9-daagse wandelvakantie Coast to Coast - deel 1

North West, Groot-Brittannië

  • Het 1e deel van de populaire Wainwrights’s Coast to Coast walk
  • Nationale parken: het Lake District, de Yorkshire Dales en the North Yorkshire Moors
  • Natuurschoon en historische elementen
  • Wandeletappes van 15-27 km (ca. 5,5 tot 8 uur)
Coast to Coast Engeland bij de haven
Coast to Coast - Crummack
Coast to Coast - Easedale
Coast to Coast - Westmoreland Fells
Coast to Coast - Sontethwaite
Coast to Coast - Smardale
Bekijk alle fotos (6 )

Wainwrights’s Coast to Coast

Deze wandelvakantie gaat over het westelijke deel van de meest populaire lange afstandsroute in Groot Brittannië, de Wainwright's Coast to Coast Walk. Deze wandelroute is één van de grote wandelingen van de wereld met een totale afstand van ca 190 mijl/310 km. Van de Ierse Zee bij St. Bees Head slingert het zich een weg van de Westkust van Noord-Engeland naar de Noordzeekust bij Robin Hood's Bay. In deze wandelvakantie loopt u ongeveer de helft van deze route door het prachtige Lake District van St. Bees tot Kirby Stephen. U passeert onderweg 3 Nationale Parken en tal van historische elementen zoals de vuurtoren van St Bees, de leisteenmijn van Honister , de stenen muren en schuren van het Lake District, Dove Cottage (Grasmere), Ullswater Steam Ferry en Shap Abbey.

Niveau van de tour:
De moeilijkheidsgraad van de wandelvakantie is gemiddeld (3 van 5). De wandelingen zijn meestal over onverharde paden, wandelpaden, bergpaden en enkele geasfalteerde wegen.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in St. Bees

Op eigen gelegenheid komt u aan in uw starthotel in St. Bees omvat St. Bees Head, het meest westelijke punt van Cumbria, aan de kust tussen de Lakeland Fells en de Ierse Zee. Als u op tijd aankomt in St. Bees is het de moeite waard om deze populaire vakantiebestemming te gaan ontdekken. Het heeft een geschiedenis die meer dan 1.000 jaar teruggaat.

Dag 2: St.Bees - Ennerdale Bridge/Cleator (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 600 m

Voordat u vandaag vertrekt, is het wellicht leuk om de traditie te volgen van alle kust-tot-kust wandelaars en verzamelt u een steen van het strand in St. Bees, die u naar Kirkby Stephen of later misschien zelfs naar Robin Hood's Bay aan de Noordzee draagt. Uw echte wandeletappe voert u allereerst langs de kust voordat u landinwaarts afbuigt naar het dorp Sandwith. Als u eenmaal de slaperige dorpjes Moor Row en Cleator bent gepasseerd, bereikt u de eerste klim van de reis - Dent Fell – daarna loopt u verder naar uw overnachtingsplaats het kleine dorpje Ennerdale Bridge. Indien u niet in Ennerdale verblijft, verblijft u in het nabijgelegen Cleator, transfer is inclusief.

Dag 3: Ennerdale Bridge/Cleator - Rosthwaite/Stonethwaite (ca. 23 km)
Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 1040 m

U bent nu in het Lake District National Park en deze dag begint met een wandeling langs Ennerdale Water met een prachtig uitzicht op de naderende heuvels. Vanaf hier heeft u een keuze: U gaat hoog naar Red Pike en over High Stile naar de iconische Haystacks en langs Inominate Tarn (waar de as van Wainwright werd uitgestrooid). Of u volgt een makkelijkere route naar Black Sail Youth Hostel en dan naar Loft Beck. Beide routes brengen u naar de Honister Slate Mine - de laatste werkende leisteenmijn in Engeland – voordat u afdaalt naar het dorp Rosthwaite, gevolgd door Stonethwaite beide dorpen zijn gelegen in de Borrowdale Valley. Uw overnachtingsplaats ligt in het gebied van Borrowdale tussen Rosthwaite en Stonethwaite.

Dag 4: Rosthwaite/Stonethwaite - Grasmere (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Een kortere etappe vandaag, maar de klim naar de enige top van de dag, Greenup Edge, is steil en veeleisend. Het uitzicht vanaf hier is een ander iconisch beeld van het unieke en prachtige landschap van het Lake District. U overnacht in het mooie Grasmere, waar veel te ontdekken valt, waaronder het Wordsworth Museum en de voormalige residentie van de dichter, Dove Cottage.

Dag 5: Grasmere - Glenridding/Patterdale (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Een must see en do voor alle wandelaars die de Wainwrights’s Coast to Coast Walk lopen, is de klim omhoog naar Grisedale Hause om te genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf hier heeft u weer een keuze: U kunt nog hoger gaan, door de beroemde Helvellyn Peak of St Sunday Crag op te gaan - met verreikende uitzichten tot aan Ullswater – voordat u via Grisedale afdaalt naar Patterdale en verder naar Glenridding. Maar u kunt ook de directe route door Grisedale naar het dorp nemen. U overnacht in Glenridding of in Patterdale.

Dag 6: Glenridding/ Patterdale - Shap (ca. 27 km)
Afstand ca. 27 km
Hoogteverschil ca. 850 m

Deze wandeldag begint met een klim en een indrukwekkend panoramisch uitzicht over Fairfield, Helvellyn, Hartsop en Kirkstone Pass. Vervolgens wandelt u verder naar Angle Tarn, over het oude Romeinse pad van High St en naar Kidsty Pike - op 780 m, het hoogste punt van de Coast-to-Coast Walk. Daar heeft u een fantastisch uitzicht hebt op Haweswater en Riggindale. Daal dan af naar het Haweswater reservoir dat in de jaren 1930 is gemaakt om de steden in het noordwesten van water te voorzien. U wandelt verder door het golvende landschap op weg naar Shap Abbey, daar waar de ruïnes van een klooster gesticht in de 13e eeuw staan. De monniken lieten het in 1540 na aan Hendrik VIII en sindsdien dient het als herinnering aan een vervlogen tijdperk. Tot slot vindt u op korte afstand uw overnachtingsdorp Shap.

Dag 7: Shap - Westmorland (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 230 m

Vanuit Shap steekt u de drukke weg- en spoorroutes over voordat u rustig door het hoogveen wandelt. Er volgt een heuvelachtig stuk over kalksteen, de hellingen met kalkstenen plateau’s, soms bezaaid met 'grillige' granieten rotsblokken, die daarheen zijn verplaatst door gletsjers. Vervolgens dwaalt u af van de Wainwright’s route. U loopt via een oude Romeinse weg bij Crosby Ravensworth Fell naar uw overnachtingsaccommodatie in Westmorland.

Dag 8: Westmorland - Orton - Kirkby Stephen (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 350 m

Vandaag is een overbruggingsdag tussen Cumbria en het Yorkshire Dales National Park. U begint uw laatste wandeldag richting Orton, een schilderachtig pittoresk dorpje met Kennedy's Chocolate-fabriek die u in verleiding brengt om snacks voor de dag in te slaan. Vanaf hier komt u weer op de Wainwrights-route die nu door een open landschap en boerenland voert, met heidevelden en weidse panorama’s op de kenmerkende Howgills en de verre Pennines. U wandelt langs Sunbiggin Tarn, een belangrijke plek voor vogels. De steile afdaling naar de Scandal Beck bij Smardale Bridge zorgt voor een leuke lunchstop, met een prachtig uitzicht op het Victoriaanse viaduct. U blijft bergopwaarts lopen over Smardale Fell waarna een mooie afdaling volgt naar Kirkby Stephen, een aantrekkelijke marktstad. In Kirkby stephen kunt u een bezoek brengen aan de St. Hedda's Church met de 8e-eeuwse Loki-steen verbonden met de Noorse mythologie.

Dag 9: Terugreis of verlenging

Uw wandelvakantie eindigt na het ontbijt. U kunt uw reis verlengen met één of meerdere nachten in Kirkby Stephen om zijn historische gebouwen, geplaveide tuinen, leuke hoekjes en winkels verder te verkennen. Of u reist op eigen gelegenheid terug naar huis.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse wandelvakantie Coast to Coast - deel 1?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid