8-daagse wandelvakantie van de Alpen naar de Côte d'Azur

Côte d'Azur, Frankrijk

  • Culturele mix van savoir vivre" en "la dolce vita"
  • Wandelen langs de kust van de Middellandse Zee
  • Natuur van de zuidelijke Franse Alpen
  • Schilderachtige bergdorpjes
  • Weg van de glamour en terug naar de natuur
Eze Cote d Azur
wandelen Côte d'azur
Menton
Natuur in Côte d'Azur
Bekijk alle fotos (4 )

Wandel van de Alpen naar de Middellandse zeekust

Achter de glamour van de Franse Rivièra schuilen tijdloze dorpen, gelegen in weelderige valleien en nestelend bovenop rotsachtige rotsen. De oude paden slingeren door bossen en volgen majestueuze olijfgaarden. Hoog boven de zee is het uitzicht adembenemend. De eeuwenoude paden leiden vanaf de grens met Italië rechtstreeks naar de mooie Franse stad Menton.

Niveau van de wandelvakantie
Deze wandelvakantie heeft een gemiddeld niveau. Dit houdt in dat u regelmatig lichaamsbeweging heeft, u wilt de hele dag wandelen en u kunt bergop (langzaam) maximaal twee uren aaneengesloten lopen. De wandeltochten zijn over het algemeen niet langer dan 5 uur per dag over divers terrein, technisch gezien niet moeilijk, en maximaal 600 m klimmen per dag.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Breil sur Roya

Individuele aankomst in Breil sur Roya gelegen aan de oevers van de rivier Roya. U begint uw wandelvakantie ver weg van de hectiek van de Côte d'Azur in het pittoreske plaatsje Breil sur Roya. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De stad ligt als een een halve maan langs de oever van de rivier. U hoort hier het Frans en het Italiaans want Italië ligt om de hoek. En u voelt beide invloeden in het eten, de cultuur en in de architectuur.

Dag 2: Breil sur Roya - Sospel (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Heen en weer tussen Italië naar Frankrijk, dat kenmerkt uw eerste dag van deze wandelvakantie. Als u Breil verlaat, heeft u een heerlijk uitzicht over de vallei. Volg het rustige pad boven het dorp en langs verlaten terrassen vol met olijfbomen. U bereikt de spookstad Piène Haute, meer Italiaans dan Frans, boven in de vallei. Uw pad leidt u verder naar Italië en de kleurrijke stad Olivetta. Daarna keert u terug naar Frankrijk naar de stad Sospel. Sospel is een echte middeleeuwse bergstad met een oude stenen tolbrug die over de rivier Brévera ligt. Vanavond het is diner inclusief.
Wandeltijd ca. 5½ uur. Hoogteverschil +600m/-550m.

Dag 3: Sospel - Sainte Agnes (ca. 10 km)
Afstand ca. 10 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Een korte taxirit brengt u naar het begin van uw wandeltocht. Na een rustige beklimming door het bos komt de Col de Castillon in zicht. De top ligt op ca. 1000 meter boven de zeespiegel van de Middellandse Zee en de zuidelijke Alpen komen in alle schoonheid te voorschijn. U bereikt het prachtig gelegen dorpje Sainte Agnès. Het is een van de meest mooi gelegen dorpjes van Frankrijk op een hoogte van ca. 800 meter.
Wandeltijd ca. 4 uren. Hoogteverschil +/-550m.

Dag 4: Sainte Agnès - Gorbio - Sainte Agnès (ca. 10 km)
Afstand ca. 10 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Vanuit Sainte Agnès gaat het bergopwaarts door de Lavendelvelden naar de pas van de Col de Beausson. Achter de pas komt u in een vallei omringd door wilde bergen met dennenbossen en bergflora. Een steil pad leidt u zigzaggend naar het dorp Gorbio. Op het hoofdplein kunt u lunchen in een van de 2 restaurants. Via een kortere en iets gemakkelijker route (GR51) keert u terug naar Saint Agnès.
Let op: door een aardverschuiving in 2014 is een gedeelte van de GR52, net buiten Gorbio, weggevaagd. De ravage was zodanig dat tot op de dag van vandaag reparatie niet mogelijk was. Daardoor is er een kleine omleiding gecreëerd om de aardverschuiving te omzeilen. Hier zult u misschien even uw handen als ondersteuning moeten gebruiken maar er is verder geen gevaar voor diepe afgronden of andersoortige gevaren.
Wandeltijd ca. 4 uren. Hoogteverschil +/-450m.

Dag 5: Sainte Agnès - Menton (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 250 m

De afdaling naar de Middellandse zee. Wederom verlaat u Sainte Agnès te voet en wandelt u door een diepe en schilderachtige vallei naar de verlaten dorpen van Monti en Castellar. Castellar biedt pittoreske straten en restaurants. Misschien een mooie plek om even te lunchen. Dan leidt het pad u verder naar het hart van de stad Menton, een van de mooiste steden aan de Franse Rivièra met zijn kleurrijke straatjes die als het ware als eindeloze labyrinten in elkaar kronkelen. Geniet van de diverse architecturale schatten die Menton u kan bieden.
Wandeltijd ca. 4½ uren. Hoogteverschil +250m/-950m.

Dag 6: Menton - Villefranche via St. Jean Cap Ferrat (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km

Na het ontbijt kunt u met de trein (exclusief) naar Villefranche, een mooie treinreis van ca. 30 minuten. Let op: u dient uw bagage vandaag zelf mee te nemen. In Villefranche kunt u uw bagage achter laten bij uw hotel om vervolgens de bekende St. Jean Cap Ferrat te bewandelen. Het is een mooie ca. 3 uren durende wandeling langs de kust. Er is een mogelijk de wandeling met een uurtje uit te breiden door over oostkant van het schiereiland te lopen.

Dag 7: Villefranche - Eze - Villefranche
Hoogteverschil ca. 400 m

U kunt de trein nemen (exclusief) om van Villefranche naar het dorp Eze te reizen. Eze is een middeleeuws dorp gelegen als een adelaarsnest op een smalle rotsachtige top met uitzicht op de Middellandse Zee. Het oude gefortificeerde dorp wordt nog steeds gedomineerd door de ruïnes van een kasteel uit de 12e eeuw dat boven op een smalle rotstop ligt. Het kasteelterrein herbergt de bekende Jardin Exotique, en vanaf de top (ca. 429 m) heb je een goed uitzicht op de meditteraanse kust. Na de wandeling neemt u de trein terug naar Villefranche (exclusief).
Wandeltijd ca. 2 uren heen en terug naar Eze. Hoogteverschil +400m/-400m.

Dag 8: Villefranche - individueel vertrek of verlenging

Helaas, uw wandelvakantie is ten einde. Na het ontbijt keert u huiswaarts. U kunt uw verblijf natuurlijk ook nog verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie van de Alpen naar de Côte d'Azur?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.