8-daagse wandelvakantie van de Alpen naar de Côte d'Azur

Côte d'Azur, Frankrijk

  • Culturele mix van savoir vivre en "la dolce vita"
  • Wandelen langs de kust van de Middellandse Zee
  • Natuur van de zuidelijke Franse Alpen
  • Schilderachtige bergdorpjes
  • Van de natuur naar de glamour aan de Côte d'Azur
Menton
Côte d'Azur tuin
Eze Cote d Azur
wandelen Côte d'azur
Grimaud Côte d'Azur
Natuur in Côte d'Azur
Bekijk alle fotos (7 )

Wandel van de Alpen naar de Middellandse zeekust

Achter de glamour van de Franse Rivièra schuilen tijdloze dorpen, gelegen in weelderige valleien en nestelend bovenop rotsachtige rotsen. De oude paden slingeren door bossen en volgen majestueuze olijfgaarden. Hoog boven de Middellandse zee is het uitzicht adembenemend. De eeuwenoude paden leiden vanaf de grens met Italië rechtstreeks naar de mooie Franse stad Menton en van daaruit langs de kust naar het havenstadje Villefranche sur Mer.

Geniet van de culturele mix van Italiaanse en Franse invloeden tijdens uw wandelvakantie van de Alpen naar de Middellandse zee.

Niveau van de wandelvakantie
Deze wandelvakantie heeft een gemiddeld niveau. Dit houdt in dat u regelmatig lichaamsbeweging heeft, u wilt de hele dag wandelen en u kunt bergop (langzaam) maximaal twee uren aaneengesloten lopen. De wandeltochten zijn over het algemeen niet langer dan 5 uur per dag over divers terrein, technisch gezien niet moeilijk, en maximaal 600 m klimmen per dag.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Sospel

Individuele aankomst in Sospel. Indien u op tijd arriveert kunt u Sospel nog even gaan bekijken. Het meest opvallende monument in Sospel is de versterkte brug (pont fortifié) gebouwd in de 12e eeuw en gebruikt als tolbrug voor reizigers over de Brévera. Sospel bestaat uit twee verschillende oude steden, één aan elke kant van de rivier Brévera. De straten van de oude stad (geldt voor beide steden) zijn erg smal met hoge gebouwen. De Place Saint Michel is verreweg de meest kleurrijke en pittoreske plek in Sospel.

Dag 2: Sospel - Breil sur Roya - Sospel (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Heen en weer tussen Italië naar Frankrijk, dat kenmerkt uw eerste dag van deze wandelvakantie. Breil sur Roya ligt aan de oevers van de rivier Roya. Vanuit Sospel bereikt u met een korte transfer Breil. Als u Breil verlaat, heeft u een heerlijk uitzicht over de vallei. Volg het rustige pad boven het dorp en langs verlaten terrassen vol met olijfbomen. U bereikt de spookstad Piène Haute, meer Italiaans dan Frans, hoog boven de vallei. Uw pad leidt u verder naar Italië en de kleurrijke stad Olivetta. Daarna keert u terug naar Frankrijk naar de stad Sospel. Sospel is een echte middeleeuwse bergstad met een oude stenen tolbrug die over de rivier Brévera ligt. Vanavond het is diner inclusief.
Wandeltijd: ca. 5½ uur.

Dag 3: Sospel - Sainte Agnes (ca. 10 km)
Afstand ca. 10 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Een korte taxirit brengt u naar het begin van uw wandeltocht. Na een rustige beklimming door het bos komt de Col de Castillon in zicht. De top ligt op ca. 1.000 meter boven de zeespiegel van de Middellandse Zee en de zuidelijke Alpen komen in alle schoonheid te voorschijn. U bereikt het prachtig gelegen dorpje Sainte Agnès. Het is een van de meest mooi gelegen dorpjes van Frankrijk op een hoogte van ca. 800 meter.
Wandeltijd ca. 4 uren.

Dag 4: Sainte Agnès - Cime de Baudon - Sainte Agnès (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Vanuit Sainte Agnès gaat het bergopwaarts door de lavendelvelden naar de pas van de Col de Beausson. Achter de pas komt u in een vallei omringd door wilde bergen met dennenbossen en bergflora. Een steil pad leidt u zigzaggend naar het dorp Gorbio. Op het hoofdplein kunt u lunchen in een van de 2 restaurants. Via een kortere en iets gemakkelijker route (GR51) keert u terug naar Saint Agnès.
Let op: door een aardverschuiving in 2014 is een gedeelte van de GR52, net buiten Gorbio, weggevaagd. De ravage was zodanig dat tot op de dag van vandaag reparatie niet mogelijk was. Daardoor is er een kleine omleiding gecreëerd om de aardverschuiving te omzeilen. Hier zult u misschien even uw handen als ondersteuning moeten gebruiken maar er is verder geen gevaar voor diepe afgronden of andersoortige gevaren.
Wandeltijd: ca. 4,5 uren.

Dag 5: Sainte Agnès - Castellar - Menton (ca. 5 km)
Afstand ca. 5 km
Hoogteverschil ca. 400 m

De afdaling naar de Middellandse zee. Na het ontbijt volgt een korte transfer naar Castellar. Castellar is een rustige stad met pittoreske straten, slechts een supermarkt en 2 restaurants. Een bastion van rust voordat u terecht komt in het bruisende leven aan de Côte d'Azur. Het pad leidt u al slingerend naar beneden en naar oude trappen, direct boven de oude stad van Menton, een van de mooiste steden aan de Franse Rivièra met zijn kleurrijke straatjes die als het ware als eindeloze labyrinten in elkaar kronkelen. Het microklimaat rond Menton, nog milder dan de rest van de Franse Rivièra, is gunstig voor de teelt van citrusvruchten. De lokale economie is tegenwoordig gebaseerd op high-end toerisme, maar de lokale citroenen en citroenproducten zijn nog steeds te vinden (inclusief Franse lemoncello).
Wandeltijd: ca. 2 uren.

Dag 6: Menton - Villefranche via St. Jean Cap Ferrat (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 80 m

Na het ontbijt kunt u met de trein (exclusief) naar Villefranche, een mooie treinreis van ca. 30 minuten (kosten ca. € 5,00 p.p.). Let op: u dient uw bagage vandaag zelf mee te nemen. In Villefranche kunt u uw bagage achter laten bij uw hotel om vervolgens de bekende St. Jean Cap Ferrat te bewandelen. Het is een mooie ca. 3 uren durende wandeling langs de kust. Het is mogelijk de wandeling met een uurtje uit te breiden door langs de oostkant van het schiereiland te lopen.

Dag 7: Villefranche - Eze - Villefranche (ca. 6 km)
Afstand ca. 6 km
Hoogteverschil ca. 400 m

U kunt de trein nemen (exclusief ca. € 2,- p.p.) om van Villefranche naar het dorp Eze te reizen. Eze is een middeleeuws dorp gelegen als een adelaarsnest op een smalle rotsachtige top met uitzicht op de Middellandse Zee. Het oude gefortificeerde dorp wordt nog steeds gedomineerd door de ruïnes van een kasteel uit de 12e eeuw dat boven op een smalle rotstop ligt. Het kasteelterrein herbergt de bekende Jardin Exotique, en vanaf de top (ca. 429 m) heeft u een goed uitzicht op de mediterrane kust. Na de wandeling neemt u de trein terug naar Villefranche (exclusief).
Wandeltijd: ca. 2 uren

Dag 8: Villefranche - individueel vertrek of verlenging

Helaas, uw wandelvakantie is ten einde. Na het ontbijt keert u huiswaarts. U kunt uw verblijf natuurlijk ook nog verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie van de Alpen naar de Côte d'Azur?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid