8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud en Bodensee

Zwarte Woud, Duitsland

  • Van de Titisee naar de Bodensee
  • Dwars door het Zwarte Woud
  • Natuurparken, watervallen en oude vulkaankegels
  • Wandelen over de Querweg
  • Dagetappes van ca. 17 tot 24 km
Schluchsee - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Titisee - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Wutachschlucht - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Saig

U arriveert op eigen gelegenheid in Saig, hoog gelegen boven de Titisee.

Dag 2: Saig - Schattenmühle (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 690 m

U begint de wandeling vanaf de Saiger Höhe gelegen hoog boven de Titisee. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de Titisee, Feldberg en de toppen van de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. De Querweg leidt u naar het eerste hoogtepunt, de Wutach-kloof. In dit natuurpark wandelt u door een ongekend oerlandschap met romantische kloven waarbij u af en toe het geruis van de watervallen kunt horen.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 6 uur.

Dag 3: Schattenmühle - Blumberg (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 460 m

Langs de oevers van de Wutach en over bruggen wandelt u door het aangename landschap van de Wutachkloof. Eenvoudige wandelpaden leiden u vervolgens naar Achdorf, waar de Wutach de Rijn ontmoet. Via de Schleifenbach-watervallen, een prachtig natuurspektakel, bereikt u uw eindbestemming van vandaag, het plaatsje Blumberg. Eenmaal gearriveerd moet u zeker een kijkje nemen bij de Gänseliesel-fontein en de opmerkelijke narrenmaskers van Blumberg aanschouwen.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 4: Blumberg - Tengen (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 550 m

De wandeling voert over de Buchberg, van waaruit u uitzicht heeft op de beroemde Sauschwänzlebahn, door uitgestrekte bossen. Het dorp Randen biedt u een indrukwekkend bezienswaardigheid: der Blaue Stein. Dit is een groep rotsen bestaande uit basaltkolommen tot wel 10 meter hoog, ontstaan tijdens de uitbarsting van de meest westelijke Hegau vulkaan. De resterende kilometers leidt u door een charmant landschap naar Tengen.
Wandeltijd: ca. 5,5 uur.

Dag 5: Tengen - Engen (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 420 m

Vanaf Tengen voert de etappe u langs de Wannenberg en over het Duggenhart, een hoge beboste heuvel waarover ook de oude postroute loopt. Hier heeft u het beste uitzicht op de besneeuwde Alpentoppen in de verte en met aan uw voeten het harmonieuze Hegau landschap. U loopt rustig door een vredig veld- en boslandschap naar het stadje Engen. Een wandeling door de bezienswaardige oude stadskern mag zeker niet ontbreken.
Wandeltijd: ca. 4,5 à 5 uur.

Dag 6: Engen - Singen (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 680 m

Engen ligt precies in het midden in een eeuwenoude gedoofde vulkaan van de Hegau. De zeven Hegaubergen of vulkaankegels: Hohentwiel, Hohenstoffeln, Hohenkrähen, Mägdeberg, Hohenhewen, Neuhewen en de Höwenegg staan achter elkaar. Op de ca. 845 m hoge Hohenlewe bevinden zich de overblijfselen van de gelijknamige kasteelruïne. Vanaf het uitkijkplatform kun u zich verbazen over de Hegau en op een heldere dag ziet u de Bodensee en de majestueuze Alpen. Over de open velden wandelt u over de toppen en langs de ruïne van Mägdeberg naar het dorp Singen met talrijke culturele monumenten.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 7,5 uur.

Dag 7: Singen - Radolfzell am Bodensee (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Op de laatste dag leidt de Querweg u langs Burg Friedingen, in de volksmond ook wel Friedinger Schlössle genoemd. Verder gaat het door Steißlingen naar de ruïne Homberg, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de Bodensee met het eiland Reichenau en het schiereiland Mettnau bij Radolfzell. Kort daarna verlaat u de Querweg en wandelt u langs het beschermde natuurgebied Mindelsee naar de Bodensee.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 6 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Na het ontbijt keert u huiswaarts. Wilt u nog even genieten van de Bodensee dan is het natuurlijk ook mogelijk nog een of meerdere nachten te verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud en Bodensee?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid