Fietsvakanties in Litouwen

Verken Litouwen op de fiets!

Litouwen, het meest zuidelijke en misschien wel de minst bekende van de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen), is een vriendelijk en gastvrij land. Litouwen mag dan klein zijn, maar het is een pittige natie. Litouwen verraste de wereld toen de moedige protestkreten tegen het Sovjetbewind de katalysator werden die leidde tot het einde van de Sovjetbezetting van de Baltische staten.

Litouwen is een actieve vakantiebestemming in opkomst en daarom, stap op de fiets en ontdek Litouwen met ADE Actief door Europa

Litouwen Vilnius presidentieel huis
Litouwen Trakai Kasteel
Litouwen Koerse Schoorwal
Bekijk alle fotos (4 )

Fietsen in Litouwen!

Litouwen is het geografische centrum van Europa, aldus erkent door het Nationaal Geografisch Instituut van Frankrijk. Het is dus gemakkelijk te bereiken vanaf vrijwel elke plek ter wereld. Eenmaal gearriveerd zult u snel ontdekken dat Litouwen een van de onontdekte pareltjes van Noord-Europa is. Ervaar het rijke landschap, de ongerepte natuur, relatief vlak landschap, korte afstanden en talrijke mogelijkheden voor actief bezig zijn. Niet minder belangrijk is dat sommige van de fietsroutes deel uitmaken van de EuroVelo 10- en EuroVelo 13-netwerken, die het Europese continent met elkaar verbinden

De steden

De belangrijkste steden van Litouwen zijn Vilnius, Kaunas en Klaipèda. Vilnius is de prachtige hoofdstad. De skyline van deze stad is bezaaid met kerktorens. Geplaveide straatjes leiden naar kleine binnenplaatsen waar prachtige gebouwen staan. Gewoon ronddwalen, genieten van de bezienswaardigheden en geluiden, is een waar genot. Vele gebouwen zijn zorgvuldig gerenoveerd, maar sommige blijven zoals ze al honderd jaar zijn geweest, geduldig wachtend om in hun oude glorie te worden hersteld, als muren maar konden praten.... Waar de rivieren Neris en Nemunas samen stromen ligt Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Vooral de oude stad herbergt vele mooie historische gebouwen en is van grote architectonische en archeologische waarde. Het Kasteel van Kaunus is de oudste van Litouwen. Flaneer over de laisves alejais, de laan die het oude en nieuwe centrum verbindt met vele winkels en restaurants. Klaipèda oftewel Memel is de derde stad van Litouwen en vooral belangrijk vanwege de haven aan de Baltische Zee. De stad wordt doorsneden door de rivier Dane en op de linkeroever vindt u de oude stad en op de rechter het moderne stadcentrum.

De natuur

Litouwen heeft vele nationale parken. Een van de mooiste is wel de Koerse Schoorwal, een lange, smalle landtong aan de Oostzee met baaien, kapen en bijzondere duingebieden. De Koerse Schoorwal is vermeld op de UNESCO lijst van cultureel erfgoed. In het hoogland van Litouwen ligt het Aukstaitija Nationaal Park. Talrijke meren, riviertjes, beken en dennenbossen vormen een prachtige leefgebied voor vele dieren en vogels. Het grootste Nationale Park ligt in het zuidoosten, Dzukija Nationaal Park met meren, dennenbossen en hoogveen en een geliefde bestemming voor fietsers en wandelaars.

Het klimaat en perfecte reistijd

Door de ligging van Litouwen is er een combinatie van een land- en zeeklimaat. In het binnenland kan het ’s zomers erg heet zijn en ’s winters erg koud. De dagen in de zomer zijn erg lang. De beste reistijd is van mei t/m september.

Litouwen heeft een prachtig landschap, mooie kleurrijke houten huizen, meren en rivieren die perfect zijn om te kanoën, evenals een prachtige kustlijn met kilometerslange witte zandstranden. Doordat het land relatief vlak is, is het prima geschikt voor een fietsvakantie.

Hoog tijd dus om Litouwen per fiets te ontdekken tijdens een fietsvakantie bij ADE Actief door Europa.