8-daagse wandelvakantie Schluchtensteig

Zwarte Woud, Duitsland

  • Wandelvakantie door het Zwarte Woud
  • Van Stühlingen naar Wehr
  • Met de Schluchsee en Todtmoos
  • Dagetappes van 18 tot 22 km
Zwarte Woud
7-daagse fietsvakantie Zuidelijk Zwarte Woud
Moezel Cochem
wandelaar sauerland
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek het waterrijke Zwarte Woud

Bruisend water en heerlijke uitzichten begeleiden de wandelaar op dit buitengewone wandelpad, dat door het zuidelijke Zwarte Woud van Stühlingen aan de Zwitserse grens slingert. Eerst door de Wutachflühen over de Schwäbische Alb, lange stukken door diepe en waterrijke kloven worden afgewisseld door heerlijke uitzichten van de hoogtes van het Zwarte Woud om na 120 bijzonder indrukwekkende wandelkilometers te eindigen in Wehr.

Karakter van de wandelvakantie:
Niveau 3. Goede conditie en vaste tred zijn voor deze passages door de kloven zeker een vereiste.

Wandelvakantie met hotelwissel. 

Dag 1: Individuele aankomst in Stühlingen

Aankomst op eigen gelegenheid in het eerste hotel van de wandeltocht in Stühlingen of Blumberg (station Donaueschingen of Blumberg-Zolhaus), met openbaar busvervoer of taxi naar het hotel, parkeerplaats bij hotel gratis.

Dag 2: Stühlingen naar Blumberg

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 540 m

De Schluchtensteig begint bij de kerk in Stühlingen vlakbij de Duits-Zwitserse grens. Vervolgens loopt u langs de Wutach en kronkelt de Wutachflühen steil naar boven naar de Buchberg, tot 100 meter hoge rotswanden links en rechts van de weg. Boven diepe inkijken en heerlijke vergezichten wandelt u vervolgens naar het eind van de etappe naar Blumberg.

Dag 3: Door de Wutachschlucht naar de Schattenmühle

Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Eerst naar de Schleifenbach die zich in cascades in het steile dal stort, een indrukwekkend natuurschouwspel. Dan door een mooi dallandschap naar Achdorf. Kort na de Wutachmühle wordt de kloof enger en wilder, de weg vochtig en glibberig, deels vlak langs het water. Dan voert de Schluchtensteig hoog boven op het smalle rotspad, door dit 13 km lange avontuurlijke traject naar de Schattenmühle. Na een welverdiende rust wordt u opgehaald en naar het hotel in Bonndorf gebracht.

Dag 4: Schluchsee

Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 600 m

In de ochtend eerst weer een korte transfer van het hotel naar de Schattenmühle. Na een korte klim bereikt de Steig weer weiden en velden, maar komt weer uit bij de Wutach en slingert langs de berghelling naar de Stalegger Brücke, waar één van de oudste waterkrachtcentrales van Duitsland sinds 1895 stroom levert. Daarna wordt de Haslachschlucht doorkruist en bereikt men kort daarna het kuuroord Lenzkirch, en tenslotte door Fichtenwald naar boven naar Fischbach, een hoog gelegen dorpsdeel van Schluchsee.

Dag 5: Schluchsee naar St. Blasien

Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 550 m

Van het bergdorp Fischbach gaat de Schluchtensteig even omhoog en bereikt de Bildstein, een heerlijk uitzicht over de Schluchsee. Dan wandelt u naar beneden naar de oever van het meer die de Steig even volgt, en van Unterkrummenhof, een mooi gelegen Schwarzwalder Rasthaus, voert de Schluchtensteig nu in een lange maar niet steile klim naar boven naar het Krummenkreuz, met 1148 meter meteen het hoogste punt van de hele wandeltocht. Kort daarna wordt Muchenland bereikt, een hooggelegen dal met afgelegen boerderijen. Langs de Weiler Blasiwald-Althütte komt de Steig dan bij de Windbergschlucht en kort daarna wordt St. Blasien bereikt.

Dag 6: St. Blasien naar Todtmoos

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 560 m

Van het geneeskrachtige kuuroord St. Blasien klimt de wandelweg gelijk omhoog naar Lehenkopf op 1039 meter. Het uitzicht van de houten uitkijktoren beloont de moeite van de klim. Bos- en weidelandschappen wisselen elkaar nu af en de Schluchtensteig passeert de op een hoogvlakte gelegen gehuchten Horbach en Ibach. Dan gaat het zigzag door de Hohwehraschlucht, deze kleine woudkloof leidt dan direct naar het kuuroord Todtmoos.

Dag 7: Wehratal, Wehraschlucht, Wehratalsperre

Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 460 m

De laatste etappe van de Schluchtensteig voert voornamelijk langs de Wehra, eerst stil en lieflijk, maar achter Todtmoos begint de Wehrakloof en verandert de weg, loopt langs rotsen, deels wat bergachtig en ruist de Wehra machtig tot aan de Stausee. Dan wordt de plaats Wehr bereikt waar de Schluchtensteig na in totaal 120 kilometer tenslotte eindigt.

Dag 8: Terugreis of verlenging

Terugreis per trein (station Wehr-Brennet of Schopfheim) of terugreis per bus en trein (gratis) naar de auto bij het eerste hotel.

Meer weten over de 8-daagse wandelvakantie Schluchtensteig?

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 8-daagse wandelvakantie Schluchtensteig.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.5
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 7.5
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 5.5
Route: 10.0
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 7.0
8.0
Prima!
Op vakantie in Sep 2019
Had er vooraf niet zoveel vertrouwen in. Zie onze website. Maar uiteindelijk toch genoten.
9.0
100 procent genieten ????
Met vrienden
Op vakantie in Jul 2018
Inderdaad, 100 procent genoten. Alles was perfect geregeld, vriendelijke ontvangst in de hotels... We hadden het zelf niet beter gekund.
Lees meer