10-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 2

South West, Groot-Brittannië

  • Tweede deel van de South West Coastal Path
  • Wandel door de graafschappen Devon en Cornwall
  • Bezoek Tintagel Castle, waar de legende van King Arthur begon
  • Loop in het historische Clovelly over de steile geplaveide straat
  • Bekende badplaatsen zoals Port Isaac, Padstow en Westward Ho!
  • Dagelijkse wandeletappes van ca. 13 tot 19 km
Cornwall - South West Coastal Path 18
Cornwall - South West Coastal Path 21
Cornwall - South West Coastal Path 19
Cornwall - South West Coastal Path 24
Cornwall - South West Coastal Path 25
Cornwall - South West Coastal Path 23
Bekijk alle fotos (13 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Westwood Ho!

Na uw aankomst in Westwood Ho! gaat u naar uw accommodatie voor de check in. Westwood Ho! is de enige stad in het Verenigd koninkrijk met een uitroepteken als onderdeel van de naam. Het werd zo genoemd naar aanleiding van het gelijknamige boek van Charles Kingsley, wat een Victoriaanse bestseller was en een golf van toerisme naar dit gebied bracht en wat leidde tot de stichting van het dorp. De kust hier is een van de populairste surf- en badplaatsen van Noord-Devon.

Dag 2: Westwood Ho! – Clovelly (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 500 m

De route start eenvoudig. Buiten de stad loopt u langs een oude spoorlijn tot aan de kliffen en hier start The Coast Path. Hier begint u aan een inspannende slingerende wandeling langs kale kliffen en vervolgens de bossen in. Het pad loopt verder hoog boven Clovelly langs waarna u afdaalt naar het dorp met zijn prachtige autovrije en met kinderkopjes geplaveide straten. Clovelly is een historisch vissersdorp dat betrokken was bij smokkel en andere illegale activiteiten. Het is dan ook hier dat Charles Kingsley inspiratie vond voor zijn kinderklassieker The Water Babies. Het dorp is ook te zien in vele tv-programma’s en films, zoals Treasure Island.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 3: Clovelly – Hartland Quay (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 400 m

Een uitdagend deel vandaag leidt u door prachtige contrastrijke landschappen van de streek Hartland Peninsula. Vanuit een bosrijk gebied komt u via een landelijk pad dat over de toppen van de kliffen gaat. Als u bij Hartland Point komt, heeft u uitzicht op Lundy Island. Vanaf hier laat u de hellingen en bossen achter u en arriveert u ineens in een meer kaler en eenvoudiger landschap langs de rotsachtige kust van Hartland Quay. Het krijsen van de meeuwen, de watervallen langs de kust en de wilde bloemen geven u in dit gebied een gevoel van eenzaamheid. De spectaculaire kliffen bij Hartland Quay met hun ongelooflijk verwrongen rotslagen zijn altijd moeilijk maar bij eb is er genoeg strand, rotspoelen en rotspartijen om overheen te klauteren. Bij onstuimig weer is het de perfecte plek om de kracht van de zee en de wind te ervaren, terwijl de golven tegen de kliffen en de kust beuken. Hartland Quay werd aangelegd tegen het einde van de 16e eeuw en is een van de vele havens langs de kust. Zware goederen zoals kalk, leisteen en steenkool werden verscheept vanaf de overkant van het Kanaal van Bristol evenals lokale producten zoals gerst en haver. Met de komst van de spoorlijn in Bideford stopte het onderhoud van de aanlegkade totdat de leden van de Hartland Boat Club de huidige scheepshelling aanlegden.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 4: Hartland Quay – Morwenstow (ca. 13 km)
Afstand ca. 13 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Een aantal zeer meedogenloze en vermoeiende beklimmingen en afdalingen staan u te wachten in een verlaten landschap maar wel met adembenemende uitzichten. Bewonder de meest indrukwekkende waterval van het hele South West Coast Path. In drie stappen van elk ca. 15 meter valt het water omlaag. De waterval ligt in een verbluffend mooi gebied met overhangende rotsen en hoge kliffen, waar zeevogels omlaagduiken en wilde bloemen bloeien boven op de kliffen. U steekt nu de provinciegrens over naar Cornwall en naar het dorp Morwenstow. Dit charmante dorp wordt in verband gebracht met een historie van scheepswrakken bij het vlakbij gelegen Sharpnose Point. Ook met de excentrieke predikant, dichter en antiquair Robert Stephen Hawker (1803-1875), de schrijver van het patriottisch lied Trelawny uit Cornwall. Aan Hawker wordt ook de eer toegeschreven dat hij nieuw leven heeft ingeblazen aan de traditie van de oogstfeesten. Aan de rand van de klif staat het kleinste gebouw van de National Trust, met de naam “Hawker’s Hut”, dat uitzicht geeft op de zee. Het dorp ligt iets verder landinwaarts.
Wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 5: Morwenstow – Bude (ca. 12 km)
Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 250 m

Geniet van prachtige vergezichten tijdens uw pittige wandeling. Vooral vanaf Higher Sharpnose Point en Steeple Point staat u een uitdaging te wachten. De rotsachtige kustlijn was berucht om de vele scheepswrakken, met alleen al meer dan 150 vergane schepen op de rotspartijen tussen Morwenstow en Bude. U wandelt langs bruisende watervallen, over afgelegen klifpunten, voordat het pad iets eenvoudiger wordt en boven en over het strand naar Bude gaat. Bude was een romantische Victoriaanse badplaats dat optimaal gebruik maakte van het gele schelpenzand.
Wandeltijd ca. 4 uur.

