Fiets met mij mee door de Bourgogne - Franche Comté

‘l’Echappée Bleue, Moselle - Saône à vélo’ ook wel bekend als de Véloroute V50 loopt vanaf de grens met Luxemburg tot Lyon en volgt de vallei van de Moezel, het Canal des Vosges en de vallei van de Saône.

In totaal beslaat de V50 ca. 800 km. Ca. 320 km hiervan loopt door de Bourgogne - Franche-Comté over vlakke en gemakkelijke jaagpaden en direct langs de waterwegen. Een ideale fietsroute derhalve voor relaxed fietsen geschikt voor de beginner, families met kinderen maar ook voor de meer ervaren fietser. De V50 is verbonden met de Europese fietsroutes zoals de EuroVelo 6 en vanaf Lyon met de Via Rhôna.

Een van onze fietsspecialisten stapte op de pedalen en verkende diverse trajecten van de l ‘Echappée Bleue.

Bourgogne fiets bij Le Canal sous La Colline
Vogezen fietsen La Planche des Belles Filles
Tournus in de Bourgogne

La Planche des Belles Filles
Na een comfortabele reis met de Thalys en de TGV naar Belfort/Montbéliard volgde direct de transfer naar Plancher les Mimes in de Vogezen.
Het begin van de ontdekkingsreis langs de V50 en meteen een enorme uitdaging. Onze start is in bij het gemeentehuis van Plancher les Mines. Hier nemen we onze e-bike in ontvangst. De beklimming van de Planche des Belles Filles is ca. 5,7 km lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4% een hoogteverschil van 481 meter. Het venijn zit ‘m echter in de staart. De laatste 400 meter heeft een stijgingspercentage van ca. 24% daarvan is ook nog een gedeelte ongeplaveid. La Planche des Belles Filles was in 2019 het eindpunt van de 6e etappe van de Tour de France. Vol goede moed gingen we op weg. Maar langzamerhand krijgen we steeds meer bewondering voor de renners van de Tour de France. De weg kronkelt omhoog en is bezaait met de grote namen uit de Tour. Het tempo ligt laag maar gestaag fietsen we door om uiteindelijk de top te bereiken. Wat een overwinning!
Als beloning worden we ontvangen door de lokale organisatie van dit gebied dat in de winter ook bekend staat als skigebied. Zij laten ons de lokale lekkernijen proeven.

Ray-sur-Saone – Lac de Vaivre (bij Vesoul)
Ons vertrekpunt is vandaag bij het 18e-eeuwse kasteel van Ray-sur-Saone. Het kasteel ligt prachtig op een heuvel en biedt een heerlijk uitzicht op de Saone en het omliggende glooiende landschap. Na een korte afdaling rijden we direct langs de Saone over de V50. Het is heerlijk fietsweer en de route is prima aangegeven met duidelijke bewegwijzering. We verbazen ons over de vele vaarbewijs-vrije boten die de Saone bevaren en stoppen bij een sluis om te kijken hoe een van deze boten de sluis neemt. Via Rupt-sur-Saone leidt de route ons naar Tunnel Canal Saint-Albin. Deze tunnel is in 1880 voltooid en was bedoeld om enkele moeilijk bevaarbare gedeeltes van de Saone te omzeilen. De tunnel is ca. 681 meter lang en ca. 6,5 meter breed. Tegenwoordig is de tunnel nog steeds begaanbaar voor de pleziervaart. We fietsen nog een stukje verder naar Scey-sur-Saone. In Scey-sur-Saone kunnen we heerlijk op een terras genieten van de zon en een prima lunch. Gesterkt fietsen we verder over de Trace du Courlis. Dit fietstraject verbindt het dal van de Saone met Vesoul. In de buurt van Vaivre volgen we de velorail om uiteindelijk bij het meer van Vaivre uit te komen.

Luxeuil-les-Bains
Een prachtig stadje in de Bourgogne -Franche Comté dat bekend staat om haar warmwaterbronnen. De thermen werden al bezocht door de Kelten en de Romeinen. Mede hierdoor heeft de stad vele architectonische pareltjes zoals het kuuroord uit de 17e eeuw, stadspaleizen uit de 15e en 16e eeuw en niet te vergeten de Saint-Pierre basiliek. Deze voormalige abdijkerk uit de middeleeuwen heeft een prachtige orgelkast uit 1617. Onze lokale gids vertelt vol enthousiasme over haar stad en de bezienswaardigheden.

Verdun-sur-le-Doubs – Tournus
We bevinden ons nu in Zuid-Bourgogne, daar waar de Saone en de Doubs samenkomen. Verdun-sur-le-Doubs staat bekend om haar heerlijke Bourgondische wijnen en haar historische erfgoed als strijdtoneel tussen Bourgogne en Frankrijk. Ondanks dat het weer vandaag iets minder is, stappen we weer op de pedalen en vervolgen onze fietsroute over de V50 richting het zuiden. Al snel bereiken we in Guinguette l’eau à la Bouche waar we genieten van een heerlijke lunch. Eenmaal aangekomen in Tournus brengen we een bezoek aan het fietsmuseum. Dit Musée de Velo herbergt een collectie van meer dan 200 fietsen, van heel oud tot modern. Voor het museum is een klein pleintje en hier kun je zelf diverse bijzondere fietsen uitproberen zoals een “wipfiets” en een fiets met een enorm voorwiel. We moeten dat natuurlijk uitproberen tot grote hilariteit van de omstanders.
Vanuit Tournus fietsen we nog een stukje langs de Saone om vervolgens via een alternatieve route dwars door de wijngaarden terug te keren naar Tournus. De wijn die afkomstig is van deze wijngaarden kunnen we ’s avonds tijdens het diner proeven.

Nadat we nog een bezoek aan de abdij Saint Philibert, een van de belangrijkste kloosters van Frankrijk, gebracht hebben en een korte wandeling door het stadscentrum eindigt onze fietstour langs de V50. We hebben genoten van de natuur, de idyllische stadjes en historische bezienswaardigheden die we onderweg zijn tegen gekomen.
De route gaat grotendeels over autovrije en geasfalteerde fietspaden en heeft slechts kleine stijgingen. Deze fietsroute is letterlijk voor iedereen geschikt en wij kunnen deze dan ook van harte aanbevelen.

Fietsers Zuid-Bourgogne

Fietsen in de Bourgogne!

Bekijk de 8-daagse fietsvakantie Zuid-Bourgogne

Franche-Comté Frankrijk

Fietsen in de Franche Comté

Bekijk de 8-daagse fietsvakantie door Franche-Comté