8-daagse fietsvakantie van de Alpen naar Milaan

Lombardije, Italië

  • Afwisselende fietstocht door het Italiaanse Lombardije
  • Inclusief treinreis met de rode "Bernina Express"
  • Inclusief boottochten over het Comomeer
  • Fiets in de voetsporen van Leonardo da Vinci
  • Fietsetappes van ca. 30 tot 75 km
St. Moritz - Milaan
St. Moritz - Milaan
St. Moritz - Milaan - Bernina
St. Moritz - Milaan
St. Moritz - Milaan
St. Moritz - Milaan
Bekijk alle fotos (17 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis naar Tirano Sondrio

U reist op eigen gelegenheid naar Tirano Sondrio, gelegen in de Italiaanse vallei Valtellina, op de grens met Zwitserland. Ontdek op uw aankomst dag het kleine stadje Tirano, stad van de wijn. Dwaal door de straten en ontdek de sporen uit de geschiedenis, zoals de overblijfselen van de Sforza-muren in het historische centrum, het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Tirano, de enige basiliek in dit gebied, en de prachtige gebouwen in Art Nouveau-stijl. Proef de delicatessen van lokale keuken, zoals bresaola, een heerlijke salami of pizzoccheri, typische tagliatelle van de Valtellina gemaakt met boekweit, en natuurlijk de lokale wijn.

Dag 2: Tirano - Bernina Express - Tirano

Vandaag is een dag van verbazing en sterke emoties: de beroemde "Bernina Express" zal u een unieke ervaring bezorgen. De spectaculaire oversteek van de Alpen brengt u van Tirano naar Sankt Moritz en u keert 's avonds terug. Zo maakt u tweemaal een fascinerende reis door de Alpen. Het hoogste punt wordt bereikt op een hoogte van 2253 meter, bij de Ospizio Bernina. De route van Thusis naar Tirano staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een dag om niet snel te vergeten!

Dag 3: Tirano - Colico (ca. 76 km)
Afstand ca. 76 km

Hoog tijd om op de pedalen te stappen! U start gemakkelijk bergafwaarts langs de rivier de Adda. De "Sentiero Valtellina" brengt u in de buurt van het kleine dorpje Teglio, voordat u Sondrio bereikt, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De fietsroute eindigt in Morbegno, een prachtige oude stad. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de prachtige gevels van oude gebouwen met kleine smeedijzeren balkons. Bezoek de kerk van St. Johannes de Doper, een barokke collegiale kerk gebouwd in 1680. Eén van de architectonische symbolen van de stad is de Gandabrug, de enige stenen brug over de rivier de Adda. De Bitto rivier daarentegen geeft zijn naam aan de gelijknamige DOP-kaas, een kaas die al in de Middeleeuwen werd gemaakt en die toen diende als betaalmiddel. Bitto kaas wordt gebruikt om het typische gerecht van Valtellina, pizzoccheri, te bereiden. U overnacht vandaag in Colico, het noordelijkste plaatsje aan het Comomeer.

Dag 4: Fietsen rondom Colico (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km

U kunt vandaag kiezen welke fietsroute u neemt om de omgeving van Colico aan het Comomeer te verkennen. Dwaal bijvoorbeeld door de heuvels bij Colico en breng een bezoek aan het historische Fort van Montecchio, het best bewaarde fort uit de Eerste Wereldoorlog, of het Fort van Fuentes, een Spaans militair gebouw uit 1600. Of fiets langs de promenade aan het Comomeer. Misschien wilt u wel gaan watersporten of gewoon lekker ontspannen in de zon. Een andere mogelijkheid wordt geboden door een route naar het noorden, in de richting van het meer van Mezzola (ca. 13 km) of tot aan de stad Chiavenna (ca. 34 km). Voor de terugweg neemt u dan dezelfde route fietsen, die licht bergafwaarts gaat, of u neemt de trein. De keuze is geheel aan u.

