8-daagse wandelvakantie Baskische Kust

Baskenland, Spanje

  • Individuele wandelvakantie langs de Baskische kust
  • San Sebastián (Donostia), een stad voor alle zintuigen
  • UNESCO Global Geopark Flysch
  • De Lea rivier met zijn historische molens en smederijen
  • Wandeletappes variërend van 4 tot 6 uur
Camino Norte y Costa Vasca Baskenland
Aulesti - Lekeitio Baskenland Spanje
Camino Norte Baskenland uitzicht over de stad
Camino Norte Baskenland architectuur
Camino Norte Baskenland op top van de berg
Camino Norte Baskenland kustdorp
Bekijk alle fotos (12 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst San Sebastián

U reist op eigen gelegenheid naar het starthotel in San Sebastián. Wat maakt San Sebastián zo bijzonder? Deze veelzijdige stad richt zich vol op de levensgenieter. Laat Donostia, de Baskische naam, u verleiden met zijn uitstekende keuken, heerlijke stranden, de Baskische cultuur en een groot filmfestival. De wijk met de oude haven van de stad moet u absoluut bezoeken, verder het verplichte pootjebaden in zee en slenteren door het 19e-eeuwse winkelgebied.

Dag 2: Hondarribia – Jaizkibel – Pasaia – San Sebastián (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Verlaat de stad door direct vanuit het hotel te gaan wandelen. Of sla het stedelijke gedeelte over en laat u afzetten bij Ermita Guadalupe net boven Hondarribia (Fuenterrabía in het Spaans), de transfer vertrekt om 9.30 uur. Al wandelend naar Jazkibel Peak spreidt de Golf van Biskaje zich onder u uit en San Sebastián verdwijnt in de verte achter u. Een militair fort uit 1900, één van de minstens vijf die hier zijn gebouwd, behoeft geen verdere uitleg vanaf zijn hooggelegen locatie aan de grens met Frankrijk. Neem een pauze bij de Kantina Jaizkibel want dit is de laatste gelegenheid voor koffie of een biertje en buig daarna af van de bergkam en wandel door open weide-en heidevelden naar de op een fjord gelijkende haven van Pasaia. Neem dan de veerboot en eenmaal aan de overkant ga per bus terug naar de stad of wandel de ca. 9 km terug naar uw hotel. In het laatste deel van deze wandeltocht maakt u kennis met een verrassend ruige kustlijn die abrupt eindigt boven het strand van Zurriola en de monding van de rivier Urumea. De wandeling eindigt met een kort traject langs het strand, de Kursaal, centrum van moderne kunst, en de haven dat het oudste deel van de stad is.
Wandeltijd: ca. 4.5 tot 7,5 uur afhankelijk van de route die u neemt.

Dag 3: San Sebastián - Orio (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Vandaag wandelt u ca. 16 km of verkort de wandeling door de bus te nemen vanuit de stad naar Monte Ezquiel (op 150 m hoogte) om daar het pelgrimspad Camino del Norte op te pakken. De route volgt over verharde en onverharde paden. Hierbij blijft u op hoogte terwijl de kustweg onder u voortdurend op en neer golft. Beide routes komen samen in het dorp Orio. Dit typische vissersdorpje, gelegen waar de zee, de bergen en de monding van de rivier de Oria elkaar ontmoeten, is door de eeuwen heen getuige geweest van de passerende pelgrims. Neem hier de tijd om door de oude wijk te slenteren en “verdwaal” in de smalle met keien bedekte straatjes.
Wandeltijd: ca. 5 tot 6 uur.

Dag 4: Orio - Zarautz - Zumaia (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 550 m

De Camino ligt "laag” vandaag en volgt voornamelijk verharde wegen van dorp naar dorp en langs de haven van Guetaria. Onderbreek de tocht in de stad Zarautz en wandel hier langs de zee. Neem een pauze in een café of kies een restaurant zoals het restaurant van Arguiñano, de beroemdste televisiekok van Spanje. Uw laatste stop is een stad die onmiddellijk het sterrendom verwierf na de, voor het eerst vertoonde, Spaanse kaskraker “8 Apellidos Vascos”. Sommige locaties uit de film zijn plotseling populaire selfie decors geworden. Zorg ervoor dat u een paar foto’s maakt in de haven van Zumaia en bij de San Telmo kapel. Deze komen beide in de film voor. Wanneer uw maag begint te knorren, ga dan op weg naar het gastvrije stadscentrum met de echt Baskische haven en het eigen strand. Hier wordt u opgewacht door verschillende goede (vis)restaurants.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 5: Zumaia - Flysch Geopark - Zumaia (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 750 m

Volg de Camino del Norte de stad uit en ga dan verder op de GR-121 om te genieten van unieke en bizarre rotsformaties langs de kust en het Flysch Geopark. Hier kunt u interessante sedimentaire gesteentelagen van maritieme afkomst onderzoeken die 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Dit zijn ware kunstwerken gebeeldhouwd door moeder natuur. De Camino del Norte begeleidt u zowel aan het begin als aan het einde van deze wandeling. Het laatste deel stopt bij het station in Deba, waar u de stoptrein terugneemt naar Zumaia (vertrekt ieder uur, reistijd ca. 15 minuten). Eenmaal weer in Zumaia is het nog ca. 20 minuten lopen naar uw hotel.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 6: Zumaia - Ondárroa - Lekeitio (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 625 m

Begin met een transfer van ca. 20 minuten naar Ondárroa voor een laatste etappe evenwijdig aan de kust (vertrek ca. 9:30 uur). Doorkruis landerijen, dennen- en eucalyptusbossen. Ga verder over een nagenoeg vlak voetpad en laat u meevoeren met de rivier de Lea naar het, aan de monding gelegen, prachtige stadje Lekeitio. Deze typische Baskische haven- en badplaats leeft van de visserij, het toerisme en kleinschalige industrie. Gedurende vier eeuwen is Lekeita al een van de belangrijkste havens van Bizkaia, de tweede na Bilbao. De smalle toegang tot de haven met beperkte afmetingen is verrassend evenals de bescherming tegen het dichtslibben waarvoor een kleine dam aangelegd is tussen het strand en Isla San Nicolas. De indrukwekkende gotische kathedraal en het goed in stand gehouden historische havengebied, zorgen voor een fantastische avondwandeling en vormen een prachtige achtergrond voor een uitstekend (vis)diner met een glas sprankelende Baskische Txakolí.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 7: Lekeitio en omgeving (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 620 m

Deze ochtend kunt u een taxi nemen naar Aulesti om vandaar de GR-38 te volgen en langs de rivier de Lea terug te wandelen naar Lekeitio. Deze route laat u een deel van de lokale industrie zien evenals het echte Baskische plattelandsleven. Eventueel kunt u de wandeling inkorten door de bus te nemen vanaf verschillende plaatsen langs de route van Aulesti naar Lekeitio.
Wandeltijd: ca. 5 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Een prachtige wandelvakantie langs de kust van Baskenland komt ten einde. U reist op eigen gelegenheid naar huis. Natuurlijk is het mogelijk te verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Baskische Kust?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse wandelvakantie Baskische Kust.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.5
Locatie/gebied: 8.5
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 9.0
Route: 8.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 8.0
8.0
Hele fijne wandelvakantie gehad!
Op vakantie in Mei 2023
We waren met 2volwassen personen De digitale route was top! De afstanden van de laatste 2 dagen vonden we te kort. Alles goed verzorgd, hotels ook prima. We vonden Xaloa hotel in Orio een beetje somber, donkere kamers en geen plekje om buiten te zitten.
9.0
Uitstekend verzorgde vakantie in een heerlijke omgeving.
Op vakantie in April 2023
Deze reis is uitstekend verzorgd door ADE. Een foutje in de reisvouchers werd na een telefoontje adequaat hersteld. De reis startte in een bijzonder sfeervol hotel in San Sebastian met fantastisch uitzicht vanuit de ontbijtkamer. Elke wandeldag was genieten van de mooie gevarieerde omgeving met fraaie vergezichten en tegelijkertijd uitdagend genoeg om moe maar voldaan op een mooi terras te arriveren aan het einde van de middag. In geval van een hotelwissel werd de bagage stipt op tijd opgehaald en netjes bezorgd. Ook de taxiritten die inbegrepen zijn in de reis waren geheel volgens omschrijving. Vermeldenswaardig is wel om 's ochtends voldoende eten en drinken mee te nemen want onderweg hebben we weinig restaurants en bakkers gezien. De ActiveNavapp is perfect, je kunt gewoon van de paden afwijken en zien hoe en waar je verder kunt aansluiten op de originele route. Half april, buiten de schoolvakantie, is het niet te druk op de pelgrimsroute en heerlijk rustig op de andere paden. San Sebastian en Bilbao zijn geweldig, net als de rust onderweg.Deze reis nodigt uit om ieder jaar een vakantie te boeken bij ADE!
Lees meer