gematigde maritieme klimaat.

Het bloemenseizoen begint met een orchideeënshow en een lentebloemen voorstelling tot begin mei. Daarna volgen in juni t/m september de rozen en de uitverkiezing van de Rozenkoningin van Mainau. De dahlia's bloeien van eind augustus tot oktober. Tijdens het seizoen zijn er diverse festivals en evenementen.

2. Het eiland Lindau
Het typische vakantiegevoel ervaren? Breng een bezoek aan de idyllische havenstad Lindau, omringd door charmante barokke kerken, een kristalhelder meer en met sneeuw bedekte bergen. Flaneer hier langs de oeverpromenade, geniet van een prachtig uitzicht vanaf de vuurtoren of stap het kunstmuseum Haus zum Cavazzen binnen.

Bekijk het opvallende aandenken aan de bewoners uit 1600: de royaal beschilderde gevel van de rijke Italiaanse koopmansfamilie Cavazzo's.

3. Reichenau
Reichenau is een onontdekt kloostereiland in de Untersee. Het 'verborgen' eiland telt slechts 5000 inwoners en beschikt over een indrukwekkend benedictijnerklooster, gesticht door een voorbij reizende monnik. Stap hier de negende-eeuwse Sint-Joriskerk binnen en bewonder de fonkelende ornamenten en muurschilderingen van het prachtige klooster, dat voor de kunstgeschiedenis van Europa van grote betekenis was .

Bijzonder is de tuinbouw: de inwoners van het eiland leven grotendeels zelfvoorzienend.

4. Meersburg & Konstanz
Het romantische wijnstadje,fraai gelegen boven de Bodensee, heeft tal van toeristische trekpleisters: van het middeleeuwse stadsbeeld tot het oude en nieuwe kasteel. Naast vele wijnfeesten in juli, augustus en september vinden in Meersburg regelmatig leuke wandeltochten en (wijn)excursies plaats en is het verwarmde thermale openluchtbad van mei tot oktober geopend.

Sporten? Aan de oevers van de Bodensee zwemt, duikt en surft u heerlijk.

Konstanz is de grootste mediterrane cultstad aan de Bodensee. Elke zomer reizen ruim 50.000 bezoekers naar deze mediterrane havenstad af voor één van de grootste openluchtfeesten aan de Bodensee: het Konstanzer Seenachfest. Het hoogtepunt is het vuurwerk bij het meer, waarbij 'de sterren boven het meer op de maat van de muziek dansen.' In Konstanz struint u door een lieflijke historische binnenstad, shopt u in fijne winkels en boetiekjes en flaneert u over de prachtige oeverpromenade.

Bewonder het indrukwekkende Thomas en het Maria End-Altar in de basiliek Konstanzer Münster.

5. Friedrichshafen
In deze Zeppelinstad aan de Bodensee gaat u even terug in de tijd. De historie van de Friedrichshafen is onlosmakelijk verbonden met Graf von Zeppelin, uitvinder van het succesvolste luchtschip aller tijden dat een non-stop lijndienst onderhield tussen Europa, VS en Brazilië. Wilt u meer te weten komen over de historie van zeppelinluchtvaart? Breng een bezoek aan het Zeppelin Museum. Voor een echt mediterraan vakantiegevoel strijkt u neer op een terras aan de haven en slentert u langs de barokke Schlosskirke, het idyllisch gelegen stadssymbool aan de Bodensee.

Beklim de 23 meter hoge uitkijktoren op de pier of zweef vanaf Bodensee Airport Friedrichshafen met een zeppelin langs de Alpentoppen!

6. Rheinfallen bij Schaffhausen
De grootste waterval van Europa ligt net over de grens in Zwitserland en is heel populair bij toeristen. En terecht: Per seconde stroomt er gemiddeld zeshonderd kubieke meter water over de rotsen van de Rheinfallen! Bijzonder is dat er in het midden een imposante rots ligt, die al duizenden jaren de elementen trotseert en die u ook vanuit een toeristische boot kan bekijken.

Tevens vindt u aan beide kanten van de rivier uitzichtplatforms, die u (tegen betaling) via de steile en smalle trappen bereikt .

7. Slot Salem
Bezienswaardig zijn het historische Schloss Salem – de rijkste abdij aan de Bodensee - en het prachtige cisterciënzer klooster, tevens de oudste van het land. Wanneer u deze abdij met eigen ogen bekijkt, lijkt het net alsof u zich in de Tuinen van Versailles bevindt! Bijzonder is dat de oudste en nog steeds bewoonde burcht een zevenhonderdjarig (!) cultureel verleden heeft.

Struin door de zeventien hectare grote Franse tuin met prachtige bloemen en breng een bezoek aan het kunst-, architectuur- en stokerijmuseum.

8. Paalwoningenmuseum bij Unteruhldingen
In het oudste openluchtmuseum over de steentijd in Europa komt het vroegere leven aan de Bodensee tot leven! Nieuw is de multimediashow ‘Archeorama,’ waarbij u terug in de tijd gaat en u - over de paden van de Bodensee - rondgeleid wordt door de paalbouwdorpjes. Loop tussen de 23 gereconstrueerde gebouwen uit het Stenen en Bronzen tijdperk en zie hoe men tussen 4000-850 v. Chr. aan de Bodensee leefde.

Het klapstuk: de paalwoningnederzetting uit 1922 die stap voor stap is opgebouwd.

9. Attractiepark en museum Ravensburger
Naast haar sprookjesachtige vakwerkhuisjes, levendige pleinen en klokkentorens valt er in het stadje Ravensburg van alles te beleven. In het themapark Ravensburger Spieleland zijn er maar liefst zestig leuke kinderattracties te vinden.

In het museum Ravensburger te Ravensburg vindt u bovendien een grote verzameling spellen van het gelijknamige spellenmerk. Hier kan u alles op uw gemak goed bekijken of zelf aan de slag gaan!

10. Festival van Bregenz
Dit beroemde cultuurfestival presenteert op verschillende locaties in de stad een breed scala aan muzikale en theatrale evenementen. Van operettes tot de komedie Don Quichotte: aan de oevers van de Bodensee valt van 17 juli tot 18 augustus 2024 de opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber bij te wonen op de Seebühne. Deze verankerde Seebühne maakt indruk, het is werelds grootste drijvende podium. Bijzonder is dat hier in 2008 zelfs scènes werden opgenomen voor de James Bondfilm ‘Quantum of Solace!’ Daarnaast zijn er nog leuke voorstellingen bij te wonen in het Festspielhaus zoals de opera Tancredi van Gioachino Rossini

Let op: reserveer op tijd een ticket voor het spectaculaire Festival van Bregenz, dat de hele stad op zijn kop zet.

Laat u ook verrassen door de Bodensee!

8-daagse fietsvakantie Bodensee - Rheinfall

Fietsvakanties bij Bodensee

Veel fietsers komen al jaren aan de oever van het “Drielandenmeer” in het hart van Europa.

Bodensee zwiterse bergen

VakantieVerhaal!

Elk jaar trekken duizenden fietsers naar het grootste ‘mediterrane’ meer van Duitsland. Lees hier het reisverhaal van Antoinette Tonneijk-Manders!