Dag 5: Colico - Bellagio - Lecco

In de ochtend neemt u de boot om het meer over te steken naar Bellagio, de parel van het Comomeer met zijn San Giacomókerk op het plein in het historische centrum. Ontdek de prachtige villa’s aan de rand van het dorp. Ga op zoek naar de villa van componist Franz Liszt of de Villa Serbelloni Bellagio, oorspronkelijk een kasteel. Het park bij deze villa is één van de grootste aan het Comomeer. Vergeet niet om een maaltijd of een drankje te gebruiken in één van de gezellige restaurants aan de oever van het meer terwijl u de schoonheid van het meer bewondert. In de late namiddag neemt u opnieuw de boot om naar Lecco te varen. Lecco was de woonplaats van de bekende 19e-eeuwse romanschrijver Alessandro Manzoni en ook het decor voor zijn meesterwerk "I promessi Sposi"(de verloofden). Beschermd door talrijke bergtoppen, waaronder de beroemde Grigne en Resegone, biedt het historische centrum van Lecco verdere bezienswaardigheden zoals de brug van Azzone Visconti, het Teatro della Società en de kerk van St. Nicolaas. Zijn hoge klokkentoren geeft de richting van de haven aan.

Dag 6: Lecco - Trezzo sull' Adda (ca. 36 km)
Afstand ca. 36 km

Het prachtige fietspad loopt licht bergafwaarts langs de rivier de Adda. Behalve het prachtige landschap vindt u hier ook sporen van het genie Leonardo da Vinci, zoals bijvoorbeeld in de sluizen of in de door hem ontworpen veerboot. Verder ziet u de plaatsen die hem geïnspireerd zouden hebben om La Gioconda te schilderen. Gedurende de fietstocht ontdekt u ook werken van menselijk vernuft, zoals de indrukwekkende waterkrachtcentrale die Crisoforo Crespi liet bouwen voor de elektriciteitsvoorziening van zijn katoenfabriek in Crespi d’Adda. Vanuit Trezzo sull ‘Adda kunt u het goed bewaard gebleven arbeidersdorp (UNESCO werelderfgoed) bezoeken dat deze Crespi (eigenaar van de katoenmolen) bouwde met als doel zijn arbeiders dicht bij hun werk te laten wonen met hun gezinnen. Niet alleen werden daar grote huizenblokken neergezet, er kwam ook een school, theater, verschillende sportvoorzieningen en zelfs een kerk. Later werden er geen grote huizenblokken meer gebouwd maar huizen met tuinen om het welzijn van de gezinnen te bevorderen en de kans op stakingen en opstand van de arbeiders tegen hun werkgever zo klein mogelijk te houden.

Dag 7: Trezzo sull'Adda – Milaan (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

Fiets tijdens uw laatste fietsetappe door het Leonardo da Vinci Ecomuseum. Dit is niet een museum in de klassieke zin, maar een verzameling historische bouwwerken en objecten langs de rivier de Adda waarbij het gebruik van water als bron van onder meer energie centraal staat. U volgt het beroemde Martesana-fietspad gelegen langs een vaarkanaal dat ontworpen is door Leonardo Da Vinci en in 1496 voltooid werd. Onder de verschillende bezienswaardigheden bevinden zich de statige villa's: Villa Melzi in Vaprio, Villa Aitelli in Inzago en Villa Serbelloni in Gorgonzola, om er maar een paar te noemen, maar ook talrijke molens, kerken en oude fabrieken. Geleidelijk nadert u Milaan, een van de belangrijkste steden van Italië en dat bekend staat als winkelparadijs, modehoofdstad en voetbalbolwerk.

Dag 8: Milaan - individuele thuisreis of verlenging

Na het ontbijt eindigt deze fietsvakantie. Maar vergeet niet voor uw vertrek de vele bezienswaardigheden van Milaan te beleven. Via de hop-on-hop-off bus, wandelend of wellicht fietsend. Zoals de grootste gotische kathedraal van Italië de Duoma di Milano, het museum van Leonardo Da Vinci of zijn beroemde muurschildering van ‘Het laatste avondmaal’ dat te zien is in het klooster Santa Maria delle Grazie (maanden vooraf te reserveren!) .Als u de vitaliteit, schoonheid en het artistieke erfgoed van Milaan optimaal wilt ontdekken is het aan te raden uw bezoek aan Milaan uit te breiden met één of enkele verlengingsnachten.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie van de Alpen naar Milaan?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.