8-daagse fietsvakantie Suffolk

East of England, Groot-Brittannië

  • Fiets langs rivieren en door het glooiende landschap van Graafschap Suffolk
  • Historische steden als Ipswich en Bury St. Edmunds en authentieke dorpjes als Lavenham, Kersey en Chelsworth
  • Proef Engelse wijn in de Shawsgate Vineyard
  • Bezoek het Royal Anglo-Saxon graf bij Sutton Hoo
  • Dag etappes van ca. 51 km
Suffolk Bury St Edmunds Cathedral
Suffolk Chelsworth
Suffolk Saxtead Mill
Suffolk Ramsholt
Suffolk Aldeburgh Scallop
Suffolk Framlingham
Bekijk alle fotos (9 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Ipswich

U reist naar Ipswich, de provinciestad van het Graafschap Suffolk en tevens de geboorteplaats van kardinaal Wolsey, de Lord Chancellor van koning Hendrik VIII. Neem voldoende tijd om deze gezellige historische marktstad te ontdekken. De oude havenstad met zijn middeleeuws stratenplan heeft wel 13 (!) middeleeuwse kerken en enkele indrukwekkende historische gebouwen zoals het 17e-eeuwse Ancient House met zijn prachtige decoratieve pleisterwerk ('pargetting') en het rode bakstenen statige huis, Christchurch Mansion, nu een museum, met zijn prachtige parken. Slenter langs de moderne, levendige waterkant en geniet van wat de talrijke restaurants en bars te bieden hebben of relax tijdens een korte cruise over de rivier de Orwell.

Dag 2: Ipswich - Framlingham (ca. 53 km)
Afstand ca. 53 km
Hoogteverschil ca. 270 m

U begint deze eerste fietsdag met een korte treinrit (exclusief ca. 8 minuten) van Ipswich naar Needam Market waar u wordt ontvangen door onze lokale partner. Deze zal u de huurfietsen (indien geboekt) overhandigen en indien gewenst geprinte reispapieren geven.
Vervolgens stapt u op de pendalen en fietst u door rustige straatjes richting het kleine marktstadje Eye. Maar misschien neemt u onderweg eerst wel een koffiepauze bij een traditionele landelijke pub met rieten dak. In Eye kunt u het Normandische kasteel bezoeken voordat u naar Saxtead Green fietst waar u de prachtig gerestaureerde 18e-eeuwse molen kunt bezoeken. De fietstocht eindigt vandaag in het nabijgelegen charmante Framlingham, een écht Engels stadje met een levendig marktplein vol interessante winkeltjes en een machtig 12e-eeuws kasteel. Loop over de kasteelmuren voor een prachtig uitzicht over de stad en het omringende glooiende landschap van Suffolk.

Dag 3: Framlingham - Aldeburgh (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km
Hoogteverschil ca. 320 m

Vanuit Framlingham fietst u eerst langs de Shawsgate Vineyard, één van de oudste wijngaarden in Oost Engeland, waar u zelf de groeiende reputatie van de Engelse wijn kunt testen. U fietst verder naar het oosten en bereikt de kust bij het kleine stadje Dunwich, dat bekend staat als de verloren stad van Engeland. De voormalige hoofdstad van het koninkrijk East Anglia, Dunwich, is een van de grootste middeleeuwse steden, maar wordt langzaam steeds meer ingenomen door de zee onder invloed van stormen en kusterosie. Veel mensen zeggen dat tijdens een storm de klokken van verloren kerken hoorbaar zijn. Gelukkig is een mooie traditionele pub behouden gebleven. Zeker de moeite waard om even te stoppen voor de lunch. Bezoek daarna het vogelreservaat in Minsmere, waarna u verder fietst naar Thorpeness, een compleet vakantiedorp dat in 1910 werd opgericht door een schotse grootgrondbezitter die daar zijn vrienden en collega’s uitnodigde voor een exclusieve vakantie. Veel vakantiehuizen zijn gebouwd in Jacobijnse- en Tudor Revival- bouwstijlen. Ontdek het uitzicht vanuit het ‘huis in de wolken’, een watertoren die een doorn in het oog was en daarom in 1923 werd ‘verpakt’ zodat het lijkt op een klein huis bovenop een toren van vijf verdiepingen met een molen ernaast die het water oppompte. De vakantiehuizen staan geclusterd rond het kunstmatig aangelegde roei-meer waarin een groot aantal eilanden liggen met fantasiekastelen en nepkrokodillen. Een waar speelparadijs voor kinderen. Als u bent uitgekeken in dit fantasierijke dorpje is het tijd om naar uw overnachtingsplaats te fietsen, het elegante kustplaatsje Aldeburgh, de geboorteplaats van dichter George Crabbe en componist Benjamin Britten tevens oprichter van het Aldeburgh festival of Music and the Arts. Een festival dat vooral is gewijd aan klassieke muziek en jaarlijks plaats vind in juni.

Dag 4: Aldeburgh - Woodbridge (ca. 51 km)
Afstand ca. 51 km
Hoogteverschil ca. 340 m

De route leidt u landinwaarts naar Snape Maltings, de thuisbasis van het Aldeburgh Festival, gelegen aan de oever van de rivier de Alde. Het is een prachtige erfgoed locatie met Victoriaanse gebouwen en herbergt vele galeries, winkeltjes en een scala aan cafés en pubs. De beroemde Concerthal is ook een aanrader voor een bezoekje. Daarna weer op de pendalen via prachtige rustige straatjes om Orford te bereiken. Eén van de mooiste (vissers)dorpjes aan de kust van Suffolk, waar u een boottocht kunt maken of naar de top van het dramatische Orford Castle kunt klimmen. Geniet van de mooie huisjes, de pittoreske kade en gezellige pubs waar u heerlijke zeevruchten kunt proeven. Het eindpunt vandaag is Woodbridge. Een mooi en levendig marktstadje aan de oevers van de rivier de Deben. Het stadje ligt aan de rand van een "Area of Outstanding Natural Beauty".

Dag 5: Woodbridge - Felixtowe - Woodbridge (ca. 51 km)
Afstand ca. 51 km
Hoogteverschil ca. 340 m

Vanuit Woodbridge maakt u een mooie fietstocht. De eerste stop is de Royal Anglo-Saxon, de vindplaats van 2 Angelsaksische begraafplaatsen in Sutton Hoo, aan de overkant van de rivier van Woodbridge. Hier zijn een schat aan voorwerpen gevonden die van groot belang zijn voor historici bij de bestudering van de vroege middeleeuwen in Engeland. Zo is één van de overledenen begraven in een 27 meter lang schip vol met kostbaarheden. Volg de rivier de Deben verder naar het zuiden voordat u met een kleine veerboot (exclusief) oversteekt en langs de kust vaart naar de Victoriaanse badplaats Felixstowe met zijn seafront gardens, kleurrijke strandhuisjes en pier. Bezoek Landguard Peninsula met zijn 18e-eeuwse fort, bekijk de drukke scheepsvaart van gigantische schepen die aankomen en vertrekken in de drukste haven van Groot Brittannië. Keer tot slot terug naar Woodbridge via de fietsroute langs de monding van de Deben.

Dag 6: Woodbridge - Bideston (ca. 51 km)
Afstand ca. 51 km
Hoogteverschil ca. 340 m

Al fietsend door het glooiende Suffolkse landschap nadert u de fijne 'Wool Town' van Hadleigh. In de hoofdstaat staat de Tudor-rode bakstenen Deanery Tower naast de indrukwekkende middeleeuwse kerk compleet met een torenspits en scheve huizen met kunstige creatieve sierpleisterwerken op hun gevels. Vervolgens gaat het bergafwaarts naar het historische dorpje Kersey via een spannende afdaling van de kerk naar de waterplas. Samen met het nabijgelegen Chelsworth behoort Kelsey tot de mooiste dorpen van Engeland. Slechts een korte fietsafstand rest u naar het middeleeuwse vakwerkdorp Bildeston waar u uw bed vind voor vanavond.

Dag 7: Bildeston - Bury St Edmunds (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km
Hoogteverschil ca. 400 m

De eerste stop op deze laatste fietsdag is in één van de best bewaarde middeleeuwse dorpen in Engeland: Lavenham. Verken het middeleeuwse labyrint van ruim 300 monumentale vakwerkhuizen dat Lavenham rijk is. Lavenham is de beroemdste 'Wool Town'. Het heeft zijn historische rijkdom te danken aan de kleurstof uit de wedeplant waarmee de wolfabrikanten uit Lavenham hun opvallende blauwe wollen stoffen kleurden. Na u bezoek aan Lavenham vervolgt u uw fietsroute door nog meer prachtig glooiend landschap en brengt u een bezoek aan het mooie typisch Engelse dorpje Hartest. Onderweg passeert u het excentrieke, ovale statige huis van Ickworth House, een paar kilometer buiten het oude marktstadje Bury St. Edmunds, uw eindbestemming voor vandaag. Bury zit vol geschiedenis, kleine straatjes en oude Suffolk-charme. Loop door de massieve stenen poort naar de verwoeste abdij, geflankeerd door prachtige tuinen die naar de rivier de Lark (Leeuwerik) leiden. De kathedraal kreeg zijn indrukwekkende toren om het nieuwe millennium te vieren.

Dag 8: Bury St Edmunds - individuele terugreis of verlenging

Uw fietsvakantie door Suffolk eindigt in Bury. Heeft u fietsen gehuurd dan kunt u deze bij vertrek achter laten in het hotel. Toch adviseren wij u nog een nachtje langer in Bury te blijven. Als u op zaterdag of woensdag in Bury St. Edmunds bent, bezoek dan de bekende weekmarkt die wekelijks duizenden bezoekers trekt (op de Buttermarket en Cornhill). Het heeft naast een ruim voedselaanbod ook vele andere bijzonder producten zoals Italiaanse overhemden, Portugees aardewerk, vintage kleding, enz. In de zomermaanden komen er bussen met bezoekers vanuit heel Oost Engeland om deze markt te bezoeken. Een andere aanrader is om een drankje te drinken in The Nutshell, de kleinste pub van Groot-Brittannië.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Suffolk?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.