6-daagse fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Noord-Holland, Nederland

  • Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Slot Loevenstein
  • Stelling van Amsterdam
  • Forten en kastelen
  • Dagetappes rond 55 km
Muiderslot
Terrasjes Utrecht
Fort Ossenmarkt
Rivier de Gein
Utrecht Panorama
Fort Rhijnauwen
Bekijk alle fotos (9 )

Fietsen langs de Waterlinie

Tijdens deze fietsvakantie fietst u langs het unieke en typisch Nederlandse verdediginssysteem: de Hollandse Waterlinie. Grote gebieden konden onder water gezet worden om de vijand op afstand te houden. Forten en water zijn de hoofdingrediënten van deze fietsvakantie. Een stuk geschiedenis dat zeer belangrijk was in vervlogen tijden. Laat u meevoeren in de historie van ons land.

Niveau van de fietstour
Niveau 1: een lichte fietsvakantie die vrijwel vlak verloopt met af en toe een korte, pittige stijging of daling. Het hoogteverschil is maximaal 100 meter. De dagetappes zijn meestal niet meer dan 55 km per dag.

Dag 1: Individuele aankomst in Weesp of Muiderberg

U arriveert in Weesp of Muiderberg voor uw eerste overnachting.

Dag 2: Weesp of Muiderberg - Fietstour door de omgeving

Afstand ca. 55 km

Vanuit uw hotel maakt u een fietstour door de omgeving. U volgt de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. U passeert het dorp Abcoude en fietst langs de Gein en de Waver. De omgeving wordt gekenmerkt door laagveen met weidse plassen, slootjes en rietlanden. De tour gaat via Fort Botshol door de Vinkeveensche Plassen en Fort Nigtevecht naar het Muiderslot. Het Muiderslot is de oudste waterburcht van Nederland en sluitstuk van meerdere waterlinies.

Dag 3: Muiderslot of Weesp - Utrecht

Afstand ca. 56 km

De route voert u langs het Naardermeer naar Naarden. Een fietspad tussen de Ankeveense Plassen en de Spiegelplas brengt u naar de Vecht. U volgt de Vecht waarbij u diverse forten, ridderhofsteden en buitenplaatsen tegen komt. U bereikt Utrecht via Loenen aan de Vecht, Breukelen en Maarssen.

Dag 4: Utrecht - Wijk bij Duurstede

Afstand ca. 55 km

Het grootste fort van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie is Fort Rhijnauwen. Het fort ligt net buiten Utrecht aan de Kromme Rijn. Het icoon van de Waterlinie ligt niet veel verder, Fort bij Vechten. Dit fort ligt op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier is ook het Waterliniemuseum dat u zeker moet bezoeken. Daarna fietst u verder door het "Verdronken Bos" naar de Lek. U volgt de rivier tot aan Wijk bij Duurstede.

Dag 5: Wijk bij Duurstede - Gorinchem

Afstand ca. 51 km

De route langs de Lek brengt u naar het mooie stadje Culemborg en fort Everdingen. Dan gaat het zuidwaarts naar Leerdam, bekend om het gelijknamige glaswerk. U fietst langs de Linge naar Fort Vuren aan de Waal. Recht tegenover het fort ligt Slot Loevestijn aan de andere kant van de rivier. U heeft de keuze om te overnachten in Fort Vuren, Slot Loevestein, Fort Bakkerskil of in Gorinchem.

Dag 6: Gorinchem - Fietstour omgeving - einde fietsvakantie

Afstand ca. 55 km

Deze laatste dag fietst u ten noorden en zuiden van de Merwede. Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein vormden ooit een onmeembare vestingdriehoek in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na deze fietstour is uw fietsvakantie ten einde.

Meer weten over de 6-daagse fietsvakantie Hollandse Waterlinie?