8-daagse wandelvakantie Dales Way

Yorkshire, Groot-Brittannië

  • Wandel over het geliefde Dales lange afstandswandelpad
  • Van Yorkshire Dales National Park naar het Lake District
  • Weides met schapen omzoomd door stapelmuurtjes , kronkelende rivieren, pittoreske dorpjes
  • Veel historie o.a. Bolton Abbey, Barden Castle, Hubberholme Church, Sedbergh School en viaducten
  • Wandeletappes van ca. 16 tot 27 km
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Bekijk alle fotos (14 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Ilkley

U reist op eigen gelegenheid naar Ilkley. Indien u tijdig arriveert is het de moeite waard een wandeling van ca. 2,5 uur te maken naar Cow, Calf Rocks en Ilkley Moor. Hier vind u de 'White Well' , een kleine Victoriaanse Spa, niet veel groter dan een luxe bad, populair in de tijd dat mensen met longontsteking aangemoedigd werden om te baden in ijskoud water. Als de vlag wappert, is er ook een kleine theewinkel open. Als u zich liever ontspant, neem dan een kijkje in het mooie centrum van Ilkley met zijn scala aan authentieke lokale familiewinkels en cafés. Bent u een zoetekauw? Dan mag u het filiaal van Betty's Tea Rooms niet overslaan met haar heerlijke taarten en een verscheidenheid aan theesoorten. Ook biedt Ilkley een klein historisch museum met daarnaast de Allerheiligenkerk, gebouwd op de plaats van een Romeins fort, die enkele Angelsaksische kruisen uit de 9e eeuw bevat.

Dag 2: Ilkley - Burnsall (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 200 m

De eerste dag van uw wandelvakantie gaat langs de Lower Wharfedale en Bolton Abbey. Een mooie wandeling langs de oever van de Rivier de Wharfe. U loopt langs de goed bewaarde restanten van Bolton Abbey een populaire plek onder wandelaars. U steekt dan over de Wharfe via de brug of via een lange opeenvolging van stapstenen. De route gaat verder door het landgoed van de hertog van Devonshire en het prachtige Strid Woods, met een kleine kloof: The Strid. Hier versmalt de rivier de Wharfe waardoor het water door de jaren heen een kleine kloof heeft gesneden in de rotsen. Langs het bouwwerk van Barden Bridge gaat richting Brunsall, waar u overnacht. Het landschap wordt nu meer open. Voor een stop is het een aanrader een kleine omweg te maken van ca. 1,5 km naar Appletreewick. Dit dorpje biedt architectonisch interessante huizen en een gezellige pub. Let op de ‘weer-steen’, die u het weer kan voorspellen onder elke weersomstandigheid! Ook zijn er zijn daar interessante kerken te bezoeken waaronder St. Wilfrid's uit de jaren 1400.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 3: Burnsall - Hubberholme (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 270 m

Uw wandeletappe van vandaag is een hoog- en laaglandtraject. U volgt eerst de Wharfe en loopt langs het mooie plaatsje Linton naar de marktstad Grassington, met zijn geplaveide straatjes en theewinkels. De wandelroute verlaat dan de rivier en leidt u verder door de groene hooglandvelden omzoomd door stenen stapelmuurtjes naar de Conistone Pie, een kalkstenen heuvelformatie die eruitziet als een taart! Er zijn geweldige uitzichten over grillige rotsformaties, dalen en kalkstenen plateau’s. Uw wandeling gaat heuvelafwaarts en dan maakt u opnieuw kennis met de rivier als u het oude loodmijndorp Kettlewell bereikt met drie mooi uitziende pubs. Dit dorp was het decor voor de film 'Calendar Girls' die in 2003 is gefilmd. Vervolgens wandelt u weer langs de rivier en baant u zich een weg door de schapenvelden naar het kleine dorpje Buckden. Wellicht wilt u daar even uitrusten met een drankje op de green van de golfbaan voordat u de laatste mijl loopt naar het dorp Hubberhome, gelegen aan de rivier. In de meeste gevallen is dit uw overnachtingsplaats. Indien hier geen plaats is. zult u een kleine omweg maken naar het volgende dorp voor uw overnachting.
Wandeltijd ca. 6 à 7 uur.

Dag 4: Hubberholme - Cowgill (ca. 25 km)
Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 410 m

Geniet van een stevig ontbijt, want u heeft een goede basis nodig aangezien vandaag de meest uitdagende wandeling van uw vakantie is. Allereerst volgt u de Wharfe in de richting van zijn bovenloop. Hier kunt u het water dat van kalksteenterrassen en kleine watervallen stroomt bewonderen en passeert u Hubberholme met zijn aantrekkelijke kerk en beekjes. Bij Yockenthwaite kunt u proberen de kleine steencirkel te vinden. Verderop bij Beckermonds bent u bij de bron van de Wharfe die ontspringt vanuit twee kleine beekjes. Vanaf hier gaat de wandeltocht omhoog uit het Wharfedale door het boerenland (drassig?!) naar Cam Fell. Een steile klim vanaf Camhouses, de laatste boerderij in de Dale, via een breed pad naar het hoogste punt van de wandeling (ca. 521m). Hopelijk laat het weer toe dat u van een schitterend uitzicht kunt genieten op de drie toppen van Yorkshire; Penyghent, Whernside en Ingelborough. Vervolgens daalt u af langs een oude Romeinse weg die het Pennine Way Footpath doorsnijdt en u naar Dentdale leidt. Loop verder naar beneden richting Ribblehead. U doorkruist, licht stijgend, een heidegebied en steekt over naar Denthead. Daar wordt u geconfronteerd met het prachtige viaduct op de Settle to Carlisle Railway, dat bijna een natuurlijk onderdeel van de omgeving lijkt te zijn. Na nog één mijl steile afdaling langs de mooie rivier de Dee, komt u op uw authentieke overnachtingsplaats in een 17-e eeuwse charmante monumentale herberg met veel oorspronkelijke elementen (open haarden, eiken balken) in het dorpje Cowgill. Een rustige mooie plek met slechts af en toe een passerende auto, waar u gewekt wordt door het geluid van uilen, schapen en de sprankelende, klaterende rivier.
Wandeltijd ca. 6 à 7 uur.

Dag 5: Cowgill - Sedbergh (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 280 m

Een aantrekkelijke dag voor het oversteken van valleien en rivieren door Dentdale naar Sedbergh, aan de voet van de steile Howgill Fells. De rivier de Dee wordt gaandeweg breder en 'vloeiender'. Na ca. 4 mijl is het de moeite waard het dorp Dent, gelegen aan de andere kant van de rivier, te bezoeken. Het is gebouwd van grijze kalksteen, heeft geplaveide straten en goed beschermde traditioneel onderhouden gebouwen. Dent was de geboorteplaats van Adam Sedgwick (1785), een belangrijke professor in de geologie die later veel invloed had op Charles Darwin. Er zijn een paar theewinkels en de George and Dragon-pub serveert bier gemaakt door de Dent Brewery die op slechts een paar kilometer afstand ligt. De Sint-Andrieskerk in Dent heeft een prachtig interieur. Na uw bezoek volgt u de rivier verder en loopt u over een kleine bergkam waarna u afdaalt naar Garsdale. Hier steekt u de rivier de Rawthey over en loopt het wandelpad steil omhoog naar het stadje Sedbergh aan de voet van de wilde golven van de Howgill Fells. Sedbergh is beroemd om zijn historische privé kostschool uit 1525 en heeft, net als Ilkey, een aantal authentieke door familie gerunde winkels. Er zijn in dit stadje een overweldigend aantal boekhandels waardoor het claimt dé boekenstad van Engeland te zijn.
Wandeltijd ca. 4 à 5 uur.

Dag 6: Sedbergh - Burneside (ca. 27 km)
Afstand ca. 27 km
Hoogteverschil ca. 370 m

U keert terug naar de rivier de Rawthey die u volgt totdat u bij de rivier de Lune komt. U passeert daarbij enkele viaducten uit het glorieuze Victoriaanse tijdperk van techniek. Bij Crook of Lune vind u een prachtige parabolische boogbrug, die waarschijnlijk 500 jaar oud is. Het uitzicht vanaf deze brug richting de Howgill Fells is geweldig. Uw wandelroute gaat nu door een golvend landschap van weilanden met schapen. U heeft uitzicht op de Howgills en wandelt richting het Lake District. U bereikt Black Moss Tarn, een klein meertje verscholen in een plooi van de weilanden, vaak met zwanen en ganzen. Een goede plek voor een pauze voordat u afdaalt en de rivieren Mint en Sprint ontmoet. Vervolgens loopt u naar de 14e-eeuwse Burneside Hall, een Pele-toren, een torenhuis met een wachttorenfunctie om de inwoners destijds te beschermen tegen de Schotten en de 'Border Reivers' die chaos veroorzaakten in dit deel van het land. U arriveert bij Burneside, een meer industrieel dorp dat wordt gedomineerd door een papiermolen die werkt op het water van de Rivier Kent. De oudste delen van deze molen en zijn klokkentoren, zijn absoluut de moeite waard om te bekijken. U overnacht in Burneside of, als er geen beschikbaarheid is, in Kendal (met een korte transfer).
Wandeltijd ca. 7 à 8 uur.

Dag 7: Burneside - Bowness (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 270 m

Na het ontbijt gaat u op pad naar Bowness. U begint met het volgen van de rivier de Kent naar Staveley. U loopt daarbij langs interessante voormalige molens, die in sommige gevallen creatief zijn gerestaureerd voor huisvesting. De molenvijvers zijn er nog steeds en vaak zijn daarin forellen te zien. Een paar kilometer later komt u in Staveley, een aantrekkelijk dorp met een interessante klokkentoren. Een prima plek voor een koffiestop. De wandeling wordt steeds landelijker en voert u door ruigere natuurgebieden. Als het goed weer is, is een korte omweg naar School Knott de moeite waard om het geweldige Lakeland-panorama, inclusief de Coniston Fells, Crinkle Crags en Scafell te aanschouwen. Daarna daalt u af richting Lake Windermere, dat onzichtbaar blijft totdat u het bos verlaat en afdaalt naar Bowness on Windermere. Bowness is een toeristisch stadje aan de oever van Lake Windermere, het grootste natuurlijke meer van Engeland.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

In Bowness on Windermere eindigt uw wandelvakantie. Natuurlijk kunt u ook nog een dagje verlengen om te genieten van al hetgeen Bowness biedt.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Dales Way?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid