6-daagse wandelvakantie James Herriot Way

Yorkshire, Groot-Brittannië

  • Treed in de voetsporen van James Herriot
  • Prachtige rivieren, watervallen en dorpen in het Nationale Park Yorkshire Dales
  • Wandel door Wensleydale, Swaledale en Apedale
  • Volop agrarisch en industrieel erfgoed
  • Dag etappes van ca. 16 tot 22,5 km
James Herriot Way - Keld farms
James Herriot Way - Gayle Beck Hawes
James Herriot Way - to Hardraw - wandelaar
James Herriot Way - to Thwaite
James Herriot Way - Apedale wandelaar
James Herriot Way - Ure - wandelaar
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Aysgarth

U reist op eigen gelegenheid naar Aysgarth in het prachtige Wensleydale, het perfecte plaatje van de Yorkshire Dales. U heeft misschien tijd om het National Trust Centre te bezoeken en de beroemde trapsgewijze Aysgarth Falls te zien, een reeks watervallen op de rivier de Ure. Hoewel u op uw laatste dag ook in Aysgarth zult komen, wilt u misschien nu al wat tijd hier doorbrengen voordat u vertrekt vooral als het mooi weer is. De dorpskerk is ook erg aantrekkelijk, omgeven met narcissen in het voorjaar en boshyacinten in april-mei.

Dag 2: Aysgarth - Hawes (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 390 m

De eerste wandeldag is tevens de meest gemakkelijke wandeling van de James Herriot Way. Een ontspannen tocht vanaf Aysgarth langs de 'Edwardian Rock Garden' om aan te sluiten bij de rustige rivier de Ure, slingerend door een met gras begroeid dal. Enkele bruggen en stapstenen helpen u voort voordat u de route van de voormalige spoorlijn kruist en naar Askrigg gaat voor de lunch. Dit is echt een mooi dorp, dat als filmlocatie werd gebruikt voor de James Herriot-serie. Er zijn een paar pubs voor de lunch of theehuizen als u een lichtere maaltijd prefereert. Maak hier zeker gebruik van want dit is de enige dag waarop een dorpslunch mogelijk is. Vanuit Askrigg wordt de wandeling wat heuvelachtiger terwijl u door de bossen klimt om de prachtige Mill Beck Falls te bekijken. Door de tannines in het veen van de heidevelden lijken de watervallen op een melkchocolade fontein. Vanaf hier klimt de wandelroute door de velden van Helm, alvorens geleidelijk af te dalen naar het kleine plaatsje Litherskew en het dorp Sedbusk. Dan een steile afdaling om weer bij de rivier de Ure te komen. U passeert het Nationaal Park Centrum en komt in het kleine stadje Hawes, met enkele mooie winkels en een uitgebreide keuze aan pubs.
Wandeltijd ca. 4 à 5 uur.

Dag 3: Hawes - Keld (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 800 m

In tegenstelling tot gisteren is dit waarschijnlijk de zwaarste dag van uw wandelvakantie in de Yorkshire Dales. Vanuit Hawes klimt de route langs de flank van Great Shunner Fell, volgend op de beroemde Pennine Way. Met ca. 716 meter hoogte is het de derde hoogste berg in Yorkshire. Het overheersende gesteente in het gebied is kalksteen, maar er zijn ook uitlopers van molensteen en kolenlagen die op de hellingen zijn bewerkt. Bij helder weer biedt de top een spectaculair uitzicht op Wensleydale naar het zuiden, Ribblesdale naar het zuidwesten en Swaledale naar het noorden, evenals uitzichten op Cumbria en County Durham voorbij de A66. De eens modderige wandeling is sterk verbeterd met de aanleg van flagstones langs het pad in 1996. Vanaf het kruisvormige windscherm op de top is er een steile afdaling naar het vredige dorpje Thwaite. Dit is een goede plek om een cream tea te nemen voordat u verder gaat over de hellingen van Kisdon. U kunt ook het zeer mooie dorpje Muker bezoeken met zijn traditionele pub en wol centrum. Na de lange klim en afdaling vanuit Hawes kunt u niet op uw lauweren rusten; het pad is steil en rotsachtig, maar brengt u hoog boven de diepe 'U'-vormige vallei van Swaledale, een van de meest pittoreske bezienswaardigheden van Engeland. Het pad loopt langs de lagere hellingen van Kisdon Hill en daalt dan weer af naar de kleine nederzetting Keld, gelegen in een inham van Upper Swaledale. Dit is de kleinste en meest afgelegen plek waar u tijdens deze wandeltocht verblijft.
Wandeltijd ca. 5 à 6 uur.

