8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud en Bodensee

Zwarte Woud, Duitsland

  • Van de Titisee naar de Bodensee
  • Dwars door het Zwarte Woud
  • Natuurparken, watervallen en oude vulkaankegels
  • Wandelen over de Querweg
  • Dagetappes van ca. 17 tot 24 km
Schluchsee - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Titisee - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Wutachschlucht - Zwarte Woud
Radolfzell - Bodensee - Duitsland
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst Saig

U arriveert op eigen gelegenheid in Saig, hoog gelegen boven de Titisee.

Dag 2: Saig - Schattenmühle / Löffingen (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 690 m

U begint de wandeling vanaf de Saiger Höhe die hoog boven de Titisee ligt. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de Titisee, Feldberg en de toppen van de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. De Querweg leidt u naar het eerste hoogtepunt, de Wutach-kloof. In dit natuurpark wandelt u door een ongekend oerlandschap met romantische kloven waarbij u af en toe het geruis van de watervallen kunt horen.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 6 uur.

Dag 3: Schattenmühle / Löffingen - Blumberg (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 460 m

Eerst gaat u met de bus terug naar Schattenmühle. Dan wandelt u langs de oevers van de Wutach en over bruggen door het aangename landschap van de Wutachkloof. Eenvoudige wandelpaden leiden u vervolgens naar Achdorf, waar de Wutach de Rijn ontmoet. Via de Schleifenbach-watervallen, een prachtig natuurspektakel, bereikt u uw eindbestemming van vandaag, het plaatsje Blumberg. Eenmaal gearriveerd moet u zeker een kijkje nemen bij de Gänseliesel-fontein en de opmerkelijke narrenmaskers van Blumberg aanschouwen.
Wandeltijd: ca. 6 uur.

Dag 4: Blumberg - Tengen (ca. 20 km)
Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 550 m

De wandeling voert over de Buchberg, van waaruit u uitzicht heeft op de beroemde Sauschwänzlebahn, door uitgestrekte bossen. Het dorp Randen biedt u een indrukwekkend bezienswaardigheid: der Blaue Stein. Dit is een groep rotsen bestaande uit basaltkolommen tot wel 10 meter hoog, ontstaan tijdens de uitbarsting van de meest westelijke Hegau vulkaan. De resterende kilometers leidt u door een charmant landschap naar Tengen.
Wandeltijd: ca. 5,5 uur.

Dag 5: Tengen - Engen (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 420 m

Vanaf Tengen voert de etappe u langs de Wannenberg en over het Duggenhart, een hoge beboste heuvel waarover ook de oude postroute loopt. Hier heeft u het beste uitzicht op de besneeuwde Alpentoppen in de verte en met aan uw voeten het harmonieuze Hegau landschap. U loopt rustig door een vredig veld- en boslandschap naar het stadje Engen. Een wandeling door de bezienswaardige oude stadskern mag zeker niet ontbreken.
Wandeltijd: ca. 4,5 à 5 uur.

Dag 6: Engen - Singen (ca. 24 km)
Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 680 m

Engen ligt precies in het midden in een eeuwenoude gedoofde vulkaan van de Hegau. De zeven Hegaubergen of vulkaankegels: Hohentwiel, Hohenstoffeln, Hohenkrähen, Mägdeberg, Hohenhewen, Neuhewen en de Höwenegg staan achter elkaar. Op de ca. 845 m hoge Hohenlewe bevinden zich de overblijfselen van de gelijknamige kasteelruïne. Vanaf het uitkijkplatform kun u zich verbazen over de Hegau en op een heldere dag ziet u de Bodensee en de majestueuze Alpen. Over de open velden wandelt u over de toppen en langs de ruïne van Mägdeberg naar het dorp Singen met talrijke culturele monumenten.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 7,5 uur.

Dag 7: Singen - Radolfzell am Bodensee (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Op de laatste dag leidt de Querweg u langs Burg Friedingen, in de volksmond ook wel Friedinger Schlössle genoemd. Verder gaat het door Steißlingen naar de ruïne Homberg, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de Bodensee met het eiland Reichenau en het schiereiland Mettnau bij Radolfzell. Kort daarna verlaat u de Querweg en wandelt u langs het beschermde natuurgebied Mindelsee naar de Bodensee.
Wandeltijd: ca. 5,5 à 6 uur.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

Na het ontbijt keert u huiswaarts. Wilt u nog even genieten van de Bodensee dan is het natuurlijk ook mogelijk nog een of meerdere nachten te verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud en Bodensee?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse wandelvakantie Zwarte Woud en Bodensee.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.0
Locatie/gebied: 8.0
Hotels: 7.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 7.0
Route: 8.0
Dag-tot-dagprogramma: 7.0
Bezienswaardigheden: 7.0
Reisbescheiden: 8.0
8.0
Goed georganiseerde wandelvakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Mei 2023
Mooie wandelvakantie, echter zou het beter zijn dat wandelkaarten in in de app ook op telefoon gedownload kunnen worden, dan ben je niet afhankelijk van de 4G/5G dekking op je telefoon, die in Duitsland te wensen overlaat.
Lees meer