Dag 6: Bude – Crackington Haven (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Het eenvoudige met gras begroeide pad over de kliffen dat langs het strand van Bude loopt, kan u de indruk geven dat de hele dag zo eenvoudig zal zijn. Echter het pad wordt al snel uitdagend omdat het op sommige plaatsen moeilijk en smal wordt. Het daalt sterk zoals bij Scrade, dat een van de diepste en steilste afdalingen is van het Coastal Path op het traject in Cornwall. Er zijn heerlijke vergezichten over de Atlantische Oceaan vanaf de hoge klifpaden waar u zich altijd bewust zult zijn van de kracht van de zee en de wind. Het Tintagel Castle komt in de verte in zicht en geleidelijk dichterbij. Uiteindelijk daalt u af naar Crackington Haven. De kliffen in de wijde omgeving staan bekend om hun ogenschijnlijk opgevouwen sedimentaire rotsformaties. Het dorp dankt zijn naam aan de Crackington rotsformatie stammende uit het geologische tijdperk Carboon. De rotsformatie bestaat uit zandsteen en grijze leisteen. Het dorp heeft theehuizen en een pub met de naam Coombe Barton en dat gevestigd is in een pand dat oorspronkelijk de woning was van de directeur van de plaatselijke leisteengroeve.
Wandeltijd ca. 5,5 uur.

Dag 7: Crackington Haven – Tintagel (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 560 m

De wandeling van vandaag zit vol met indrukwekkende rotsformaties. U klimt vanuit de valleien omhoog naar en over de kliffen en spectaculaire steile afdalingen de Atlantische Oceaan te bereiken. U heeft grote kans om vogels te spotten zoals slechtvalken en u kunt ook kuddes Soay-schapen en geiten tegenkomen, die door begrazing de groei van de wilde bloemen bevorderen. Hier is ook de hoogste klif van het gedeelte van het kustpad dat door Cornwall gaat, de 223 meter hoge “High Cliff” die hoog boven de Atlantische Oceaan uitsteekt en hier ligt ook de Pentargon Waterfall. U kunt het plaatsje Boscastle bezoeken met zijn oude haven die nagenoeg niet zichtbaar is vanaf de zee. Het is een prachtig vissersdorpje aan de voet van een ruige en steile helling. Daarna gaat het verder naar het beroemde Tintagel, waar men van zegt dat daar meer laat-Romeins aardewerk is opgegraven dan uit heel Groot-Brittannië bij elkaar. Tintagel Head was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting en een Keltisch fort, maar de meeste ruïnes stammen van het 13e-eeuwse kasteel, gebouwd door Geoffrey van Monmouth. Samen met de heroïsche en mysterieuze literaire legendes van King Arthur, die in deze streek rondhangen, vormen dus een ware attractie.
Wandeltijd ca. 6 uur.

Dag 8: Tintagel – Port Isaac (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 470 m

Eerst een rustige wandeling vanuit Tintagel als warming-up. Dan komt er een behoorlijk zware tocht naar Port Isaac. Vooral tussen Trebarwith Strand en Port Isaac zijn er enkele steile afdalingen en pittige beklimmingen naar de kliffen. U wandelt door een gebied dat is aangewezen als een Area of Outstanding Natural Beauty. Het gebied was ooit belangrijk voor de winning van leisteen en de verwerking ervan en de visserij . Uiteindelijk komt u met vermoeide benen aan in de bochtige straatjes van Port Isaac dat altijd populair is bij de toeristen. Vooral de laatste jaren heeft het tourisme een boost gekregen door het succes van de tv-serie Doc Martin. De plaatsnaam stamt af van “Porthysek” of “Corn Port”, wat duidt op de handel in graan afkomstig van de velden in het binnenland. De haven ontwikkelde zich pas goed vanaf de Tudor-periode, toen de Europese sardines, de Pilchards, populair werden.
Wandeltijd ca. 5,5 uur.

Dag 9: Port Isaac – Padstow (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 310 m

Vandaag loopt u een pittig maar mooi traject. Er zijn schitterende uitzichten vanaf Lobber Point richting Port Isaac met daarachter in de verte de kerk en Tintagel Castle. U loopt langs de toegang van Pine Haven en de historische kaap die bekend staat als The Rumps. Daarna gaat u naar Portquin, een klein dorpje met een natuurlijke haven dat bekend staat als “het dorp dat stierf”. Dit vanwege het uitsterven van alle mannen in het dorp ergens in de 19e eeuw. Ze zijn waarschijnlijk allemaal op zee verdronken tijdens de visvangst, waardoor de vrouwen gedwongen werden hun woningen te verlaten. Na de inspannende eerste helft van de route gaat u verder naar Polzeath. De tocht voert over kleine hellingen en al slingerend rond de landtongen en kapen, is het een makkelijke wandeling met een oversteek per veerboot naar Padstow. Dit is een typisch vissersdorp voor Cornwall en de thuisbasis van het beroemde visrestaurant van tv-kok Rick Stein. Het dorp ligt aan een baai waarvan de monding bij bepaalde getijden dichtslibt door de alom bekende zandbank “Doombar”.
Wandeltijd ca. 5,5 uur.

Dag 10: Padstow - thuisreis of verlenging

Padstow is het eindpunt van het tweede deel van de South West Coastal Path. Vanaf hier keert u huiswaarts of misschien start u wel met het 3e deel van deze lange afstandswandelroute.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse wandelvakantie South West Coastal Path - Deel 2?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid