7-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 5

South West, Groot-Brittannië

  • Vijfde deel van het South West Coastal Path
  • Prachtige kustlijn van stranden, baaien en kliffen
  • Ontdek Plymouth en de Tallships in Charlestown
  • Authentieke bak- en leistenen dorpjes van Cornwall
  • Dag etappes van ca. 11 tot 21 km
Cornwall - South West Coastal Path 19
Cornwall - South West Coastal Path 16
Cornwall - South West Coastal Path 24
Cornwall - South West Coastal Path 25
Cornwall - South West Coastal Path 23
Cornwall - South West Coastal Path 22
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Mevagissey

U reist op eigen gelegenheid naar dit aantrekkelijke havenplaatsje dat dateert uit 1313. De naam Mevagissey is afgeleid van de namen van twee heiligen, St. Meva en St. Issey. Deze plaats was ooit het centrum van de sardinevisserij in Cornwall en in de haven liggen nog steeds enkele tientallen kleine vissersboten. Het heeft ook een traditie van scheepsbouw die teruggaat tot 1745. Veel van de oude gebouwen die gebouwd zijn van leisteen, gaan terug tot een tijd waarin de grote scholen met sardines voor het levensonderhoud van het hele dorp zorgden. Vanaf de top van de nabijgelegen Polkirt Hill is er een geweldig uitzicht over de drukke straten, de haven en de jachthaven.

Dag 2: Mevagissey – Charlestown (ca. 12 km)
Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 240 m

Uw eerste wandeletappe is niet zo lang, waardoor u meer tijd heeft om te genieten van zowel de interessante haven van Mevagissey als van de beroemde eindbestemming vandaag. Het is wel een dag met duizelingwekkende beklimmingen, te beginnen met een klim langs Penare Point. De hoge kliffen, de trappen en de rotsachtige baaien tussen Pentewan en Charlestown zorgen voor een overweldigend landschap. Al wandelend langs Gamas Head en de imposante Black Head, de locatie van een fort uit de ijzertijd, komen de fabrieken van de kaolienklei rondom St. Austell in zicht. Het hoogtepunt van deze industrie was in de 19e eeuw, maar ook tegenwoordig wordt de klei nog steeds gebruikt in de papierfabrieken. De afvalheuvels worden de “Cornish Alps” genoemd. Voorbij aan Silvermine Point en de stranden van Porthpeen Beach en Duporth Beach, arriveert u in Charlestown, met zijn prachtige historische beschutte haven en kade. De plaats is niet vernoemd naar een vorst, maar naar Charles Rashleigh die de haven en het grootste deel van het dorp van 1791-1799 bouwde. Vaak ligt er een tallship in het dok en de locatie wordt vaak gebruikt voor de filmopnamen van historische verhalen.
Wandeltijd ca. 3 uur.

Dag 3: Charlestown – Fowey (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 230 m

U wandelt langs het strand van Carlyon Bay en naar de uitgestrekte stranden van Par. U volgt een deel van het fietsnetwerk en er is een gemakkelijk gedeelte tussen Polkerris en de Gribbin Daymarker bij Gribbin Head, een toren als referentiepunt voor zeilers. Door deze omgeving van hoge kliffen, baaien en landtongen is er geen gebrek aan mooie vergezichten. Dit is ook de kustlijn die de beroemde schrijfster Daphne Du Maurier inspireerde. U passeert het boothuis in Polridmouth waar ze woonde. U wandelt door de ruïnes van St. Catherine’s Castle, voordat u de bewoonde wereld bereikt van het pittoreske dorpje Fowey, met zijn prachtige haven, ooit een trefpunt van piraten. De altijd prachtige riviermonding wordt geroemd om de buitengewone hoeveelheid vogels.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 4: Fowey – Looe (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 500 m

De dag start met een overtocht per veerboot naar Polruan. Een groot deel van het volgende traject van Polruan naar Polperro gaat door een gebied dat eigendom is van de National Trust. Het pad klimt en zigzagt over torenhoge en ruige kliffen en daalt af naar kleine rotsachtige baaien. U bevindt zich in een prachtig gebied, verlaten en ongerept maar wel pittig om er naar toe te wandelen. Vanaf Polperro wordt de wandelroute iets gemakkelijker. U loopt door het dorpje Talland voordat u langs de zeedijk het plaatsje Looe binnenwandelt. Het dorpje is gelegen rond een kleine haven en aan de steile hellingen van de vallei van de rivier de Looe.
Wandeltijd c.a 6,5 uur.

Dag 5: Looe - Portwrinkle (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 330 m

Na het vakantiedorp Millendreath loopt u enkele keren over de weg omdat aardverschuivingen het originele pad hebben aangetast. De route loopt loopt door de dorpen Seaton en Downderry en verder naar Battern Heights. Op sommige plaatsen slingert en klimt het pad onderweg spectaculaire uitzichten biedend, vooral bij het naderen van Battern Cliffs, ca. 141 meter hoog. Vanaf hier kunt u genieten van een werkelijk fantastische klifwandeling richting Seaton Beach., langs Whitesands Bay en naar het vissersdorpje Portwrinkle. Hier staan de 17e eeuwse muren van de sardinekelders nog overeind, hoewel ze inmiddels deel uitmaken van de woningen.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 6: Portwrinkle – Plymouth (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 370 m

Een over het algemeen gemakkelijke maar wel een lange dag kenmerkt uw laatste wandeletappe. Denk daarbij aan kliffen, stranden en bossen en met een paar korte stevige beklimmingen om u scherp te houden! De wandeling gaat langs de militaire schietbaan bij Tregantle Fort. Hier neemt u het richting de zee lopende pad langs Long Sands Beach. Als de rode vlaggen zijn gehesen dan dient u echter de route te nemen die de hoofdweg B3247 volgt. Het uitkijkpunt bij Rame Head is een hoogtepunt. Als u op weg gaat naar Penlee Point dan wordt het pad plotseling nogal ruig. Dit verandert weer als u de gemakkelijke paden door het beschutte bos neemt richting de tweelingdorpen Cawsand en Kingsand. Vanuit het gebied van Cawsand Bay bereikt u het strak aangelegde landschap van het Mount Edgcumbe House and Country Park. Hier zijn veel interessante gebouwen en monumenten te vinden en heeft u een fantastisch uitzicht op Plymouth Sound dat zich voor u opent. Bij Cremyll neemt u de veerboot naar Plymouth en wandelt u het laatste uur nog langs het water. Wellicht bezoekt u nog een visrestaurant om het einde van de wandeling te vieren nadat u Plymouth Hoe en het Mayflower Steps Monument bezocht heeft.
Wandeltijd ca. 5.5 uur.

Dag 7: Vertrek uit Plymouth

Het einde van de wandelvakantie is aangebroken. U keert huiswaarts of verlengt nog een nachtje.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 5?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid