Reisverhaal: Een heerlijke fietsvakantie

aan de Bodensee

**Eén van de meest geliefde fietsbestemmingen is de Bodensee. Elk jaar trekken duizenden fietsers naar het grootste ‘mediterrane’ meer van Duitsland, dat wordt omringd door charmante stadjes, wijngaarden, palmbomen aan de oeverpromenades en Alpentoppen.

*Lees hier het reisverhaal van Antoinette Tonneijk-Manders!***

Bodensee - Konstanz
8-daagse fietsvakantie Bodensee Klassieker
8-daagse fietsvakantie Bodensee

Mediterrane sferen

Eind juni stapte Antoinette Tonneijk-Manders op de pedalen voor een avontuurlijke ‘mediterrane’ fietsvakantie. De sportieve reizigster uit Brabant heeft, lopend of per fiets, inmiddels alle werelddelen gezien. ,,Weliswaar niet alle landen ter wereld, maar wel een groot aantal”, zegt ze vrolijk.

Mooie herinneringen

Het gebied roept bijzondere herinneringen bij haar op. ,,Als kind ging ik al op vakantie naar de Bodensee, een prachtig meer in het grensgebied van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dat is waarschijnlijk al wel vijftig jaar geleden. Ook heb ik in de omgeving van het 'Meer van Konstanz' gewerkt, waardoor ik eigenlijk altijd al wel een keer ‘terug’ wilde gaan.”

,,Honderd kilometer fiets ik zo weg”

De Brabantse fietste vorig jaar al op eigen gelegenheid vanuit haar woonplaats Helmond naar het Oostenrijkse Innsbruck, een uitdagende heuvelachtige route waarbij ze ruim achthonderd kilometer aflegde. Dit jaar ging ze voor de fietsvakantie ‘Sportieve Donau en Bodensee’ van ADE en fietste ze in acht dagen ruim vierhonderd kilometer. ,,De afstanden zijn voor mij geen enkel probleem. Ik trap zo honderd kilometer weg! Zeker omdat ik ‘s ochtends meestal al vertrek: ‘s middags ben ik rond drie uur meestal al wel weer.”

Heuvelachtig landschap

Antoinette komt graag onder de mensen en is ook op reis graag actief. ,,Het liefst ga ik met de fiets weg. Na het overlijden van mijn man ben ik al verschillende keren meegegaan met een georganiseerde groepsreis, maar dit jaar wilde ik voor de verandering graag weer eens alleen. Zo kun je zelf ook het aantal kilometers bepalen.”

'Pittige klimmetjes'

Op een beurs stuitte ze op een stand van ADE Actief door Europa. Vervolgens dook ze de reisbrochures in en bekeek ze thuis op haar gemak de website van ADE. ,,Ik zocht een fietsreis rond de Bodensee, van circa tachtig tot honderd kilometer per dag. De Bodensee in Zuid-Duitsland leek mij wel iets door de gezellige sfeer en de mooie heuvels in de binnenlanden, die behoorlijk pittig zijn om te beklimmen. Tot slot was ik erg benieuwd naar Konstanz, een mooie stad aan de Bodensee waar ik eerder geweest was.”

Snikheet

Konstanz was het startpunt van haar sportieve fietsvakantie. De grootste mediterrane cultstad aan de Bodensee staat bekend om zijn Konstanzer Münster, fijne winkels, een lieflijke historische binnenstad en een prachtige oeverpromenade. ,,Een mooie stad, waar ik aan boord stapte van de veerboot. Op dat moment was het tussen de 35 en 40 graden en snikheet, vooral in het hotel. Geef mij maar dan toch de fiets, dan merk je wat minder van de warmte”, grapt Antoinette.

,,Ik werd bijna de trein uitgezet”

Ook haar treinreis verliep minder soepel. ,,Ik had een grote e-bike mee, maar ik was er niet vanuit gegaan dat ik in de Duitse treinen mijn fiets moest ophangen. Dat lukte door het formaat mijn fiets amper, de conducteur zette mij zelfs bijna de trein uit! Volgend jaar kijk ik wel naar een regionale bus” zo vertelt Antoinette in geuren en kleuren.

Sfeervol dorpsfeest

Na Konstanz passeerde ze de steden Bad Saulgau, Ulm, Bad Wurzach en Bregenz. ,,Een schitterend meer met kristalhelder water en bergen, in mooie groene omgeving”, zo omschrijft Antoinette het landschap. In de stad Wangen im Allgäu raakte ze toevallig verzeild in een dorpsfeest ‘met friet en Duitse worst’ en knoopte ze praatjes aan met lokale inwoners. ,,Het was er enorm gezellig. Dat ik daar alleen was maakte niet uit; ik knoopte daar zo een praatje aan met iemand.”

Schitterend stadsgezicht

De stad Lindau herkende ze in één oogopslag. Het was net alsof er in al die vijftig jaar werkelijk niets veranderd was. Prachtig dat het stadsgezicht in al die jaren zo goed bewaard is gebleven…” Antoinette is tevreden over de gemaakte afstanden van haar reis. ,,Ik kon de afstand afleggen die ik wilde; op eigen initiatief heb ik extra kilometers gemaakt. Natuurlijk moest ik door het weer wel blijven opletten door mijn diabetes, want door de hitte viel mijn bloedsuiker lager uit. Daardoor moest ik continu bijdrinken.”

,,Alles was goed geregeld"

Ze blikt met een enorm goed gevoel terug op haar reis. ,,Bijna alles was goed geregeld: van de routekaarten tot de snelle dienstverlening. Bijna alle hotels waren goed, vooral in Bregenz heb ik heerlijke streekgerechten geprobeerd...” In augustus kiest ze voor een heerlijke fietsvakantie in eigen land, waarbij ze vanuit Amersfoort de steden Amsterdam, Papendrecht en Utrecht aan zal doen.

,,Ik ben erg benieuwd en heb er erg veel zin, omdat ik nog niet eerder in deze steden op fietsvakantie ben geweest. Een wandel- of fietsvakantie met ADE Actief door Europa, ik raad het iedereen aan!”

Douro Vallei

Terug naar Reisverhalen van vakantiegasten

Benieuwd naar de reizen van ADE? Van de Bodensee tot de Douro Vallei: onze vakantiegasten vertellen alles over hun belevenissen.

Bodensee boot Langenargen

Top 10 Bodensee Must Sees

Bekijk de tien verborgen geheimen van de schitterende Bodensee!

Lindau aan de Bodensee

Bodensee: Populaire fietsbestemming

Volgens Marquerita van der Helm van ADE Actief door Europa is de Bodensee een geliefde ‘fietsbestemming.’ ,,Het fietst gemakkelijk weg, ook is het langs de kades vlak. Zodra je het binnenland ingaat, wordt het landschap heuveliger en is de fietstocht pittiger.”