Dag 4: Keld - Reeth (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 700 m

Na het verlaten van Keld een steile afdaling naar de voetbrug over de rivier de Swale. U verlaat de Pennine Way om verder te wandelen op de Coast to Coast wandelroute. Vanaf het oude mijnwerkershuis bij Crackpot Hall, met uitzicht op de brede 'U'-vallei van Swaledale, gaat het pad langs de watervallen van Swinner Gill Lead Mines, om vervolgens sterk te stijgen zodat u de Lownathwaite en Gunnerside Moors kunt oversteken. Een steile afdaling door de 'hushings', door water uitgesleten hellingen waar mineralen werden verzameld, brengt u naar de voormalige loodmijn bij Gunnerside Gill. Wederom een steile klim door Buntons Hush die u over de top van Melbecks Moor brengt. Een gebied vol met herinneringen aan de voormalige mijnbouw, terwijl giechelende korhoenders wegvliegen in de heide. Het pad wordt beter en u passeert de Old Gang Smelting Mines, waar de best bewaarde overblijfselen van de loodwinning bewaard zijn gebleven. Het pad leidt langs 'Surrender Bridge', waar de openingsscene van de eerste paar series van 'All Creatures Great and Small' werd opgenomen. Uiteindelijk leidt het pad naar het platteland boven Healaugh en vervolgens naar Reeth, met prachtige uitzichten over het steeds breder wordende Swaledale. Tot slot, een gemakkelijke afdaling via de heidevelden naar Reeth voor een welverdiende verfrissing.
Wandeltijd ca. 4 à 5 uur.

Dag 5: Reeth - Aysgarth (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 739 m

De langste dag van deze rondwandeling in Yorkshire maar zeker net zo mooi als de vorige dagen. Bij het verlaten van Reeth steekt u de Arkle Beck over en doorkruist u velden met vrolijke schapen richting de oude stenen Grinton Bridge om uiteindelijk de rivier de Swale te verlaten. De kerk die hier staat, stond ooit bekend als de 'Kathedraal van de Dales'. De lokale bewoners moesten destijds hun doden mijlenver over de heide dragen om ze op gewijde grond te kunnen begraven. Een steile klim uit Grinton wordt gevolgd door een prima ruiterpad omhoog en over High Harker Hill (466m), met een fantastisch uitzicht over Swaledale. Het pad slingert langs landgoederen en heidevelden, verandert van richting terwijl u afdaalt naar het afgelegen Apedale en langs Dent's House. Deze jachtlodge is een bijzonder gastvrije plek bij slechte weersomstandigheden. Nog een laatste klim uit Apedale en weer een afdaling naar Wensleydale, langs de goed bewaarde bastions van Bolton Castle. Er is een café in het kasteel. Het laatste deel van de wandeling volgt boerenpaden door de bossen die laat in het voorjaar versierd zijn met boshyacinten. Uiteindelijk komt u uit bij de Aysgarth-watervallen en keert terug naar Aysgarth. Uw wandelrondje is compleet.
Wandeltijd ca. 6 à 6.5 uur.

Dag 6: Aysgarth - terugreis of verlenging

Nog een laatste blik op de Yorkshire Wolds en het is tijd om huiswaarts te gaan. Of misschien nog een dagje verlengen? ADE regelt het graag voor u.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 6-daagse wandelvakantie James Herriot Way?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid