8-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Castiglione del Lago naar Montefiascone

Umbrië, Italië

  • 3e deel van de Via Romea Germanica
  • Van het Lago di Trasimeno naar het Lago di Bolsena
  • Bezoek Città della Pieve, Orvieto en Bolsena
  • Karakteristieke landschappen met heuvels en olijfbomen
  • Dag etappes van ca. 15 tot 25 km
Via Romea Germanica: platteland
Via Romea Germanica: Orvieto
Via Romea Germanica: zonsondergang
Via Romea Germanica: wandelen op pad
Via Romea Germanica: Montefiascone meer
Via Romea Germanica: lopen op het pad
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Castiglione del Lago

U reist op eigen gelegenheid naar Castiglione del Lago. Indien u redelijk op tijd bent, adviseren wij u een wandeling door het dorp te maken en even te ontspannen aan het Lago di Trasimeno onder het genot van een witte wijn. De stad dankt zijn naam aan het familiewapen van de familie die er ooit over regeerde. Eigenlijk is de naam Castiglione afgeleid van Castellum Leonis of Castello del Leone, Kasteel van de Leeuw wat later in de volkstaal Castellioni werd. Castiglione del Lago ligt aan een voormalige belangrijke verbindingsroute en ligt ingeklemd tussen Orvieto in het zuiden, Chiusi in het westen en Arezzo in het noorden. Deze ligging in een, door Romeinen en Etrusken betwist, gebied, was de oorzaak dat bij talloze gelegenheden de oorspronkelijke vestingwerken werden vernietigd. Later werden deze meerdere keren herbouwd.

Dag 2: Castiglione del Lago – Paciano (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 440 m

U heeft meteen al een lange wandel dag voor de boeg. U loopt u over de vlaktes en heuvels tussen het Lago di Trasimeno en het Lago di Chiusi. Na even een pauze in Pozzuolo en wandel verder langs een bergkam in de wetenschap dat de historische route inmiddels bijna geheel is vervangen door de huidige verharde weg, die u af en toe met opzet verlaat om uw voeten tot rust te laten komen. De route stamt uit de tijd van de Etrusken die hem gebruikten om de drassige moerasgebieden, die tegenwoordig droog gelegd zijn, te vermijden. Bewonder het landschap met daarbij een prachtig uitzicht op de meren en de verzameling van huizen op de kleine heuvels.
Wandeltijd ca. 8 uur.

Dag 3: Paciano – Città della Pieve (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 520 m

De route loopt grotendeels over onverharde wegen en over de karakteristieke heuvels van Umbrië. U wandelt langs boerderijen en door kleine dorpjes. Bij het verlaten van Paciano en halverwege de berg Petrarvella, volgt de route een weg met vele haarspeldbochten en rondom bossen en olijfbomen evenals bijzondere villa’s en boerderijen. U bereikt San Donato met haar kerk. Een prachtig karrenspoor leidt u naar de eerste huizen van Città della Pieve en naar het prachtige stadscentrum.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 4: Città della Pieve – Orvieto (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 250 m

U verlaat Città della Pieve bij de Porta Orvieto. Een onverharde weg leidt u bergafwaarts naar de vallei van de ca. 42 km lange rivier Chiani. Halverwege is de kerk Chiesa della Madonna degli Angeli beslist een bezoek waard. Wandelend over rustige landweggetjes bereikt u het kleine dorp Santa Maria, daarna het plaatsje Monteleone d’Orvieto en dan Fabro Scalo. Vanaf hier brengt een korte treinreis u naar Orvieto. Orvieto ligt boven op een tufstenen klif op ca. 280 tot 325 meter hoogte. De stad domineert de vallei van de rivier de Paglia, een zijrivier van de Tiber. Net onder de stad stromen de Paglia en de Chiani samen.
Wandeltijd ca. 5 uur

Dag 5: Orvieto - Gagnoregio (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 620 m

De route loopt door het karakteristieke agrarische landschap van Midden-Italië over voornamelijk onverharde landwegen. Breng onderweg een bezoek aan een Cappuccini-klooster en het dorp Porano. De oudere bewoners die vooral afkomstig waren van de Calanchi en Lubriano, kwamen destijds het dorp binnen via de Bucaione, een toegangstunnel die dwars door het sedimentaire gesteente van de berg was gegraven. De tunnel die erg afgelegen ligt is tegenwoordig eigenlijk alleen toegankelijk via de betonnen loopbrug die in 1965 werd gebouwd. Een bezoek aan de stad is bijzonder vanwege de structuur, maar vooral door het opvallende gebrek aan inwoners waarvoor honderden bezoekers in de plaats zijn gekomen. De reden dat steeds meer bewoners de stad verlaten komt door de geïsoleerde ligging en de voortschrijdende erosie van de heuvel de omliggende vallei. Hierdoor ontstond het unieke landschap van de calanchi (geulen). Deze erosie gaat ook tegenwoordig nog door waardoor het dorp waarschijnlijk in de toekomst in zijn geheel zal verdwijnen. Vandaar dat Civita dan ook wel “de stervende stad” wordt genoemd.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 6: Bagnoregio – Bolsena (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 400 m

Ook vandaag loopt u weer door het karakteristieke landschap van Midden-Italië. U daalt af in een vulkanische krater en u gaat verder over onverharde wegen. Voordat u Bolsena bereikt wandelt u eerst nog door dichte bossen en weiden vol met olijfbomen. Als u nieuwsgierig bent naar het bewijs van het wonder van het Corpus Domini, waar Bolsena beroemd om is, dan moet u beslist de Cappella del Miracolo bezoeken. Hier worden enkele marmeren platen bewaard die bevlekt zijn met het bloed dat in de dertiende eeuw uit een hostie stroomde. Als u in plaats hiervan meer geïnteresseerd bent in de typische keuken van deze streek, probeer dan bijvoorbeeld de Sbroscia, een lokale vissoep met tomaten.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 7: Bolsena – Montefiascone (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Vanuit Bolsena wandelt u over de toppen van de heuvels die het oostelijke deel van het Lago di Bolsena omringen. U komt aan in Montefiascone, een mooi dorpje gelegen op een vooraanstaande locatie vanwaar u een geweldig panoramisch uitzicht heeft op het meer, de omliggende vlakte en het Cimini-gebergte. Het fort van de pausen in Montefiascone is een bezoek zeker waard.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

In Montefiascone eindigt uw wandelvakantie over het 3e deel van de Via Romea Germanica. Geniet nog even van dit mooie stukje Italië door een verlengingsnacht te reserveren. Nog energie over? Loop dan het laatste traject van die andere beroemde pelgrimsroute Via Francigena naar Rome.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Castiglione del Lago naar Montefiascone?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid