15-daagse fietsvakantie Duitse Donau

Donau, Duitsland

  • Beleef de hele Donauradweg
  • Van Donaueschingen tot aan Passau
  • Met vele extra's zoals museumbezoeken
  • Dagetappes variërend van 35 tot 60 km
Donau - Ulm
Donau - Donauschingen
Donau - Mülheim
Donau - Kelheim
Donau
Donau - Wörth
Bekijk alle fotos (30 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Donaueschingen

U start uw fietsvakantie uiteraard bij de bron van de Donau. Alhoewel, de Romeinen bepaalden dat deze bron in het park van het vorstelijke slot van de Fürstenbergs was gelegen. Echter volgens de lokale bevolking geldt "Brigach en Breg brengen de Donau op weg".

Dag 2: Donaueschingen – Mühlheim/Fridingen (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

De fietstour gaat vlotjes door naar de Baar-plateau richting Pfohren (Entenburg). Immendingen kunt u met het kwelwater van de Donau een uniek natuurspektakel waarnemen. Hier verdwijnt de rivier een groot deel van het jaar in de kalksteen. Bij Tutllingen wordt het dal smaller en fietst u richting uw eindbestemming van vandaag.

Dag 3: Fridingen - Scheer / Sigmaringen (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Vandaag begeleidt u de Donau door de indrukwekkend schilderachtige Donauvallei die deze in de loop van de tijd heeft gecreëerd. Kalkstenen kliffen van meer dan 100 meter hoog, waarop je altijd een kasteel of ruïnes kunt zien, begeleiden vandaag uw fietstocht. In Sigmaringen wacht u een stukje levende geschiedenis met kasteel Hohenzollern. Het wordt nog steeds bewoond door de koninklijke familie.

Dag 4: Sigmaringen – Riedlingen (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

Rustig volgt u de loop van de rivier tot net na Hundersingen, waar u zeker een stop moet maken bij openluchtmuseum Heuneburg om u onder te dompelen in de wereld van de Kelten. Kort voor uw etappebestemming, Riedlingen, passeert u de historische hangende tuin van Neufra. Als het open is, is het een bezoek waard!

Dag 5: Riedlingen – Ehingen (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

U fietst langs de Donau tot aan Zwiefaltendorf. Het is de moeite waard een omweg naar het benedictijnse klooster Zwiefalten met mooie barok- en rococo-architectuur te nemen. Via Munderkingen vervolgt u de weg naar uw bestemming Ehingen. In de zelfbenoemde biercultuurstad brouwen kleine brouwerijen op traditionele wijze een grote verscheidenheid aan varianten en nodigen u uit om ze ter plaatse te proberen.

Dag 6: Ehingen - Ulm (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

U verlaat de Donau en fietst door het dal van de oer-Donau tot Blaubeuren. Achter het klooster bevindt zich het beroemde Blautopf, het begin van een groot grottensysteem. Uw eindbestemming van vandaag is de dubbelstad Ulm met de hoogste kerktoren van de wereld.

Dag 7: Ulm - Lauingen / Dillingen (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vandaag fietst u tussen Ulm en Dillingen van stad naar stad, allemaal wonderschoon behouden. In Elchingen ontdekt u de bedevaartkerk, Günzburg biedt de Liebefrauenkirche in Rococostijl.

Dag 8: Lauingen - Donauwörth (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Deze dag vertrekt u naar Höchstädt (Pfalzgravenkasteel). U bezoekt het nationale park Donau-Auen en het pittoreske Donauwörth bij de Wörnitz-uitmonding. De ooit zo belangrijke handelsroute Nürnberg - Augsburg laat prachtige openbare gebouwen achter en zeker de moeite waard is het Käthe-Kruse-poppenmuseum.

Dag 9: Donauwörth - Ingolstadt (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km

Wederom fietst u over uitstekende fietspaden richting Ingolstadt vlot verder. U bereikt de uitlopers van de Fränkische Alb. U komt langs veel kastelen, zoals in Leipheim, Bertoldsheim en Rennertshofen. Het mooiste renaissance kasteel staat in Neuburg. Ingolstadt, de automobiel-stad, verrast met een middeleeuwse karakter.

Dag 10: Ingolstadt - Abendsberg / Bad Gögging (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

Het Donau-fietspad brengt u eerst naar Vohburg. Bezoek het historische stadscentrum met zijn kasteelheuvel, het marktplein en de kleine Donautor. Na een wandeling door de stad en een goede koffie vervolgt u de weg. In Bad Gögging heeft u de mogelijkheid om te ontspannen in de Limes-thermaal baden. Of wat dacht u van een bezoek aan de Kuchlbauertoren in Abensberg? De toren, ontworpen door Friedensreich Hundertwasser, kan worden beklommen als onderdeel van een rondleiding door de gelijknamige brouwerij. U overnacht vanavond in Bad Gögging of Abensberg.

Dag 11: Abendsberg - Regensburg (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Terug aan de Donau bereikt u al snel Weltenburg. Het klooster daar herbergt de oudste kloosterbrouwerij ter wereld. Vanuit Weltenburg neemt u de boot naar Kelheim, hier wacht u een bijzonder natuurspektakel: de doorbraak van de Donau. Hier dringt de Donau zich door steile rotswanden heen. In Kelheim is het de moeite waard om de Bevrijdingshal te bezoeken. Hierna vervolgt u uw weg naar Regensburg, het noordelijkste punt van de Donau. Loop hier door de kronkelende straatjes van de oude stad en over de bijna 900 jaar oude stenen brug.

Dag 12: Regensburg - Straubing (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Uw fietstocht gaat verder langs de Donau, welke loopt in een royale meanders door de vlakten. Ook passeert u een imitatie van het Pantheon bij Donaustauf. U fietst naar de hoofdpoort van de zogenaamde Gäuboden waar de stad Straubing ligt.

Dag 13: Straubing - Deggendorf (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

U komt vandaag door Bogen, bekend van de zwangere Madonna die in 1104 gevonden werd. Vervolgens fietst u verder door Pfelling en Mariaposching. Uiteindelijk bereikt u Deggendorf, de poort van het Beierse Woud.

Dag 14: Deggendorf - Passau (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Al snel bereikt u het doel van de fietsvakantie: Residentiestad Passau. Hier kunt u zich uren vermaken met bijvoorbeeld een boottocht over de Inn in Ilz of een wandeling door de oude stad. Bezoek hier ook het fort Oberhaus.

Dag 15: Terugreis vanaf Passau

Einde van uw fietsvakantie langs de Duitse Donau. Het is zeker aan te raden om te verlengen in deze prachtige stad. U kunt ook uw weg vervolgen langs de Oostenrijkse Donau!

Bij te boeken extra's

Vragen over de 15-daagse fietsvakantie Duitse Donau?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid