4-daagse winterwandelvakantie Drents-Friese Wold

Drenthe, Nederland

  • Standplaats wandelvakantie
  • Wandelen in Drenthe en Friesland
  • Verken de zandverstuivingen van Aekingerzand
  • Geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid
Wandelen herfst
Landschap in Drenthe
Drenthe winter
Drenthe herfst
heide drenthe
Drenthe herfst
Bekijk alle fotos (6 )

Wandelen door het prachtige Drents-Friese Wold

Tijdens deze heerlijk ontspannen wandelvakantie ontdekt u vanuit Zorgvlied het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit natuurgebied is de natuur zeer gevarieerd en bestaat het uit bossen, veengebieden, heidevelden en zandverstuivingen.

In de winterperiode overwinteren in dit natuurgebied volgels als de Grauwe Kiekendief en de Klapekster. Daarnaast is het een woongebied van kleine Rietganzen. Tijdens deze vakantie komt u ook in aanraking met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid die in Zorgvlied een landbouwschool had opgericht.

Niveau van deze tour:
U kunt zelf de zwaarte van de dagen te bepalen, omdat u iedere dag de keuze heeft tussen verschillende routes van minimaal 16 km en maximaal 23 km.

Dag 1: Aankomst in Zorgvlied

Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar Zorgvlied, gelegen aan de rand van het Drents-Friese Wold. De plaats Zorgvlied dankt haar naam aan de landbouwschool van de Maatschappij van Weldadigheid die hier is opgericht. Vanavond is er een diner voor u in uw hotel in Zorgvlied.

Dag 2: Omgeving Zorgvlied

Afstand ca. 18 km

Vanuit het hotel kunt u naar Friesland wandelen en over de uitgestrekte zandverstuivingen van het Aekingerzand wandelen. Onderweg kunt u ook schapen tegen komen die grazen op de heidevelden van het gebied. Ook komt u nog langs het Canadameer of het Aekingermeer voordat u terug wandelt naar Zorgvlied.

Dag 3: Omgeving Zorgvlied

Afstand ca. 20 km

Vandaag staan de landerijen van Boschoord op het programma. Dit is een bijzonder landgoed in het zuiden van het Drents-Friese Wold. Het landgoed was ook onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid en was ooit bedoeld als landbouwkolonie. Na het onvruchtbaar blijken van de grond is men overgegaan tot het planten van bomen. Onderweg kunt u nog wel koloniehuisjes en een kolonieschool tegenkomen, net als de vele eikenlanen. Ook wandelt u vandaag over het heidereservaat Doldersummerveld.

Dag 4: Omgeving Zorgvlied en vertrek naar huis

Afstand ca. 19 km

Na het ontbijt begint u aan de wandeling richting buurtschap Wateren en waarna u wandlt richting de Huenderhoeve. Onderweg komt u nog langs het onderduikershol de Wigwam, van hieruit werden tijdens de Tweede Wereldoorlog wrden hier door de verzetgroep allerlei illegale activiteiten uitgevoerd. Bij de Huenderhoeve aangekomen kunt u informatie krijgen voer het heidebeheer en de voormalige schaapskooi. Na terugkomst in Zorgvlied is er een einde gekomen aan uw wandelvakantie en vertrekt u op eigen gelegenheid weer naar huis.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 4-daagse winterwandelvakantie Drents-Friese Wold?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.