12-daagse wandelvakantie rondje Mont Blanc

Franse Alpen, Frankrijk

  • “Grenzen” overschrijden rondom de Mont Blanc
  • Zwitserland, Frankrijk en Italië
  • Bij uitstek geschikt voor bergwandelaars
  • Start- en eindpunt Martigny
  • Wandeletappes van 4 tot 7 uur
Wandelvakantie Mont Blanc
Mont Blanc West on the top
Wandelaar wandelvakantie Mont Blanc West
Wandelvakantie Mont Blanc West uitzicht
Wandelvakantie Mont Blanc West
Wandelvakantie Mont Blanc West
Bekijk alle fotos (8 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Martigny

Op eigen gelegenheid reist u naar het startpunt Martigny. De kleine stad Martigny ligt idyllisch in het Rhône dal. U kunt wandelen naar het hooggelegen slot La Batiaz maar u kunt zich ook alvast versterken voor de komende wandeletappes in één van de vele restaurants.

Dag 2: Martigny - Argentière (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 1200 m

Vroeg in de ochtend is er een transfer of een busreis naar Trient. Vanaf hier begint u de eerste wandeldag met een klim naar de Col de Balme gelegen op 2.191 m. In een rustieke berghut kunt u even bijkomen van de klim. Hier heeft u een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc en het dal van Chamonix! De afdaling voert u over groene weiden waarop grazend vee een rustige aanblik geven. Een indrukwekkend pad over de bergkam op de top van de l’Aiguiellete des Possettes leidt u door een rotsachtige omgeving met een geweldig panorama van de omliggende gletsjers. De afdaling gaat beheerst over een steil wandelpad, dat u vervolgens langs een bergbeek naar de eindbestemming brengt. Een fantastische dag temidden van de hoogste bergreuzen!

Dag etappe: ca. 15 km / 4,5 tot 5 uur, + 1.000 tot 1.200 m/ - 900 tot 1.100 m

Dag 3: Argentière - Chamonix (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 1300 m

Vandaag staat het meest spectaculaire gedeelte van de wandeltour rondom de Mont Blanc op het programma. Over goed gezekerde ladders beklimt u steile rotsen en gaat u omhoog naar het ijsblauwe glinsterende bergmeer Lac Blanc. ’s Middags gaat het verder over de “Grand Balcon”, via een geweldig hooggelegen pad langs de berghelling en door bosbessenvelden naar Plan Praz met een café op 2.000 m hoogte! Hier neemt u de kabelbaan en zweeft u omlaag naar het legendarische bergsportdorp Chamonix. Een wandeling door het prachtige voetgangersgebied met vrolijk versierde huizen lonkt! U kunt ervoor kiezen om deze etappe wat eenvoudiger te maken en de avontuurlijke klimpassages over te slaan.

Dag etappe: ca. 14 km / 4,5 tot 5,5 uur, + 1.050 tot 1.300 m/ - 350 tot 600 m

Dag 4: Chamonix - Les Houches (ca. 12 km)
Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 1500 m

Moeiteloos gaat het omhoog per kabelbaan naar ca. 2.000 meter. Nu is het niet ver meer naar de pas van de Col du Brévent op 2.368 m. Vanaf hier klimt u over indrukwekkende rotsblokken naar het uitzichtpunt Le Brévent. Vanuit dit panoramaplatform, ook wel bekend als het beste uitkijkpunt op de Mont Blanc, kunt u de gletsjers en de toppen met de eeuwige sneeuw van deze ijsreus prachtig bestuderen. Langs het grillig gevormde bergmeer Lac du Brévant loopt een prachtig wandelpad omlaag naar de Refuge Bellachat. Daar kunt u uitrusten voordat u de steile afdaling voortzet die via het natuurreservaat Parc de Merlet door het bos naar het dal voert. Vandaag overnacht u in het dal van de door gletsjerwater gevormde rivier de Arve, in één van de kleine dorpjes van de gemeente Les Houches.

Dag etappe: ca. 12 km / 5 uur, + 500 m/ - 1.500 m

Dag 5: Les Houches - Les Contamines (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 1350 m

Beleef vandaag een rit met de beroemde Mont Blanc tandradbaan en wandel gedeeltelijk langs het traject van deze route. Vanaf het punt Bellevue kunt u het imposante eindpunt zien van de gedurfd gebouwde tandradbaan naast de gletsjer. Een hooggelegen wandelpad leidt u naar een avontuurlijke hangbrug, waarmee u de kolkende gletsjerbeek oversteekt. Het gaat verder over bergweiden naar de Col de Tricot op 2.120 m naar de hutten van Refuge de Miage. Na nog een klim bereikt u de gezellige rustplaats van de Mont Truc. U hoort hier de vrolijke bellen van de grazende koeien. De eindbestemming van vandaag is Les Contamines gelegen in het Montjoie dal, beroemd om de heerlijke kazen met als basis ingredient het gras van de talrijke omliggende alpenweiden. Bezoek ook één van de kaaswinkels en proef de Savoie kaas met rode wijn en vers stokbrood.

Dag etappe: ca. 10 - 18 km / 4 tot 7 uur, + 550 tot 1.350 m/ - 1.150 m

Dag 6: Les Contamines – Les Chapieux - Bourg Saint-Maurice (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 1300 m

Deze etappe doet het hart van de bergbeklimmer sneller kloppen. U wandelt in de voetsporen van de Romeinen over bruisende ravijnen, maakt kennis met veelkleurige steensoorten, u hebt indrukwekkende uitzichten op gletsjermeren en beklimt twee hoge bergpassen. U passeert het meest zuidelijke punt van het Mont Blanc massief. Hier kunt u genieten van een eindeloos uitzicht op de zuidelijke bergtoppen van de Franse Alpen. Vervolgens wandelt u ontspannen langs een rivier naar de barokke bedevaartskerk Notre Dame de la Gorge. Dan start een lange klim naar de pashoogtes. Vanaf Col du Bonhomme op 2.329 m, gaat het verder over een hoog rotsachtig bergpad naar de pas van de Col de la Croix du Bonhomme op 2.450 m. Neem even pauze in de Refuge de la Croix du Bonhomme, een traditionele schuilhut van de Franse Alpine Club. Een laatste afdaling over alpenweiden doordrenkt met bergbeekjes, brengt u naar de Vallée des Glaciers. In het kleine plaatsje Les Chaieux kunt u proosten op uw succesvolle wandeldagen. Een korte transfer brengt u van Les Chapieux omlaag naar de overnachtingsplaats in Bourg-Saint-Maurice.

Dag etappe: ca. 17 km / 6,5 uur, + 1.300 m/ - 900 m

Dag 7: Bourg Saint Maurice – Courmayeur (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 850 m

Met een korte rit gaat het terug naar de Vallée des Glaciers, de vallei van de gletsjers. U klimt omhoog naar de pas op de Col de la Seigne, alwaar u de grens passeert van Frankrijk naar Italië. Geniet van een fantastisch panorama alhier. Door met bloemen bezaaide weiden wandelt u vervolgens naar de Rifugio Elisabetta, een traditionele Italiaanse bergbeklimmershut. Een omweg naar de turquoise gletsjermeren Lacs de Miage of de Lago di Miage is aan te bevelen, voordat u de bus of een transfer neemt van Chalet du Miage (seizoensgebonden) naar Courmayeur, de thuisbasis van beroemde berggidsen en alpinisten.

Dag etappe: ca. 15 km / 4,5 uur, + 1.000 m/ - 550 m

Dag 8: Rondwandeling Val Ferret (ca. 16 km)
Afstand ca. 16 km
Hoogteverschil ca. 1000 m

Voorbij de Rifugio Bertone leidt een veelbelovend hooggelegen pad langs de bergflanken. De schuilhut Rifugio Bonatti verwelkomt u om te pauzeren, gelegen recht tegenover het Mont Blanc massief. Over bruggen en beekjes voert de route u naar Arnouva, op 1.800 m hoogte em aan het einde van het idyllische dal Val Ferret. Met de bus keert u terug naar Courmayeur.

Dag etappe: ca. 16 km / 5 uur, + 1.000 m/ - 550 m

Dag 9: Courmayeur - Val Ferret – La Fouly (ca. 14 km)
Afstand ca. 14 km
Hoogteverschil ca. 1000 m

Eerst met de bus terug naar Val Ferret. U wandelt Zwitserland in over de 2.500 m hoge pas Col Ferret en arriveert in het prachtige kanton Wallis. Neem een pauze in een van de uitnodigende berghutten en geniet van de verse zuivelproducten en de geluiden van de koebellen op weg naar de mooie eindbestemming La Fouly.

Dag etappe: ca. 14 km / 4,5 uur, + 800 m/ - 1.000 m

Dag 10: La Fouly – Champex (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 600 m

De blauwe alpenrivier Dranse de Ferret vergezelt u op de wandeling langs de hoge rotswanden bergafwaarts door bos en weiden. Kleine authentieke bergdorpjes met hun typische stenen huizen en korenvelden zijn een lust voor het oog tijdens de ontspannen wandeling door de vallei. Ten slotte loopt u via het marmottenpad naar Champex, een bergdorpje dat beroemd is om zijn uitgestrekte bossen en kristalheldere meer Lac de Champex.
Dag etappe: ca. 15 km / 4 uur, + 450 m / - 600 m

Dag 11: Champex – Martigny (ca. 15 km)
Afstand ca. 15 km
Hoogteverschil ca. 900 m

De prachtige bos- en weidepaden leiden u omlaag naar de alpenweide bij Plan de l’Au, waar een lange klim naar de hooggelegen alpenweiden begint. Met reuzachtige uitzichten op het Rhônedal en op de grillig gevormde rotsachtige bergtoppen klimt u omhoog naar de berghut Alpage de Bovine. Hier kunt u temidden van gentiaan en alpenroos uitrusten. Nu gaat het verder naar beneden over de pas van de Col de la Forclaz naar Trient, dat bekend is om zijn roze kerk en het uitzicht op de indrukwekkenden gletsjers van de rondom liggende bergreuzen. Met de bus of een transfer (seizoensgebonden) gaat u naar Martigny.

Dag etappe: ca. 15 km / 5 uur, + 700 m/ - 900 m

Dag 12: Individuele thuisreis

Uw wandelrondje Mont Blanc is ten einde. Moe maar voldaan keert u huiswaarts. Natuurlijk kunt u nog een nachtje verlengen om bij te komen van de vermoeienissen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 12-daagse wandelvakantie rondje Mont Blanc?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid