6-daagse fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Noord-Holland, Nederland

  • Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Slot Loevenstein
  • Stelling van Amsterdam
  • Forten en kastelen
  • Dagetappes rond 55 km
Muiderslot
Terrasjes Utrecht
Fort Ossenmarkt
Rivier de Gein
Utrecht Panorama
Fort Rhijnauwen
Bekijk alle fotos (10 )

Fietsen langs de Waterlinie

Tijdens deze fietsvakantie fietst u langs het unieke en typisch Nederlandse verdediginssysteem: de Hollandse Waterlinie. Grote gebieden konden onder water gezet worden om de vijand op afstand te houden. Forten en water zijn de hoofdingrediënten van deze fietsvakantie. Een stuk geschiedenis dat zeer belangrijk was in vervlogen tijden. Laat u meevoeren in de historie van ons land.

Niveau van de fietstour
Niveau 1: een lichte fietsvakantie die vrijwel vlak verloopt met af en toe een korte, pittige stijging of daling. Het hoogteverschil is maximaal 100 meter. De dagetappes zijn meestal niet meer dan 55 km per dag.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Weesp of Muiderberg (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km

U arriveert in Weesp of Muiderberg voor uw eerste overnachting. Als u op tijd arriveert, heeft u de mogelijkheid een korte fietstour in de omgeving te maken (ca. 16 km). U volgt de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Muiderslot is de oudste waterburcht van Nederland en sluitstuk van meerdere waterlinies.

Dag 2: Weesp of Muiderberg - Utrecht (ca. 59 km)
Afstand ca. 59 km

De route voert u langs het Naardermeer naar Naarden. Een fietspad tussen de Ankeveense Plassen en de Spiegelplas brengt u naar de Vecht. U volgt de Vecht waarbij u diverse forten, ridderhofsteden en buitenplaatsen tegen komt. U bereikt Utrecht via Loenen aan de Vecht, Breukelen en Maarssen.

Dag 3: Utrecht - Wijk bij Duurstede (ca. 56 km)
Afstand ca. 56 km

Het grootste fort van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie is Fort Rhijnauwen. Het fort ligt net buiten Utrecht aan de Kromme Rijn. Het icoon van de Waterlinie ligt niet veel verder, Fort bij Vechten. Dit fort ligt op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier is ook het Waterliniemuseum dat u zeker moet bezoeken. Daarna fietst u verder door het "Verdronken Bos" naar de Lek. U volgt de rivier tot aan Wijk bij Duurstede.

Dag 4: Wijk bij Duurstede - Gorinchem (ca. 51 km)
Afstand ca. 51 km

De route langs de Lek brengt u naar het mooie stadje Culemborg en fort Everdingen. Dan gaat het zuidwaarts naar Leerdam, bekend om het gelijknamige glaswerk. U fietst langs de Linge naar Fort Vuren aan de Waal. Recht tegenover het fort ligt Slot Loevestijn aan de andere kant van de rivier. U heeft de keuze om te overnachten in Fort Vuren, Slot Loevestein, Fort Bakkerskil of in Gorinchem.

Dag 5: Gorinchem - Nieuwkoop/Noorden (ca. 61 km)
Afstand ca. 61 km

U fietst noordwaarts door het open landschap van het Groene Hart. Per voetveer steekt u de Lek over en fietst naar de vestingstad Woerden. Deze stad was eeuwenlang het hoofdkwartier van de Oud Hollandse Waterlinie. Door de Nieuwkoopse Plassen gaat het dan richting Nieuwkoop.

Dag 6: Nieuwkoop/Noorden - Weesp - einde fietsvakantie (ca. 54 km)
Afstand ca. 54 km

Deze laatste dag fietst u via de Vinkeveense Plassen en de Stelling van Amsterdam naar Weesp. De Stelling van Amsterdam is de verdedingslinie die aangelegd is tussen 1843 en 1914 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na deze fietstour is uw fietsvakantie ten einde.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 6-daagse fietsvakantie Hollandse Waterlinie?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 6-daagse fietsvakantie Hollandse Waterlinie.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 7.3
Locatie/gebied: 8.3
Hotels: 7.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.3
Route: 7.7
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 7.7
Reisbescheiden: 6.5
8.0
alles goed behalve de bagage de laatste dag 17.30 uur nog niet aanwezig
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2022
Mooie route, hotels op goede afstand en tijd om musea en plaatsen te bezoeken. er word rekening gehouden met wensen zoals een hotel overnachting laten vervallen en de prijs word hierop aangepast
5.0
Wij vonden het erg lastig dat de benummering in de routes diverse malen niet klopten
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2022
De routes waren mooi. De hotels goed, behalve dat er in sommige hotels geen airco was ( in deze hete juli-dagen).
9.0
Goed verzorgde fietsrondreis
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2021
OP de route naar Gorinchem was het niet meer mogelijk via slot Loevestein te fietsen. Pontje vaart alleen vanuit Gorinchem. Hotel la bon Apart was niet bijzonder. Hele kleine kamer en weinig licht in donkere badkamer. De andere hotels waren prima!
Lees meer