7-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Forlì naar Chiusi della Verna

Emilia-Romagna, Italië

  • 1e deel van de pelgrimsroute Via Romea Germanica
  • Dwars door de Apennijnen, Foreste Casentinesi en Bidente vallei
  • Kastelen, kloosters en oude Romeinse nederzettingen
  • Chiusi met het heiligdom van La Verna
  • Dag etappes van ca. 14 tot 21 km met flinke stijgingen
Via Romea Germanica: Apennijnen
Via Romea Germanica: Civitella di Romagna
Via Romea Germanica: bergen
bagno-di-romagna /Via Romea Germanica: dl1
Via Romea Germanica: wegwijzer
Chiusi - La Verna Santuario
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele reis naar Forli

Forlì, “Forum Livii” in het Latijns, is een van de Romeinse handelssteden langs de Via Emilia vanaf Rimini naar Piacenza. Forlì is ook het taalkundige hart van het Romagnolo-dialect. Het belangrijkste religieuze gebouw van de stad is de 12e-eeuwse Basilica Abbazia San Mercuriale, gebouwd op de plaats van de door een brand verwoeste kathedraal van Santo Stefano. De klokkentoren in Lombardische stijl is het werk van Francesco Deddi, die in 1178 begon met de bouw waarna het in latere perioden weer werd verbouwd. Binnen in de kerk bevinden zich tal van monumentale kunst- en schilderwerken, waaronder schilderijen van Palmezzano. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn Piazza Saffi, Corso Diaz, Corso Garibaldi, Via Maroncelli, Piazza Ordelaffi met de Duomo en het Palazzo della Prefettura.

Dag 2: Forli - Valle del Vento. - Civitella di Romagna (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Vanuit Forlì brengt een korte transfer u naar het begin van de wandeling in de vallei Valle de Vento. De route loopt door het typische landschap van Romagna over heuvels en door bossen en door de vallei van de rivier de Bidente, die steeds meer verdwijnt in de diepte van zijn natuurlijke oevers. Het is een route die voornamelijk over onverharde wegen of karrensporen loopt en die u naar Ceruscoli leidt. De geschiedenis van het gehucht is nauw verbonden met het boven alles uitstekende kasteel. Het werd gebouwd op de plaats van een laat-Romeinse nederzetting. Uitgerekend de rotspunt met een eigenaardige vorm waarop het dorp staat, is een blokkade in de Bidente-vallei. Hierdoor werd de rivier gedwongen zijn loop te wijzigen, wat de aanleiding was tot een legende. Zo werd de vorming van de massieve rotspartij toegeschreven aan de mythische Hercules. Vandaar dat sommige bronnen de naam Clusum of Clausum Herculis hebben gekregen.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 3: Civitella di Romagna – Santa Sofia (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 700 m

Vroeger was de nederzetting Civitella di Romagna ingesloten door stadsmuren en stond het onder de heerschappij van de abdij van Sant’Ellero di Galeata. Na te zijn betwist door verschillende landheren, werd Civitella onderdeel van de Pauselijke Staat en vormde het de grens met het Groothertogdom Toscane. Langs de vallei van de rivier de Bidente, vroeger Ronco geheten, liggen heuvels en bossen. Ook hier verdwijnt de rivier steeds meer in de diepte van zijn natuurlijke oevers.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 4: Santa Sofia – San Piero in Bagno (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 750 m

Vanaf de top van de heuvels, die de hoge vallei begrenzen, ziet u de stad Santa Sofia liggen. Het lijkt alsof het een miniatuur is van Florence met zijn grijze stenen rivieroever en zijn gebouwen in Toscaanse stijl die worden weerspiegelt in het water van de rivier de Bidente. Santa Sofia huisvest het Parco della Foreste Casentinesi. Dit park is zeker een uitgebreid bezoek waard en tevens een mooie stop. Dit mede vanwege de bijzondere vegetatie, fauna en de geologische vondsten maar ook door het kunstmatige waterreservoir van de 103 meter hoge Ridracoli-stuwdam. Met de route van vandaag laat u de Bidente-rivier achter u en arriveert in de vallei van de rivier de Savio. Hiervoor neemt u de bus waarbij u onderweg diverse dorpen passeert zoals Raggio, La Nocina, Sant’Uberto, Gamberini, Passo del Carnaio, Monte Salvetti, Paganico, Corzano, San Piero in Bagno. Uiteindelijke komt u in Bagno di Romagna.
Wandeltijd ca. 8 uur.

Dag 5: San Piero in Bagno - Gualchière - Agriturismo Le Gualanciole (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 750 m

In de ochtend brengt een korte transfer u naar het begin van de wandeling in Gualchière. Deze nederzetting werd in de 16e eeuw al beschreven en is sindsdien bewoond. Het recent gerestaureerde plaatsje omvat woningen en een boerderij die de machines van de oude molen in stand houdt. Hier werd de wol verwerkt die door de lokale herders werd aangeleverd. U wandelt door het dorpje en vervolgt de route via een grindpad. Na de brug over de Fosso del Capanno passeert u de recent gerestaureerde kerk Maestà Balassini. Daarna volgt u het oude pad dat omhooggaat naar het Nasseto-plateau. Dit is een van de steilste en meest inspannende gedeelte van de huidige etappe. U volgt het muilezel pad dat tot de 19e eeuw de enige verbinding vormde tussen Romagna en Toscane. Op sommige plekken is de oude bestrating nog zichtbaar, maar u loopt meestal over de oude mergelrotsen waarover de route ooit werd uitgezet.
Wandeltijd ca. 7 uur.

Dag 6: Agriturismo Le Gualanciole – Chiusi della Verna (ca. 10 km)
Afstand ca. 10 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Uw eindbestemming komt in zicht. U arriveert in Chiusi della Verna. Wandel naar het hotel en check in. Als u vroeg genoeg hier aankomt dan kunt u 's middags het Franciscaanse Heiligdom bezoeken. Het heiligdom is het hele jaar dagelijks geopend van 6.30 uur tot 19.30 uur (22.00 uur in de zomer). Let er op dat u bij het binnengaan van het heiligdom, de borst en armen heeft bedekt en een broek of rok draagt die tot aan de knie reikt.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 7: Arrivederci Chiusi della Verna!

Uw wandelvakantie door een indrukwekkend stuk Italië en over de Via Romea Germanica is ten einde. U keert huiswaarts of kunt ook nog een nachtje verlengen. En misschien loopt u wel het 2e deel van deze indrukwekkende pelgrimsroute.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse wandelvakantie Via Romea Germanica, Forlì naar Chiusi della Verna?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.