8-daagse fietsvakantie rondje Istrië

Istrië, Kroatië

  • Per fiets door Istrië
  • Begin- en eindpunt het mooie Porec
  • Middeleeuwse dorpen en Romeinse invloeden
  • Bezoek Groznjan, Motovun, Pula en Rovinj
  • Afwisselende natuur, van de kust naar het binnenland
fietsvakantie istrie
fietsvakantie istrie
fietsvakantie istrie
fietsvakantie istrie
fietsvakantie istrie
fietsvakantie istrie
Bekijk alle fotos (12 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Porec

Op eigen gelegenheid reist u naar uw overnachtingshotel in Porec. Indien u op tijd arriveert raden wij u aan een bezoek te brengen aan de Eufrasiusbasiliek die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In Porec is er ook een welkomst gesprek met onze lokale vertegenwoordiger en worden de fietsen indien gehuurd afgeleverd.

Dag 2: Porec - Buje (ca. 72 km)
Afstand ca. 72 km
Hoogteverschil ca. 724 m

Hoog tijd om op de pedalen te stappen! Na het ontbijt start uw fietstocht vanuit Porec. U volgt een fietspad door de stad waar u bij elke pedaaltred herinneringen van grote culturen kunt vinden. Stap even af en loop door het oude stadscentrum waar u het Romeinse Forum vindt evenals prachtige paleizen uit verschillende historische perioden en tot slot de beroemde Euphrasiusbasiliek (Euphrasiana). Dan gaat de tocht verder langs de kust. Onderweg kunt u genieten van uitzichten op prachtige baaien, een heerlijk mediterraan landschap met groene wijngaarden en olijfgaarden en proef de huisgemaakte gerechten, wijn, brandewijn en honing. Het fietspad brengt u naar Visnjan, een kleine plaats met een astronomisch observatorium dat behoort tot de 5 belangrijkste observatoria ter wereld. Langs de Mirna-rivierdelta en Novigrad kom u aan in Umag. Een stad die, behalve een populaire kust een rijk historisch erfgoed heeft. Umag staat ook bekend om een uniek evenement, het festival van het traditionele orgel (Organum Histriae). Umag ligt op een schiereiland, is gesticht in de overgangsperiode van de late oudheid naar de vroege middeleeuwen en heeft een historisch centrum dat luid spreekt met de geest van de oude Venetiaanse Republiek. Vervolg de route naar het meest noordelijke punt van Istrië (Savudrija) en eindig uw eerste dag in de omgeving van Buje.

Dag 3: Buje - Buzet (ca. 54 km)
Afstand ca. 54 km
Hoogteverschil ca. 845 m

De fietsetappe leidt u vandaag Buzet. U fietst door Groznjan, een typisch middeleeuwse stad, hoog gelegen op de heuvel aan de rechteroever van de rivier Mirna. Groznjan is een mooie stad met zijn eeuwenoude muren, zijn renaissanceloggia uit 1585 en de prachtige barokke kerk van St. Vitus en Modesto. Als u door de straten fietst waar bijna elke deur leidt naar kunststudio's of galerieën en waaruit vanuit alle richtingen het geluid van verschillende muziekgenres klinkt, van klassiek tot jazz, dan begrijp u waarom Groznjan bekend staat als "De stad van de artiesten". Onderweg passeert u Sterna. Dit dorp is vernoemd naar een grote lokale waterput, in het lokale dialect Sterna genoemd, dat ligt op een hoogvlakte dat doorkruist wordt door waterstromen. Fiets een stukje verder en u komt in Oprtalj. Opvallend is hier de middeleeuwse stedelijke indeling. Doorkruis de smalle straatjes met winkeltjes, Venetiaanse paleizen, poorten en overdekte passages. Geniet vooral van het unieke uitzicht op het Istrische schiereiland vanaf de stadsloggia, volgens velen het mooiste uitzicht van Istrië. Het einddoel is Buzet. Buzet, al sinds de Romeinse tijd bekend als Pinquentium, staat tegenwoordig bekend als de stad van de truffels. De bossen in de vallei van de rivier Mirna zijn een van de beste gebieden van heel Istrië voor de vondst van deze goddelijke knol.

