7-daagse fietsvakantie Zuidwest-Frankrijk

Lot, Frankrijk

  • Fiets door de Lot et Garonne en de Dordogne
  • Bezoek de bastides van Monpazier en Monflanquin
  • Ontdek de middeleeuwse stad Sarlat
  • Prehistorische ontdekkingen in Eyzies de Tayac
  • Truffels, foie gras en confit de canard
fietsvakantie Sarlat
fietsvakantie Sarlat
fietsvakantie Sarlat
Markt Sarlat Dordogne
fietsvakantie Sarlat
Les Eyzies Dordogne
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Agen

Individuele reis naar Agen. Deze prachtige stad, de hoofdstad van de pruim, ligt halverwege tussen Bordeaux en Toulouse en biedt een aantal interessante bezienswaardigheden. Agen is een rijke stad met 2000 jaar geschiedenis. Behalve middeleeuwse straten zijn er elegante boulevards daterende uit de 19e eeuw. Het Museum van Schone Kunsten (beeldende kunst) toont behalve vijf Goya-schilderijen (inclusief een zelfportret) ook andere Spaanse werken uit de 18e en 19e eeuw. De Eglise de Notre-dame du Bourg is een katholieke kerk uit de 13e eeuw in het centrum van de oude stad. Het bruisende stadscentrum biedt winkels en diensten. Boerenmarkten vormen een etalage van lokale producten: foie gras, fruit en groenten, en natuurlijk, pruimen.

Dag 2: Agen - Villeneuve sur Lot (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Na het ontbijt stapt u op de pedalen om via fraaie landwegen te fietsen van Agen naar Penne d’Agenais en de middeleeuwse bastide stad Villeneuve-sur-Lot. Neem de tijd om het “Foie Gras Museum” te bezoeken. In de omgeving openen vele boerderijen hun deuren zodat u van de lokale producten kunt genieten. Villeneuve-sur-Lot is een charmante bastide stad in de Lot-et-Garonne die tussen 1251 en 1264 werd gebouwd op de twee oevers van de rivier de Lot. De bouw kwam tot stand door een feodaal verdrag tussen “Alphonse de Poitiers”, die de koning van Frankrijk vertegenwoordigde, en de machtige Benedictijner Abdij van Eysses. Een bastide is een typisch middeleeuwse stad die voornamelijk in Zuidwest-Frankrijk zijn gebouwd. Typerend is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in huizenblokken rondom een centraal marktplein. Als een van de grootste en machtigste bastides in het zuidwesten heeft ook Villeneuve-sur-Lot een dambordpatroon met een centraal plein. De stad kent een rijke geschiedenis en cultuur, met de torens van Pujols en Parijs uit de 13e en 14e eeuw als twee van de weinige overblijfselen van de oorspronkelijke stadsmuur. Beide torens worden dan ook beschouwd als historische monumenten. Daarnaast zijn er nog vakwerkhuizen uit de 17 en 18e eeuw te vinden. De Cieutat-brug, een boogbrug met een overspanning van 36 meter, maakt de oversteek van de Lot mogelijk en biedt een prachtig uitzicht op de oevers van de rivier. Het is dan ook een populaire plek voor toeristen om te bezoeken.

Dag 3: Villeneuve sur Lot – Monpazier (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Uitgerust stapt u na het ontbijt op de fiets om uw tocht te vervolgen richting Monflanquin, een bastide die is geclassificeerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. U fietst door bossen en bereikt het dorpje Gavaudun op de grens tussen de Perigord en het gebied van de Lot vallei. Het dorp wordt gedomineerd door zijn kasteel uit de 11e eeuw met een opmerkelijke toren. Neem de tijd om het te bezoeken! Van Gavaudun fietst u richting Biron waar alweer een kasteel op u wacht! Het dateert uit de 12e eeuw, heeft kenmerkende elementen uit de Middeleeuwen, gotiek, renaissance en Versailles-stijl en diende als decor voor verschillende films. U kunt het kasteel bezoeken.
Al verder fietsend geniet u van het kleurrijke Perigord-landschap: bossen van kastanje en eik, stenen muren met aardetinten. Uiteindelijk arriveert u bij uw eindbestemming voor vandaag: Monpazier. Van alle bastides wordt Monpazier beschouwd als de mooiste en het staat "model" voor de ca. 300 bastides in het zuidwesten van Frankrijk. Het heeft een eigen charme en is in de 13e eeuw gebouwd onder het bewind van koning Edward 1 van Engeland. Het is een authentiek juweel van middeleeuwse architectuur dat sinds 1991 is geclassificeerd als Grand National site van Frankrijk. Het heeft 32 gebouwen en locaties die beschermd zijn onder de Franse equivalent van Monumentenzorg.

Dag 4: Monpazier - Siorac (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Vandaag volgt u de "Route des Bastides" die u langs verschillende 13e eeuwse bastides en opvallende religieuze monumenten voert. Neem vooral de tijd om het klooster van Caduoin te bezoeken, een meesterwerk van flamboyante gotische kunst en tevens UNESCO werelderfgoed. U eindigt uw dag fietsend door het "zwarte" deel van de Périgord, de "Périgord Noir", zo aangeduid vanwege het donkere bladerendak van de uitgestrekte eikenbossen en de truffel die daar gevonden wordt en het meest beroemde en toeristische gebied van de Dordogne. Samen met Périgord Blanc, Périgord Pourpre en Périgord Vert is Périgord Noir één van de vier kleuraanduidigen die duiden op de bijzonderheden die ter plaatse gelden.

Dag 5: Siorac - Sarlat (ca. 42 km)
Afstand ca. 42 km

Dompel u onder in het hart van de Périgord Noir en ontdek de mooiste kastelen van de vallei. "Les Milandes, Castelnaud of Beynac openen hun deuren! Fiets langs de Dordogne en geniet van de prachtige middeleeuwse dorpjes van Frankrijk. De "Roque Gageac", gelegen aan de voet van een klif, zal u verbazen. Vervolgens fietst u richting de gastronomische hoofdstad van de Périgord Noir waar u kunt genieten van een regionale keuken: foie gras, truffels, eend... "Sarlat" is een van de juwelen van de Dordogne die de voetsporen van haar geschiedenis heeft weten te bewaren. Deze stad, geclassificeerd als stad van kunst en geschiedenis, werd in de 9e eeuw gebouwd rond een grote benedictijnenabdij. De rijkdom van haar architecturale erfgoed zorgt voor haar uitstekende reputatie. De smalle straatjes, de gewelfde doorgangen, de kathedraal en de herenhuizen uit de 15e en 16e eeuw zullen u verrassen. De middeleeuwse stad staat ook bekend om het grootste aantal geclassificeerde en beschermde historische monumenten ter wereld.

Dag 6: Sarlat - Les Eyziés - Sarlat (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Vandaag heeft u de gelegenheid om te fietsen in het hart van de Vezère-vallei. De vallei staat bekend om zijn rijke historische erfgoed, lokale keuken en gematigde klimaat, maar is vooral bekend door de enorme concentratie van prehistorische bezienswaardigheden. Veertien van deze bezienswaardigheden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vallei kent beroemde prehistorische plaatsen die getuigen van 400.000 jaar menselijke bewoning. De regio omvat 147 nederzettingen uit het Paleolithicum, maar liefst 25 versierde grotten waaronder de grot van Lascaux, bijgenaamd de Sixtijnse kapel van de prehistorie. De stad Eyzies heeft als bijnaam de wereldhoofdstad van de prehistorie. Na deze fietstocht door het weelderige groene platteland kunt u genieten van een laatste nacht in Sarlat.

Dag 7: Individuele thuisreis of verlenging vanuit Sarlat

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie door zuidwest Frankrijk. Wij hopen dat u veel plezier heeft beleefd aan het verkennen van deze prachtige regio!!

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Zuidwest-Frankrijk?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid