7-daagse fietsvakantie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Noord-Holland, Nederland

  • Forten, kastelen en vestingsteden
  • Rivieren, kanalen, sluizen en dijken
  • UNESCO Werelderfgoed en Rijksmonument
  • Biesbosch en Betuwe
  • Te verlengen met de Oude Hollandse Waterlinie
Muiderslot
Amsterdam vaar
fietsen in nederland
Utrecht Panorama
Slot Loevenstein
Gorinchem
Bekijk alle fotos (9 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Abcoude/Weesp

Op eigen gelegenheid reist u naar Abcoude, slechts 20 minuten per trein vanaf Amsterdam CS. Dit biedt u de mogelijkheid even Amsterdam te bezoeken. Bijzonder is ook het fort bij Abcoude. Dus volop mogelijkheden om deze eerste dag van uw fietsvakantie invulling te geven.

Dag 2: Abcoude/Weesp - Oud Loosdrecht (ca. 57 km)
Afstand ca. 57 km

U start uw fietstocht langs de rivier het Gein. Ontdek het leven van de edelen van weleer met een bezoek aan het Muiderslot. Dit middeleeuwse kasteel met slotgracht, wallen en bolwerken vormde een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voordat u bij het Muiderslot arriveert komt u langs Fort Nigtevecht. Vanuit het Muiderslot fietst u naar Vesting Naarden. Dit historische stadje is gebouwd in de 17e eeuw. Vooral het Nederlands Vestingmuseum is een aanrader. Vervolg uw route dan langs de rivier de Vecht en de Loosdrechtse Plassen naar uw overnachtingshotel.

Dag 3: Oud Loosdrecht - Utrecht/Bunnik (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km

U vervolgt uw fietstocht langs de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht met maar liefst 144 rijksmonumenten. De route leidt u dan weer langs de Vecht naar Breukelen. Na Breukelen passeert u Fort Aan de Klop. Even afstappen voor een kleine pauze op het terras bij het Wachthuis is een aanrader. Door het waterrijke plassengebied van de Vecht en via Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek bereikt u uw eindbestemming van vandaag: Domstad Utrecht. Utrecht is de op 4 na grootste stad van Nederland en herbergt na Maastricht en Amsterdam de meeste rijksmonumenten. Dus een verkenningstocht door deze stad is zeker aan te bevelen.

Dag 4: Utrecht/Bunnik - Wijk bij Duurstede (ca. 54 km)
Afstand ca. 54 km

U verlaat Utrecht en fietst langs Fort Rijnauwen naar Fort Vechten in Bunnik. Bezoek hier het Waterliniemuseum en maak met een virtual reality-bril een parachutesprong boven de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verder gaat het naar de Plofsluis. Deze sluis kon tot ontploffing worden gebracht om het kanaal af te dammen. Vandaar ook de naam Plofsluis. Maar er staan nog meer sluizen op het programma. Bij Vreeswijk vindt u de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en de Koninginnensluis. De route brengt u dan naar het Eiland van Schalkwijk met het Fort Werk aan de Korte Uitweg, de Gedekte Gemeenschapsweg, het imposante Fort Honswijk en de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. Uw einddoel van vandaag is Wijk bij Duurstede, een kleine stad met een grote geschiedenis. In de Middeleeuwen bekend als Dorestad speelde het een grote rol in de Nieuwe Hollandse waterlinie doordat met behulp van de rivier de Kromme Rijn en de grote sluis in Wijk bij Duurstede het gebied rond de stad Utrecht onder water kon worden gezet.

Dag 5: Wijk bij Duurstede - Asperen (ca. 54 km)
Afstand ca. 54 km

Water speelt ook vandaag een hoofdrol in uw fietstocht. U fietst door het rivierenlandschap van de Lek naar het historische Culemborg. Onderweg passeert u Werk aan het Spoel. Dan gaat het langs Fort Everdingen, de thuishaven van bierbrouwerij Duits&Lauret, via de Diefdijklinie met diverse bunkers naar Fort Asperen aan de rivier de Linge. De route voert u dan door de Betuwe en langs de oevers van de Linge. Interessante plekken onderweg zijn Acquoy met zijn scheve toren, Beesd met de molen de Vrijheid en Heerlijkheid Mariënwaerdt, het Uilen- en dierpark De Paay en het Geofort. Wilt u de route iets inkorten, dan kunt u op diverse plekken de Linge oversteken om zo de route tot ca. 33 of 43 km te beperken. De dag eindigt in Asperen, dichtbij Leerdam. Leerdam staat sinds 1765 bekend als dé glasstad van Nederland. Hier vindt u dan ook het Nationaal Glasmuseum. Maar vergeet ook niet de heerlijke Leerdammer kaas te proeven.

Dag 6: Asperen - Gorinchem (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

U verlaat Asperen en fietst naar de rivier de Waal. U steekt de rivier tweemaal per pont over. Midden in de natuur en aan de rivier ligt het Slot Loevenstijn. De historie van het slot is groots als middeleeuws tolkasteel, vesting en gevangenis. U passeert Fort Altena en bereikt via het vestingstadje Woudrichem de vestingstad Gorinchem. Volgens velen is dit een van de mooist bewaard gebleven vestingen van Nederland. De oude stadswallen, imposante kanonnen en molens en het gezellige stadcentrum met de terrasjes op de oude markt geven Gorinchem een bijzondere sfeer. Wilt u nog meer kilometers maken? Fiets dan door naar Fort Bakkerskil en langs het riviertje De Steur aan de rand van de Biesbosch naar Fort Steurgat, aan het zuidwestelijke einde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Volgt u deze route dan is de dagafstand ca. 74 km.

Dag 7: Gorinchem - thuisreis of....

Uw fietsvakantie is ten einde. Na het ontbijt keert u terug naar huis. Maar u kunt ook de route verlengen naar een 9-daagse variant (zie hierboven). U kunt dan in 2 dagen terug fietsen naar uw startpunt in Abcoude. Onderweg fietst u door een gedeelte van de Oude Hollandse Waterlinie, langs de Lek, de Vilst en de Hollandsche IJssel naar Woerden. En de volgende etappe brengt u dan van Woerden naar uw starthotel in Abcoude.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Nieuwe Hollandse Waterlinie?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 9.3
Locatie/gebied: 9.3
Hotels: 8.7
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 9.3
Route: 9.7
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 9.3
Reisbescheiden: 9.7
10
Fantastic bike trip.
Met vrienden
Op vakantie in Mei 2024
Best vacation ever! Biking through the Dutch country site, hair blowing in the wind, lambs bleeding, wild Dutch irises along the streams, passing beautiful villages, no sound but what nature offers. Interesting historic sights along the way, as well as nice cafes with the best apple pie with whipped cream. We all loved it.
9.0
Zeer 'duidelijke' en prettige vakantie
Met vrienden
Op vakantie in Augustus 2023
De fietsroutes waren erg duidelijk, de uitleg (ook van te voren) was erg duidelijk, de materialen waren erg duidelijk, kortom veel was duidelijk. Wat we klein beetje jammer vonden was dat de tochten eigenlijk niet goed rekening houden met niet-elektrisch fietsen. Sommige afstanden zijn lang of je moet ze eigenhandig inkorten (wat dan weer niet heel duidelijk is omschreven). Wat ons betreft had het per dag iets korter gemogen zodat er meer tijd en ruimte is om dingen te bezoeken of goed te bekijken wanneer je niet-elektrisch fietst. 45-50km per dag is mooi voor de niet-elektrisch fietser. Ook zou een half pension mogelijkheid fijn zijn geweest, we waren nu ook tijd kwijt aan eerst een eetgelegenheid zoeken en dan nog naar het hotel (dus geen één dag voor 17u gelukt). Wat verder -per uitzondering- niet duidelijk was van te voren: Hoe kom je weer bij je auto wanneer je met de auto naar het eerste hotel bent gegaan? Je zit dan met een bagageprobleem als je de trein pakt naar het eerste hotel. Daarnaast een kleine tegenstrijdigheid: Wanneer je met de fiets naar het eerste hotel komt (bijv. met de trein) dan is het lastig om één stuks bagage mee te nemen, meestal heb je dan meerdere fietstassen nl. (4 á 5). Geen idee hoe anderen dat doen of gedaan hebben maar tips en trucs in die richting waren welkom geweest. En/of dat er wellicht leuke 'verzameltassen' met een logo er op ter beschikking zijn bij het eerste hotel of zoiets. We hebben het opgelost door één iemand van het gezelschap met de trein naar het eerste hotel te sturen om daar de auto op te halen. Dit kost veel tijd en je zit maar een beetje te wachten tot diegene terug is... Verder echt interessante en prima reis!!!! Groet, Katinka
9.0
Actieve, ontspannende en informatieve fietsvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2023
Goed georganiseerd, leuke en verhelderende dereisbeschrijving per dag. Jammer van het beroerde en natte weer (3 dagen).
Lees meer