Dag 4: Buzet - Labin (ca. 67 km)
Afstand ca. 67 km
Hoogteverschil ca. 1204 m

Deze dag start met een steile klim naar Prodani. Dan leidt de weg u naar een van de meest aantrekkelijke en pittoreske middeleeuwse steden van Istrië, Draguc. Tot enkele honderden jaren geleden leefden de bewoners van de teelt van zijderupsen maar tegenwoordig is de stad bijna volledig verlaten. Toch zou de bijzondere ligging en de uitzonderlijke schoonheid van de architectuur, de bescheiden paleizen, de muren en de oude kerken u misschien bekend kunnen voorkomen. Hier zijn namelijk talloze nationale en internationale films en tv-series opgenomen, zoals de "De 3 Musketiers". Een volgend hoogtepunt is Pazin, het ware hart van Istrië! De eerste geschreven vermeldingen van de stad als Castrum Pisinum verschenen in 983 en tegenwoordig staat Pazin bekend als een commercieel, cultureel en educatief centrum van heel centraal Istrië. Uniek vanwege zijn spectaculaire ligging boven de karstafgrondgrot, herbergt Pazin het middeleeuwse kasteel - Kastel (tegenwoordig zijn zowel het Etnografisch Museum van Istrië als het Gemeentemuseum in het kasteel gevestigd) dat zich bevindt aan de rand van een 130 meter diepe afgrond. Vanuit Pazin fiets u door Gracisce, een absolute parel van het binnenland van Istrië. De ingang van deze stad kan echt betoverend zijn: een prachtig Salomon Mansion in een combinatie van gotische en renaissancestijlen, waardoor u even denkt dat u verdwaald bent in een afgelegen hoek van Venetië. Ga verder door Krsan, een feodaal landgoed, vernoemd naar de rotsachtigheid van de plek en tegelijkertijd opgericht op de fundamenten van een oud vroegmiddeleeuws kasteel, en arriveer in Rabac, de parel van de baai van Kvarner. Overnachting in Labin/Rabac.

Dag 5: Labin - Pula (ca. 53 km)
Afstand ca. 53 km
Hoogteverschil ca. 815 m

Na het ontbijt rijdt u naar Raša, de eerste moderne mijnstad in Istrië. Vervolgens naar Barban en Pula. Onderweg kom u "Liburna" tegen, een natuurreservaat met lokale fauna. Hier vindt u ook een unieke etnologische collectie van antieke gereedschappen. Welke stad is gelegen op zeven heuvels, heeft een prachtig amfitheater en is niet Rome? Het antwoord is: Pula. Nee, het is geen vergissing, u staat inderdaad voor Pula, de grootste stad van Istrië. Pula betovert met duizend gezichten die al eeuwenlang haar bezoekers in de ban houdt. Bezoek de oude stad met de Triomfboog van Sergius, daterend uit het einde van de 1e eeuw v.C. en het begin van de 1e eeuw n.C., en de beroemde Arena, een Romeins amfitheater daterend uit de 1e eeuw v.C.

Dag 6: Pula - Rovinj (ca. 61 km)
Afstand ca. 61 km
Hoogteverschil ca. 591 m

Langs de kust leidt de fietsroute u naar Rovinj. U fietst eerst richting de mysterieuze wereld van de regio Bale, trots op zijn glorieuze Soardo-Bembo-kasteel uit de gotische en renaissanceperiode en de parochiekerk van St. Julian. Bale is ontwikkeld vanuit het oude Romeinse castrum (militaire versterking) langs de Via Flava, de oude Romeinse weg die Triëst en Pula met elkaar verbond. De volgende stop is Svetvincenat, met zijn grandioze Morosini-Grimani citadel met torens, de parochiekerk, gemeentelijke loggia en een rij renaissance huizen uit de 16e eeuw. Svetvincenat behoort tot een van de meest aantrekkelijke Venetiaanse creaties uit deze regio. Hier vonden in de 17e eeuw ook een van de zeldzame heksenprocessen in Istrië plaats. Deze dag eindigt in Rovinj.

Dag 7: Rovinj - Porec (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km
Hoogteverschil ca. 791 m

Een moeras, zeldzame vogels, een vervloekte stad, begraven piratenschat, een fjord, een grot met een primitieve man en een kluizenaar, een oud zonne-observatorium, dit alles zult u vandaag tegenkomen tijdens uw fietstocht. Uw route brengt u via Kanfanar naar de ruïnes van de middeleeuwse stad Dvigrad. Enkel om uw verbeelding te prikkelen, u bevindt zich nu in een gebied waar veel legendes en mysteries gebaseerd op historische gebeurtenissen voortleven. Zoals die van Dvigrad verwoest door de pest vanwege een oude vloek, de legende van de begraven schat van de piraten van Kapitein Morgan nabij het dorp dat naar hem is vernoemd, Mrgani, de legende van de grot waar de overblijfselen van de primitieve man werden gevonden en waar zogenaamd St. Romuald als kluizenaar in de Middeleeuwen leefde. U fietst verder langs de kust naar Vrsar. Dit is een romantisch vissersdorp waar zelfs de beroemde Casanova twee keer terugkwam. Uw fietstocht rond het schiereiland Istrië eindigt in Porec.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

U heeft genoten van een prachtige fietsvakantie door Istrië maar nu is het tijd om afscheid te nemen. U reist op eigen gelegenheid huiswaarts. Natuurlijk kunt u nog verlengingsnachten reserveren.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie rondje Istrië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid