Fiets met mij mee langs de rivier de Rhône in Frankrijk

Met een lengte van 815 km, grotendeels langs de oevers van de Rhône, is de prachtige fietsroute ViaRhôna geschikt voor ieder niveau en staat zij garant voor een bijzondere fietservaring door schitterende landschappen. Met vergezichten op de Alpen, terrassen met wijngaarden, geurige olijfboomgaarden, Provençaalse landschappen, lieflijke uitzichten op meren, charmante dorpjes met oranje daken en glooiende lavendelvelden. De fietsroute ViaRhôna is de ideale tocht voor liefhebbers van natuur en buitenlucht en mensen die iets nieuws willen ontdekken. De tocht kan verdeeld worden in etappes voor een ontspannen tocht samen met familie of vrienden. Een mooie tocht voor liefhebbers van gastronomie, Franse wijnen, cultuur, erfgoed en natuur.

Om u te kunnen voorzien van het beste reisadvies, ben ik zelf op de pedalen gestapt en op ontdekking gegaan in de Auvergne-Rhône-Alpes.

Rhône uitzicht
Rhône uitrusten 2
Rhône wijngaard

Mijn reis starte in de derde stad van Franrijk, Lyon. Zelden heeft een stad mij zo kunnen verrassen. Wat heeft Lyon veel te bieden! Samen met een gids ben ik pad gegaan en zijn we de stad ingedoken. Het historische centrum staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en hier zijn prachtige gebouwen te bewonderen, zoals de Cathédrale de Saint-Jean. Na een korte bezichtinging in deze kerk zijn we door de stad gewandeld en hebben we verschillende 'traboules' bekeken. Deze verborgen doorgangen van de ene naar de ander straat zijn echt een verrassing! Achter elke deur schuilt weer een hele andere wereld. Van gezellige binnenhofjes, winkeltje, tot smalle, duistere straatjes. Bij een bezoekje aan Lyon mag u deze traboules niet overslaan.

Lyon, hoofdstad van de gastronomie

Lyon is hoodstad van de gastronomie. Tijdens een proeverij na de stadsrondleiding hebben wij genoten van de heerlijke streekspecialiteiten zoals droge worst, salami, 'rosette de Lyon' en een aantal zoete hapjes. Dit alles uiteraard onder het genot van een glaasje wijn. Voor het diner moet u in 'bouchon' zijn. Een simpel restaurantje waar u geniet van de echte traditionele keuken tegen een redelijke prijs. Wij hebben genoten van een proeverij van lokale specialiteiten in een sfeervolle bouchon.

Fietsen langs de Rhône

De volgende ochtend werden wij na een Frans ontbijtje naar Sablons gebracht, het startpunt van onze fietsroute van vandaag. Vanaf Sablons zijn we de Ardèche ingereden, langs terrasvormige wijngaarden en prachtige gorges. De ondersteuning van de e-bike hadden wij voor deze route niet nodig, langs de rivier zijn er goede en vlakke fietspaden. Via Sarras zijn we via Tournon-sur-Rhône de Drôme in gefietst. Wat een schitterende omgeving om te fietsen!
Een fietsvakantie in Frankrijk heeft als voordeel dat u kan genieten van de heerlijke Franse keuken. Na de lunch met uitzicht op de Rhône hebben we een bezoekje gebracht aan het wijnhuis en de wijngaarden van de beroemde 'Maison M. Chapoutier'. Uiteraard hebben we ook even een glaasje geproefd. We hebben de route vervolgd naar het chocolademuseum 'La cité du Chocolat Valrhona'. Een erg leuk en interactief museum. Hier ontdekt, proeft en leert u alles over het maken van chocolade. Het eindpunt van de fietstour was Valance in de Drôme, op route van de ViaRhôna.

Fietsen langs de I'sère

Vanochtend hebben we eerst een bezoekje gebracht aan de wekelijkse streekmarkt in Valance. Groente, fruit, vlees en vis, hier is alles verkrijgbaar. Vervolgens zijn met met de bus binnen ca. 30 minuten naar Saint-Nazaire-en-Royans gegaan. Hier hebben we het aquaduct bekeken en de Thaïs grot bezocht. In de middag zijn we van Saint-Nazaire-en-Royans naar Marandan gefietst, een fietsroute over de vallée de l'Isère V63. Deze route voert u door 3 departementen; de Drôme, de Isère en de Savoie over bijna 200 kilometer. Onderweg hebben wij van ontzettend veel moois genoten, prachtige natuur, steile bergen en fantastische uitzichten. De omgeving op deze route is erg afwisselend. Hier en daar wel een lichte stijging, waardoor de e-bike aan te raden is. Het bezoekje aan de biologische walnotenproducent was erg interessant en een leuke tussenstop. Wij hebben de route vervolgd naar Beauvoir-en-Royans richting het eindpunt in Pont-en-Royans.
Dankzij het heerlijke weer, de prachtige en uitdagende route en het gemak van de e-bike was vandaag weer puur genieten!

Bezoek aan 'Grotte de Choranche'

Vandaag is de laatste dag van onze kennismakingsreis om de ViaRhôna te ontdekken. Graag waren wij vanochtend weer op de pedalen gestapt, maar het weer liet ons in de steek. Na prachtige dagen met perfect fiets-weer, was het vandaag regenachtig. Een bezoek aan de Grotte de Chornache bood uitkomst. Dit is één van de mooiste grotten van Frankrijk. Hier bewondert u prachtige stalagmieten en stalactieten, ondergrondse meren en rivieren en kamers met een diameter van meer dan 30 meter en een hoogte van 15 meter. Een rondleiding in deze indrukwekkende grot is de moeite waard.

Al met al een fantastische en inspirerende reis. Per fiets een stad of omgeving ontdekken is toch wel één van de leukste manieren. U kunt snel en gemakkelijk verplaatsen, bent sportief en actief bezig, genietend van een prachtig landschap en elke dag op een andere plek.

Met een vriendelijke en sportieve groet,

Marieke de Boer - Fietsspecialist

Rhône fietsers

Fietsvakantie 8-daagse fietsvakantie ViaRhôna, van Geneve naar Lyon

ViaRhona fietsvakantie

Fietsvakantie 7-daagse fietsvakantie ViaRhôna, van Vienne naar Montélimar