14-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 4

South West, Groot-Brittannië

  • Deel 4 van het populaire South West Coastal Path
  • Bezoek het magische St. Ives, een stad van kunst, ijsjes en fish’n’chips
  • Loop naar Land’s End, het meest westelijke punt van het Engelse vasteland
  • Wandelen rond de Lizard, het zuidelijkste puntje van Groot-Brittannië en Roseland Peninsula
  • Prachtige kustlijn van stranden, baaien en kliffen, ooit het trefpunt van smokkelaars en strandjutters
  • Maritieme geschiedenis en het kasteel in Falmouth
  • Dag etappes van ca. 6 tot 26 km
Cornwall - South West Coastal Path 21
Cornwall - South West Coastal Path 19
Cornwall - South West Coastal Path 20
Cornwall - South West Coastal Path 24
Cornwall - South West Coastal Path 25
Cornwall - South West Coastal Path 23
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in St. Ives

U reist op eigen gelegenheid naar het prachtige vissersdorp en badplaats St. Ives. St. Ives dateert uit 460 na Chr. toen de Ierse heilige St. Ia van Cornwall en dochter van een Ierse hoofdman, hier in de 5e eeuw aan wal kwam. Zij gaf haar naam aan de nederzetting op dezelfde wijze zoals St. Beda haar naam gaf aan St. Bees in Cumbria. St. Ives, beschermd gelegen tegen de Atlantische stormen, was ooit de belangrijkste vissershaven van Cornwall. Maar net als elders langs de omliggende kusten, raakten de visgronden aan het begin van de 20e eeuw uitgeput en verdween de vissersvloot grotendeels. Al in 1811 kwam Turner hier om de zeegezichten te schilderen en tegen het einde van de jaren 1880 waren er inmiddels verschillende kunstenaars gearriveerd en werd de stad beroemd om zijn levendige kunstenaarskolonie. Tegenwoordig is hun werk te zien in de St. Ives Tate Gallery, het Barbara Hepworth Museum en de Bernard Leach Gallery.

Dag 2: St. Ives - Zennor (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 230 m

Geniet van een stevig ontbijt want de komende twee dagen gaat het pittig op en neer en soms door drassige streken. Gelukkig zijn het korte dagelijkse etappes en zijn er als beloning prachtige vergezichten over de zee! Bij het ronden van St. Ives Head gaat de wandeling langs de St. Nicholas Chapel, de patroonheilige van de zeevaarders, en langs een hut die werd gebruikt voor het spotten van de sardines vanaf de kliffen. Als u St. Ives verlaat dan neemt het aantal wandelaars snel af, evenals uw tempo wanneer het pad over een aantal steile afdalingen leidt. Na de River Cove daalt u af naar de rotsen in zee waar u soms de zeehonden kunt zien zonnebaden. Daarna is er een laatste steile klim, waarna u een pad moet nemen dat ca. 800 m landinwaarts gaat naar het dorp Zennor. Dit dorp heeft een schilderachtige kerk, een klein museum over het leven in Cornwall en een geweldige oude pub met de naam The Tinners Arms. D.H. Lawrence arriveerde hier in 1916 en schreef “Woman in Love”, waarvoor hij Katherine Mansfield uitnodigde, maar deze was bang voor de meeuwen en moest weer vertrekken. Lawrence wekte lokaal argwaan omdat hij de medische keuring van het leger niet had doorstaan en getrouwd was met een Duitse. Men veronderstelde dat het echtpaar spionnen waren die de Duitse onderzeeërs signalen gaven en ze kregen het officiële bevel om te vertrekken. Wellicht kunt u nog op de heidevelden boven het dorp zoeken naar de menhirs, de stalen ringen “quoits”en andere prehistorische overblijfselen.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 3: Zennor – Pendeen Watch (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 340 m

U keert weer terug naar het pad langs de kust en u baant zich een weg door de prachtige baaien van Gurnard’s Head. Als u goed uitkijkt voor de oude schachten van de tinmijnen dan kunt u nog kijkje nemen bij de restanten van het prehistorische fort op de punt van de rots. Vlak voordat u Pendeen bereikt is er het Geevor Tin Mine Museum, dat van maart tot oktober geopend is voor rondleidingen. Bij Pendeen Watch is een middagbezoek aan de vuurtoren Pendeen Lighthouse mogelijk. Pendeen heeft slechts enkele accommodaties. Als ze volgeboekt zijn worden er 2 overnachtingen in Sennan Cove geboekt, met daarbij een vooraf geboekte retourtransfer (extra kosten).
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 4: Pendeen Watch – Sennan Cove (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 300 m

Het eerste deel van de wandeling is vrij eenvoudig. U loopt langs de kliffen bij de oude lood- en tinmijnen en langs het mijnafval van honderden jaren mijnbouw. U passeert de Levant Mine die in 1919 werd gesloten, nadat een ongeval daar 31 mijnwerkers het leven kostte. In de zomer kunt u een gerestaureerde stoommachine bezichtigen. De volgende locatie is de Crowns Mine in Botallack dat op de rotsen ligt. Het pad loopt landinwaarts langs Cape Cornwall, dat ooit beschouwd werd als het meest westelijke punt van Engeland, tot dat men erachter kwam dat dit Land’s End was. Als u weer verder gaat passeert u Carn Gloose met een ommuurde put waarvan men vermoed dat het een neolithisch heiligdom is. Het dorp St. Just heeft een plein waar in de middeleeuwen “Miracle Plays” met allerlei optredens in de openlucht plaatsvonden. Tenslotte gaat u langs het strand van Whitesand Bay naar Sennan Cove, een mooie vissershaven met veel toeristen. Uw accommodatie vandaag is The Old Success als eerste keuze, gevolgd door lokale pensions. Als deze volgeboekt zijn wordt u mogelijk ondergebracht in Porthcurno.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 5: Sennan Cove – Porthcurno (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 190 m

Vandaag een kortere etappe, zodat u de bezienswaardigheden van Land’s End kunt bezoeken dat het meest westelijke punt van Engeland is. Dit is een druk toeristisch gebied met verschillende attracties waaronder een themapark! Het kan ook erg druk zijn in het centrum en bij de parkeerplaatsen, maar er zijn een aantal geweldige vergezichten over de zee zelfs tot aan de Scilly Islands en in de richting van Long Ships en Wolf Rock liggen enkele vuurtorens. Het wandelen gaat steeds beter naarmate u verder gaat en u de aardige dorpjes Porthgwarra en St. Levan passeert. U bereikt nu het openluchttheater The Minack Theatre, dat geweldig gelegen is op Minack Point en gebouwd is door Rowena Cade. De steile trappen brengen u vandaar omlaag naar het strand en verder naar het dorp Porthcurno, dat een mooie baai heeft op een prachtige locatie. De enige accommodatie in Porthcurno is Seaview House B&B. Als deze volgeboekt is dan krijgt u een retourtransfer (extra kosten) voor 2 overnachtingen in Sennan Cove of in Mousehole.
Wandeltijd ca. 4,5 uur.

Dag 6: . Porthcurno – Mousehole (ca. 11 km)
Afstand ca. 11 km
Hoogteverschil ca. 320 m

Het South West Coastal Path volgt de kliffen met een afslag die u naar Logan Rock brengt, een rotsblok van 80 ton en eigendom van The National Trust. Tot aan 1824 kon men dit rotsblok eenvoudig heen en weer bewegen, maar toen heeft luitenant Goldsmith met 12 bemanningsleden het er met koevoeten verwijderd. Dit veroorzaakte lokale verontwaardiging omdat het een toeristische trekpleister was en de admiraliteit hem het bevel gaf het met 60 manschappen weer terug te plaatsen, met een rekening voor de luitenant van £ 130. Hoewel het op zijn oorspronkelijke plaats lijkt geplaatst te zijn, beweegt het rotsblok niet meer zo veel als voorheen. Nu volgt er een meer uitdagende wandeling richting Penberth Cove en Porthguaron, wat heerlijke plaatsen zijn om even te pauzeren. U passeert Lamorna met de beroemde ooit illegale oude pub, de Lamorna Wink. De route wordt vervolgd rond Penzer Point met uitzicht over de Mounts Bay en richting het eiland St. Michael’s Mount. Vervolgens bereikt u uw bestemming in Mousehole (uitspraak “Mowzl”), een dorp als een ansichtkaart met een geschiedenis van sardinevisserij en nu een kleine kunstenaarsgemeenschap.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 7: Mousehole – Penzance (ca. 7 km)
Afstand ca. 7 km
Hoogteverschil ca. 50 m

Het wandelpad van Mousehole naar Newlyn loopt langs de weg, maar u kunt ook landinwaarts gaan via het dorp Paul. Hier kunt u het Dorothy Pentreath Monument zien dat is opgericht voor Dolly Pentreath (gestorven in 1778), één van de laatste bekende sprekers van de taal van Cornwall. Ze sprak geen Engels sprak. Newlyn en Penzance zijn dicht bebouwd omdat ze behalve havenplaatsen ook belangrijke vakantieplaatsen zijn. Hoewel Newlyn een aantal leuke galerieën heeft, kunt u vanaf hier ook de bus nemen naar Penzance. Deze plaats heeft meer attracties, waaronder enkele Georgiaanse- en Regency-woningen, het weelderige Egyptische Huis, het Maritiem Museum en het National Lighthouse Museum.
Wandeltijd ca. 2,5 uur.

Dag 8: Penzance – Porthleven (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 340 m

Deze dag wandelt u geheel langs de zee van Mounts Bay met het schiereiland St. Michael’s Mount. Deze oude abdij, tegenwoordig een landhuis, heeft een tijdloze aantrekkingskracht en was van oudsher verbonden met de Mont St. Michel in Bretagne. Om de hoek van Mounts Bay volgen enkele interessante gebieden met kliffen en de restanten van tinmijnen. Er zijn een aantal prachtige baaien en inhammen waar ooit de smokkel volop plaats vond. Daarna bereikt u Porthleven, een mooie vissers- en jachthaven die tijdens de stormen wordt afgesloten met houten balken. U kunt genieten van heerlijke zeevruchten in de herberg of langs de kade in één van de visrestaurants. Porthleven heeft een beperk aantal accommodaties, dus het is mogelijk dat u 2 nachten in Penzance of in The Lizard verblijft met een retourtransfer (extra kosten).
Wandeltijd ca. 2,5 uur.

Dag 9: Porthleven – The Lizard (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 400 m

Een lange wandeldag maar wel een mooie! De route leidt u via de verrassend mooie Kynance Cove en het mooie dorpje Mullon, een knooppunt van een aantal mooie wandelroutes. De zee bij de Lizard heeft een aantal interessante rotsgebieden. Het meest afgelegen zuidelijkste punt van Groot-Brittannië zal u hopelijk belonen met een onvergetelijke zonsondergang en zal u zeker een mooi uitzicht op de zee bieden.
Wandeltijd ca. 8 uur.

Dag 10: The Lizard – Porthallow (ca. 27 km)
Afstand ca. 27 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Vandaag komt u langs Coverack, een mooi voorbeeld van een traditioneel vissersdorp dat nog in de originele staat verkeert. Misschien wilt u een omweg maken vanaf de kust om St. Keverne te verkennen. Hier kunt u het gezellige dorpsplein bezoeken en het opmerkelijke kerkhof bekijken waar meer dan 400 schipbreukelingen van het nabijgelegen Manacle Reef begraven liggen. Eindbestemming is Porthallow.
Wandeltijd ca. 9 uur.

Dag 11: Porthallow – Falmouth (ca. 27 km)
Afstand ca. 27 km
Hoogteverschil ca. 430 m

Ook dit is een vrij lange dag, die kan worden ingekort door bijvoorbeeld een taxi naar Gillan te nemen. Wandel van Gillan naar Nare Point en vervolgens over de Helford Passage. U kunt een stop voor de lunch maken in de pub in de buurt van de Frenchman’s Creek, beroemd geworden door Daphne Du Maurier. Daarna volgt u een deel van de prachtige Helford River en het pad langs de kust naar de indrukwekkende botanische tuin Trebah Gardens. Uiteindelijk loopt u zo Falmouth binnen, de grootste stad op uw wandelroute.
Wandeltijd ca. 9 uur.

Dag 12: Falmouth – Portloe (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 460 m

Het wordt een heerlijke wandeling door een fantastisch landschap. U begint met een tocht per veerboot van Falmouth naar St. Mawes. Dit is een leuke kleine jachthaven in het zuiden van het schiereiland Roseland, met een klaverbladvormig kasteel St. Mawes Castle, gebouwd door Hendrik VIII in 1542. U gaat verder naar Veryan, bekend om zijn met riet bedekte ronde huizen. Vervolgens komt u aan in Portloe, dat met een ingetogen schoonheid een kleine en beschutte haven met oude straatjes is. Ook hier zijn de accommodaties beperkt beschikbaar, maar als deze niet beschikbaar zijn dan overnacht u twee nachten in Mevagissey, waarbij transfers worden geregeld (extra kosten).
Wandeltijd ca. 9 uur.

Dag 13: Portloe – Mevagissey (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 440 m

U wandelt van Portloe naar Mevagissey via Portholland Cove en Dodman Point. Onderweg passeert u Caerhays Castle met zijn prachtige tuinen die ontworpen zijn door John Nash. Op deze laatste dag van uw wandelvakantie is het veel klimmen en afdalen, maar met geweldige uitzichten vanaf de kust als beloning.
Wandeltijd ca. 8 uur.

Dag 14: Mevagissey - thuisreis of verlenging

Uw arrangement voor deze wandelvakantie eindigt na het ontbijt. Misschien wilt u nog de nabijgelegen “The Lost Gardens of Heligan” of het educatieve ecopark “The Eden Project” bezoeken voordat u naar huis reist. U kunt natuurlijk ook een nachtje verlengen of misschien wel het 5e en laatste deel van het South West Coastal Path lopen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 14-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 4?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid